Прашања за Исламот III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Аллаховиот ислам нема ништо со нивната политика. нивниот "ислам" можеби има.
чек чек, исламот нема врска со политичко уредување на опстеството? има врска само со духовноста? убаво те разбрав?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Аллаховиот ислам нема ништо со нивната политика. нивниот "ислам" можеби има.
Ami koj ima togas ? Siitie ne...Sufistite ne...Alevitite ne... Koj ? Sunintie ? Onie u Irak sto progalsija Kalifat ili onie u sirija ? Koi se togas pravie alahovi islamisti? Sekade bukvalno sekade kade sto ste (duri i imigranti ili gosti) pravite problemi\vojni.Kade se tie pravite vernici?

S

Samurai_Sk

Гостин
исламот и политиката се тесно поврзани, да не кажам нераздвојни. така да изгледа ти нешто не си разбрал околу исламот.
П.С. сеуште ги чекам одговорите на моите прашања:D но изгледа нема јунак да одговори(n)[DOUBLEPOST=1405398636][/DOUBLEPOST]
апсолутно си во право. ТАКА БИЛО. но проблемот е што исламот е сега во таков црн период. не е излезен од неговиот мрачен среден век

црвен болд:ај како контра пример, како тогаш александар македонски во толку краток период успеал да собере толкава армија и освои светот дури до индија?
болд: си бил на темата за христијанството? или само онака од ракав да се истрерсе некоја зелена? ај сега иди малку до таа тема и :drk: ......... пошто ти иде во твоја корист

нели џамија се гради каде што има муслимански верници? или треба да се изгради за 3-4 кои имаат дуќани таму? колку само џамии имате изградено во последниве години? на секое можно ќоше. а во таа католичката ...... од цело скопје се собираат, или и они треба да бараат во секоја населба да има по барем една католичка црква? што е глупост невидена, особено со тоа камбаните у ПМ.
и за ова веќе е дискутирано и добро знаеме колку се толерантни муслиманите кон останатите.
Александар имал војска пред него, неговиот татко бил славен лидер нели и самите го фалите,дедо неговите предци,имале школи,академија (аристотел, платон),архитектура разиена,развиена дипломација, политика земја со големо влијание во околината и ширум светот во тоа време,развиена култура,уметност сето ова постоело пред Александар, Александар само бил подобар лидер,имал визија а дека ги имал сите услови пред него ги имал за да има војска,визија, едукација и ред други работи,знаел каква моќ има зад него, не можеш да споредиш Александар во тоа време со Сауди Арабија во времето на проркот Мухамед и неговите другари мислам и сам знаеш дека е безвесна споредба ама ајде колку да се каже нешто те разбирам потполно. Друго за џамите знаеш ти колку муслимани имаш вработени во центарот на градот било државна институција било приватни фирми,кои имаат потреба за џамија во близина на центарот ако се фатиш на тоа демек зашто има потреба за градење џамија и ако никој не бара нешто ново во тоа место имало џамија, ние муслиманите се клаеме 5 пати на ден, имаме петочна молитва кога ке земеш се во предвид ние имаме поголема причина за верски објект, е не да ги користиме верските објекти само кога имаме свадба, верски празници дали 4,5 пати годишно и толку. Сега другото кажи ми една џамија што е изградена не во центар,туку во близина на центарот после турско, сите тие џами што ги гледаш од другата страна на реката се од турско време една само кажи ја една што е ново изградена, а другите не православни верски објекти не ти пречат зошто не се бунеше на изградбата на тој таканаречен холокауст музеј, на ред други организаци кои имаат канцеларии во центарот на градот за ширење на нова вера, протестанскиот сект, будизам и не знам што. Факт е дека секогаш ве мачи исламот, само анализирај го ова што ти го велам и сам ке се увериш, ти не можеш да ми продаваш памет за толеранција, мир, демократија а сам да си прлав.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
.... Факт е дека секогаш ве мачи исламот,....
Замисли си некој да те гони, малтретира и убива по цела планета. Дали би можело да се каже дека те мачи?

Последно уредено:
S

Samurai_Sk

Гостин
Е да. Го препозна одма. Алал да ти е.
Ти да не си по професија новинар??? јас и кажав вопшто не ме интересира што е и во каков филм е а ти си цитирал само Види вака ти не знам што си зионист или илуминати, друго 100 пати ви кажав тие групаци немат врска со Исламот, како што немале крстоносците со католичката вера, како што немал Аркан и неговите тигри со православната вера, 100 пати треба да ви одговарам дека тие се платени политички групаци за лошото на Исламот, за лошото на Блискиот Исток, за некои корист, и знам пак ке викате истото убиства, маскарирања, среден век дјабе човек ви дава одговор вие пак на истото се враќате.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
,ние муслиманите се клаеме 5 пати на ден, имаме петочна молитва кога ке земеш се во предвид ние имаме поголема причина за верски објект, е не да ги користиме верските објекти само кога имаме свадба, верски празници дали 4,5 пати годишно и толку. A другите не православни верски објекти не ти пречат зошто не се бунеше на изградбата на тој таканаречен холокауст музеј, на ред други организаци кои имаат канцеларии во центарот на градот за ширење на нова вера, протестанскиот сект, будизам и не знам што. .
И што правите после петочната молитва? Бацање камења с рамења на полицијата и минувачите? И барате ослободување на убијци на деца?

Другите неправославни верски објекти не ни пречат зашто од ниеден од нив после нивните молитви, состаноци, миси и не знам уште што не излегуваат разуларени хорди со полни џебови камења и не маваат по сограѓаните.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Ovoa ne e moj citat.Jas nemam kirilcna podrska.

"
SuBZerO напиша:
Факт е дека секогаш ве мачи исламот, ."
поправено[DOUBLEPOST=1405442594][/DOUBLEPOST]
Ти да не си по професија новинар??? јас и кажав вопшто не ме интересира што е и во каков филм е а ти си цитирал само Види вака ти не знам што си зионист или илуминати, друго 100 пати ви кажав тие групаци немат врска со Исламот, како што немале крстоносците со католичката вера, како што немал Аркан и неговите тигри со православната вера, 100 пати треба да ви одговарам дека тие се платени политички групаци за лошото на Исламот, за лошото на Блискиот Исток, за некои корист, и знам пак ке викате истото убиства, маскарирања, среден век дјабе човек ви дава одговор вие пак на истото се враќате.
А сепак вие Муслиманите од Балканот одите во Сирија да се борите на нивна страна, додека за тоа време тука на форумите се дава подршка на нив.

S

Samurai_Sk

Гостин
И што правите после петочната молитва? Бацање камења с рамења на полицијата и минувачите? И барате ослободување на убијци на деца?

Другите неправославни верски објекти не ни пречат зашто од ниеден од нив после нивните молитви, состаноци, миси и не знам уште што не излегуваат разуларени хорди со полни џебови камења и не маваат по сограѓаните.
Најди подобра причина молим те. Вака не вреди да ти дадам одговор

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Александар имал војска пред него, неговиот татко бил славен лидер нели и самите го фалите,дедо неговите предци,имале школи,академија (аристотел, платон),архитектура разиена,развиена дипломација, политика земја со големо влијание во околината и ширум светот во тоа време,развиена култура,уметност сето ова постоело пред Александар, Александар само бил подобар лидер,имал визија а дека ги имал сите услови пред него ги имал за да има војска,визија, едукација и ред други работи,знаел каква моќ има зад него, не можеш да споредиш Александар во тоа време со Сауди Арабија во времето на проркот Мухамед и неговите другари мислам и сам знаеш дека е безвесна споредба ама ајде колку да се каже нешто те разбирам потполно. Друго за џамите знаеш ти колку муслимани имаш вработени во центарот на градот било државна институција било приватни фирми,кои имаат потреба за џамија во близина на центарот ако се фатиш на тоа демек зашто има потреба за градење џамија и ако никој не бара нешто ново во тоа место имало џамија, ние муслиманите се клаеме 5 пати на ден, имаме петочна молитва кога ке земеш се во предвид ние имаме поголема причина за верски објект, е не да ги користиме верските објекти само кога имаме свадба, верски празници дали 4,5 пати годишно и толку. Сега другото кажи ми една џамија што е изградена не во центар,туку во близина на центарот после турско, сите тие џами што ги гледаш од другата страна на реката се од турско време една само кажи ја една што е ново изградена, а другите не православни верски објекти не ти пречат зошто не се бунеше на изградбата на тој таканаречен холокауст музеј, на ред други организаци кои имаат канцеларии во центарот на градот за ширење на нова вера, протестанскиот сект, будизам и не знам што. Факт е дека секогаш ве мачи исламот, само анализирај го ова што ти го велам и сам ке се увериш, ти не можеш да ми продаваш памет за толеранција, мир, демократија а сам да си прлав.
ќе се задржам само на последниот дел.ми пречи бучавата!!! дали е од џамија или црква МИ ПРЕЧИ!!! тоа е силување на моите сетила. ме силува секојдневно вашата вера. но пошто сум кафир, нели кој ме ебе? сакам да бидам оставен на мира, да не ме замара никој. ете затоа ми пречи џамија. веќе со хатаб имаме дискутирано порано, живеам во населба покрај вардар на 3-4, можда и 5 км од најблиската џамија. али ете, ехото што се ствара ми пречи, ме буди од најслаткиот сон. ете зошто ми пречат џамиите. исто и со камбаните, но тоа во друга тема. сакам да спијам, а не да ме будат редовно во 4ч сабајле. односно сега во 3ч, пошто нели ви почнува постот. саможивници сте, насилници, без трунка почит кон другите и поинаквите од вас. и после сакате некој да ве почитува? па тоа иде во двата правца. мојата почит кон вас е тоа дека клањањето е ваша и само ваша приватна работа и не ви го бранам ак ого изведувате тоа на цивилизирано ниво.
мислам дека бев повеќе од јасен.

но каде е одговорот на моето прашање? треба да се само-цитирам?

S

Samurai_Sk

Гостин
поправено[DOUBLEPOST=1405442594][/DOUBLEPOST]
А сепак вие Муслиманите од Балканот одите во Сирија да се борите на нивна страна, додека за тоа време тука на форумите се дава подршка на нив.
Како што гледаш јас сум тука, во Балканот имаш над 10 милиони муслимани, колку се таму ниту 1000, браво за анализава. И да јас му давам подршка на опозициониот фронт не го кријам тоа 70% суни и да немат никакви права,поголеми права уживале евреите кои биле помалку од 2 % не треба да бидеш муслиман да ги бодриш опозициониот фронт треба да бидеш хуман, но не на другите групаци кои се таму само да ги влошат работите а се декларират како што се декларират.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
да јас му давам подршка на опозициониот фронт не го кријам тоа .
така кажи си бе.

Тогаш немам што да кажам за тебе. Све е јасно.
Добро е познато што правеа тие на Христијаните, но и на другите несунитски Муслимани.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
Најди подобра причина молим те. Вака не вреди да ти дадам одговор
Сакаш ли да кажеш дека на верник со такво однесување, па уште и за време на Рамазански пост му е потребен верски објект за молитва?

Дали воопшто знаеш дека за време на Рамазанскиот пост, верникот не треба само да се воздржува од храна, вода и секс, туку треба да се воздржуваат од било какви пороци, лоши мисли и зборови.

Јазикот треба да се воздржи од озборување, очите од незаконски нешта, раката од допирање нешта кои не ѝ припаѓаат, ушите од туѓи или непристојни разговори, стапалата од чекорење по грешни места, им се простува на оние кои згрешиле итн.

Дали муслиман кој не почитува ништо од горенаведеното, туку работи сосема спротивно, има право да бара да му се изгради џамија?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Дали воопшто знаеш дека за време на Рамазанскиот пост, верникот не треба само да се воздржува од храна, вода и секс, туку треба да се воздржуваат од било какви пороци, лоши мисли и зборови.
Види ти злобен кафиру, ако целиш на протестите за ослободување на мачениците на Исламот, од Смилковско, треба да знаеш дека станува збор за благородна активност, која е одобрена од Оџите, а со тоа и од Алах, вероватно.
Тоа е вонредна ситуација, во која прекршувањето на правилата се дозволува.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
Види ти злобен кафиру, ако целиш на протестите за ослободување на мачениците на Исламот, од Смилковско, треба да знаеш дека станува збор за благородна активност, која е одобрена од Оџите, а со тоа и од Алах, вероватно.
Тоа е вонредна ситуација, во која прекршувањето на правилата се дозволува.
Знам:D. Не треба да ме потсетуваш на благодетите на религијата на мирот и покојот.

Kajgana Shop

На врв Bottom