На ова речиси без исклучок следи одговорот: "Ние не сме доволно способни да ја сватиме неговата промисла", демек има смисла за сите зли нешта, ама ние со нашата човечка способност не сме биле моќни да ја увидиме.Ок, пак истиот муабет. Ако веќе дошол зашто да не ни понуди комфор бе?????
ТИ на своето дете ќе му понудиш комфор ако можеш????
Или НЕ САКА ДА НИ ПОНУДИ, или НЕ Е МОЌЕН ДА ГО СТОРИ ТОА:
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕВе оставам во рацете на MIKI1
Аке прашаето е ова:П.С. Пак го премолче првото прашање:
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Мики, како може нешто да остане исто, ако е трајно оштетено?!Аке прашаето е ова:
„...Е сега, кажи ми што е со оние што ги снаоѓа трајна или тотална амнезија? Тие индивидуи, ги губат токму овие две нешта! Целосната свесност за себе и сеќавањето на предходните настани!
Што значи тоа? Дека сега имаат нова душа?...„
тогаш, одговорот е овој:
Трајната амнезија значи дека душата од амнезираниот е оштетена, поточно, умот (кој е способност од душата да забележува, осознава и памети), кој е врзан со мозокот, се оштетени. Таквите, губат сеќавање, делумно, или привремено или трајно. Но, тоа не значи дека имаат „нова душа„, оти Бог само еднаш доделува дух/душа на едно тело. Духот/душата, кај амнезираните, не се променила, не станала „друга душа„, туку ја имаат истата душа, но со привремено или трајно оштетување.
Еве Ти јасен одговор, појасен-здравје, но под услов да веруваш и Ти да си учесник на литургија!Но нема јасен одговор.
Ова е јасен одговор?????Еве Ти јасен одговор, појасен-здравје, но под услов да веруваш и Ти да си учесник на литургија!
Имено, на секоја литургија, пред крајот од литругијата, свештеникот ги подготвува лебот и виното, кои под дејство од Светиот Дух, стануваат крв и тело Христови! Така, Христос, од своето безмерно човекољубие, дозволува да јадеме и пиеме од Него!
Така, преку Светата Причест, Христос Е во нас, а ние сме во Христа!
Појасно-Ти дој да ми кажеш...
Имаш некоја чудна претстава за амнезираните, демек, ако некому му се случи трајна амнезија, дека таквата личност е целосно „нулирана„ („форматирана„...) и дека таквата личност станала обично растение...Мики, како може нешто да остане исто, ако е трајно оштетено?!
Како може да биде иста, кога ниедна меморија од минатото не постои повеќе? Кога навиките ги нема повеќе? Кога емоциите кон некој луѓе и нешта ги нема повеќе........?
Ако душата е вечна и неменлива, тогаш дали ти си истата личност кога си имал 10 години и сега?
Ако не си, тогаш значи ти си ентитет кој континуирано се менува! Во тој случај, било која состојба која трае вечно и која е непроменлива, за субјект кој константно се менува, евентуално ќе стане агонија! Па дури тоа да биде и место кое првично ќе го доживуваш како рај.
Неее, јас само се шегував де, еве, дај ми појасен...Ова е јасен одговор?????
...И?....Ок се согласувам може ли за наредниот викенд тука на форумов ќе се договриме и ќе дојдам на литургија заедно со тебе и ќе чекам ритуалот да заврши и да се соединам со Христа.
.
Нема да знаеш, доколку не си се преумил и си поверувал во Христа.КАКО ЌЕ ЗНАМ ДЕКА СУМ СЕ СОЕДИНИЛ? .
Бог сака, а?Да, Бог учествува во сечиј живот, некаде повеќе, некаде помалку, зависно од тоа дали Го прифаќам(е) или не, така што ги уредува околностите од нашиот живот, преку ко (околности) не‘ вразумува и не‘ упатува кон својата Црква, оти Он сака сите да се спасат.
Па нели тоа е целта ????????Неее, јас само се шегував де, еве, дај ми појасен...
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:26 PM ---
...И?....
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:27 PM ---
Нема да знаеш, доколку не си се преумил и си поверувал во Христа.
Што да очекуваш, зависи од Тебе, не од мене.Дај ми упатства што да очекувам.
Многу јасно. Кристално јасно. Канибализам пар-екселанс!Еве Ти јасен одговор, појасен-здравје, но под услов да веруваш и Ти да си учесник на литургија!
Имено, на секоја литургија, пред крајот од литругијата, свештеникот ги подготвува лебот и виното, кои под дејство од Светиот Дух, стануваат крв и тело Христови! Така, Христос, од своето безмерно човекољубие, дозволува да јадеме и пиеме од Него!
Така, преку Светата Причест, Христос Е во нас, а ние сме во Христа!
Појасно-Ти дој да ми кажеш...
Хмм нешто друго ме заинтересира тука, во твојов пост.Што да очекуваш, зависи од Тебе, не од мене.
Кој верува и сака да се причести, треба за тоа и да се подготви. Кој се причестува неподготвен и без вера, причеста ќе му биде за осуда. Кој верува, се исповеда и се причестува, причеста ќе му биде за здравје на телото и за спасение на душата.
Искуствата дури и од верниците-почетници, покажуваат која е последицата од неправилното и правилното причестување.
Нереков дека станува како растение, туку дека сите сеќавања од минатите настани и се избришани, а со тоа и одредени емоции кон одредени луѓе и нешта. Исто така голем број на навики повеќе ги нема, а со тие промени и свесноста за себе каква што ја имала личноста повеќе не е истата. Што значи карактерот пред амнезијата и после не е истиот, а сите мемории до тогаш се изгубени.Имаш некоја чудна претстава за амнезираните, демек, ако некому му се случи трајна амнезија, дека таквата личност е целосно „нулирана„ („форматирана„...) и дека таквата личност станала обично растение...
Фактот што луѓето константно се менуваат, за секој што размислува рационално ја елиминира можноста за вечно битисување само во одредена состојба. Ако ти постојано се менуваш, вечноста каде се е предодредено и каде нема промени евентуално ќе стане агонија, без разлика колку добро и совршено ќе изгледа на почетокот.Тоа што на мои 10 г бев детиште а сега сум повозрасен, тоа е знак дека сум пораснал, но и дека сум се променил. Промената е природен процес (познат како „...постојаност низ промени...„), но тоа не значи дека промената е радикална и дека по секоја промена, човекот, како битие, станува „нешто„ кое претходно не бил. Промената може да биде природна, како што е раѓањето, растењето, стареењето и конечно, смртта, а може да биде и промена со преумување, кога личноста ќе поверува во Бога.