Прашања за Исламот III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас ти одговорив и како дошле османлиите, и со џамите и околу нивната "бучава" а за зионисти, илуминати ти се обратив тебе не дека ја свртев работава на нив, приметив дека имаш нивен симбол на сликата, затоа и така ти се обратив така.
На мојата профил страница има дел кај што пишува "Информации", кликни и ќе видиш зошто го имам тој симбол.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
чек чек, исламот нема врска со политичко уредување на опстеството? има врска само со духовноста? убаво те разбрав?
Не. Убаво пишав. Нема врска со таква политика. Читај пред да помислиш ;-)[DOUBLEPOST=1405455234][/DOUBLEPOST]
Ami koj ima togas ? Siitie ne...Sufistite ne...Alevitite ne... Koj ? Sunintie ? Onie u Irak sto progalsija Kalifat ili onie u sirija ? Koi se togas pravie alahovi islamisti? Sekade bukvalno sekade kade sto ste (duri i imigranti ili gosti) pravite problemi\vojni.Kade se tie pravite vernici?
И јас прашувам. За жал вѓројатно се немоќни.

S

Samurai_Sk

Гостин
Како ќе ја оправдаш исламизацијата на Балканот и пошироко? Зш гледам дека го браниш Исламот во секој сегмент. :)
Кој сум јас да оправдам било каква вера, не само Исламот? знаеш воопшто ти што значи зборот оправда!?!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Кој сум јас да оправдам било каква вера, не само Исламот? знаеш воопшто ти што значи зборот оправда!?!
Знам што значи.
Но дади ,барем мислење, без разлика на твојата вера.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ти имаш проблеми со нервите бе батка, на 4-5 километри да ти пречи бучава дома во затворен објект ти имаш дефинтивно проблеми иди на доктор најозбилно, и немој сега оџата не прави толку бучава да те буди сред спиење на оџата и треба 2 минути да повика на молитва,2 минути бучава ако воопшто има бучава никој нема да го разбуди од спиење читај малку психологија, медицински магазини, а концертите на Billy Idol,Пиво Фест и ред други концерти што се одржават во близина на кеј не ти пречат,исто музиката од кафаните во близина таа нивна бучава ја има преку цела ноќ се до утринските часови,оџата не повикува цела ноќ за молитва,само во утринските часови 2 минути максимум, мене џамијата ми е 200 метри далеку и озбилно ти кажувам ме има случено илјада пати да не се будам за утринската молитва, кога работев во близина на католичката црква камбаните не ми пречиа и некогаш трае прекѕ 10 минути, а тоа дали си кафир, што си не ме интересира само немој молим те безвесни причини да најдеш само да ги лечиш комплексите што ги имаш во врска со Исламот, малку почит. јас не те осудувам бидејќи не сум никој да те осудувам,барам истото. Ти го имаш својот живот Господ ти го дал тоа право прави што сакаш, јас правам што сакам нели. само без прерасуди.
ДА, имам проблеми со нервите. и тоа баш од оџата. и што ми се фати за кафаните? нели тука зборуваме за верски работи? или потребно е да ги спомнам и тие работи, и како ги пријавувам секогаш кога има можност и прилика? ај еве и тоа ти го кажав. и сега? што правиме со тоа дека сте агресивни со тоа повикувањето? не е важно дали сте 2 мин или 10 секунди. ме будите од најслаткиот сон. така да моите причини НЕ се безвезни како што ги нарекуваш. моите причини се објективни и реални. како би било да тебе те буди тропање на тенџериња секоја вечер во 1 по полноќ? ете на некој му текнало дека така треба да прави за да му биде поубав и подобар утрешниот ден. нели е тоа кретенизам? така и ова, пречи!!! зошто имате потреба да ги малтретирате другите со тие звуци? но одговорот го знаеме, затоа што се' ви е дозволено да правите кога станува збор за кафири. и нож во грб, а камоли ова пеењево. така вели куранот.

да сум во позиција, би ги забранил сите верски бучави. море и сите религии би ги забранил. да може нормалниот човек намира да живее без некој да го вознемирува со некакви оправданија у стилу “повик за молитва“, камбана за закоп, ...и слични срања

S

Samurai_Sk

Гостин
Знам што значи.
Но дади ,барем мислење, без разлика на твојата вера.
Оправдување е друго мислење е друго, јас мислам дека не сум доволен образовен да дадам било какво мислење за исламот но и за другите вери, ако сум ја читал Библата не значи дека можам да продавам памет тука и да правам разлика помеѓу Куранот и Библиата и другите вери,само читањето не те прави да имаш статус да дадеш било какво мислење,тоа што читаш ако не навлегуваш подлабоко нема никаков плод брзо се заборава, туку треба со години и време да студираш да анализираш па да дадеш некое си мислење, вака можам да грешам и да дадам некое размислување што нема благо везе со вистината. било тоа за христијанството, исламот, јудаизамот. Но коментарите што ги напишав порано мислам дека имаа доволно факти дека е така, премногу исламо-фобија во последните 14 години, како дојде до ова не знам одеднаш.[DOUBLEPOST=1405458277][/DOUBLEPOST]
ДА, имам проблеми со нервите. и тоа баш од оџата. и што ми се фати за кафаните? нели тука зборуваме за верски работи? или потребно е да ги спомнам и тие работи, и како ги пријавувам секогаш кога има можност и прилика? ај еве и тоа ти го кажав. и сега? што правиме со тоа дека сте агресивни со тоа повикувањето? не е важно дали сте 2 мин или 10 секунди. ме будите од најслаткиот сон. така да моите причини НЕ се безвезни како што ги нарекуваш. моите причини се објективни и реални. како би било да тебе те буди тропање на тенџериња секоја вечер во 1 по полноќ? ете на некој му текнало дека така треба да прави за да му биде поубав и подобар утрешниот ден. нели е тоа кретенизам? така и ова, пречи!!! зошто имате потреба да ги малтретирате другите со тие звуци? но одговорот го знаеме, затоа што се' ви е дозволено да правите кога станува збор за кафири. и нож во грб, а камоли ова пеењево. така вели куранот.

да сум во позиција, би ги забранил сите верски бучави. море и сите религии би ги забранил. да може нормалниот човек намира да живее без некој да го вознемирува со некакви оправданија у стилу “повик за молитва“, камбана за закоп, ...и слични срања
Добро ти така мислиш што да ти правам тебе и други како тебе каде се и сешто им пречи, па во светот живеат 7 милјарди луѓе не си само ти, ваков е овој свет што да правиме, ке бегаш на друго место исто ти е секаде, не колите, не дискотеките, не комшијата не кучето на комшијата, бебињата,децата, џамијата, црквата, тоа ти е иди у планина ако толку ти пречат луѓето бе батка што да ти кажам за вас нема лек освен тоа да правите.

Последно уредено од модератор:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Оправдување е друго мислење е друго, јас мислам дека не сум доволен образовен да дадам било какво мислење за исламот но и за другите вери, ако сум ја читал Библата не значи дека можам да продавам памет тука и да правам разлика помеѓу Куранот и Библиата и другите вери,само читањето не те прави да имаш статус да дадеш било какво мислење,тоа што читаш ако не навлегуваш подлабоко нема никаков плод брзо се заборава, туку треба со години и време да студираш да анализираш па да дадеш некое си мислење, вака можам да грешам и да дадам некое размислување што нема благо везе со вистината. било тоа за христијанството, исламот, јудаизамот. Но коментарите што ги напишав порано мислам дека имаа доволно факти дека е така, премногу исламо-фобија во последните 14 години, како дојде до ова не знам одеднаш.
Не. Доволно е и од она што си го прочитал да произнесеш заклучок. И да е грешен, си се потрудил и секој труд треба да се почитува, како и мислење, така и став. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Оправдување е друго мислење е друго, јас мислам дека не сум доволен образовен да дадам било какво мислење за исламот но и за другите вери
Тогаш како ќе знаеш дека оние што се преставуваат како авторитети во таа област не грешат?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Добро ти така мислиш што да ти правам тебе и други како тебе каде се и сешто им пречи, па во светот живеат 7 милјарди луѓе не си само ти, ваков е овој свет што да правиме, ке бегаш на друго место исто ти е секаде, не колите, не дискотеките, не комшијата не кучето на комшијата, бебињата,децата, џамијата, црквата, тоа ти е иди у планина ако толку ти пречат луѓето бе батка што да ти кажам за вас нема лек освен тоа да правите.
од тие 7 милијарди, само една седмина (1/7) се тие кои будат други во ниедно време.
за колите и дискотеките НЕ правиме муабет. но ти во недостаток на аргументи по втор пат прибегнуваш кон тоапа и се обидуваш да навредуваш со планини и сл глупости. дај задржи се на темава. не биди плачко кој си бара оправдување за своите хирови. си има закон за бучава, и не сакм ништо друго освен тој да се спроведува. колку што примети, ниеднаш не спомнав за бучавата што е со закон дозволено, на пр за повикот за на пладне или сл. законот вели дека од 22ч ша до 5 или 6ч наутро е забрането да се користи звук кој е поголем од ХХХ децибели. тој закон е направен за да се заштити населението и има можност да се одмори во тој период. ништо повеќе не барам.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
...тоа ти е иди у планина ако толку ти пречат луѓето бе батка што да ти кажам за вас нема лек освен тоа да правите.
A кај да идат тие што им пречи палењето и сквернавењето на црквите?
Кај да идат тие на кои им пречи тоа што ни скинавте деца за Велигден, а после без грам срам излеговте да ги браните убијците?
и да не набројувам....

Член од
16 јули 2014
Мислења
9
Поени од реакции
13
Вистинскиот ислам може да биде разбран и спроведен само од мистикот. Истото важи и за другите религии. Оној кој ќе биде инициран во езотерично учење и ќе го започне откривањето на неговото вистинско јас, добива увид во вистинитоста на тоа дека сите пророци наведени во Куранот ја кажуваат постојано истата вистина која како и Семилостивиот е само една. Тој кој се здобива со увид во ова го разбира апсурдот на непотребните војни меѓу верниците од трите монотеистички религии.
Суфизмот, овозможува спознавање на самиот себе. Да го откривате езотеричкото значење на Куранот со вистински духовен учител (шеик или шеика) е вистинска благодет. Духовните техники кои се применуваат на овој пат (суфизам) овозможуваат балансиран развој на латаифите (чакрите), а посебно се обрнува внимание на чакрата на срцето. Медитативните техники поврзани со развој на срцевата латаифа овозможуваат стекнување на внатрешен духовен мир. Само тогаш кога тој внатрешен мир станува честа внатрешна состојба, може да се разбере значењето на поздравот Салаам (мир).
Освен внатрешниот мир, се доаѓа до состојби кога се доживува интензивно Божјата милост, кога внатре во себе со затворени очи го гледате дервишот кој се врти, симболизирајќи го вртењето на галаксиите во космосот кои исто знаат да станат внатрешна визија. Во тие мигови невозможно е да се чувствува омраза... може само да се разбере екстазата на Руми и желбата да се биде целосно предаден на Алах.
Развивањето на срцевата латаифа со себе исто носи внатрешни визии, во кои се сретнуваат стари симболи како "окото кое гледа се ", внатрешни визии на триаголници свртени нагоре и надолу кои во пределот на срцето ја формираат Давидовата ѕвезда итн.
Некој тука спомна дека суфизмот е секта, но за мене тоа е правиот ислам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вистинскиот ислам може да биде разбран и спроведен само од мистикот. Истото важи и за другите религии. Оној кој ќе биде инициран во езотерично учење и ќе го започне откривањето на неговото вистинско јас, добива увид во вистинитоста на тоа дека сите пророци наведени во Куранот ја кажуваат постојано истата вистина која како и Семилостивиот е само една. Тој кој се здобива со увид во ова го разбира апсурдот на непотребните војни меѓу верниците од трите монотеистички религии.
Суфизмот, овозможува спознавање на самиот себе. Да го откривате езотеричкото значење на Куранот со вистински духовен учител (шеик или шеика) е вистинска благодет. Духовните техники кои се применуваат на овој пат (суфизам) овозможуваат балансиран развој на латаифите (чакрите), а посебно се обрнува внимание на чакрата на срцето. Медитативните техники поврзани со развој на срцевата латаифа овозможуваат стекнување на внатрешен духовен мир. Само тогаш кога тој внатрешен мир станува честа внатрешна состојба, може да се разбере значењето на поздравот Салаам (мир).
Освен внатрешниот мир, се доаѓа до состојби кога се доживува интензивно Божјата милост, кога внатре во себе со затворени очи го гледате дервишот кој се врти, симболизирајќи го вртењето на галаксиите во космосот кои исто знаат да станат внатрешна визија. Во тие мигови невозможно е да се чувствува омраза... може само да се разбере екстазата на Руми и желбата да се биде целосно предаден на Алах.
Развивањето на срцевата латаифа со себе исто носи внатрешни визии, во кои се сретнуваат стари симболи како "окото кое гледа се ", внатрешни визии на триаголници свртени нагоре и надолу кои во пределот на срцето ја формираат Давидовата ѕвезда итн.
Некој тука спомна дека суфизмот е секта, но за мене тоа е правиот ислам.
Одлично кажано, секоја чест. :)
Дали во Македонија постојат суфи мистици?

S

Samurai_Sk

Гостин
Истите одговори ги дадов сто пати немам намера да продолжам. Поздрав, вие продолжите со безвесните провокации.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Истите одговори ги дадов сто пати немам намера да продолжам. Поздрав, вие продолжите со безвесните провокации.
Провокација е да мавташ на улица со знамиња од КСА и викаш Смрт за Каури.
Да браниш убијци на деца и слично.

Kajgana Shop

На врв Bottom