Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
Хехе, ако те превари жена ти ќе и простиш и ако и е прва грешка?:cool:
Нема,ама јас не сум Бог,не сум совршен како него,не опростувам:)
--- надополнето: Oct 31, 2011 12:42 PM ---
Во библијата пишува и дека бог е суров и одмаздољубив. Има сотирано цели народи, има наредувано да се заколат мажи, жени, деца.... па еднаш ја збриша и целата популација, со се луѓе животни и птици (потопот). Интересно е шо во тој потоп најубо поминаа рибите, крокодилите, нилските коњи, жаби, водни змии, фоки, моржеви..... нив му дојде како награда потопот.
Па како планира Бог да ни ги прости гревовите,кога очигледно не е способен за тоа?Па зошто се мачат верниците,кога секако ќе се варат во казанот,барем тука нека изживеат како што треба:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Нема,ама јас не сум Бог,не сум совршен како него,не опростувам:)
Хмм епа и он не прашта:D

Јали не е совршен , јали е нешто друго у прашање:confused:

Мојата маленкост нема одговор на се ова:P

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Па како планира Бог да ни ги прости гревовите,кога очигледно не е способен за тоа?Па зошто се мачат верниците,кога секако ќе се варат во казанот,барем тука нека изживеат како што треба:)
Префрли се во друга религија каде бог(овите) не се толку сурови и строги, или стани си атеист и не те фаќа христијанскиот суд.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.456
Не знам како да ти одговорам на прашањево, кога во него имаш неколку произволни точки, што ги земаш за факти:
- Господ очигледно бил неспособен да простува?
- верниците секако ќе одат во пеколот?

Потоа имаш и други проблематични делови. На пример:
Во болдот, прилично дефектно е поистоветување на живот спротивен на религиските норми (like: не убивај - убивај, не кради - кради...) со "да се изживееш како треба". Како тоа се тие две работи исти?
Факт е дека Не веруваш во Господ. Па од тука, целиот твој пост не е ништо друго освен тролање. Наводно те интересирало како ќе ни ги простел гревовите или не знам што.

Има тука по прилично вакви ко тебе на религија, атеисти кои се трудат да изгледат паметно со тоа што ќе се спрдаат со Христијанство. Не си нов во оваа работа, имаш голема конкуренција во Д'бек, Тоукатер, Лет3 и други нивни следбеници кои ете сакаат да бидат и они ко нив, умни али забавни.

T

Tetro

Гостин
Во болдот, прилично дефектно е поистоветување на живот спротивен на религиските норми (like: не убивај - убивај, не кради - кради...) со "да се изживееш како треба". Како тоа се тие две работи исти?
Факт е дека Не веруваш во Господ. Па од тука, целиот твој пост не е ништо друго освен тролање. Наводно те интересирало како ќе ни ги простел гревовите или не знам што.

Има тука по прилично вакви ко тебе на религија, атеисти кои се трудат да изгледат паметно со тоа што ќе се спрдаат со Христијанство. Не си нов во оваа работа, имаш голема конкуренција во Д'бек, Тоукатер, Лет3 и други нивни следбеници кои ете сакаат да бидат и они ко нив, умни али забавни.
18„Кои заповеди?“ - го праша човекот, на што Исус му одговори: „Не убивај, не врши прељуба, не кради, не обвинувај лажно;

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.456
18„Кои заповеди?“ - го праша човекот, на што Исус му одговори: „Не убивај, не врши прељуба, не кради, не обвинувај лажно;
Мислиш дека ако ги претставиш како невини душички ќе личи дека ги штитиш?
Нема везе дали си у право, важно сеа ќе бидеш у голема милост кај нив.

T

Tetro

Гостин
Мислиш дека ако ги претставиш како невини душички ќе личи дека ги штитиш?
Нема везе дали си у право, важно сеа ќе бидеш у голема милост кај нив.
Дефинирај "невини душички" и каква корист би имал јас да штитам некого?

Како верник, би требало пред да го кликнеш копчето ~Испрати мислење~, да го прочиташ текстот двапати за да провериш дали ќе навредиш или обвиниш некој со истото мислење.
Ние грешниците внимаваме на тоа, ама признавам дека не успеваме секогаш во добрата намера. :)

G

galaxy

Гостин
Од кај си толку сигурен?
Не знам дали знаеш, ама луѓето умираат.
На пример дедо ми, тој, како што велиш, трагаше по вистината, ама си умре пред неколку години. Навистина сакам да има откриено дел или се уште да трага по вистината, ама малку ми е да поверувам во тоа оти знам дека лежи на гробишта.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не знам дали знаеш, ама луѓето умираат.
На пример дедо ми, тој, како што велиш, трагаше по вистината, ама си умре пред неколку години. Навистина сакам да има откриено дел или се уште да трага по вистината, ама малку ми е да поверувам во тоа оти знам дека лежи на гробишта.
Na grobishtata lezhi negovoto zemsko telo, koe bilo "domakjin" na dushata dodeka bitisuvala na zemjava vo ischekuvanje na smrtnata kazna poradi neprostliviot grev na Adam i Eva.

A taa - dushata sega e nakede na nebesnite patishta, vechnite lovishta vo drushtvo na svoite predci.

M

Muranyi

Гостин
Не знам како да ти одговорам на прашањево, кога во него имаш неколку произволни точки, што ги земаш за факти:
- Господ очигледно бил неспособен да простува?
- верниците секако ќе одат во пеколот?

Нема потреба да ме анализираш дали сум или не сум атеист,кога веќе спомна еве ќе ти кажам дека не сум и сум на мислење дека религиите(барем овие комерцијалниве-Јудеизам,Христијанство и Ислам) ги сметам за дело на човекот,не на Бог и затоа ми се смешни.Не оправдувам ниту крадење ниту убивање,баш напротив и не ми треба никаков замислен Бог да ми каже дека тоа не чини.Дури мислам дека секој човек во себе носи одреден код за распознавање на доброто и злото што можеби е доказ за постоење на некоја виша сила,ама приказните за мали деца напишани во Библијата или во Куранот никогаш нема да ги прифатам.Се извинувам ако на било кој сум му ги повредил религиските чувства,немам намера да навредувам или да изгледам паметно само чисто ме интересира одговорот на очигледниот парадокс за милостивоста на Бог во Библијата.
--- надополнето: Oct 31, 2011 7:29 PM ---
Нема потреба да ме анализираш дали сум или не сум атеист,кога веќе спомна еве ќе ти кажам дека не сум и сум на мислење дека религиите(барем овие комерцијалниве-Јудеизам,Христијанство и Ислам) ги сметам за дело на човекот,не на Бог и затоа ми се смешни.Тоа не ме прави атеист,нели?Не оправдувам ниту крадење ниту убивање,баш напротив и не ми треба никаков замислен Бог да ми каже дека тоа не чини.Дури мислам дека секој човек во себе носи одреден код за распознавање на доброто и злото што можеби е доказ за постоење на некоја виша сила,ама приказните за мали деца напишани во Библијата или во Куранот никогаш нема да ги прифатам.Се извинувам ако на било кој сум му ги повредил религиските чувства,немам намера да навредувам или да изгледам паметно само чисто ме интересира одговорот на очигледниот парадокс за милостивоста на Бог во Библијата.

S

Sagan

Гостин
Ајмо трета среќа:
Здраво. Би сакал некој од вас да ми ги дообјасни следните стихови од Библијата:

6 „Кога твојот брат, синот на мајка ти, или твојот сопствен син, твојата ќерка, жената во твојата прегратка, или твојот пријател кој ти е како и животот, би те заведувал потајно, велејќи: ‘Ајде да им служиме на други богови,’ кои не ги познаваш ни ти ниту ги познаваа твоите татковци,
7 на боговите на оние народи што ќе бидат околу вас, било близу до тебе, било далеку од тебе, од едниот до другиот крај на земјата,
8 немој да се согласиш ниту го слушај! Твоето око нека не го сожалува; не штеди го и не сокривај го,
9 но уби го! Твојата рака нека се дигне прва за да го умртвиш, а потоа раката на целиот народ.
10 Затрупај го со камења додека не умре, зашто се обидуваше да те одврати од Господа, твојот Бог, Кој те изведе од Египетската Земја, од домот на ропството.
11 Кога ќе го чуе тоа, целиот Израел ќе се наполни со страв, па веќе не ќе прави такво зло во твојата средина.”
Второзаконие, Петта книга Мошева, Глава 13.

14 Моше се налути на заповедниците на војската, на илјадниците и на стотниците, кои се вратија од воениот поход.
15 Им рече: „Што! Вие ги оставивте живи сите женски!
16 А токму жените, по Валаамовото наговарање, ги заведоа Израелевите синови да истапат против Господа во Фегоровиот случај. Така дојде помор во Господовото општество.
17 Затоа убијте ги сите машки деца! А убијте ја и секоја жена, која запознала маж!
18 А оставете ги живи за себе сите девојки, кои не запознале машко.
Броеви, четврта книга Мошева, Глава 31.

Прашањето ми е: Моше ли им ги откри на луѓето камените плочи дадени од господ, на кои на едно место стоеше... “Не убивај!“?

6 Јуда го ожени својот првенец Ир со девојка, чие име беше Тамара.
7 Но Јудиниот првороденец Ир Го навреди Бога, и Бог го погуби.
8 Тогаш Јуда му рече на Онан: „Пристапи и, на вдовицата на брата си, исполни ја кон неа деверската должност и така запази му го потомството на брата си!”
9 Но Онан, знаејќи дека семето нема да се смета за негово, го истуруваше на земја, секогаш кога ќе и пристапеше на братовата вдовица за да не му даде потомство на брата си.
10 Тоа што го правеше Го навреди Господа, па го погуби и него.
И вчера поставив прашање, еве да го повторам: Во колку од Евангелијата се спомнува зачнувањето на Исус од Светиот дух?

M

Muranyi

Гостин
Ајмо трета среќа:
Абе врв,убавини,просто да ти е милина да веруваш во ваков Бог.Очигледно лечење на компплекси на израелскиот народ,преточено во религија.Ова ли е Бог?Мене овој ми личи повеќе на Сатаната,отколку на Бог?За тоа ли го создаде човекот,неговата најомилена креација,за да го подучува како да се убива меѓусебе?Свашта,после верниците се залагале за мир и слични срања а самиот Бог им е садист.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Абе врв,убавини,просто да ти е милина да веруваш во ваков Бог.Очигледно лечење на компплекси на израелскиот народ,преточено во религија.Ова ли е Бог?Мене овој ми личи повеќе на Сатаната,отколку на Бог?За тоа ли го создаде човекот,неговата најомилена креација,за да го подучува како да се убива меѓусебе?Свашта,после верниците се залагале за мир и слични срања а самиот Бог им е садист.
Златце, смири се бре чедо! :D
Нешто многу револт кај тебе, што толку ти има згрешено тој Бог :P

M

Muranyi

Гостин
Не,Бог ништо ама неговите следбеници некако многу се огрешија:)
--- надополнето: Oct 31, 2011 7:47 PM ---
Читај постот на Ван Дер Хеигхтс,на тоа се однесуваше мојот пост.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom