Прашања за Исламот III

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
О и тоа како ми се разговара за се ова. :) Само мислев дека местото не е тука и на оваа тема, ама ако сакаш може да дискутираме за тоа.

Прво, јас не реков дека секоја исламска земја има шеријат, туку дека Исламот во својата суштина е неспојив со концептот на секуларизација. Иако постојат исламски земји кои на прв поглед се секуларни, тоа е или само привидно или поради тоа што одлучиле во овие моменти дека нивната геополитичка положба, а и геополитичките услови не им дозволуваат да спроведуваат шеријат. Битно е тоа што имаат тежнеење кон исламизација што е апсолутна цел на Исламот.
Немој да го забораваш меѓународниот фактор, како ООН и сите декларации кои се донесени од нивна страна, а не се применуваат во голем број муслимански земји. Нормално дека Албанија ќе биде многу претпазлива со исламизација кога се наоѓа во христијанско окружување и кога нејзина цел е интеграција во ЕУ и НАТО каде воглавно царуваат христијански земји. Од друга страна што уопште ООН му може на еден Иран кој е максимално исламизиран, дури и во Устав, кога него уопште не го тангира мислењето на ООН, кога е воглавно окружен со муслимански земји и кога таквиот режим има апсолутен легитимитет од народот во Иран?

Друг многу важен аспект е процентуалната застапеност на конфесиите од држава во држава.

Кога више ги спомна...
Албанија има 70% муслимани, 30% христијани. Иако муслиманите се мнозинство, влијанието на христијанството е многу силно. Прво поради надворешната политика на Албанија која ја спомнав погоре, после поради окружувањето на Албанија. Таму друг проблем е што ниту христијаните ниту муслиманите не се едниствни. Има нетрпеливост помеѓу православни и католици и помеѓу сунитите и бектешите.
Во Албанија, иако не е формално регулирано, постои поделба на политичките функции по конфесионална основа. Со сигурност се знае дека во гарнитурата во која Бериша беше Претседател, Мекси премиер, а Арбнори Претседател на Парламент, првиот беше муслиман, вториот православец, третиот римокатолик. За моментално не сум сигурен.

Либан има скоро 60% муслимани и тоа тие од релативно скоро се мнозинство. Јасно е дека сепак не се доволно мнозинство за да го исламизираат Либан, ама тој како држава уопште не е секуларна како што викаш. Од 1943 година таму на сила е Пакт со кој е дефинирана поделба на државните улоги по верска основа. Претседателот на републиката мора да е христијанин, претседателот на Владата - сунит, а Претседателот на парламентот - шиит. Има бројни закони кои регулираат дека секоја религија мора да биде сразмерно застапена во представничкото тело, и така натаму. Либан никако не е секуларен, муслиманите тежнеат да дојде до исламско единство со нивното окружување, а ова го трпат само привремено затоа што сепак 40% од населението се немуслимани.

Во ваквите земји мора да постојат многу компромиси поради природата на нивниот внатрешен состав и геополитичката компонента. Не се докрај секуларни, ама не се ни исламизирани. Што не значи дека не се во процес на исламизација.

Да не давам сеа тука, ама и Босна е сличен случај. Ако сакаш и за неа ќе дискутираме.

Не е само шеријатот показател за некаква (не)секуларизација. Многу побитно е што секоја муслиманска држава тежи кон целосна исламизација, а не е никаков проблем тоа што таа исламизација може да ја спроведуваат со градација, подолог временски период. Тоа не им смета, додека имаат јасно одредена крајна цел - целосна исламизација и претопување на Исламот со политиката.
Затоа, не реков дека секоја држава која има муслимани има шеријат, реков дека Исламот не е споив со концептот на секуларизација и тоа е апсолутно точно.
ако исламот е неоспоив со секуларизација, уште долго време ке биде така најчесто муслиманите живеат во мешани средини
сакаш да кажеш дека муислиманите се жртви во соптвените земји? да не е обратно
и најважно ако исламот се спои со политиката тешко на таа држава, ти казав земи ја турција политиката и религијата се одвоени кажи ми која држава која сака да е напредна на еконмски план и е важна религијата во бизнисот, еве кина сака да инвестира во саудиска арабија но тоа не е можно поради религијата. таа држава што ке ја спои религијата со политика ке стои во место, ти сакаш сите области во еден кош да ги ставиш епа не може така
Мона,нинович убаво објасни.
Државите во кои мнозинството се муслимани ИМААТ ТЕНДЕНЦИИ да станат шеријатски држави,а не дека сите се шеријатски држави,читај малку повнимателно.
И да,турција е еден од најинтересните случаи моментално.
Велиш Турците не личат многу на муслимани,јас викам: После падот на османлиската империја,денешна турција е најмуслиманската до сега.
Велиш дека е секуларна држава,јас велам дека е далеку од секуларна,но на мудар начин се прави тоа,не како во арапските држави.
Како прво,денеска во турција се помалку е значаен Ататурк,неговата турција полека заминува во историјата.
Не знам да ли си запознаена со последните забрани за цигари,алкохол во државата,не се многу радикални,но се превземени многу попретпазливи мерки за увоз/извоз/конзумирање.
Турција се повеќе се одалечува од секуларизмот.
Во времето на ататурк не беа дозволени шамии,и школувањето на таквите.
денеска е дозволено,жената на ердоган носи шамија :)
Турција од 100% секуларна држава на ататурк,станува се помуслиманска и заштитник на муслиманските држави во регионот,политички и економски.
Иако,што се однесува до шеријатот како во турција,така и во останатите држави што ги наброи,речиси е невозможно но само заради многу големото влијание од америка,израел,русија и другите земји кои мешаат прсти во туѓи држави.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 18:18 ---

Јас лично,веќе го одговорив ова прашање еднаш низ темите и пак ќе го одговорам.
Како муслиман верник нормално е дека повеќе сакам да живеам во шеријат :)
Инаку живеам во МК :)
а што ке им биде на земјите ако не воведат шеријат? толку ли е трагично ние живееме во 2013 а не во 1435 како некои ок?
не заборавај дека во турција и денес има забрана за носење шамија на јавно место тоа дека жената на ердоган си носи има некаква причина башка таа не е 20годишна 3 деца има колку што знам јас
ти мислиш дека америка израел русија ке престанат да се мешаат еден ден? многу се лажеш, се додека има вакви земји има и интерес сега е нафтата ама нафтата ке ја снема и после ем пари ке снема ем помалку ресурси на оваа планета пак ке треба договор да речеме мегу америка и израел и иран да речеме само пример давам, државите треба да сораборуваат мегу себе а не да воведат шеријат да ги затворат границите и да се навракаат во времето на мухамед кога немало ни авотомобили па ке речат автомобилите се дело на неверници ние ке се возиме на коњи и магариња.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Јас лично,веќе го одговорив ова прашање еднаш низ темите и пак ќе го одговорам.
Како муслиман верник нормално е дека повеќе сакам да живеам во шеријат :)
Инаку живеам во МК :)
Извини, не читам така редовно не сум заприметил.
Ок, уште едно последно прашање за денес, ќе звучи малку несериозно и неважно но за мене е важно. Затоа малку ќе си земам слобода да раскажам една случка, т.е. како ми падна на памет прашањево:

Дремев на аеродром во Емирати пред некое време, чекајќи авион. Во еден момент пред мене застанаа маж и две жени, мажот ги сликаше со апарат. Жените беа покриени максимално, значи им се гледаа само очите. Мене ситуацијата во прв момент ми беше комична, бидејќи не знам за што би служела таа слика од две жени во црно кои никој жив не може да ги препознае. Но потоа ми падна на памет нешто друго: си го замислив светов во алтеративна иднина, во која владее шеријатот, и во кој сите жени се завиткани и покриени како овие две. Си замислив една таква слика во голем град во кој се разминуваат илјадници луѓе, а во кој сета убавина е покриена и завиткана и се натажив, зошто тоа за мене претставува свет на кој му е одземена убавината. Свет во кој ќе шетаат мажи и жени завиткани во чаршафи.

Значи не навлегувам во сериозните прашања овде како правата на жените итн... љубопитен сум зошто ти како машко, би сакал да живееш во еден таков свет?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
а што ке им биде на земјите ако не воведат шеријат? толку ли е трагично ние живееме во 2013 а не во 1435 како некои ок?
не заборавај дека во турција и денес има забрана за носење шамија на јавно место тоа дека жената на ердоган си носи има некаква причина башка таа не е 20годишна 3 деца има колку што знам јас
ти мислиш дека америка израел русија ке престанат да се мешаат еден ден? многу се лажеш, се додека има вакви земји има и интерес сега е нафтата ама нафтата ке ја снема и после ем пари ке снема ем помалку ресурси на оваа планета пак ке треба договор да речеме мегу америка и израел и иран да речеме само пример давам, државите треба да сораборуваат мегу себе а не да воведат шеријат да ги затворат границите и да се навракаат во времето на мухамед кога немало ни авотомобили па ке речат автомобилите се дело на неверници ние ке се возиме на коњи и магариња.
Во турција беше забрането носење на шамија во универзитети,владини институции и слични државни институции,а во 2008/2009 е тоа дозволено,а камо ли во јавност.
Кој те лажел тоа? :)
Многу погрешно ја имаш сфатено поентата на шеријатот.
Единствено што погоди е дека америка,израел и останати нема да престанат да се мешаат,но земјите со мнозинско исламско население секогаш ќе се стремат кон шеријат и тоа не може никој да им го забрани.
Јас навистина не гледам проблем што си толку негативно настроена што некоја арапска земја ќе воведе шеријат,тебе тоа ништо не ти менува во македонија :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.457
Јас навистина не гледам проблем што си толку негативно настроена што некоја арапска земја ќе воведе шеријат,тебе тоа ништо не ти менува во македонија :)
Да. Но им менува многу на Христијаните и останатите немуслимани во тие земји, во кои и така, во моментов, се репресирани до даска.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Извини, не читам така редовно не сум заприметил.
Ок, уште едно последно прашање за денес, ќе звучи малку несериозно и неважно но за мене е важно. Затоа малку ќе си земам слобода да раскажам една случка, т.е. како ми падна на памет прашањево:

Дремев на аеродром во Емирати пред некое време, чекајќи авион. Во еден момент пред мене застанаа маж и две жени, мажот ги сликаше со апарат. Жените беа покриени максимално, значи им се гледаа само очите. Мене ситуацијата во прв момент ми беше комична, бидејќи не знам за што би служела таа слика од две жени во црно кои никој жив не може да ги препознае. Но потоа ми падна на памет нешто друго: си го замислив светов во алтеративна иднина, во која владее шеријатот, и во кој сите жени се завиткани и покриени како овие две. Си замислив една таква слика во голем град во кој се разминуваат илјадници луѓе, а во кој сета убавина е покриена и завиткана и се натажив, зошто тоа за мене претставува свет на кој му е одземена убавината. Свет во кој ќе шетаат мажи и жени завиткани во чаршафи.

Значи не навлегувам во сериозните прашања овде како правата на жените итн... љубопитен сум зошто ти како машко, би сакал да живееш во еден таков свет?
Хехе :)
Како прво,може и да се гледа лицето,тоа зависи од жената,таа си избира.
Како второ,секоја убавина е покриена,и бисерите се во школки. :)
Ти тоа го гледаш како завиткани во чаршафи,јас тоа го гледам како чување на својата убавина,не изложување на прљавите машки погледи и обратно.
Која е смисла на убавината ако се слечеш у минич и градите ги исфрлиш надвор на изволте? Не знам за тебе,ама јас тука не гледам убавина.
Хиџабот е превентивна мерка од овие работи.
Жената си ја чува својата убавина за мажот,и нема потреба таа убавина да се споделува со други мажи,и да предизвикува погледи,безобразни дофрлања и прљави мисли.

:)
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 18:46 ---
Да. Но им менува многу на Христијаните и останатите немуслимани во тие земји, во кои и така, во моментов, се репресирани до даска.
Па и муслиманите се репресирани до даска од земји кои се секуларно уредени,замисли да се христијански уредени.
Не велам јас дека нема репресии,само се многу помалку отколку што представуваат си ен ен и остала багра.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
ако исламот е неоспоив со секуларизација, уште долго време ке биде така најчесто муслиманите живеат во мешани средини
сакаш да кажеш дека муислиманите се жртви во соптвените земји? да не е обратно
и најважно ако исламот се спои со политиката тешко на таа држава, ти казав земи ја турција политиката и религијата се одвоени кажи ми која држава која сака да е напредна на еконмски план и е важна религијата во бизнисот, еве кина сака да инвестира во саудиска арабија но тоа не е можно поради религијата. таа држава што ке ја спои религијата со политика ке стои во место, ти сакаш сите области во еден кош да ги ставиш епа не може така
Полека... Значи.... Камо секоја држава да се секуларизира. Тоа би било најдобра варијанта, јас сум поборник за тоа.
Ќе биде долго време така, ама баш поради тежнеењето на муслиманите кон исламизација, тие држави ќе бидат несигурни и секогаш под знак прашалник дали ќе опстојат како такви.

Кога реков дека се жртви во своите држави. жити се? :) Најпроблематични се тие држави каде има близок процентуален однос меѓу верските заедници и ќе бидат и понатаму.

Каде реков јас дека исламизацијата е добра уопште, дека исламизацијата е добра за економскиот напредок, дека земјите треба да се затворат? Јас со факти ти објаснив зошто ситуацијата во оделни држави е таква каква што е и што може да произлезе од тоа.

Ти го спомнав и Иран. Сигурно знаеш и за Арабија. Тие се исламски држави, немаат никаков проблем со нивното постоење, само од прости причини кои ти ги кажав: нивното окружување доминантно муслиманско и апсолутната согласност на народот кој живее во нив. Албанија тоа го нема, Либан исто, Босна исто и затоа тешко дека ќе станат исламски, ама па нема да бидат ни политички стабилни, ни целосно секуларни.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Е сега што ми изнакажа... прљави машки погледи, миничи и гради... :) Не е светов огромна биртија. Јас по улици гледам пристојно облечени жени и никој не им дофрла ништо. Од погледи никој не умрел, а жената треба да ја видат мажите за да ја бендисаат и да може да си одбере маж. :) Но да не навлегувам во толкувања.

Инаку во право си за Турција, еве пред некој ден случајно наслушнав од една Турчинка (пиев кафе во кафич не седев на ѕид со чаша на увото :) ) која беше некаков уметник, не знам дали пејачка или нешто... им раскажуваше на пријателите дека во последно време и доаѓаат луѓе од владата пред да има некаков настап и ја „потсетуваат“ како треба да биде облечена, т.е. каде е границата, во сантиметри... Велеше дека до скоро никогаш не и се случувале такви работи во Турција.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.457
Е сега што ми изнакажа... прљави машки погледи, миничи и гради... :) Не е светов огромна биртија. Јас по улици гледам пристојно облечени жени и никој не им дофрла ништо. Од погледи никој не умрел, а жената треба да ја видат мажите за да ја бендисаат и да може да си одбере маж. :) Но да не навлегувам во толкувања.

Инаку во право си за Турција, еве пред некој ден случајно наслушнав од една Турчинка (пиев кафе во кафич не седев на ѕид со чаша на увото :) ) која беше некаков уметник, не знам дали пејачка или нешто... им раскажуваше на пријателите дека во последно време и доаѓаат луѓе од владата пред да има некаков настап и ја „потсетуваат“ како треба да биде облечена, т.е. каде е границата, во сантиметри... Велеше дека до скоро никогаш не и се случувале такви работи во Турција.
Ататурк се превртува во гробот.
Турција ќе стане Пакистан за едно дваес години.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890

Да ја видат Да,но да ја испипаат,исфаќаат,повозат околу град,однесат у дискотеки,НЕ :)
Тоа си е исламски принцип и пропис за облекување кој е обврска и нема потреба да се толкува. :)

Реков јас за турција,ама мона се праи на три и пол шо би рекле старите :D

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Ататурк се превртува во гробот.
Турција ќе стане Пакистан за едно дваес години.
Сега наеднаш стануваат... револуција, преврат, пролет-лето... и оп, додека си рекол секуларизам, биднала работата.
Иран пред 1979:

Постои причина зошто западната цивилизација, дури и во најрелигиозните земји, го чува секуларизмот како врв на своите вредности. Но да не навлегуваме тука бидејќи темава е за прашања.

Благодарам на одговорите.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Постои причина зошто западната цивилизација, дури и во најрелигиозните земји, го чува секуларизмот како врв на своите вредности. Но да не навлегуваме тука бидејќи темава е за прашања.

Благодарам на одговорите.
Чувај го тоа за некоја друга тема,можеби и ќе продискутираме за тоа :)
Фала за уредно поставените прашања.
Поздрав.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Чувај го тоа за некоја друга тема,можеби и ќе продискутираме за тоа :)
Фала за уредно поставените прашања.
Поздрав.
Обавезно викнете ме коа ќе дискутирате, многу сакам да дискутирам на такви теми. :)

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Обавезно викнете ме коа ќе дискутирате, многу сакам да дискутирам на такви теми. :)
Мене и ден денеска ми е криво што ја пропуштив дебатата во Дом на АРМ,Дали религијата го унапредува општеството или така нешто.
Немаше место,не знаев дека е со пријавување на страницата од тоа радиото.
Жив се јадам што го пропуштив тоа,а ги пуштиле владо јовановски,ферид мухиќ,и тој свештеникот(не знам како му е името) против интелектуалци како ванковска,фрчковски и циркузантот трендо.
Тотален промашај во составување на тимот од религиска страна.
Но ете ако се отвори друга тема,не е проблем.
Или ако има негде слична дебата во живо,може да присуствуваме,или јавете ако има негде па да појдеме :)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Тапа беше дебатата, Мухиќ си замина, другиве 4ца немаа никаков фокус кај тераат со муабетот, само Трендо беше на ниво :)

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Мене и ден денеска ми е криво што ја пропуштив дебатата во Дом на АРМ,Дали религијата го унапредува општеството или така нешто.
Немаше место,не знаев дека е со пријавување на страницата од тоа радиото.
Жив се јадам што го пропуштив тоа,а ги пуштиле владо јовановски,ферид мухиќ,и тој свештеникот(не знам како му е името) против интелектуалци како ванковска,фрчковски и циркузантот трендо.
Тотален промашај во составување на тимот од религиска страна.
Но ете ако се отвори друга тема,не е проблем.
Или ако има негде слична дебата во живо,може да присуствуваме,или јавете ако има негде па да појдеме :)
Тоа е поради недостаток на експерти по таа тема, а ништо чудно и со умисла да се составувани тимовите за да се постигне посакуван ефект и донесе посакуван заклучок. :)

Јас не сум многу во тек со такви случувања во Македонија, додека имам обврски со факултетов, ама ако налатем на некоја информација за такви дебати стварно би сакал да присувствувам. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom