Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Од практични причини, временски услови...
Ахам...
Нели би требало богот на кому се молите и кого го обожувате и на кој му е потребна вашата служба да обезбеди истиот добро време за време на пример, василица?
Тој е семоќен итн итн...

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ахам...
Нели би требало богот на кому се молите и кого го обожувате и на кој му е потребна вашата служба да обезбеди истиот добро време за време на пример, василица?
Тој е семоќен итн итн...
Е сеа ќорсокак. Фала шо ме потсети, ќе ми се прави тука Семоќен, има лом да го направам, како тоа вакви работи не предвидел.:mad:
:pos:Ооодличен си!Добра ноќ.:sleep:

С

Само Човек

Гостин
Ајде ако може, не ми бладај... морал... прочитај ми го постот што го цитираше и најди ми тука ти морал!

За моите поминати години на Земјата се видов, само христијански морал не видов!!!
тоа е поради слободната воља.
Не си сретнал морал од причина што го уважуваш неморалот

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Е сеа ќорсокак. Фала шо ме потсети, ќе ми се прави тука Семоќен, има лом да го направам, како тоа вакви работи не предвидел.:mad:
:pos:Ооодличен си!Добра ноќ.:sleep:
Мавтањето со сликички не ти помага многу, знаеш тоа нели? Секогаш ги користиш кога нема што да ми одговориш и ми велиш како сум одличен.
Бев одличен на училиште, сега сум добар... со здравје :)
„Извини“ што ти се најде да одговараш на моиве прашања, но сепак не добив одговор од тебе зошто да не е надвор олтарот, далеку од злато, сребро, пари... како вистинска слика на богот што го следите (бидејќи ви треба слика нели според она ти што зборуваш)...
Временските услови се беден изговор јас мислам... а и многумина би се сложиле со мене...
--- надополнето: 25 мај 2012 во 00:25 ---
Не постои морал стар 2000 години ниту пак некој следи морал стар 2000 години и е дел од овој свет!
Моралот не се одржува 20 години не пак 2000 години.
Тоа е променлива категорија... не му се замарај многу со него. Секако други го менуваат за тебе истиот.

.Јас не дојдов да ве исмевам во вашите лудувања, туку дојдов да ве подржам во истите. Не се лутете на моите прашања.

С

Само Човек

Гостин
Мавтањето со сликички не ти помага многу, знаеш тоа нели? Секогаш ги користиш кога нема што да ми одговориш и ми велиш како сум одличен.
„Извини“ што ти се најде да одговараш на моиве прашања, но сепак не добив одговор од тебе зошто да не е надвор олтарот, далеку од злато, сребро, пари... како вистинска слика на богот што го следите (бидејќи ви треба слика нели според она ти што зборуваш)...
Временските услови се беден изговор јас мислам... а и многумина би се сложиле со мене...

Не постои морал стар 2000 години ниту пак некој следи морал стар 2000 години и е дел од овој свет!
Моралот не се одржува 20 години не пак 2000 години.
Тоа е променлива категорија... не му се замарај многу со него. Секако други го менуваат за тебе истиот.

.Јас не дојдов да ве исмевам во вашите лудувања, туку дојдов да ве подржам во истите. Не се лутете на моите прашања.
2 „На Мојсијеву
столицу седоше књижевници и фарисеји. 3
И сада, све што вам он каже, држите и чи -
ните, али по њихо вим прописима и њихо-
вим примерима не чините, јер они говоре,
али не чине.
Исус добро знаел дека свештениците ќе возат џипови.

M

Muranyi

Гостин
Дали има запишано пророштво во Стариот Завет за доаѓањето на Исус?Ако има,може ли некој поубаво да објасни:1.врз основа на што се толкувале пророштвата,кој бил критериумот за да се утврди дека се исполниле;2.зошто Евреите не го прифаќаат Исус како пророк?Ви благодарам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
2 „На Мојсијеву
али не чине.
Не би се сложиле православните христијани (а мене ми е смешно дека некој знаел за денешните свештеници што ќе бидат и какви)... но, тука ќе оставам ти и либериј да си ги копате очите и да се разберите на кому се упатени овие убави српски зборови...
Јас си прашав и не добив конкретен одговор зошто сиромавиот оди и верува во куќата на богатиот кога олтарот може да биде надвор!

M

Muranyi

Гостин
#2.

Не е прашањето нималку контрадикторно и сосема е легитимно ако земеме во предвид дека твојата света книга го прави твојот бог семоќен. Ако е семоќен, тогаш би требало да може да направи се. Значи, не сум јас тука контрадикторен туку твојата книга во која веруваш. Нејзиниот автор требало малку повеќе да мисли пред да пишува глупости :)
Искрено твоето прашање е филозофско и преку него не можеш да ја објаснуваш природата на Бог,всушност никако не можеме да водиме разговор за природата на Бог.Секако,ова се однесува доколку Бог постоеше.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
2 „На Мојсијеву
али не чине.
Тука се мисли на Рабините- денешните наследници на фарисеите и на книжниците како што си пишува и го узурпираат и испревртуваат учењето на Мојсеј заменувајќи го со нивните лаги (види хептасрам и сл.). Вистинскиот Израил е денес Православната Црква.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 01:44 ---
Точно!
Да ти пуштам сликици од автомобилите и дебелината на свештениците по црквите?
ГИ имаат тие сите решенија за проблемите на егзистенцијата (наплаќање за пеење на умрен, на венчавки, на крштевки), создаваат палати од куќи, да да...
Постојат неминовно, на улица не може да се разминеш со нив од дебелина од удобната егзистенција...
Добра смисла има Црквата!
Ми се допаѓа!
Гледате верници, верувајте како свештениците во црквите! Колкава е вашата вера во Него (поима немам зошто со голема биуква го пишуваат, но ајде, сигурно ќе се навреди ако напишам него) толку и ќе имате! Затоа тие имаат се, а вие немате ништо!
Либериј, премногу фантастика има во твоето верување кое го имаш кон црквата кон која неминовно си припадник.
Црквата и те како бега од науката, како сенка од светлина.

Нели е така како погоре наведеното? Што велат христијаните на тоа (во овој случај, православните, другите нека одморат).
А Рабините (вашите даскали) не се пунат со пари, они се чисто "духовни битија".Глеј насекаде примери за ќиста рабинска духовност... навистина се трудат да потрошат се што е материјално и што не го заработиле самите со сопствена пот.. и вие ќе продавате морал.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Вистинскиот Израил е денес Православната Црква
Каква лага!!!
Која дрскост!
Црните навистина немаат крајво своите криви патишта !
Кој те тебе учи море вака да мислиш?

Многу христијански цркви навистина прават поеќе штета едни на други отколку што си помагаат но... Раздели па владеј нели невски (сега доаѓа evil smile)

Овде зборуваме за христијанските свештеници кои треба да се примери а не се , зборуваме за вашите зборови за морал, етика, скромност, а ги нема кај највисоките од вас, ги нема ниту кај верниците како што гледаме насекаде.
Јас мислев тебе те банирале на еден животен век, но ти се врати. Мала казна ти доделиле :)
Исто така има и верници тука (ете ти кој што се преставуваш за христијанин) а имаат омраза за 4 животни века кон евреи и се што нема исто размислување како нивното, што е сосема спротивно од тоа што го зборуваат за својата вера.
Значи, немам проблем јас ти да ги мразиш сите, но има против твојот став да тврдиш дека си православен хритијанин со целиот тој гнев и омраза кој го шириш кон се што не е православно.

Па каде така... :) Ќе ми ја проповедате вашата вера зборувајќи а не правејќи ништо од кажаното?
Сврти го и другиот образ и молчи, Невски... така прават робови. Што се бунтуваш јас не знам кога верата ти го налага тоа.

Ти случајно да знаеш зошто олтарот не е надвор достапен и за жени и мажи?

П.С. Јас не продавам морал... Јас презирам морал стар со векови.За мене моралот е менлива категорија така да не можам да продавам нешто менливо.
Се продаваат статични работи ;) Ти размисли кои и сам си одговори !

П.П.С. Нашите „учители“ се најзакон море... :) Не се евреи не се нервирај :)

B

Black Guard

Гостин
Колку сте само лицемерни па се осудувате да кажувате кој знае што е морал а што не и кој сретнал а кој не.

Да.

Оттука следува дека Ниту Ева згрешила што го убедила Адам да касне од јаболкото ниту пак Лукавиот туку ОН,бидејќи он му ја дал слободната волја.

Сум прашувал сегде и пак-Кој е тој емоќен ентитет,толку семоќен за него нема невозможно и истиот е апсолут ако е така оттука следува дека истиот би требало однапред да знае што планирал лукавиот и да го фрли во бездната која отпосле му е резервирана,нему и останатите демони кои нели во Божјето Царство ќе бидатказнети со илјада-годишно бездејствие додека ќе владее божјото царство а потоа според откровениет, казната на луцифер ќе биде укината(помилување чунки)и ќе биде пуштен во рајот но со ЦЕЛ за да Бог увиди кои ќе успее луци да ги заведе(и анѓели и луѓе) да го обожуваат него наместо Бог за на крајот да ги уништи.

Очигледно тука се гледа лагата и истата се открива токму во почетокот на библијата каде Бог не делува превентивно знаејќи што ќе направи луцифер а со тоа адам и ева додека на крајот на библијата Бог сепак се одлучува за превентивна акција.

Крајно контрадикторно за еден апсолут за може се да детерминира.

Туку имам едно прашаење,дојдоа неколку лоботомирани јеховини сведоци и ми дадоа книга со наслов најголемиот човек кој некогаш живеел и во истата книга прочитав дека Исус бил создаден од Бог уште пред создавањето на материјалниот свет и постоел пред создавањето-точно или не??

Понатаму таму имаше една квота која мислам дека не ја прочитав во библијата иако поодамна ми е читана.

Квотата е 144 000 луѓе квалификувани за рајот-Мал дел израелци поголем Рисјани кои ќе бидат во рајот-дали е точно дека бројот на жители на царството божјо е однапред познат и детерминиран???
--- надополнето: May 25, 2012 3:37 AM ---
:)
Исто така има и верници тука (ете ти кој што се преставуваш за христијанин) а имаат омраза за 4 животни века кон евреи и се што нема исто размислување како нивното, што е сосема спротивно од тоа што го зборуваат за својата вера.
Епа нели евреите го убиле Исус наместувајќи го,а го спасиле бараба убиецот,силувачот-неморалниот.

Најинтересно е што Исус самиот вели дека Евреите не се виновни туку дека тоа е БОЖЈАТА ВОЛЈА за која бил пратен за која бил пратен и ја исполнил т.е ги откупил нашите гревови пардон на предците наши.(кога не би ја-ние би страдале како Педерите во Содома и Гомора горејќи и труејќи се со сулфур-за кој велат имаат докази МИКИ1 ми даде линк побарајте поназадилипрашајте го).

Мразејќи ги евреите поради смртта на Исус оттука е ПРОТИВ волјата Божја која они ја оствариле.

Или можеби ги мразат оти бог на Евреин му дал завет дека ете они се божјиот народ а ние Рисјаните,Муслиманите и останатите Извозна варијанта,Будистите се Фелер производ и затоа немаат душа:D

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Пишав една статија на мојот форум и ќе ви ја ископирам само. Знам дела е долгичка но има неколку поенти кои боцкаат.

1. Религија v.s Наука
Од секогаш религијата и науката биле на некој начин спротивни. Сепак, по една работа религијата отскокнува. Додека науката се обидува едноставно да го подобри животот, си гледа своја работа и си врви по патот, религијата агресивно се обидува да ја омаловажи науката. Со години гледаме како свештениците се обидуваат да го одвратат народот од науката. Генетскиот инженеринг е само еден од милионите примери. Религијата се чувствува загрозено, знае дека ако науката продолжи со вакво темпо тогаш религијата за многу кратко време ќе исчезне. Се повеќе луѓе престануваат да веруваат во богови затоа што науката по чиста случајност им докажала дека господ не постои. Не дека науката се стреми да го направи тоа - едноставно се случува.

Кога сме веќе кај оваа тематика... Ако утре се докаже дека господ не постои и дека треба да се откажеме од религијата, што е најлошото што може да се случи? Ќе мораме да престанеме да одиме во храмовите. Ќе треба да престанеме да плаќаме давачки за свештениците. Храмовите ќе ги преуредиме во научни центри кои ќе раѓаат нови технологии за подобар живот. Училишта кои ќе допринесат за повисок ментален развој кај идните генерации. Болници кои ќе спасуваат животи. Ох, каков терор ќе настане ако се откажеме од религијата.

Од друга страна, ако утре треба да се откажеме од науката, што ќе се случи? Веднаш, истата секунда ќе започне живот во мрак и ќе се осветлуваме со свеќи затоа што сите електроцентрали ќе престанат со работа. За да отидеш до некој роднина ќе мора да патуваш 2 дена до соседниот град. За да имаат твоите деца да јадат ќе мора да научиш да бидеш земјоделец а воедно и професионален војник зошто секогаш ќе постојат луѓе кои сакаат да ја украдат храната која ја имаш произведено. Ако детето ти се разболи од грип, тоа ќе значи крај на неговиот живот бидејќи ќе нема лекови. Сите ќе живееме во пештери и куќи од кал затоа што нема модерни градежни материјали. Дали ова малку звучи како каменото доба? Па тука некаде ќе бидеме ако се откажеме од науката

Кое носи повисока цена? Ти одлучи, нема смисла да ти солам памет.

2. Пу пу не важи
Религијата прво вика дека не е добро да убиваш. А потоа промовира крстоносни војни. Прво вика дека земјата е рамна и дека има крај. Потоа се согласува дека е тркалезна. Прво вика дека сме центар на универзумот. Потоа се согласува дека не сме. Прво вика дека децата треба да се чуваат. Потоа промовира педофилија. Прво вика дека универзумот е создаден само за нас. Потоа се согласува дека е можно да има вонземјани.

Ова не е неодлучност на религијата, не драг мој читателу. Ова е попуштање бидејќи пред ФАКТИТЕ, и БОГОВИТЕ молчат. Буквално. Додека имаше сила религијата го наметнуваше својот став. Тоа беше така затоа што луѓето немаа начин да го докажат спротивното. Сега има начин, сега се докажува спротивното и религијата повеќе нема контра-аргумент. Нема со што да се брани. Се што може е да ја прифати вистината. Порано религијата го имаше ултимативното оружје - Светата војна. Кога сите методи за замолчување ќе потфрлат, религијата тргнуваше во војна и ги убиваше своите неистомисленици. Така си добиваше уште неколку декади безусловно владеење. Сега веќе не може така. Барем не толку директно.

Порано храмовите беа света божја куќа а свештениците беа божји гласноговорници. Денес кога храмовите и свештениците си го извалкаа името, верниците немајќи друг излез се вадат со ефтини изговори од типот "јас не верувам во свештеници/храмови, бог е во мене". Немој да ти пукнам 2 пати од смеење. Утре кога и ти ќе усереш работа, на што ќе се вадиш? "Бог е во моето дете"? И така во недоглед ќе се бара локација каде да го стрпате вашиот бог само за тој да не изумре. Барем имајте достоинство и признајте дека не бевте во право, или бидете тврдоглави и останете на своето тврдење. Колку повеќе си го менувате ставот, толку повеќе вашиот кредибилитет паѓа. Затоа и паднавте на ова дереџе.

3. Ефтини, подмолни и нечесни удари
Ако сега искочам на улица и му удрам шамар на некое беспомошно дете, ќе бидам линчуван јавно. Зошто? Затоа што сум нападнал послаб од мене. Се изживувам на некој беспомошен. Знаеш што? Го поддржувам тоа. Така и треба да биде. Мразам кретени кои демонстрираат сила на послаби.

И така во училиште на моето дете ќе му биде ставена инјекција со знаење кое не треба да го има. Свештеници ќе го учат дека господ постои. Религијата ќе си ги вмеша прстите. Бидејќи религијата се повеќе и побрзо ги губи своите следбеници, сега е приморана да се служи со крајно безобразни тактики. За да преживее мора уште од мали да ги дресира децата. Знаеш ли ти, читателу, која друга организација го правеше ова? Турските јаничари. Тие ги земаа децата од Македонија (и други окупирани земји), ги тренираа да бидат елитни убијци и потоа ги пуштаа против сопствениот народ. Македонска крв против Македонска крв. Во модерен стил истото го прави и религијата. Од мали ги тренира децата да бидат религиозни војници, да веруваат слепо во бога. Ако тоа не е подмолен удар, не знам што е. Тоа дете сеуште не е способно да размислува. Тоа дете е како сунѓер - впива секакво знаење, без разлика колку е тоа апсурдно. Ако на тие години цело време му викаш дека твоите гаќи се семоќни, детето ќе израсне цврсто верувајќи дека тоа е навистина така.

Ја повикувам религијата да дојде мене да проба да ми соли памет. Јас сум способен да разграничам лага од вистина, реално од фиктивно. Религијата нема никаква моќ врз луѓето штом тие се стекнат со способност за трезвено размислување. Затоа и мора да демонстрира сила врз најслабите, најранливите и најнезаштитените. Тоа што религијата им го прави на децата е исто како да се степаш со хендикепиран човек, да го истепаш и потоа да славиш победа. За славење ли е бре читателу, или за срамење?

4. Дизајнот на религијата е човечки
Ако погледнеме на природата се е неограничено комплексно. Прво мислевме дека бактериите се најмали. Потоа сфативме дека има елементарни молекули. Па откривме атоми. Потоа испадна дека и атомите имале свој состав. Па сега дознаваме дека дури и составот на атомите е составен од нешто.

Потоа мислевме дека постои само нашата планета. Па искочи соларниот систем. Галаксии. Сега веќе умот ќе ти се помати ако помислиш колку всушност галаксии има, а во нив колку сончеви системи и планети постојат.

Ова ни кажува дека се околу нас е толку сложено што не сме способни ни дел од тоа да сфатиме во моментов. Ќе ни требаат илјадници години истражувања за да ја допреме површината само. И тука влегува религијата како целосен парадокс. Дизајнирана е да биде сфатена од човекот целосно. Нема простор за неодговорени прашања. Се е убаво спакувано за кога ќе ја прочиташ твојата верска книга, да не треба да се сомневаш ниту да поставаш прашања. Па друже читателу, дури и кога нарачуваш оброк во Мекдоналдс секогаш има некое прашање. "Со кој пијалок да е оброкот? За овде или за носење?". Колку и да се бориш да ја спакуваш приказната да биде без прашања, нешто ќе те изненади... "Дали со оброкот сакате десерт? Дали сте заинтересирани за нашата најнова промоција...?". Универзумот и се во него е направен за секогаш да има мистерии и неодговорени прашања. Кај религијата тоа го нема.

Знаеш ли што друго е направено на овој начин? Апсолутно се што е создадено од човекот. Религијата е едноставно составена по човечки терк. Од кој и аспект да ја погледнеш, тоа ти се докажува на дело. Секоја нација која што ја пишувала религиозната книга, тоа го направила за да ги рефлектира нивните карактеристики. Исламот говори за пустински војни и содржи традиционални арапски имиња. Христијанството го прави истото по свој шаблон. Баш како што секоја нација си има свој карактеристичен јазик, така и секој народ си има своја религија. Погледни ги само проблемите на човекот. Сите се решени во религијата. Почнувајќи од најголемата слабост - смртноста на човекот. Тоа е решено со задгробниот живот. Потоа доаѓаат пороците и лошите навики. Тие се решени со божјите казни. Не треба да си теолог или ракетен научник за до сега да сфатиш дека религијата е човечка креација, направена за да ги реши тогашните проблеми на човекот. Можеби тоа го правела успешно во времиња кога животот беше едноставен - јади, пиј, размножувај се. Сега веќе е outdated.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018

.
Прашуваш за олтарот а мислиш на храмот, олтарот е дел од храмот.
Прашањето е со плитка позадина, као сме излажани заради матријална нечија добивка?
Народот Божји има потреба да се собере на одредено место во одредено време за конкретна средба со својот Бог.
Иконологијата го презентира живо идното Царство, со конкретни соединети со Бога личности, светители уште сега.
А практичниот дел што ти го објаснив не е беден, туку практичен.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
kolku si siguren deka bas vaka ke e ?
Штом учењето од Црквата вели дека така ќе биде, тоа значи дека имам доверба во учењето...
Патем кажано, во Црквата постојат поединци, кои од Бога се удостоени да видат како ќе изгледа одреден пророкуван настан, така да Бог не не‘ остава сирачиња и во незнаење па ние, ради тоа незнаење, да нагаѓаме како ќе изгледа, на пример, страшниот Христов Суд, а без притоа да имаме увид и во вистинитоста и во текот од настанот.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:14 ---
А тие што не доживеале 33,5 години? Ќе добијат претпоставен изглед?
Не баш претпоставен, туку како реално би изгледале на нивните 33,5 г., небитно што сите кои ќе воскреснат, ќе имаат различна возраст пред воскресението.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:17 ---
А
И која е поентата на ново тело, доколку се оди во рајот, каде духовноста е на прво место?
Поентата е во тоа што, воксреснатото тело ќе биде продуховено, од фина, нераспадлива материја па кога душата ќе се врати во телото, така преспоени, и душата и телото ќе имаат своја награда или казна, добиена истовремено, за разлика од „времето„ после смртта, кога само човековата душа, двоена од телото, ќе има свој поединечен суд, каде ќе и‘ се суди само на душата, а не и на телото, кое оди во распаѓање.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Штом учењето од Црквата вели дека така ќе биде, тоа значи дека имам доверба во учењето...
Патем кажано, во Црквата постојат поединци, кои од Бога се удостоени да видат како ќе изгледа одреден пророкуван настан, така да Бог не не‘ остава сирачиња и во незнаење па ние, ради тоа незнаење, да нагаѓаме како ќе изгледа, на пример, страшниот Христов Суд, а без притоа да имаме увид и во вистинитоста и во текот од настанот.
--- надополнето: 25 мај 2012 во 12:14 ---

Не баш претпоставен, туку како реално би изгледале на нивните 33,5 г., небитно што сите кои ќе воскреснат, ќе имаат различна возраст пред воскресението.
Да, чим црквата вика така, тогаш мора да е така.
Не си ми баш за верување пријателе, посебно земајќи ја во предвид твојата математика од потписот каде што тврдиш дека 1+1+1=1. Сигурен си дека немаш испуштено некои часови од основно школо?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom