Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ајмо трета среќа:

Здраво. Би сакал некој од вас да ми ги дообјасни следните стихови од Библијата:
...
Залудно 3 пати ги поставуваш цитатите кога ниту еднаш не пишуваш што ти е нејасно во тие цитати?
Како да ти објасни човек кога не знае што ти е нејасно?

И вчера поставив прашање, еве да го повторам: Во колку од Евангелијата се спомнува зачнувањето на Исус од Светиот дух?
Во две.
--- надополнето: Nov 13, 2011 12:12 AM ---
Па како планира Бог да ни ги прости гревовите,кога очигледно не е способен за тоа? Па зошто се мачат верниците,кога секако ќе се варат во казанот,барем тука нека изживеат како што треба:)
Бог е способен да прости и нуди прошка преку Спасителот Исус Христос. На нас останува дали ќе ја прифатиме таа прошка или не. Оние што ќе ја прифатат нема да се „варат“ во ткн. „казан“.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Еве зошто биле толку скапи лопатите:

Па тоа се магични лопати, со нив се лечат зависности, а претпоставувам дека и хомосексуалците добиваат сличен третман. Секако, сеансите вклучуваат и по некој богоугоден бокс или клоца, за да биде биде лечењето поефикасно.
Ако не се лажам, ова се случувало во некој манастир во Србија и најтрагично е што многу луѓе сметаат дека во 21 век , ова е нормален начин за справување со зависностите.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Бог е способен да прости и нуди прошка преку Спасителот Исус Христос. На нас останува дали ќе ја прифатиме таа прошка или не. Оние што ќе ја прифатат нема да се „варат“ во ткн. „казан“.
Слична понуда имаше и инквизицијата. Да ти се простат “гревовите“ ако ја прифатиш подадената рака и се откажеш од “неверството“ или да завршиш на клада, тркало, под меч или на шилци....

S

Sagan

Гостин
Залудно 3 пати ги поставуваш цитатите кога ниту еднаш не пишуваш што ти е нејасно во тие цитати?
Како да ти објасни човек кога не знае што ти е нејасно?
Во две.
Стојат конкретните прашања во првиот пост, постот на кој ми одговараш е третиот, кој пак е цитат на вториот :pos:
1. Библијата вели дека ако некој наш ближен не убедува да ја смениме верата, треба да го убиеме со сопствени раце. Да ја почитуваме ли Библијата дословно?
2. Библијата вели дека Мојсеј заповедал на својата војска да го убие секое машко дете и секоја жена која имала секс. Станува збор за истиот Мојсеј кој ги пренесе десетте заповеди, меѓу кои и “Не убивај“, или ова е некој друг тип?
3. Библијата вели дека деверска должност е да се оплоди жената на починатиот брат. Стварно ли? :tapp:

Прашај еднаш, прашај двапати, шрашај трипати - продадено!
Имам друго прашање (вп врска со лопатите) :vozbud:
Ова на видеото, според која библија е?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Јас имам едно прашање до верниците во врска со омнипотентноста на Бог:
Дали Бог може да создаде толку тежок камен што ни самиот нема да може да го крене?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Дали Бог може да создаде толку тежок камен што ни самиот нема да може да го крене?
Трик прашање, мислам дека го знам одговорот:
- Бог може да создаде толку тежок камен што ни самиот неможе да го крене, а потоа бог ќе го крене тој камен!

За малата недоследност во логиката виновен е повторно бог!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Да ја почитуваме ли Библијата дословно?
Ја пре би рекол мудро и разумно, читајќи ја со чисти мотиви.
Не секоја заповед и инструкција во Библијата се однесува на нас. На пример, во евангелијата Исус на едно место им вели на едни фарисеи да одат и да му пренесат одредена порака на Јован Крстителот. Дали тоа значи дека и ние денес треба да одиме и да му ја пренесеме истата порака на одамна мртвиот Јован Крстител? Се разбира дека не.
Горните цитати што ги цитираш се однесуваат на евреите од времето на Мојсеј. Тогашниот Израел бил теократски уреден и Бог преку посредникот Мојсеј го уредувал Израелското општество. Бог им заповедал на евреите да не убиваат, но таа заповед не важи за Него. Сите животи му припаѓаат на Бог и секако дека Тој може да ги земе ако така одлучи. Ако внимателно го читаш текстот ќе видиш дека Бог одлучува да ги истреби злосторниците за да го заштити Неговиот избран народ. Бог исто така и строго ја одржувал светоста меѓу нив затоа што само на таков начин можел да ги одржи духовно живи и неопоганети. Заради таквата Божја нега врз Израелскиот народ тие опстанале меѓу побројните и помоќните народи и нивното родословие издржало до раѓањето на Спасителот Исус Христос Кој потоа му понуди спасение на целиот свет.
Значи на долги стази, Божјата строгост кон гревот се исплатела. Доколку Бог ги оставел во живот оние кои ги заведуваа евреите по непознатите „богови“ (креации на ѓаволот) целиот еврејски народ ќе беше уништен и немаше да се роди Спасителот Исус од еврејката Марија во определеното време.

Имам друго прашање (вп врска со лопатите) :vozbud:
Ова на видеото, според која библија е?
Тоа не е според ниедна Библија. Тоа е според логиката и праксата на тие православни свештеници, за кои пак знаеме дека Библијата не им е баш омилена книга за читање.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ја, на пример, не сум верник, ама, галиба, сметам дека не сака.

Значи, може, ама неќе.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Дали Бог може да создаде триаголен четириаголник?
Дали Бог може да нацрта кружница со четири раба?
Дали Бог може да создаде непарен број делив со два?
Итн.
Дали Бог може да создаде конзистентна логика која си противречи на себе?

Одговорот на последното прашање е не, затоа што доколку ја создаде конзистентна, тогаш тоа условува таа да не си противречи на самата себе.
Доколку се сфати последниов одговор, ќе се сфати и бесмисленоста на сите слични прашања.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Итн.

Одговорот на последното прашање е не, затоа што доколку ја создаде конзистентна, тогаш тоа условува таа да не си противречи на самата себе.
Доколку се сфати последниов одговор, ќе се сфати и бесмисленоста на сите слични прашања.
Бесмислено е човек да стане од мртвите, да оди по вода и да се ракетира дома кон небото (!?!) каде седи десно од себе самиот... и успешно се крие од Хабл, Гугл и компанија.

Тоа е бесмислено. Бесмислен е, иначе, и концептот на семоќност. И на интелигентен креатор... ама се исплати, ете.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Итн.

Тие три се за Чак Норис.

НЕ ќе беше сосема доволно. :)
--- надополнето: Nov 13, 2011 2:24 AM ---
Ја, на пример, не сум верник, ама, галиба, сметам дека не сака.

Значи, може, ама неќе.
Он не сака да направи и многу други работи како мир во светот и лек за ракот, работава е дали воопшто може?

Значи може - не може 2:1 :)

Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11
Тие три се за Чак Норис.

НЕ ќе беше сосема доволно. :)
--- надополнето: Nov 13, 2011 2:24 AM ---

Он не сака да направи и многу други работи како мир во светот и лек за ракот, работава е дали воопшто може?

Значи може - не може 2:1 :)
Vie se zaboravivte od pisuvanje na glupost do glupost. Pisuvajte si na druga tema, zosto za ovaa ocigledno vrska si nemate.
--- надополнето: Nov 13, 2011 8:59 AM ---
Слична понуда имаше и инквизицијата. Да ти се простат “гревовите“ ако ја прифатиш подадената рака и се откажеш од “неверството“ или да завршиш на клада, тркало, под меч или на шилци....
Vie pisuvate tuka sekakvi gluposti samo za da zboruvate protiv Gospod. Vie stavate na isto ramniste Gospod i covekot. Covekot e gresen, takov se rodil i postojano pravi grevovi, se ona sto se slucuvalo vo vrska so inkvizicijata, ili bilo sto vo katolickata i pravoslavnata crkva e od luge, toa ne e od Gospod, ednas neka vi bide jasno ili pak vi e jasno no sakate samo da kritikuvate. I sto e najvazno ne mesajte Pravoslavie so Rimokatolicizam, Rimokatolicite vo 1054 godina se odvoija od Pavoslavieto i otidoa vo raskol, i od nea se rodija uste mnogu eresi kako: protestantizam, evageliaz, i sekakvi si sekti, Jehovini svedoci, i sto li n. Sega ima golema opasnost kade masovno se siri idejata za Ekumenizam, povrzuvanje na site religii vo edna, sto e pogubno za sekoja dusa. Papata e izvisen do stepen na Bog ednakov na Gospod Isus Hristos, sto nema vrska, zosto e samo obicen covek kako i site nie. Nitu onie koi se proglaseni za svetiteli n smee da se sporedat so Gospod, zosto Toj e samo eden vo tri Ipostasi. Znaci se ona sto pravi covekot ne go izednacuvajte soGospod i Negovite zakoni i propovedi.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Итн.

Тие прашања не се создадени за да ја тестираат Божјата семоќ, туку се создадени да покажат дека религиозните луѓе оперираат со зборови кои се без никакво значење, како семоќ, и дека базично продуцираат чиста бесмисла.

Кога јас ќе запрашам дали Бог може да создаде камен кој не може да го крене, јас не се обидувам да се подбивам со Бог, бидејќи не ни верувам во неговото постоење, туку се подбивам на глупоста на соговорникот, кој еден обичен збор како семоќ, кој во секојдневниот јазик се користи едноставно како метафора, го подигнува на нивото на атрибут на еден измислен ентитет, и потоа влегува од една глупост во друга.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
I sto e najvazno ne mesajte Pravoslavie so Rimokatolicizam, Rimokatolicite vo 1054 godina se odvoija od Pavoslavieto i otidoa vo raskol, i od nea se rodija uste mnogu eresi kako: protestantizam, evageliaz, i sekakvi si sekti, Jehovini svedoci, i sto li n. Sega ima golema opasnost kade masovno se siri idejata za Ekumenizam, povrzuvanje na site religii vo edna, sto e pogubno za sekoja dusa.
И пред расколот кога и православни и католици беа едно исто, си постоеше папа а на свештениците им беше дозволено да држад робови, манастирите и црквите си држеа робови.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom