Прашања за Исламот III

Член од
16 јули 2014
Мислења
9
Поени од реакции
13
Одлично кажано, секоја чест. :)
Дали во Македонија постојат суфи мистици?
Мојата шеика живее во странство. Во потрага по суфи мистици во Македонија добивав само исмејување и навреди.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Зошто муслиманите во Сирија не се обраќаат до светот за хуманитарна помош во Сирија, туку само за Палестина? Зборувам за моменталните настани кои се актуелни деновиве.

Дали може некој да образложи зошто Аллах застана на страната на шпанскиот народ во деветтиот век од новата ера кога преку востание ги избрка мароканските освојувачи?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мојата шеика живее во странство. Во потрага по суфи мистици во Македонија добивав само исмејување и навреди.
Е за жал така е.....позната ми е таа ситуација.
Нека не те обесхрабруваат измејувањата, напротив, нека ти бидат мотив плус.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Уште нешто-зошто нема апели од муслимани и нивни организации за хуманитарната катастрофа во Ирак? Сепак таму се води граѓанска војна но не обрнуваат внимание за тоа, има преќутување, ама сепак се инсистира на состојбите во Газа.

Друга работа-дали заканите на ИСИС за рушење на каменот во Мека се валидни? Односно, тие тоа го толкуваат како рушење на идоли, кои според исламот се забранети. Дали Каменот во Мека во кој одат илјадници аџии е идол?

S

Samurai_Sk

Гостин
Провокација е да мавташ на улица со знамиња од КСА и викаш Смрт за Каури.
Да браниш убијци на деца и слично.
Добро, вака како прво навлегуваш во теми кои гледам цело време да ги избегнувам, но бидејќи не престануваш ајде да навлегуваме во таква тема, кажи ми ти која вера ги има направено најголемите злосторства во Балканот? Вашите верски браќа србите беше пред 20 години значи крајот на 20 век, не многу одамна по што се фатите цело време за тоа демек муслиманите заостана во средно вековие, србите пред 15-20 години не далеку од овде убиле 400.000 цивили во 2 земји, од кои 10.000 за еден ден што е рекорд после втората светска војна ГЕНОЦИД, и уште што е најтрагично го прогласуваат тој ден како свет ден од поповите на православната црква,а имаш 90% кои би посакале да се случи нешто такво уште еднашка додека се живи, во војната во 2001 први со палење на верски објкети почна војската, и сега не знам дали беа 2 или 3 цркви запалени а преку 10 џами нормално во војна имаше се и сешто и од двете страни, и ти сега гледаш цело време работите да ги посочиш само едностранично, јас гледав да не почнам вакви дискуси по што јас не ја криткувам православната вера за тие злосторства тие биле повеќе наредени од луѓето од политиката и продадени попови кои крста србски војници во име на верата, а ти го правиш спротивното, од индивидуалци сите ги ставаш во ист кош, мислам дека треба да престанеш омразата држи ја внатре во себеси ама не толерирам тоа што ги гледаш работите само по свој кеф и шириш овде омраза.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
Разликата е во тоа што јас не ги подржувам тие како Младиќ или Аркан, кои убија еден куп невини луѓе и заслужиле секаква осуда и казна.
Додека никако не можам да најдам некој Муслиман, кој кажал - деца беа убиени на нивни најголем празник, нека скапаат убијциве.

S

Samurai_Sk

Гостин
Ти не ги подржуваш а гледај твоите верски браќа и тоа како ги подршуваат за Србија не разговарам туку и во Македонија имаш многу, додека за убијциве нека најдат докази јас ке бидам прв што така ке кажам ама да не случи Сопот се плашам, ги осудиле луѓето без никакви докази ниту основни, ако имаш ти докази дај кажи ни, се случи Ѓорче излезе ли некој во протест за убиецот??? излезе ли??? а што правивте вие мирните православни дури и пред да се објави убиецот кој и што е од една индивидуални кавга помеѓу две млади луѓе која заврши трагично, палевте дуќани каде луѓето инвестирале со пот, каде нивната егзистенција зависи од тие дуќани, ама јас до сега не излегов со коментар овде дека вие православните видите што правите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
додека за убијциве нека најдат докази јас ке бидам прв што така ке кажам ама да не случи Сопот се плашам, ги осудиле луѓето без никакви докази ниту основни, ако имаш ти докази дај кажи ни
Дај сподели со нас каква истрага спроведе и до какви сознанија дојде поради што тврдиш дека немало докази? И ако ги имаш тие сознанија, зошто не покрена процес во некој од меѓународните судови? Како немало докази, кога постои судска одлука? Значи не се повеќе обвинети само, сега се осудени!! Тоа значи дека процесот е завршен! Имаш ли ти спроведено истрага со која можеш да ги демантираш сознанијата од првата?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.640
Поени од реакции
9.254
Т... додека за убијциве нека најдат докази јас ке бидам прв што така ке кажам ама да не случи Сопот се плашам, ги осудиле луѓето без никакви докази ниту основни, ако имаш ти докази дај кажи ни, се случи Ѓорче излезе ли некој во протест за убиецот?
Се сеќаваш ли на Жолтата куќа?
Се сеќаваш ли колку се пењавевте дека немало докази, колку плачевте по сите македонски весници и телевизии?
Те Македонците ве мразеле, те било завера на УДБА, ЦИА, Израел, масоните, вонземјаните...
Но кога се докажа дека навистина било така, вие ни А ни Б, ниту пак ги осудивте трговците со органи.
Се што видовме од вас, беше дека нагло престане пењавењето по весниците дека сте биле невини како јагниња.
И кога се најдоа виновниците со име и со презиме, никој од вас не излезе јавно и не ги осуди.

Дали знаеш кој е Јусуф Сонмез? Јас не се сеќавам дека ИВЗ, ДУИ, ДПА, НДП, Демокрације е Ре или некој друг албански субјект го осуди овој човек.

Зошто мислиш дека не е иста ситуацијата и со убијците од Монструм?

Trgovina ljudskim organima na Kosovu i Metohiji (ili slučaj Žuta kuća) je naziv koji se u javnosti koristi za istragu o trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu tokom1999. godine. Prva je tvrdnje o trgovini ljudskim organima iznela u javnost bivša tužiteljka Haškog tribunalaKarla del Ponte, u svojoj knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci”, koju je objavila po odlasku sa dužnosti.[1] U svojoj knjizi, Karla del Ponte je iznela podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope. U knjizi ona spominje nasenje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u kući koju ona u knjizi naziva žuta kuća.

Euleksov proces protiv trgovaca ljudskim organima[uredi - уреди]
Euleks je 4. marta 2011. doneo odluku o pokretanju krivičnog procesa protiv optuženih za trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.[13] Optužnice su podnete protiv Luftija Dervišija, Dritona Džilte, Sokola Hajdinija i Ilira Rečaja vezano za njihove aktivnosti u prištinskoj klinici „Medikus“.[13] Među osumnjičenima su i bivši sekretar za zdravstvo Rečaj koji je protivzakonito izdao licencu prištinskoj klinici „Medikus“ za transplantaciju ljudskih organa. Jedan od osumnjičenih je i Turčin Jusuf Sonmez.[13]

Последно уредено:
S

Samurai_Sk

Гостин
Дај сподели со нас каква истрага спроведе и до какви сознанија дојде поради што тврдиш дека немало докази? И ако ги имаш тие сознанија, зошто не покрена процес во некој од меѓународните судови? Како немало докази, кога постои судска одлука? Значи не се повеќе обвинети само, сега се осудени!! Тоа значи дека процесот е завршен! Имаш ли ти спроведено истрага со која можеш да ги демантираш сознанијата од првата?
Нека излезе судот со докази, нели беше ти што ме праша од кај знаеш дека верските авторитетните имаат право??? а ти самиот слепо им веруваш на судот, и сам знаеш каква корупција владе во земјата што се правиш тошо, ама кога вам не ви одговара за ситна работа не знам некоја собраќајна и судот суди против вас секој излегува нема кај нас суд, сите се коруптирани, судијата му беше врска на него,немав сила да се спротиставам, ама во ситуации како ово,како судот во Македонија немаш никаде во светот, и православието ве учи да бидете правни и реални, услов е да бидеш добар верник не само православието и исламот сите вери така не учат ама за жал вие работите секогаш ги гледате едностранично и немате да престанете.[DOUBLEPOST=1405549784][/DOUBLEPOST]
Се сеќаваш ли на Жолтата куќа?
Се сеќаваш ли колку се пењавевте дека немало докази, колку плачевте по сите македонски весници и телевизии?
Те Македонците ве мразеле, те било завера на УДБА, ЦИА, Израел, масоните, вонземјаните...
Но кога се докажа дека навистина било така, вие ни А ни Б, ниту пак ги осудивте трговците со органи.
И кога се најдоа виновниците со име и со презиме, никој од вас не излезе јавно и не ги осуди.

Зошто мислиш дека нема да биде иста ситуацијата и со убијците од Монструм?
Види го овој сега, ајдеее каде ке излеземе одите кај Жолтата куќа сега. хахахаха немам коментар

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.640
Поени од реакции
9.254
Албанија ги отфрли обвинувањата на Дик Марти
понеделник, 20 декември 2010

Албански официјални лица ги отфрлија обвинувањата дека државата е вклучена во трговијата со човечки органи, како што се тврди во извештајот на Дик Марти, известувачот на Советот на Европа

Заменикот премиер на Албанија Илир Мета изјави дека извештајот на Марти е полн со предрасуди и дека е основан на невистини, а министерот за внатрешни работи Љуљзим Баша дека неговите тврдења се неосновани и дека не се докажани поради недостиг на факти.
Претходно извештајот на Дик Марти го отфрли претседателот Бамир Топи и премиерот Сали Бериша.

Министерот Баша во Скадар на прашањата од новинарите дека во некои медиуми се посочува дека бил присутен во „жолтата куќа“, изјави дека неговиот одговор на таквите обвинувања е ист како и во 2008 година кога се појавија мемоарите на поранешниот хашки обвинител Карла Дел Понте, дека тоа не е точно.

Тој нагласи дека во извештајот на Дик Марти се обновени „неосновани тврдења“ и дека со тие „измислици“ е направен напор да се фрли клевета на косовското раководство.

Видиш, истата песна ја пеевте и тогаш, недостиг на факти.
Истата песна ја пеете и сега.
Зарем не гледаш колку е очигледно или мислиш дека сме заборавиле?

S

Samurai_Sk

Гостин
И што сега муслиманите се криви??? или одредени криминални групаци каде што немало само албанци да бидеш сигурен во тоа.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.640
Поени од реакции
9.254
И што сега муслиманите се криви??? или одредени криминални групаци каде што немало само албанци да бидеш сигурен во тоа.
Не реков јас дека муслиманите се криви, туку реков дека се сеќавам како едногласно сите застанавте во нивна одбрана во 2010.

И ако биле криминални групации, кој ѓавол ве тераше тогаш да тврдите и да нѐ убедувате во нивната невиност?

Прочитај го текстот подолу:

Заменикот премиер на Албанија Илир Мета изјави дека извештајот на Марти е полн со предрасуди и дека е основан на невистини, а министерот за внатрешни работи Љуљзим Баша дека неговите тврдења се неосновани и дека не се докажани поради недостиг на факти.

Претходно извештајот на Дик Марти го отфрли претседателот Бамир Топи и премиерот Сали Бериша.

Претседател, премиер, заменик премиерот на Албанија и министерот за внатрешни работи на Албанија тврдат дека обвинувањата за трговците со човечки органи се неосновани и тебе тоа ти е нормално?

И што кога се покажа дека не е така?

Последно уредено:
S

Samurai_Sk

Гостин
Темата е за изламот, ако админите си ја вршат работата како што треба последните коментари треба да ги остранат немат врска со темата. поздрав и јас не се сеќавам дека некој излезе на протест во 2010 година или одбрана за тоа злосторство, ако имаш вести дека имало нешто такво прати ми на порака слободно.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.640
Поени од реакции
9.254
Темата е за изламот, ако админите си ја вршат работата како што треба последните коментари треба да ги остранат немат врска со темата. поздрав и јас не се сеќавам дека некој излезе на протест во 2010 година или одбрана за тоа злосторство, ако имаш вести дека имало нешто такво прати ми на порака слободно.
Немаше протести, но и самиот гледаш дека во одбрана на тоа злосторство застана највисокиот државен врв на Албанија! Тоа е трагедијата што ти не ја гледаш.

Туку, ако сакаш нешто од теологија, ќе го репостирам прашањето на кое никој не ми одговори:

Moже ли некој да ми одговори кој им наметна таква бесмислица на Албанците па да веруваат дека Шиитите се пропаганда на САД и Израел? Дали го чуле во џамија, зашто не верувам дека постојат толку неписмени имами?
И ако ваква елементарна работа не познаваат, прашање е ШТО од Исламот познаваат?
И дали исламот предвидува исклучување (екскомуникација) од верата за ваква заблуда и за доведувањето на други лица во заблуда?

Шија муслиманите веруваат дека кога Господ лично го назначил пророкот,само тој има право да го назначи неговиот наследник.Господ го избрал Али да биде наследник на Мухамед,несомнено првиот исламски калиф (калифа,поглавар на државата).Пред својата смрт Мухамед го назначи Али за негов наследник.Али беше прв братучед на Мухамед и најблиската жива машка роднина и воедно и негов зет,бидејќи се ожени со неговата ќерка Фатима.Али подоцна ќе стане четвртиот муслимански калиф.По последниот аџилак,Мухамед нареди собир на муслиманите кај езерцето Кхум и на тоа место го предложи Али за негов наследник.Хадисот од езерото Кхум беше раскажан на 18ти од Дуа-ал-Хиџа според исламскиот цалендар(10ти Март 632) на место наречено Гадир Кхум,кое се наоѓа близу до градот ал-Џунфа во Саудиска Арабија.

Quick Facts
Formed632 CE
OriginMiddle East
Followers150,000,000
DeityAllah
Sacred TextsQur'an (Nahjul Balagha)
HeadquartersNone

Tука не е наведено, па јас ќе надополнам дека Ибадетските муслимани живеат во Оман кадешто Ибади Исламот има статус на државна религија.

Чекам одговор!

Kajgana Shop

На врв Bottom