Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ete link za Cudata na Muhammed s.a.w.s
Soul,

еве го моето прашање до тебе уште еднаш, цитирам:
„...Ајде, наброј ми три чуда кои ги сторил Мухамед. Поткрепено со Курански запис, оф корс...:sneaky:....„

И батали то „...линкови и клипови...„ и држи се до прашањето.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Soul,

„...Ајде, наброј ми три чуда кои ги сторил Мухамед. Поткрепено со Курански запис, оф корс...:sneaky:....„
Мики, Библијата ни кажува и за чуда павени од други богови и луѓе од други вери. Значи ли тоа дека постојат повеќе богови (спрема библијата)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, Библијата ни кажува и за чуда павени од други богови и луѓе од други вери. Значи ли тоа дека постојат повеќе богови (спрема библијата)
Првата Божја Заповед се‘ кажува: да нема(ш) други богови освен Него.

И се‘а, следува прашањето: а кои се тие други богови, така?...:unsure:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278

Не

10 Потоа Мојсеј и Арон влегоа кај Фараонот и слугите негови и направија така, како што им заповеда Господ. И го фрли Арон стапот свој пред Фараонот и пред слугите негови, и тој стана змија.
11 Тогаш Фараонот ги повика мудреците египетски и врачевите; и тие направија исто со своето вражање.

20 Направија Мојсеј и Арон така, како што заповеда Господ. И го зеде Арон стапот свој, па удри по речнате вода пред очите на Фараонот и слугите негови. И сета вода речна се претвори во крв.
21 И изумреа рибите, што беа во реката, и се смириса реката, така што Египтјаните не можеа да пијат вода од реката; и крв имаше по целата земја египетска.
22 Но и врачевите египетски го направија истото со своето вражање. И срцето на Фараонот се ожесточи и тој не ги послуша нив, како што им беше рекол Господ.

5 И му рече Господ на Мојсеја: "Кажи му на Арона, братот твој: 'Пружи ја раката Твоја со стапот свој врз реките, врз изворите и врз езерата, и направи жаби да излезат по земјата Египетска."
6 И ја пружи Арон раката своја врз водите египетски, и произлегоа жаби; и ја покрија земјата Египетска;
7 Но и врачевите египетски го направија истото со своето вражање, па изведоа жаби по земјата Египетска.

16 Тогаш Господ му рече на Мојсеја - "Кажи му на Арона: 'Пружи го со рака стапот свој, и удри по правот на земјата -' и ќе се појават мушички по целата земја Египетска."
17 Арон го пружи со раката стапот свој, и удри по правот на земјата, и се појавија мушички по луѓето и по доборокот, сиот песок на земјата се претвори во мушички по целата земја Египетска.
18 Сеобидоа и вражачите египетски со вражањето свое да призведат мушички, но не можеа. И имаше мушички по луѓето и по добитокот.

Излез 7-8

Гледаме дека египетските свештеници можеле да му парираат на еврејскиот Бог (освен да створат мушички - тука Јахве ги победи) али поентата е дека имало и други богови кои можеле да направат некои чуда како и Јахве

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul,

И батали то „...линкови и клипови...„ и држи се до прашањето.
Jas MIKI ti odgovoriv i poveke od tolku. Imas li ti da nabrois barem edno cudo na Isus spored Objavata koja nemu mu bila dadena ? :sneaky:
Cudata i tamu gi zapisuvaat negovite drugari "apostoli" ili da bidam pojasen,biblijata e pisuvana ne od ocevidci na Isus tuku bajagi pokasno.
Koja e razlikata ?
Bidejki i tuka sakas da bides stepen podole,eve ke ti nabrojam i od Kur'anot:

Al-Qamar - Mjesec
  • Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! -
  • a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Čarolija neprestana!"
  • Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno.
  • i dolaze im vijesti koje ih trebaju odvratiti -
  • mudrost savršena, ali opomene ne koriste,
Procitaja knigata ke najdes deka izleceni se mnogu poveke raznorazni bolesti do Dovata na Muhammed s.a.w.s od bilo koj pratenik a.s.

Eve ti i za Isra i Miradz vo Sure El Isra:

"Slavljen neka je Onaj koji je svoga roba u jednom času noći preveo iz Mesdžidul-Harama u Mesdžidul-Aksa, čiju smo okolicu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. On, uistinu, sve čuje i sve vidi. (El-Isra',1)

Knigata e polna so Mudzizi ke se iznacitas,ako navistina te interesira toa.I ne zaboravaj temava e Prasanja za Hristijanite. Poarno e da se koncentriras sto pisuvas za Hristijanstvoto i toa vo sebe da si go resis. Vidliv li e Nevidliv li e (Bog) ? Se' znaen ili ne e se'znaen,se' moken ili ne e se' moken ? Ova ne si go znaete prasuvate za drugi ?
--- надополнето: 16 март 2013 во 13:08 ---

Ti velis deka bozestvenosta po cudata se gleda. Ako e taka,zarem ne bil i Mojsie bog ? Taka ? I toj pravel cuda,taka ?
--- надополнето: 16 март 2013 во 13:53 ---
Soul-of-Space и велиш јас сум ширел омраза помеѓу вас, а вие со христијаните толку убаво си се разбирате и почитувате? :LOL:
Абе аман бре... :)

И само еден христијанин ми одговори што навистина чувствува во однос на прашањата што ги поставуваат муслиманите тука.
Дали ги сметате за провоцирачки тие прашања? Дали во тие прашања го гледате односот на муслиманинот кон христијанинот?
Зошто не ги игнорирате муслиманите и нивните прашања ако ги гледате како провоцирачки? :)
Која е потребата на муслиман да му објаснувате?
Gledam ova @Чорбаџија bez stram go lajknal a eve citam tamu vo temata
"Како се вовело обожувањето на дева Марија - Богородица" vregja ali vregja po pravoslavnite hristijani. Podlo,navistina podlo. Se mislev tamu da prasam koj siri omraza,ama,posto i vo taa raspravija i omraza do sega ne im se vmesal Musliman,nema ni jas da se mesam.
I ne samo toj,koj stigna se iznavregja,ama go nema tamu Heptagram da im kaze deka e sramota da plukaat vrz crkvata i uvazenosta na Marija.
Toj ednostavno saka hristijanite da steknat omraza prema Muslimanite. Nemu ne mu e bitno ni toa sto se pisuva vo temata "Prasanja za Islamot" vregjaat tamu ili ne vregjaat,ne e bitno... ccc... kakvi moroni ima po forumot.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не

10 Потоа Мојсеј и Арон влегоа кај Фараонот и слугите негови и направија така, како што им заповеда Господ. И го фрли Арон стапот свој пред Фараонот и пред слугите негови, и тој стана змија.
11 Тогаш Фараонот ги повика мудреците египетски и врачевите; и тие направија исто со своето вражање.

20 Направија Мојсеј и Арон така, како што заповеда Господ. И го зеде Арон стапот свој, па удри по речнате вода пред очите на Фараонот и слугите негови. И сета вода речна се претвори во крв.
21 И изумреа рибите, што беа во реката, и се смириса реката, така што Египтјаните не можеа да пијат вода од реката; и крв имаше по целата земја египетска.
22 Но и врачевите египетски го направија истото со своето вражање. И срцето на Фараонот се ожесточи и тој не ги послуша нив, како што им беше рекол Господ.

5 И му рече Господ на Мојсеја: "Кажи му на Арона, братот твој: 'Пружи ја раката Твоја со стапот свој врз реките, врз изворите и врз езерата, и направи жаби да излезат по земјата Египетска."
6 И ја пружи Арон раката своја врз водите египетски, и произлегоа жаби; и ја покрија земјата Египетска;
7 Но и врачевите египетски го направија истото со своето вражање, па изведоа жаби по земјата Египетска.

16 Тогаш Господ му рече на Мојсеја - "Кажи му на Арона: 'Пружи го со рака стапот свој, и удри по правот на земјата -' и ќе се појават мушички по целата земја Египетска."
17 Арон го пружи со раката стапот свој, и удри по правот на земјата, и се појавија мушички по луѓето и по доборокот, сиот песок на земјата се претвори во мушички по целата земја Египетска.
18 Сеобидоа и вражачите египетски со вражањето свое да призведат мушички, но не можеа. И имаше мушички по луѓето и по добитокот.

Излез 7-8

Гледаме дека египетските свештеници можеле да му парираат на еврејскиот Бог (освен да створат мушички - тука Јахве ги победи) али поентата е дека имало и други богови кои можеле да направат некои чуда како и Јахве
Ајде да си одговорам на прашањето кое самиот го начнав.

Во првата Божја Заповед, Творецот забранува „имање„ други богови, освен Него: тие „други богови„ не се никои други, туку отпаднатите ангели-демони,кои, со оглед на нивната природа, имаат способност за чинење чуда, но не чуда засновани на чвекољубие, туку т.н. надворешни чуда, кои немаат благе везе со човекот, а имаам сел да го фрапираат (човекот) со необичноста од тие настани, но не со нивната смисла и цел. Кога Христос чини чуда, Он лечи болни и воскреснува мртви, а кога демините чинат чуда, тогаш тие не се однесуваат човекољубиво, туку чинат чуда кои немаат врска со човекот, како што тоа го чинеше славнито Саи-Баба, создавајќи ланчиња и од својата дланкаа или бесконечно истураше пепел од вазна, што, ќе признаеш и самиот, не е исто што и лекување и воскреснувае.

Бесмислицата на тие демонски чуда, можеме даја видиме и ден-денес, од фаци кои се ТВ ѕвезди и кои чинат чуда со цел да го „забављаат„ народот, но не и да му помогнат.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:24 ---
Ti velis deka bozestvenosta po cudata se gleda. Ako e taka,zarem ne bil i Mojsie bog ? Taka ? I toj pravel cuda,taka ?
.
Ти велише дека Мојсеј бил бог, а јас велма дека не бил, затоа што:
- Мојсеј чинеше чуда со Божја помош, а не по својат моќ, за разлика од Христа, Кој чини чуда со својата Божествена страна, и
- Мојсеј умре пред реката Јордан и не воскресна, а Христос умре и воскресна.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:26 ---
Jas MIKI ti odgovoriv i poveke od tolku.
.
Soul,

се‘уште ништо не си ми одговорил, за разлика од мене, оти давам одговор на секое Твое прашање.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:27 ---
Bidejki i tuka sakas da bides stepen podole,eve ke ti nabrojam i od Kur'anot:

Al-Qamar - Mjesec
  • Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! -
  • a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Čarolija neprestana!"
  • Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno.
  • i dolaze im vijesti koje ih trebaju odvratiti -
  • mudrost savršena, ali opomene ne koriste,
И сеа, кај се чудата Мухамедови во овие стихови?....:unsure:
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:29 ---
Poarno e da se koncentriras sto pisuvas za Hristijanstvoto i toa vo sebe da si go resis. Vidliv li e Nevidliv li e (Bog) ? Se' znaen ili ne e se'znaen,se' moken ili ne e se' moken ? Ova ne si go znaete prasuvate za drugi ?
.
Soul,

имај пријатно саботно попладе.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Бесмислицата на тие демонски чуда, можеме даја видиме и ден-денес, од фаци кои се ТВ ѕвезди и кои чинат чуда со цел да го „забављаат„ народот, но не и да му помогнат.
Како на пример претварање на вода во вино.
Исус му се објавил на светот со тоа чудо. Претворил вода во вино. Бил на свадба, се јадело се пиело се пеело и едно време - снема вино. Гостите биле поднапиени но не пијани. И Исус реши да ги снадбе со вино - (да се продолжи пијанењето) Тој не се објави на свет со некое лекување, оздравување воскреснување... туку со создавање на околу 800 литри вино за потреби на полупијани сватови на нечија свадба.
Нели е тоа “чуда со цел да го „забављаат„ народот, но не и да му помогнат.“

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ти велише дека Мојсеј бил бог, а јас велма дека не бил, затоа што:
- Мојсеј чинеше чуда со Божја помош, а не по својат моќ, за разлика од Христа, Кој чини чуда со својата Божествена страна, и
- Мојсеј умре пред реката Јордан и не воскресна, а Христос умре и воскресна.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:26 ---
Skraja da e od nas da receme takvo nesto. Spored tvoja logika MIKI i Mojsie ispagja deka e Bog.
Vie za dokaz na bozestvenosta na Isus gi smetate cudata. Istoto go barate i od nas Muslimanite.
Toa e ocigledno na sto se potkrepuvate. Jas ti kazav deka site Bozji pratenici pravele cuda,sto ne znaci deka se bogovi. Ova ti go zabeleza i LET.
Neli Isus rekol: "Jas ne mozam nisto da pravam ako ne go vidam otecot da pravi" ? Zosto si otvaras uste poveke prasanja i uste poveke si ja kompliciras verata ?Sto znacat zborovite: "Neka ne bide voljata moja tuku voljata Tvoja (Bozja)" Luka 8, 19-21 ???

Soul,

се‘уште ништо не си ми одговорил, за разлика од мене, оти давам одговор на секое Твое прашање.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:27 ---
I ti si svesen kolku raboti si mi preskoknal,samo se lazes ako mislis deka ti gi preskoknuva sekoj tie raboti.

И сеа, кај се чудата Мухамедови во овие стихови?....:unsure:
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:29 ---
Kolku sto Evreite gledale cuda vo cudata na Isus a.s tolku i ti mozes da vidis i priznaes.
Ednoto e Mudzizata na Muhammed a.s koga ja podelil Mesecinata.
Drugata e Isra i Miradz te. koga Muhammed s.a.w.s za edna nok od Mekka dopatuval do Erusalim (Isra) i od tamu do sedmoto nebo (Miradz).
A da ne ti pisuvam slucai kade sto izlekuval i slepi i leprozni i zarazeni i od epilepsija i sekakva vrsta.
A tuka ne e tema da mi postavuvas ti prasanja.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како на пример претварање на вода во вино.
Исус му се објавил на светот со тоа чудо. Претворил вода во вино. Бил на свадба, се јадело се пиело се пеело и едно време - снема вино. Гостите биле поднапиени но не пијани. И Исус реши да ги снадбе со вино - (да се продолжи пијанењето) Тој не се објави на свет со некое лекување, оздравување воскреснување... туку со создавање на околу 800 литри вино за потреби на полупијани сватови на нечија свадба.
Нели е тоа “чуда со цел да го „забављаат„ народот, но не и да му помогнат.“
Да: за луѓето кои се навор од Црквата, Светото Писмо е обична белетристика.

За луѓето кои се во Црквата Христова, претворањето на водата во вино, е првото чудо кое Христос го стори, и со тој чин, Он му помогна на домаќинот да не се избрука пред гостите, останувајќи без вино, а воедно, чудото, направено токму на свадба а не на било кој друг настан, означува Христов благослов кон бракот.

Плус, Христос се‘уште је намеше почнато својата мисија на Земјава, која почна со Неговото крштевање во Јордан, од Јована Крстителот.
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:30 ---
Spored tvoja logika MIKI i Mojsie ispagja deka e Bog.
Не Soul, според Твојата, не според мојата...
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:32 ---
I ti si svesen kolku raboti si mi preskoknal,samo se lazes ako mislis deka ti gi preskoknuva sekoj tie raboti.
.
Ја сум силно свесен дека одговарам на сите Твои прашања и со тоа си го арчам денов без потреба, исто како што сум силно свесен дека не разбираш ништо од она кое Ти го пишувам.
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:33 ---
Ednoto e Mudzizata na Muhammed a.s koga ja podelil Mesecinata.
.
Големо чудо, нема што...И Саи-Баба чинеше чуда.
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:35 ---
A da ne ti pisuvam slucai kade sto izlekuval i slepi i leprozni i zarazeni i od epilepsija i sekakva vrsta.
.
Ајде, пишувај за такви случаи. Може ќе ми напишеш и случај каде Мухамед некому му створил нови очи или случај каде Мухамед воскреснал мртовец.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Да: за луѓето кои се навор од Црквата, Светото Писмо е обична белетристика.

За луѓето кои се во Црквата Христова, претворањето на водата во вино, е првото чудо кое Христос го стори, и со тој чин, Ог му помогна на домаќинот да не се избрука пред гостите, останувајќи без вино, а воедно, чудото, направено токму на свадба а не на било кој друг настан, означува Христов благослов кон бракот.
Гостите беа полупијани. Али батали Мики, Оној и да запалеше прдеж на свадба ќе мораше да му најдеш некое длабокоумно и боженствено оправданије за тој чин.
Веспазијан, римски император, со допир оздравувал луѓе. Тоа го има запишано историјата. Е сега претпоставувам дека тоа ќе да е демонско дело (иако е за добробит)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не Soul, според Твојата, не според мојата...
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:32 ---
Dobro be miki,jas rekov isus e bog zatoa sto pravel cuda. ccc....
Ke ti kazam podolu,posto so red odam.

Ја сум силно свесен дека одговварам на сите Твои прашања и со сота си го арчам денов без потреба, исто како што сум силно свесен дека не разбираш ништо од она кое Ти го пишувам.
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:33 ---
Eve be MIKI kako me preskokna. Velis Isus sam po sebe pravel cuda. Ti citiram bibliski citati kade sto Isus veli: "Nisto sam ne mozam ako ne go vidam otecot da pravi" ili "Neka ne bide voljata moja tuku Tvoj (Bozja)" mi preskoknuvas. I jas ne svakam posle kako toa moze nekoj sam od sebe nesto da pravi a veli deka sam od sebe nisto ne moze da pravi.

Големо чудо, нема што...И Саи-Баба чинеше чуда.
Ova jas od samiot pocetok ti go Bucam. Ne e sekoj bog sto napravil cudo. Ama koj ke svati. I Copperfield pravi "cuda" i Dinamo pravi "cuda" i Chris Angel pravi "cuda".... ama ne se bogovi. Taka i Mojsie pravi cuda pa ne e bog. I Isus pravel cuda pa ne znaci deka e bog. i Muhammed pravel cuda pa ne znaci deka e bog......
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:41 ---
Ајде, пишувај за такви случаи. Може ќе ми напишеш и случај каде Мухамед некому му створил нови очи или случај каде Мухамед воскреснал мртовец.
Ima drugi temi za toa a i pisuvano ti e mnogu.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Гостите беа полупијани.
Хмммм, јас сум силно убеден дека Ти си очевидецот на нивното пијанчење, така?...:sneaky:
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:46 ---
Веспазијан, римски император, со допир оздравувал луѓе. Тоа го има запишано историјата. Е сега претпоставувам дека тоа ќе да е демонско дело (иако е за добробит)
Веспазијан е еден од римските гонители на Црквата, а ја‘ прв пат у живот читам дека световната историја и историчари, запишуваат и веруваат во чуда, направени од недостојни смртници...:icon_lol:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Хмммм, јас сум силно убеден дека Ти си очевидецот на нивното пијанчење, така?...:sneaky:
Ova "silno ubeden" izgleda od navika go pisuvas. Ovolku li bese silno ubeden i za prethodnoto ubeduvanje,deka jas ne razbiram i deka si mi odgovoril na sekoe prasanje ? ;)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Dobro be miki,jas rekov isus e bog zatoa sto pravel cuda. ccc....
.
Еве што напиша самиот, цитирам:
„...Spored tvoja logika MIKI i Mojsie ispagja deka e Bog....„
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:48 ---
Eve be MIKI kako me preskokna. Velis Isus sam po sebe pravel cuda. Ti citiram bibliski citati kade sto Isus veli: "Nisto sam ne mozam ako ne go vidam otecot da pravi" ili "Neka ne bide voljata moja tuku Tvoj (Bozja)" mi preskoknuvas. I jas ne svakam posle kako toa moze nekoj sam od sebe nesto da pravi a veli deka sam od sebe nisto ne moze da pravi.
Воопшто не Те прескокнувам, оти на ова прашање одговорив миљон пати.
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:49 ---
Ova jas od samiot pocetok ti go Bucam. Ne e sekoj bog sto napravil cudo. Ama koj ke svati. I Copperfield pravi "cuda" i Dinamo pravi "cuda" i Chris Angel pravi "cuda".... ama ne se bogovi. Taka i Mojsie pravi cuda pa ne e bog. I Isus pravel cuda pa ne znaci deka e bog. i Muhammed pravel cuda pa ne znaci deka e bog......
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:41 ---
.
Коперфилд и Крис не се Божји угодници и тие чинат чуда по туѓа сила, не по својата.
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:50 ---
Ima drugi temi za toa a i pisuvano ti e mnogu.
Да, сигурно...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
--- надополнето: 16 март 2013 во 16:46 ---

Веспазијан е еден од римските гонители на Црквата, а ја‘ прв пат у живот читам дека световната историја и историчари, запишуваат и веруваат во чуда, направени од недостојни смртници...:icon_lol:
Taака вели пехарникот на свадбата. Дека Исус извадил убаво вино иако сите други ко ќе се испијанат гостите - вадат лошо вино. Најверојатноп се работи за самата Исусова свадба, кога ќе прочиташ текстот јасно е дека Исус е младоженецот. Додуше никаде во заветот не е споманто дека Исус НЕ бил оженет, и на многу места имаме докази дека Исус имал жена

Веспазијан е бог. Сите Римски цареви се богови. Чудата на оздравувања ги опишал Такит (истиот Такит на кој христијаните се повикуваат кога го докажуваат христијанството и Исус)

Kajgana Shop

На врв Bottom