Прашања за Исламот III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Постои некаква хиерархија во смисла кои се едни од позначајните.
Во исламот едни од побитните се Давуд(Давид),Муса(Мојсие),Иса(Исус),Мухаммед.
бидејќи дошле со Аллахови објави,Зебур му бил објавен на Давуд,Теврат(Тора) на Муса,Инџил(Евангелие) на Иса,и последната објава за човештвото Куран,на Мухаммед.
Со самото тоа што Мухаммед е последен Аллахов пратеник,а Куранот последна објава за човештвото,Мухаммед се издвојува од останатите.
Зашто на Алах му биле потребни повеќе од еден пратеник?

Каде згрешиле на пример Мојсеј и Исус?

Дали Алах со секој нареден пратеник ја поправал својата грешка?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890

Аллах знае најдобро, Тој прави што му е нему воља.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Истиов одговор ќе го добијам и од некој оџа или имам кој повеќе зане за Куранот и исламот од нас тука?
Не,ќе ти објасни.
Можам и јас но прашањето е ептен филозофско,но секако Имам кој знае повеќе за исламот може најјубаво да ти објасни.
Зошто бил гејтс одма не ни ја даде виндоус 8ца туку не заебаваше прво ХР па виста па 7ца,па сега 8ца :)
Ете такво ти е прашањето.

На Аллах не му е потребен ниту еден пратеник,Аллах е независен од своите створенија,но од Својата Милост на народите им праќал пратеници и веровесници да повикуваат во верувањето кон еден Бог и само Нему да му бидат покорни.
Тие што се отповикале на повикот се спасени,тие што и натаму обожавале кипови,телиња и слично се казнети.
Сите пратеници се праќани на одреден народ и да достават одредена порака,Мојсеј и Исус ништо не згрешиле,само си ја извршиле својата мисија за која биле пратени од Господ.
Сите дошле да надополнат нешто од претходниците,да забранат нешто што било дозволено и да дозволат нешто што било забрането,не затоа што Аллах погрешил туку затоа што одреден народ бил спремен толку да прифати и поднесе.
Со праќањето на Мухаммед е завршено пратеништвото и објавувањето на Аллахови објави,јасно е што е халал(дозволено) а што харам(забрането).

На последниот хаџ на пратеникот Мухаммед му е објавен ајетот:
Денес верата ваша ви ја усовршив и благодaтта Своја спрема вас ја надополнив и задоволен сум исламот да ви биде вера.(сура Ел-Маида)

Би требал да сум јасен барем малку. :)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853

Мојсеј т.е Муса а.с и Иса а.с-Исус,не згрешиле никаде туку луѓето грешеле кога го менувале Аллаховиот закон.

Пр:Јудеизмот:Не смее да се дава пари со камата само на припадник на Јудеизмот,додека за другите смее.
Христијанството:Светото тројство
....
Ова е исламскиот концепт :Бидејќи луѓето ги менувале Аллаховите закони врз на нивните потреби и користи.Пред се учените т.е светите лица од тие религии.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Prasanje do muslimanite

Dali vo kuranot e navedeno koj moze da pobara "stoning", smrtna kazna poradi narusuvanje na cest na familijata t.e samo nejzinite roditeli/soprug ili bilo koj od posirokata familijata?
.

vo slucajot podole (naveden na linkot) majkata i tatkoto se izjasnile deka tie bile protiv toa no nekoi drugi clenovi od nivnata familija ja pobarale taa kazna. inaku devojkata bila nemazena i se uste ziveela so nejzinite roditeli.

snimkata e vistinska i mnogu voznemiruvacka
http://www.youtube.com/watch?v=G_ZWTx-QUj4

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Prasanje do muslimanite

Dali vo kuranot e navedeno koj moze da pobara "stoning", smrtna kazna poradi narusuvanje na cest na familijata t.e samo nejzinite roditeli/soprug ili bilo koj od posirokata familijata?
.

vo slucajot podole (naveden na linkot) majkata i tatkoto se izjasnile deka tie bile protiv toa no nekoi drugi clenovi od nivnata familija ja pobarale taa kazna. inaku devojkata bila nemazena i se uste ziveela so nejzinite roditeli.

snimkata e vistinska i mnogu voznemiruvacka
http://www.youtube.com/watch?v=G_ZWTx-QUj4
Во исламот се знае за кои случаи е пропишана смртна казна.
прашањето ти е нејасно,и нарушување на чест на фамилијата е релативно,што според тебе е нарушување на чест на фамилијата.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72

1. Божјите пратеници се пратени во различити периоди, од првиот Адам до последниот Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, има огромен временски период. Затоа Аллах испраќал пратеници за секој народ до Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем. На Аллах не му е ништо потребно туку на луѓето му беа потребни Божјите пратеници да му ја покажат вистината како што е во случајов токму за тебе. За крај за целото човештво за сите нас е испратен Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, каде што вистината може да се увиде во Куранот и во зборовите на Мухаммед саллАллаху алејхи ве селлем.

2. Ниту еден од Божјите пратеници не биле безгрешни, сите имале грешки. Незнам конкретно што сакаш да докажеш со тоа. Ниту еден од Божјите пратеници не погрешил во својата мисија, тие го исполнуваа она што од Својот Господар му беше наредено.

3. Аллах нема ГРЕШАКА Аллах е БЕЗГРЕШЕН, Аллах е СЕЗНОЕН и СЕМОЌЕН. Аллах никогаш не направил грешка ниту ќе направи некоја грешка. Бог неможе да биде оној кој во себе има ГРЕШКИ. Аллах е безгрешен.

А Аллах најдобро знае.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
прашањето ти е нејасно,и нарушување на чест на фамилијата е релативно,што според тебе е нарушување на чест на фамилијата.
Нели никој нема право да одземе човечки живот само господ? тогаш зашто кај муслиманите има смртна казна во денешно време смртната казна преовладува кај муслиманите, од кај тие си зимаат за право да одземаат човечки живот? значи тие се смеетаат самите за господ или пак за нив нема господ, а ги има такви многу

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Секогаш сакам да прашам и заборавам:

1. Дали може да ми објасниш зошто е потребна смртна казна во присуство на рај и пекол? Ако Бог веќе им систем за вечна казна и вечна награда, зошто е потребно некој да се каменува и да се испрати „горе“ побрзо? Нели него казната ќе го стигне секако? Не е ли подобро Бог да одлучи дали таа личност треба да биде казнета или не?

2. Иста ситуација во случајот „навреда“ на пророкот Мухамед. Се организираа протести и тоа крвави, загинаа невини луѓе во истите? Зошто? Не е ли подобро Бог самиот да им пресуди на тие што го „навредиле“? И што ако Бог има поширока смисла за хумор и не се навредува така лесно?

• Ми се допаѓа
Reactions: ION
Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Нели никој нема право да одземе човечки живот само господ? тогаш зашто кај муслиманите има смртна казна во денешно време смртната казна преовладува кај муслиманите, од кај тие си зимаат за право да одземаат човечки живот? значи тие се смеетаат самите за господ или пак за нив нема господ, а ги има такви многу
А зошто тогаш технолошко-економски-демократски како веќе да ги наречам земји,како една Америка,Јапонија имаат смртни казни,да не напоменувам колку Америка одзема невини животи и без смртните казни.
Јас сите христијани што ги имам прашано: Што би направиле кога некој би ја силувал твојата мајка/жена/сестра, и убиецот ти го носат пред тебе и ти викаат Овој е силувачот,ти пресуди му.
Сите рекоа: Јас би го убил. :)
а,кога шеријатот вели дека силувачот треба да се убие,тогаш настанува проблем.
:)
лицемерно малку а? :)
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 01:45 ---
Секогаш сакам да прашам и заборавам:

1. Дали може да ми објасниш зошто е потребна смртна казна во присуство на рај и пекол? Ако Бог веќе им систем за вечна казна и вечна награда, зошто е потребно некој да се каменува и да се испрати „горе“ побрзо? Нели него казната ќе го стигне секако? Не е ли подобро Бог да одлучи дали таа личност треба да биде казнета или не?

2. Иста ситуација во случајот „навреда“ на пророкот Мухамед. Се организираа протести и тоа крвави, загинаа невини луѓе во истите? Зошто? Не е ли подобро Бог самиот да им пресуди на тие што го „навредиле“? И што ако Бог има поширока смисла за хумор и не се навредува така лесно?
1. Затоа што исламот е апсолутна правда и на небото и на земјата.
И еве ќе те прашам и тебе истото прашање,Што би направил ти кога некој би ја силувал твојата мајка/жена/ќерка/сестра,и силувачот ти го донесат пред тебе,ти да му судиш?
Бидејќи се декларираш како атеиста,и велиш дека нема таков систем на вечна казна и вечна награда,што би направил во таа ситуација? искрено.

2.
64. Лицемерите се плашат да не им се објави на верниците поглавје кое би им го открило тоа што е во срцата на лицемерите. Кажи: „Само вие потсмевајте се, Аллах навистина на виделина ќе го изнесе тоа од што се плашите.“
65. А ако ги запрашаш, тие сигурно ќе кажат: „Ние само разговаравме и се забавувавме.“ Кажи: „Зарем не Му се потсмевавте на Аллах, и на
зборовите Негови, и на Пратеникот Негов?“
66. Не извинувајте се! Јасно е дека сте неверници, а тврдевте дека сте верници. Ако на некого од вас му простиме, другите ќе ги казниме затоа што се виновници (сура Ет-Теубе)

Таа ситуација нема да ја разбереш ако не си муслиман,ти можеби би се чувстувал исто така навреден ако ти навредат некој од фамилијата,јас за навредите кон пратеникот Мухаммед с.а.в.с. се чувстувам полошо отколку ти кога ќе ти навредат некој од фамилијата

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
А зошто тогаш технолошко-економски-демократски како веќе да ги наречам земји,како една Америка,Јапонија имаат смртни казни,да не напоменувам колку Америка одзема невини животи и без смртните казни.
Јас сите христијани што ги имам прашано: Што би направиле кога некој би ја силувал твојата мајка/жена/сестра, и убиецот ти го носат пред тебе и ти викаат Овој е силувачот,ти пресуди му.
Сите рекоа: Јас би го убил. :)
а,кога шеријатот вели дека силувачот треба да се убие,тогаш настанува проблем.
:)
лицемерно малку а? :)
Да имаат некои демократски христијански земји смртна казна, во минатото биле повеке но со тек на време и тие ке ја укинат сепак се работи за едно од основните права и слободи на лугето , ке ја укинат сите овие земји кои што ги наведе но мора да помине време, се тоа е еден процес ништо не се случува преку ноќ ама сакам да знам зашто начинот на функционирање е таков во монархиските муслимански земји имајки го во предвид фактот дека муслиманите се придржуваат до религијата "мирољубиви се" а сепак одземаат животи и тенденцијата на смртна казна немаат план во блиска иднина да ја укинат , за разлика од нив демократските земји работат на тој случај и тебе некој да ти повреди некој близок и ти ке посакаш да биде казнет нели? туку ајде одговори ми на прашањето тргни ја политиката земи ја верата во преден план и одговори ми

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Да имаат некои демократски христијански земји смртна казна, во минатото биле повеке но со тек на време и тие ке ја укинат сепак се работи за едно од основните права и слободи на лугето , ке ја укинат сите овие земји кои што ги наведе но мора да помине време, се тоа е еден процес ништо не се случува преку ноќ ама сакам да знам зашто начинот на функционирање е таков во монархиските муслимански земји имајки го во предвид фактот дека муслиманите се придржуваат до религијата "мирољубиви се" а сепак одземаат животи и тенденцијата на смртна казна немаат план во блиска иднина да ја укинат , за разлика од нив демократските земји работат на тој случај и тебе некој да ти повреди некој близок и ти ке посакаш да биде казнет нели? туку ајде одговори ми на прашањето тргни ја политиката земи ја верата во преден план и одговори ми
Да би ја знаеле убавината на ШЕРИЈАТОТ сите би посакале да живеете во шеријат. ШЕРИЈАТОТ е рамноправен за сите и за муслимани и за немуслимани. Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, беше најдобриот судија кој постоел на оваа земја, рамноправен кон сите. Во примерите кои сме ги читале, во една случка требаше да му се одсече раката на лоповот кој го дофатиле како краде, тогаш Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, рекол: СЕ КОЛНАМ ВО АЛЛАХ И МОЈАТА ЌЕРКА ФАТИМ ДА УКРАДЕШЕ ЌЕ МУ ЈА ИСЕЧЕВ НЕЈЗИНАТА РАКА. Значи ќе направив ШЕРИЈАТСКИ пропис за одреденото дел.

Смртните казни во Шеријат се спроведуваат за некои гревови, кои несакам сега да ги напоменувам, а кога би ги разгледале за кои гревови станува збор тогаш и самите би посакале на таа личност да му спроведеме смртна казна.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Јас мислам дека ти одговорив,а му одговорив и на Интериста.
Исламот е апсолутна правда и на небото и на земјата.
Зарем ако некој ти повреди некого од фамилијата,правдата се задоволува со 2-3 години затвор или парична казна?
Прашај ги фамилииите каде има некој загинат/убиен член дали се задоволни со тоа што убиецот одлежал 4-5 години затвор и после слободно се шета?
Прашај ја силуваната девојка дали некој и ја вратил честа,со тоа што е осуден на 2 години затвор.
Исламот не е виновен што христијанството не може да се справи со овие проблеми,па ни требаат "демократски" закони пишувани од луѓе.
Исламот е збир од духовни начела,правни и морални прописи,упатство како човек треба да живее.
Исламот е религија која е спремна да управува со држава,на која не и требаат други закони освен Божјите.
Мене ми е многу криво кога во 20 страници правиме муабет само за смртни казни,и доаѓате со прашања кои изнудувате одговор кој сакате вие да си го слушнете,или да му најдете грешка на исламот.

Зошто на никој не му текна да праша Што вели исламот за односот со комшиите.
за да му кажам дека пратеникот Мухаммед рекол: Не е вистински верник оној кој легнува сит,ако знае дека неговиот комшија е гладен.

ама не,само да се прашувало за смртни казни и како муслиманите биле назадни.
стварно ми е жал.
Поздрав.

Muki-20

Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Многу сум читал и на форумов а исто така и на други страни а најповече на Facebook кога се случи случајот со “монструм“ сите едногласно викаа СМРТНА КАЗНА ЗА СТОРИТЕЛИТЕ НА ОВАА ДЕЛО. Значи бараат СМРТНА КАЗНА ЗА СТОРИТЕЛИТЕ. Доколку кај нас во Македонија владееше ШЕРИЈАТ најпрво ќе се испитаа сите докази за тој случај а исто така за многу такви случаеви потоа ќе се спроведува ШЕРИЈАТСКА КАЗНА. Доколку заслужува Смртна казна нормално ќе се спроведе таа казна. А тука со овее “демократски измислени закони“ неможат да дојдат до доказ, а сакаат да спроведат казна. Затоа ШЕРИЈАТОТ е рамноправен за сите кој живеаат во тој систем.

Несакм да ја вмешувам оваа случка за понатамошна дебата, туку сакам едена слика да ви доведам на едноставно кажано.

Kajgana Shop

На врв Bottom