Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пишуваш ментални заврзлами за кои ни самиот не си свесен што значат.
Ако самиот нешто не разбираш, не значи дека и другите не разбираат, разбираш...
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:43 PM ---
Што е тоа ВЕРНИК-ПОЧЕТНИК??????
„Верник-почетник„ е личност, која скоро поверувала во Христа а сеуште нема познавања од Христовото и црковното учење, па му треба поука и насока.
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:46 PM ---
Валда или веруваш или неверуваш?
Не ги препоедноставувај работите: во верата и во Црквата, живеењето е процес а не механички настан.

Да, или верувам или не верувам, но можам малку да верувам, а можам и да ја зацврстувам својата вера, а можам и да се откажам од неа, нели?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако самиот нешто не разбираш, не значи дека и другите не разбираат, разбираш...
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:43 PM ---

„Верник-почетник„ е личност, која скоро поверувала во Христа а сеуште нема познавања од Христовото и црковното учење, па му треба поука и насока.
Ако личноста поверувала, како, каде и што ти како поискусен ќе го поучиш и насочиш?

Ако поверувала готова е работата, што појќе перење мозок треба?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И каде верниците почетници учат што е правилно , а што не????? Од локалниот поп ли???
За почетниците, постојат почетнички предавања од веронаука, кои се одржуваат во парохиските храмови, во одредени термини. Улогата од поповите е нешто поинаква, но и тие можат да поучуваат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да, или верувам или не верувам, но можам малку да верувам, а можам и да ја зацврстувам својата вера, а можам и да се откажам од неа, нели?
Хмм тешко дека малку влага, влегува цел или ич не влегува.

А кога ќе влезе цел, нема некоја што ќе се откаже? Или има?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Фактот што луѓето константно се менуваат, за секој што размислува рационално ја елиминира можноста за вечно битисување само во одредена состојба. Ако ти постојано се менуваш, вечноста каде се е предодредено и каде нема промени евентуално ќе стане агонија, без разлика колку добро и совршено ќе изгледа на почетокот.
Ова е само Твое мислење. Ако се препуштам на природниот тек од животот, тогаш: се раѓам, растам, стареам и умирам. И толку! Но, ако животот ми помине во и низ верата, ќе имам и на што да се надевам после смртта, оти во спротивно, смртта ќе ми дојде само како утеха и неизбежен крај, после која „...нема ништо...„, а тоа „...ништо...„ ќе ми даде за право да правам со својот живот што сакам...
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:53 PM ---
Ако личноста поверувала, како, каде и што ти како поискусен ќе го поучиш и насочиш?
Ако личноста поверувала, нека се препушти на волјата Божја-Бог ќе му го покаже правиот пат, а лично, можам само да му посочам кој е патот, но не и да поучувам некого, оти немам таква улога во Црквата.

Секој од нас е уникатен и неповторлив, така да нема готов рецепт, оти, нели, чудни се патиштата Господови...
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:57 PM ---
Ако поверувала готова е работата, што појќе перење мозок треба?
Така размислуваат само протестантите, кои се‘ земаат есапџиски и автоматски.

Живеењето во и со верата, значи и потреба од преуредување на вкупното лично однесување: на мисла, на збор и на дело, а спасението на душата е процес, кој својата завршинца ја има во смртта, и кој (процес) има свои подеми и падови.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова е само Твое мислење. Ако се препуштам на природниот тек од животот, тогаш: се раѓам, растам, стареам и умирам. И толку! Но, ако животот ми помине во и низ верата, ќе имам и на што да се надевам после смртта, оти во спротивно, смртта ќе ми дојде само како утеха и неизбежен крај, после која „...нема ништо...„, а тоа „...ништо...„ ќе ми даде за право да правам со својот живот што сакам...
А зошто да не правиш со твојот живот што сакаш?! Стварно неможам да ве сватам! Па што има лошо во тоа да правиш што сакаш во животот?
Неверојатно колку мазохизам има во вашите убедувања.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
А зошто да не правиш со твојот живот што сакаш?! Стварно неможам да ве сватам! Па што има лошо во тоа да правиш што сакаш во животот?
Се думам, ова важи и за секс и све шо иде со него или само во духовна смисла? Ми се отвора апетито, гледам сваќи по сокаци:sneaky:...ама :unsure:не е баш ко што велиш прави што сакаш...а радо би (y)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се думам, ова важи и за секс и све шо иде со него или само во духовна смисла?
Па зошто да неважи за секс? Зошто да не си го живеам животот како што сакам? Што има лошо во тоа?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
u UJP ako im kazam deka potekloto na parite se ustvari bog mi gi prefrlil na smetka nikoj nema da veruva pa neli veruvaat...ustvari bog im e onaka po potreba koga sakaat go vikaat koa ne im treba ne se zamaraat so nego, ustvari vcera da doese isus onaka bradosam ko hipik ke mu rekoa aj ne zamaraj vecna da ni e MKD ama carstvoto Bozje???? jebes RM da ni e vecna!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А зошто да не правиш со твојот живот што сакаш?! .
Затоа што Творецот не ме створи(л) за да праам шо сакам....

Така, имам избор: или целиот мој живот ќе си терам по мое, или ќе ја претпочитам волјата Божја.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Па зошто да неважи за секс? Зошто да не си го живеам животот како што сакам? Што има лошо во тоа?
допишав...ама не ради Бог, ради тие околу мене...кај смеам да заглавам негде да заебам фамилија? Послем и деца на улица и све у ќорсокак...ради еден кејф? Е тоа Мики го објасни христијански стручно, јас домаќински семејно.
Него пак сум вон тема? не сум

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Стварно неможам да ве сватам! .
Кој признава...и тн....:icon_lol:
--- надополнето: Sep 9, 2011 2:15 PM ---
Па што има лошо во тоа да правиш што сакаш во животот?
.
Не е прашањето „што има лошо„ во тоа да правиш што сакаш, туку прашањето е „што има добро„ во тоа кога правиш што сакаш...
И во шо е мазохизмо?...:confused:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тоа ти е некој излаган, недолаган?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа ти е некој излаган, недолаган?
Може бит, но ајде, еве биди шизик и посочи на кој начин токму Ти разликуваш дали некој Те лаже или кажува вистина...:rolleyes:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој признава...и тн....:icon_lol:

Не е прашањето „што има лошо„ во тоа да правиш што сакаш, туку прашањето е „што има добро„ во тоа кога правиш што сакаш...

И во шо е мазохизмо?...:confused:
Што имало добро да правиш тоа што сакаш?! :pos:
Епа Мики твојата неспособност да сватиш дека е природно и нормално да правиш она што сакаш, е одговор на твоето прашање што е мазохизмот во вашите убедувања.
--- надополнето: Sep 9, 2011 2:23 PM ---
допишав...ама не ради Бог, ради тие околу мене...кај смеам да заглавам негде да заебам фамилија? Послем и деца на улица и све у ќорсокак...ради еден кејф? Е тоа Мики го објасни христијански стручно, јас домаќински семејно.
Него пак сум вон тема? не сум
Епа јас кога реков да го живееш животот како што ти сакаш, немислев да плиш куќи и да убиваш луѓе!
--- надополнето: Sep 9, 2011 2:25 PM ---
Затоа што Творецот не ме створи(л) за да праам шо сакам....

Така, имам избор: или целиот мој живот ќе си терам по мое, или ќе ја претпочитам волјата Божја.
А зошто би претпочитал воља на некој што те создал за да не го живееш животот како што сакаш?!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom