Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
п.с Дали на Земјата ќе завладеат рајските услови на живот?
Да.
И не само Земјата, туку и целата Вселена ќе биде пресоздадена. Види во Јовановото Откорвение, 21.5.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:22 ---
Сигурен си дека немаш испуштено некои часови од основно школо?
Не сум сигурен, оти редовно бегав од часови по математика...

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Епа тогаш си 100% веродостоен, посебно кога се работи за наука. Твојот легитимитет го надминува Стивен Хокинг.

Туку, де ако не те мрзи приложи некој доказ за твоиве тврдења. Ние неверниците такви сме, за се бараме доказ. Само запомни дека библијата не е доказ туку е извор на теоријата. Не знам дали капираш ама ете...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не капирам, дај биди троа појасен: што доказ бараш, како треба да изгледа доказот, што треба да докаже доказот и сл., а јас за возврат, од Тебе ќе побарам докази, со кои Ти лично, а не Хокинг, ќе ми докажеш како и во што веруваш...Може?

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Важи.

Јас би сакал доказ, нешто опипливо, црно на бело дека господ постои. Ете не навлегуваме многу во детали, неќам да те мачам со ситници. Само во крупен план, де приложи доказ дека господ постои некаде. Како доказ сметам документиран настан каде што господ може да се измери. За успешно мерење се смета звук, визуелен приказ, енергетска флуктуација и слично, ама ова да биде документирано од научна институција а не црква.

Бидејќи, ако ми даваш докази од библијата и од црквата, тие не се веродостојни, баш како што на суд не е веродостојно сведочењето на твој роднина на пример, поради причината што ќе биде пристрасен.

Дај ми ваков доказ кој ќе ме убеди и јас викендов ќе дојдам на локација која што ти ќе ја одбереш, ќе ти симнам капа и ќе одговорам на 50 твои прашања, потоа ќе ти купам пиво, па ќе одиме заедно во црква каде што ќе го примам христијанството како своја религија.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Важи.

Јас би сакал доказ, нешто опипливо, црно на бело дека господ постои. Ете не навлегуваме многу во детали, неќам да те мачам со ситници. Само во крупен план, де приложи доказ дека господ постои некаде. Како доказ сметам документиран настан каде што господ може да се измери. За успешно мерење се смета звук, визуелен приказ, енергетска флуктуација и слично, ама ова да биде документирано од научна институција а не црква.

Бидејќи, ако ми даваш докази од библијата и од црквата, тие не се веродостојни, баш како што на суд не е веродостојно сведочењето на твој роднина на пример, поради причината што ќе биде пристрасен.

Дај ми ваков доказ кој ќе ме убеди и јас викендов ќе дојдам на локација која што ти ќе ја одбереш, ќе ти симнам капа и ќе одговорам на 50 твои прашања, потоа ќе ти купам пиво, па ќе одиме заедно во црква каде што ќе го примам христијанството како своја религија.
Колку што ти ќе приложиш доказ дека Господ нека постои:vozbud:

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Чекај бе друже, ти си тој што доаѓа тука со тврдење, тоа значи дека ти го имаш теретот на докажување. Баш како во банка кога одиш да бараш кредит. Нема што банката да ти докажува тебе, ти тврдиш дека ќе можеш да го отплатиш кредитот и ти си тој што треба да го докаже тоа. Проста логика, не знам зошто тоа ти е толку страно.

Значи, вие верниците и вашите претставници (попови) излегуваат со тврдења за кои немаат никакви докази. Јас не гледам ниту една причина да им верувам, баш како што банката нема ниту една причина да ти даде кредит ако не однесеш целосна документација.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Важи.

Господ не е насилник, несака робови.
Што мислиш зошто се вознесе на Спасовден? Тука е одговорот.
А се разбира дека имаш природно откровение, ако така сакаш да се запознаеш со Него.:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Чекај бе друже, ти си тој што доаѓа тука со тврдење, тоа значи дека ти го имаш теретот на докажување. Баш како во банка кога одиш да бараш кредит. Нема што банката да ти докажува тебе, ти тврдиш дека ќе можеш да го отплатиш кредитот и ти си тој што треба да го докаже тоа. Проста логика, не знам зошто тоа ти е толку страно.

Значи, вие верниците и вашите претставници (попови) излегуваат со тврдења за кои немаат никакви докази. Јас не гледам ниту една причина да им верувам, баш како што банката нема ниту една причина да ти даде кредит ако не однесеш целосна документација.
Претпоставувам дека мене ми се обраќаш со постов.

Јас не се сметам себе си за ничиј претставник, ниту пак верник каков што ти го замислуваш, ниту пак атеист во строга дефиниција на тој поим.

Едноставно се стремам да бидем разумен, и кон се да оставам простор за резерва.

Прво ти велиш дека си атеист, и јас би те прашал ВО ШТО ТИ НЕ ВЕРУВАШ?
ВО каков Господ ти не веруваш?

Остај тие глупости и паралели со банка. Смешни се, веруј ми.

Згора на тоа имаш еден куп математички методи да го докажеш НЕПОСТОЕЊЕТО на нешто.
Си бегал од часови, изгледа и ти.

Нема везе, не ми беше тоа поентата., туку следново: Истиве твои прашања се многу пати наназад расправани, дискутирани и никогаш не се дошло до приближување на ставовите.

Ме интересира како го здоби тој цврст став дека не постои Господ, или било каков ентитет ако и самиот не знаеш за што станува збор.
Дали твојот став е само втемелен на аргументирани контрадикции на црковниот став?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас би сакал доказ, нешто опипливо, црно на бело дека господ постои. Ете не навлегуваме многу во детали, неќам да те мачам со ситници. Само во крупен план, де приложи доказ дека господ постои некаде.
Глеам дека си тазе на форумов, а јас сум по малку заморен од преповторување на одредени нешта, ама еве, ќе ги набројам нештата кои севдочат за Божјото постоење:

- природата/Вселаната и редот кој во неа постои,
- разумот и слободната волја, кои се одблесок Божји во секоја човекова единка,
- стремежот кон доброто (за што и сме создадени..)
- разликувањето добро од зло, стремежот кон совршенство, барањето повисока смисла во постоењето на нештата и во личното и во колективното битисување, идејата за Бог, идејата за бесмртноста, кои се атрибути само на човековото битие.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Господ не е насилник, несака робови.
Што мислиш зошто се вознесе на Спасовден? Тука е одговорот.
А се разбира дека имаш природно откровение, ако така сакаш да се запознаеш со Него.:)
Господ не е насилник? Во тој случај ти не си верник. Барем не христијански, бидејќи колку што јас знам, да бидеш верник на една религија значи да ја следиш нејзината доктрина.

Тој твој ненасилен бог беше извор на уништувањето на два града, Содома и Гомора. Да, таму биле силеџии и криминалци ќе ми речеш сега. Навистина? Децата и бебињата од тие градови беа исто така силеџии и криминалци?

Твојот ненасилен бог ги уби сите новородени во Египет.

Тој мирољубив бог беше причина за крстоносните војни, за палењето на вештерките а денес е извор на омраза и меѓурелигиски војни. Како што гледам во домот на тој твој пацифистички бог (Израел) не растат баш ружи.

Затоа те молам, ако веќе сакаш некого да нахраниш со такви лајненици, барем направи ги да изгледаат малку веродостојно.
Претпоставувам дека мене ми се обраќаш со постов.
Јас не се сметам себе си за ничиј претставник, ниту пак верник каков што ти го замислуваш, ниту пак атеист во строга дефиниција на тој поим.
Едноставно се стремам да бидем разумен, и кон се да оставам простор за резерва.
Прво ти велиш дека си атеист, и јас би те прашал ВО ШТО ТИ НЕ ВЕРУВАШ?ВО каков Господ ти не веруваш?
Остај тие глупости и паралели со банка. Смешни се, веруј ми.
Згора на тоа имаш еден куп математички методи да го докажеш НЕПОСТОЕЊЕТО на нешто.Си бегал од часови, изгледа и ти.
Нема везе, не ми беше тоа поентата., туку следново: Истиве твои прашања се многу пати наназад расправани, дискутирани и никогаш не се дошло до приближување на ставовите.
Ме интересира како го здоби тој цврст став дека не постои Господ, или било каков ентитет ако и самиот не знаеш за што станува збор.
Дали твојот став е само втемелен на аргументирани контрадикции на црковниот став?
Ај тебе ќе ти пишувам пополека оти гледам дека не знаеш брзо да читаш...

1. Разумот и религијата се поврзани колку што е поврзано магарето и музиката. Знаев дека слабо стоиш со логика ама брат, изненадуваш сега...
2. Дискутираш со атеист а не знаеш ни што е атеизмот па еве да ти објаснам. Атеистите не веруваат во натприродни сили и суштества, што значи ние немаме богови.
3. Ако се вратиш наназад неколку страни ќе видиш листа на 3 сценарија кои ги користат верниците кога ќе се најдат во небрано. Пронајди се себеси, нема да те етикетирам. Аналогијата со банката е совршено валидна но бидејќи немаш излез, ќе ја дискредитираш. Класика.
4. Математички господ и не постои, се дур не се докаже спротивното. Ах пак таа логика, проклета да е...
5. Истиве прашања се расправани и ниту еднаш религијата не успеала да достави доказ. Ти кажува тоа нешто околу факторот на веродостојност?
6. Не видов доказ за да верувам во неговото постоење. Пример, кога идам накај ѕид ќе се мавнам во него и знам дека е тука. Кога ќе затнам нос и уста, не можам да дишам и знам дека воздухот постои.
7. Мојот став е таков поради многу фактори, но да - контрадикциите е еден од факторите. Кога некој вика едно а подоцна ќе се открие дека не е така, тоа обично се вика ЛАГА. А кога некој ќе ме излаже 2-3 пати, обично според логиката (оф мајко!) веќе нема баш да му верувам многу.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само во крупен план, де приложи доказ дека господ постои некаде. Како доказ сметам документиран настан каде што господ може да се измери. За успешно мерење се смета звук, визуелен приказ, енергетска флуктуација и слично, ама ова да биде документирано од научна институција а не црква.
Бидејќи Бог не Е материјално битие, тоа значи дека Твоето барање, за Неговото „документирање„ и „мерење„ е целосно погрешно.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:54 ---
Веќе Ти посочив докази, кои не се библиски и не се црковни, ама чудна работа, пак постојат.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:55 ---
Се „сумњам„ дека сето наведено ќе го сториш, оти и сам Бог да излезе пред Тебе, нема да поверуваш дека тоа е токму вистинскиот Бог.

Што се однеусва до Твоите 50 одговори, нема да одговориш на ниту еден одговор, оти веќе имам поставено прашања на форумов, за кои не добив саглам одговор од ниту еден од неверните форумџии.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Бидејќи Бог не Е материјално битие, тоа значи дека Твоето барање, за Неговото „документирање„ и „мерење„ е целосно погрешно.
Доказ за ова молам? Ти со сигурност ТВРДИШ дека не е материјално битие, значи од некаде го имаш ова сознание. Де да видам од каде. Само не ми спомнувај библија те молам :)

Всушност, сум те измешал со MIKI1, слични имиња имате па не видов. Моите замерки за логиката се упатени кон него. Колку да си разјасниме некои работи...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Доказ за ова молам? Ти со сигурност ТВРДИШ дека не е материјално битие, значи од некаде го имаш ова сознание. Де да видам од каде. Само не ми спомнувај библија те молам :)
.

Пеки, еве, не е до Библијата, од Куранот е сигурно...:sneaky:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ај тебе ќе ти пишувам пополека оти гледам дека не знаеш брзо да читаш...

1. Разумот и религијата се поврзани колку што е поврзано магарето и музиката. Знаев дека слабо стоиш со логика ама брат, изненадуваш сега...
2. Дискутираш со атеист а не знаеш ни што е атеизмот па еве да ти објаснам. Атеистите не веруваат во натприродни сили и суштества, што значи ние немаме богови.
3. Ако се вратиш наназад неколку страни ќе видиш листа на 3 сценарија кои ги користат верниците кога ќе се најдат во небрано. Пронајди се себеси, нема да те етикетирам. Аналогијата со банката е совршено валидна но бидејќи немаш излез, ќе ја дискредитираш. Класика.
4. Математички господ и не постои, се дур не се докаже спротивното. Ах пак таа логика, проклета да е...
5. Истиве прашања се расправани и ниту еднаш религијата не успеала да достави доказ. Ти кажува тоа нешто околу факторот на веродостојност?
6. Не видов доказ за да верувам во неговото постоење. Пример, кога идам накај ѕид ќе се мавнам во него и знам дека е тука. Кога ќе затнам нос и уста, не можам да дишам и знам дека воздухот постои.
7. Мојот став е таков поради многу фактори, но да - контрадикциите е еден од факторите. Кога некој вика едно а подоцна ќе се открие дека не е така, тоа обично се вика ЛАГА. А кога некој ќе ме излаже 2-3 пати, обично според логиката (оф мајко!) веќе нема баш да му верувам многу.
1. И понатаму веројатно слабо стојам со логика.

2. Сигурен ли си?

3. Аналогијата е совршена:facepalm:

4. Сигурен ли си ? Јас само зкалучувам дека си тазе средношколец, уфурна во филмот на атеизмот, кој има уште многу д апомине во животот.

5. Никогаш и нема да ти достави религијата доказ.

6. И што со тоа сознание понатаму?

7. Така и претпоставува. Како и сит ение тука, па дури и самите верници, знаат за дел од контрадикциите и не се слагаат по тој основ.

Она што е основно пријателе во атеизмот е неверувањето во Бог со антропоморфни особини, опишани во светите книги. Капираш нели? Бидејќи тоа ти е единствената претстава за Бог, онаа што ја има во Библијата, и многуте контрадикторности околу таквиот опис на Бог како дедо кој чека на небесата и не гледа, ти врз основа на таа претстава и го градиш атеистичкиот став кон таквиот Бог. Користиш разумност во својот став, како и сите тука нели?.

Разбра или...?
--- надополнето: 25 мај 2012 во 13:05 ---

Всушност, сум те измешал со MIKI1, слични имиња имате па не видов. Моите замерки за логиката се упатени кон него. Колку да си разјасниме некои работи...
Небитно и да си измешал.

Убаво е да се чуе твоето мислење околу атеизмот и контрадикторностите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Прашувам за олтарот и прашањето е многу длабоко( го опфаќа и материјалното, но и многу подлабоко), но ти плитко го разбираш! Секој суди според самиот себе.
Ми велиш дека олтарот е дел од храмот, а храмот ви има форма како слика за нешто што велите дека нема форма, дека е бесконечно?
Храмот не е дел од Земјата, дел од Сончевиот систем или се' гледате земски, градите слика за еден земски бог како што велат и богомилите?
И практичниот дел е беден, далеку од практичен! Ограничување...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom