Не
10 Потоа Мојсеј и Арон влегоа кај Фараонот и слугите негови и направија така, како што им заповеда Господ. И го фрли Арон стапот свој пред Фараонот и пред слугите негови, и тој стана змија.
11 Тогаш Фараонот ги повика мудреците египетски и врачевите; и тие направија исто со своето вражање.
20 Направија Мојсеј и Арон така, како што заповеда Господ. И го зеде Арон стапот свој, па удри по речнате вода пред очите на Фараонот и слугите негови. И сета вода речна се претвори во крв.
21 И изумреа рибите, што беа во реката, и се смириса реката, така што Египтјаните не можеа да пијат вода од реката; и крв имаше по целата земја египетска.
22 Но и врачевите египетски го направија истото со своето вражање. И срцето на Фараонот се ожесточи и тој не ги послуша нив, како што им беше рекол Господ.
5 И му рече Господ на Мојсеја: "Кажи му на Арона, братот твој: 'Пружи ја раката Твоја со стапот свој врз реките, врз изворите и врз езерата, и направи жаби да излезат по земјата Египетска."
6 И ја пружи Арон раката своја врз водите египетски, и произлегоа жаби; и ја покрија земјата Египетска;
7 Но и врачевите египетски го направија истото со своето вражање, па изведоа жаби по земјата Египетска.
16 Тогаш Господ му рече на Мојсеја - "Кажи му на Арона: 'Пружи го со рака стапот свој, и удри по правот на земјата -' и ќе се појават мушички по целата земја Египетска."
17 Арон го пружи со раката стапот свој, и удри по правот на земјата, и се појавија мушички по луѓето и по доборокот, сиот песок на земјата се претвори во мушички по целата земја Египетска.
18 Сеобидоа и вражачите египетски со вражањето свое да призведат мушички, но не можеа. И имаше мушички по луѓето и по добитокот.
Излез 7-8
Гледаме дека египетските свештеници можеле да му парираат на еврејскиот Бог (освен да створат мушички - тука Јахве ги победи) али поентата е дека имало и други богови кои можеле да направат некои чуда како и Јахве
Ајде да си одговорам на прашањето кое самиот го начнав.
Во првата Божја Заповед, Творецот забранува „имање„ други богови, освен Него: тие „други богови„ не се никои други, туку отпаднатите ангели-демони,кои, со оглед на нивната природа, имаат способност за чинење чуда, но не чуда засновани на чвекољубие, туку т.н. надворешни чуда, кои немаат благе везе со човекот, а имаам сел да го фрапираат (човекот) со необичноста од тие настани, но не со нивната смисла и цел. Кога Христос чини чуда, Он лечи болни и воскреснува мртви, а кога демините чинат чуда, тогаш тие не се однесуваат човекољубиво, туку чинат чуда кои немаат врска со човекот, како што тоа го чинеше славнито Саи-Баба, создавајќи ланчиња и од својата дланкаа или бесконечно истураше пепел од вазна, што, ќе признаеш и самиот, не е исто што и лекување и воскреснувае.
Бесмислицата на тие демонски чуда, можеме даја видиме и ден-денес, од фаци кои се ТВ ѕвезди и кои чинат чуда со цел да го „забављаат„ народот, но не и да му помогнат.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:24 ---
Ti velis deka bozestvenosta po cudata se gleda. Ako e taka,zarem ne bil i Mojsie bog ? Taka ? I toj pravel cuda,taka ?
.
Ти велише дека Мојсеј бил бог, а јас велма дека не бил, затоа што:
- Мојсеј чинеше чуда со Божја помош, а не по својат моќ, за разлика од Христа, Кој чини чуда со својата Божествена страна, и
- Мојсеј умре пред реката Јордан и не воскресна, а Христос умре и воскресна.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:26 ---
Jas MIKI ti odgovoriv i poveke od tolku.
.
Soul,
се‘уште ништо не си ми одговорил, за разлика од мене, оти давам одговор на секое Твое прашање.
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:27 ---
Bidejki i tuka sakas da bides stepen podole,eve ke ti nabrojam i od Kur'anot:
Al-Qamar - Mjesec
- Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! -
- a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Čarolija neprestana!"
- Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno.
- i dolaze im vijesti koje ih trebaju odvratiti -
- mudrost savršena, ali opomene ne koriste,
И сеа, кај се чудата Мухамедови во овие стихови?....
--- надополнето: 16 март 2013 во 15:29 ---
Poarno e da se koncentriras sto pisuvas za Hristijanstvoto i toa vo sebe da si go resis. Vidliv li e Nevidliv li e (Bog) ? Se' znaen ili ne e se'znaen,se' moken ili ne e se' moken ? Ova ne si go znaete prasuvate za drugi ?
.
Soul,
имај пријатно саботно попладе.