Прашања за Исламот III

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Во турција беше забрането носење на шамија во универзитети,владини институции и слични државни институции,а во 2008/2009 е тоа дозволено,а камо ли во јавност.
Кој те лажел тоа? :)
Многу погрешно ја имаш сфатено поентата на шеријатот.
Единствено што погоди е дека америка,израел и останати нема да престанат да се мешаат,но земјите со мнозинско исламско население секогаш ќе се стремат кон шеријат и тоа не може никој да им го забрани.
Јас навистина не гледам проблем што си толку негативно настроена што некоја арапска земја ќе воведе шеријат,тебе тоа ништо не ти менува во македонија :)
јас знам дека е забрането во турција носење шамија на јавно место, но во последно време се збореше дека ке ја тргнат забраната а може и веке ја тргнале не сум баш во тек со турција но битно е дека таму имало муслимани кои вовеле забрана за шамија значи тоа е закон , може денес да се воведе утре да се укине а по 5 години пак да се воведе, законите ностоп се менуваат секаде не само во турција прашањето е зошто турците вовеле таков закон ако се муслимани?

Ти тоа го гледаш како завиткани во чаршафи,јас тоа го гледам како чување на својата убавина,не изложување на прљавите машки погледи и обратно.
Која е смисла на убавината ако се слечеш у минич и градите ги исфрлиш надвор на изволте? Не знам за тебе,ама јас тука не гледам убавина.
Хиџабот е превентивна мерка од овие работи.
Жената си ја чува својата убавина за мажот,и нема потреба таа убавина да се споделува со други мажи,и да предизвикува погледи,безобразни дофрлања и прљави мисли.
најчесто вакви ајде да речеме со чаршафи има во саудиска арабија е сега, зашто ти викаш прљавите машки погледи, ако ти погледи се на мажи муслимани, нели ВИСТИНСКИОТ муслиман нема да се врти и да гледа туѓи жени? или тоа е природна работа како што и мастурбацијата е грев нели? Полека... Значи.... Камо секоја држава да се секуларизира. Тоа би било најдобра варијанта, јас сум поборник за тоа.
Ќе биде долго време така, ама баш поради тежнеењето на муслиманите кон исламизација, тие држави ќе бидат несигурни и секогаш под знак прашалник дали ќе опстојат како такви.

Кога реков дека се жртви во своите држави. жити се? :) Најпроблематични се тие држави каде има близок процентуален однос меѓу верските заедници и ќе бидат и понатаму.

Каде реков јас дека исламизацијата е добра уопште, дека исламизацијата е добра за економскиот напредок, дека земјите треба да се затворат? Јас со факти ти објаснив зошто ситуацијата во оделни држави е таква каква што е и што може да произлезе од тоа.

Ти го спомнав и Иран. Сигурно знаеш и за Арабија. Тие се исламски држави, немаат никаков проблем со нивното постоење, само од прости причини кои ти ги кажав: нивното окружување доминантно муслиманско и апсолутната согласност на народот кој живее во нив. Албанија тоа го нема, Либан исто, Босна исто и затоа тешко дека ќе станат исламски, ама па нема да бидат ни политички стабилни, ни целосно секуларни.
не знам според ова што го читам на тебе гледам како на муслиман, во повеке наврати гледаш позитивно кон исламот во одговорите тоа е се
викаш дека муслиманските земји тежнеат кон исламизација а гледам ти го подржуваш тоа но самата земја си одлучува за тоа, исто како и еден ден во арабија да нема шеријат да има демократски закони тоа не се знае никогаш, исто како што константинопол беше центар на христијанстовото а денес е земја со муслимани

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
mona999 Ти реков дека тоа беше во времето на ататурк и луѓето со слични размислувања после него,но таа турција полека заминува во историјата,сите забрани за шамијата се укинати 2008/2009.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
не знам според ова што го читам на тебе гледам како на муслиман, во повеке наврати гледаш позитивно кон исламот во одговорите тоа е се
викаш дека муслиманските земји тежнеат кон исламизација а гледам ти го подржуваш тоа но самата земја си одлучува за тоа, исто како и еден ден во арабија да нема шеријат да има демократски закони тоа не се знае никогаш, исто како што константинопол беше центар на христијанстовото а денес е земја со муслимани
:pos: О Господ да чува, свашта!

Не знам, не знам стварно што да речам... По милион пати пишувам мој личен став баш за да не се добие таков впечаток, таа во мене приметила дека сум поддржувал исламизација. :pos:

Не знаете да разликувате верски факти, суштина на догма од лични ставови. Тоа што го пишав јас произлегува од верските догми и од проста логика на заклучување. Тоа нема никаква врска со мојот вредносен став околу истата работа.
За исламот ви кажувам факти и заклучоци кои произлегуваат од самата исламска догма, а не мој личен вредносен став. Тој е скроз спротивен, пишував наназад за тоа.

Ти како сакаш можеш да гледаш на мене, ама молим те читај внимателно што пишувам, зошто вака делува ептен смешно и несериозно дискусијава.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
mona999 Ти реков дека тоа беше во времето на ататурк и луѓето со слични размислувања после него,но таа турција полека заминува во историјата,сите забрани за шамијата се укинати 2008/2009.
а јас реков дека забраните настанувата и се укинуваат па пак се воведуваат и се така времето норманло не се врака назад турција иде во историјата ама законите остануваат меѓу лугето, тоа е се

M

Muranyi

Гостин
Како прво,денеска во турција се помалку е значаен Ататурк,неговата турција полека заминува во историјата.

Турција се повеќе се одалечува од секуларизмот.

Турција од 100% секуларна држава на ататурк,станува се помуслиманска и заштитник на муслиманските држави во регионот,политички и економски.
Секогаш имај го на ум,на пример еден Иран,во случај кога ќе посакаш да се израдуваш на одалечувањето на Турција од секуларизмот.Ма да,мое лично мислење е дека Ердоган само кокетира со Исламот во борбата за влијание во исламскиот свет,борба која Турција ја води заедно со Иран и КСА.Не сум запознаен детално,но знам дека Турција,за среќа,има заштитни механизми доколку земјата застрани од патот на Ататурк.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 20:46 ---
Кое е тоа тело,орган,кое има овластување да одредува што е според,а што надвор од Исламот?И од каде се црпи тоа право,од Куранот ли?
Факт е дека,барем на форумов,постои длабока поделеност помеѓу Муслиманите во врска со суфизмот,па логично би било,тие што сметаат дека суфизмот е надвор од Исламот,да одговорат врз основа на што го имаат донесено овој заклучок?Што е тоа што суфиите го прават,а е забрането според Исламот?
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 20:50 ---
Кои се неопходните предуслови,за да во одредена земја биде воведен шеријатот?Дали проценти на верската структура на населението има некаква поврзаност?Каква би била постапката,на пример конкретно во Турција да биде воведено шеријатското право?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
по неколку дена одсуство, и многу читање на темава прво ке ве поздравам сите
е сега со ред:
До сите онее кои ги збунува смртната казна во шеријатските земији би му поставил следниве прашања да ми одговорат:

1. Што би направиле доколку убица ви го убие вашето дете, татко, мајка, итн, кога во тој случај би имале единствена цел да го убиете или ако сакате да го пријавите можете да бидете и вие жртва на тој убица?

2. Дали ако ви го убе некој убица вашето дете, би го подариле и другото дете да биде убиено или ќе се спротиставите на него и ќе го убиете?

3. Ако ја силува некој силувач вашата ќерка или сестра, дали му ја подариле и другата ќерка или сестра да биде жртва на неговото силување или ќе го спречите и ќе се борете да ги спасите
останатите од тој злосторник?
1. ако тераме по вера, христијанство, тогаш одговорот би бил “простено ти е“!(законите на држава не се важни)
2 и 3 другото дете/сестра би го сокрил, но не би го ни удрил силувачот/убиецот, затоа што со самото удирање правиш грев. значи, .... ако го најде, го најде и ќе му прави крвникот што сака. ако не, ..... фала му на бога што не го најде! би бил коментарот.
уште еднаш, ова е сценарио ако се придржуваш до христијанското учење!!!

1. Божјите пратеници се пратени во различити периоди, од првиот Адам до последниот Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, има огромен временски период. Затоа Аллах испраќал пратеници за секој народ до Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем. На Аллах не му е ништо потребно туку на луѓето му беа потребни Божјите пратеници да му ја покажат вистината како што е во случајов токму за тебе. За крај за целото човештво за сите нас е испратен Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, каде што вистината може да се увиде во Куранот и во зборовите на Мухаммед саллАллаху алејхи ве селлем.

2. Ниту еден од Божјите пратеници не биле безгрешни, сите имале грешки. Незнам конкретно што сакаш да докажеш со тоа. Ниту еден од Божјите пратеници не погрешил во својата мисија, тие го исполнуваа она што од Својот Господар му беше наредено.

3. Аллах нема ГРЕШАКА Аллах е БЕЗГРЕШЕН, Аллах е СЕЗНОЕН и СЕМОЌЕН. Аллах никогаш не направил грешка ниту ќе направи некоја грешка. Бог неможе да биде оној кој во себе има ГРЕШКИ. Аллах е безгрешен.

А Аллах најдобро знае.
ме интересира што згрешиле? ај нема да дебатирам за мојсеј, ама за исус би сакал да знам што и кога згрешил?
:)
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 01:45 ---

2.
64. Лицемерите се плашат да не им се објави на верниците поглавје кое би им го открило тоа што е во срцата на лицемерите. Кажи: „Само вие потсмевајте се, Аллах навистина на виделина ќе го изнесе тоа од што се плашите.“
65. А ако ги запрашаш, тие сигурно ќе кажат: „Ние само разговаравме и се забавувавме.“ Кажи: „Зарем не Му се потсмевавте на Аллах, и на
зборовите Негови, и на Пратеникот Негов?“
66. Не извинувајте се! Јасно е дека сте неверници, а тврдевте дека сте верници. Ако на некого од вас му простиме, другите ќе ги казниме затоа што се виновници (сура Ет-Теубе)

Таа ситуација нема да ја разбереш ако не си муслиман,ти можеби би се чувстувал исто така навреден ако ти навредат некој од фамилијата,јас за навредите кон пратеникот Мухаммед с.а.в.с. се чувстувам полошо отколку ти кога ќе ти навредат некој од фамилијата
не контам каде тука вика “убиј“ во мое име?!?! контам дека не брани да се потсмева и дека алах ќе пресуди “Само вие потсмевајте се, Аллах навистина на виделина ќе го изнесе тоа од што се плашите.“
а и 66-ката, пак не гледам како треба да се казни?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
:pos: О Господ да чува, свашта!

Не знам, не знам стварно што да речам... По милион пати пишувам мој личен став баш за да не се добие таков впечаток, таа во мене приметила дека сум поддржувал исламизација. :pos:

Не знаете да разликувате верски факти, суштина на догма од лични ставови. Тоа што го пишав јас произлегува од верските догми и од проста логика на заклучување. Тоа нема никаква врска со мојот вредносен став околу истата работа.
За исламот ви кажувам факти и заклучоци кои произлегуваат од самата исламска догма, а не мој личен вредносен став. Тој е скроз спротивен, пишував наназад за тоа.

Ти како сакаш можеш да гледаш на мене, ама молим те читај внимателно што пишувам, зошто вака делува ептен смешно и несериозно дискусијава.
во воведот на темата пишува дека само припадници на исламот смеат да одговараат на прашаањата а ти тоа го правеше затоа така реков, не гледам ништо смешно

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Секогаш имај го на ум,на пример еден Иран,во случај кога ќе посакаш да се израдуваш на одалечувањето на Турција од секуларизмот.Ма да,мое лично мислење е дека Ердоган само кокетира со Исламот во борбата за влијание во исламскиот свет,борба која Турција ја води заедно со Иран и КСА.Не сум запознаен детално,но знам дека Турција,за среќа,има заштитни механизми доколку земјата застрани од патот на Ататурк.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 20:46 ---
Кое е тоа тело,орган,кое има овластување да одредува што е според,а што надвор од Исламот?И од каде се црпи тоа право,од Куранот ли?
Факт е дека,барем на форумов,постои длабока поделеност помеѓу Муслиманите во врска со суфизмот,па логично би било,тие што сметаат дека суфизмот е надвор од Исламот,да одговорат врз основа на што го имаат донесено овој заклучок?Што е тоа што суфиите го прават,а е забрането според Исламот?
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 20:50 ---
Кои се неопходните предуслови,за да во одредена земја биде воведен шеријатот?Дали проценти на верската структура на населението има некаква поврзаност?Каква би била постапката,на пример конкретно во Турција да биде воведено шеријатското право?
1. Тука сме негде со ставовите, моментално се случува таа вечна борба помеѓу арапите и турците(османлиите) за превласт, не за буквална превласт туку во смисла чиј збор ќе се слуша во исламскиот свет.

2. Во шеријатска држава си има правни тела како и во сите држави,само што таму улема,учењаци од познатите универзитети,муфтии и слично одлучуваат и се донесува одлука за нешто за кое ќе се постигне иџма'а(консензус на улемата).

3. Со суфизмот е долга приказната,прво и основно суфиите не биле појавени во времето на пратеникот Мухаммед,асхабите(другарите на мухаммед) и табиините(другари на асхабите,кои не го виделе Мухаммед)
западнати се во филозофии кои не се потребни,некои и се косат со исламските начела и принципи.
Има и кај нив многу тарикати(правци),кај нив мислам дека имаат хакикат,кое тие го сметаат дека е над шеријатот,не сум запознаен детално.
Веруваат дека нивните шејхови,кога ќе постигнат степен на Аллахови евлији(штитеници) тогаш за нив престануваат да важат шеријатските прописи,значи дека не морат да обавуваат молитва,и останати прописи.
Откако тие шејхови ќе умрат,им градат гробови познати како турбиња,некои тарикати(правци) се молат на тие турбиња.
Мислат дека тие нивни шејхови се на поголем степен кај Аллах и од пратениците.
И најјопасно е тоа што го застапуваат убедувањето кое се вика Вахдетул Вуџуд(а тоа во превод значи Единство на постоењето) и идеологијата која се вика Ел Хулул(претопување со створителот)
Еден од нивните предводници во своите дела пишува: Ме фали и јас Него го фалам,ме обожава и јас Него го обожавам.
И многу други работи кои се во најмала рака сомнителни.
Некои шејхови во минатото отишле до таа мера да викале дека нив им доаѓа објава од Аллах.
и ред,ред други работи.

4. Не знам точно која е постапката, најверојатно прво мнозинството од народот да се согласи.
Во турција конкретно,Ердоган на минатите парламентарни избори за малку не доби 3/4 пратеници во парламентот,а то значи дека можеше да го промени уставот,а тоа значи дека лесно можеше да воведе шеријат :)
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 00:38 ---
по неколку дена одсуство, и многу читање на темава прво ке ве поздравам сите
е сега со ред:

1. ако тераме по вера, христијанство, тогаш одговорот би бил “простено ти е“!(законите на држава не се важни)
2 и 3 другото дете/сестра би го сокрил, но не би го ни удрил силувачот/убиецот, затоа што со самото удирање правиш грев. значи, .... ако го најде, го најде и ќе му прави крвникот што сака. ако не, ..... фала му на бога што не го најде! би бил коментарот.
уште еднаш, ова е сценарио ако се придржуваш до христијанското учење!!!

ме интересира што згрешиле? ај нема да дебатирам за мојсеј, ама за исус би сакал да знам што и кога згрешил?

не контам каде тука вика “убиј“ во мое име?!?! контам дека не брани да се потсмева и дека алах ќе пресуди “Само вие потсмевајте се, Аллах навистина на виделина ќе го изнесе тоа од што се плашите.“
а и 66-ката, пак не гледам како треба да се казни?
Грешки,не во смисла на гревови туку грешки.
Ваљда ја препознаваш разликата од грешка и грев.

Не ме сконта ти што сакав да кажам,никаде не пишува Убиј,туку само цитирав колку е опасно да се подсмева некој со верата.
а за убивањето веќе реков и го искажав мојот став околу тоа.
Реков: Ги сфаќам тие луѓе,но за таа ситуација него подржав нивниот насилен протест кој резултираше со жртви.

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Јас мислам дека ти одговорив,а му одговорив и на Интериста.
Исламот е апсолутна правда и на небото и на земјата.
Зарем ако некој ти повреди некого од фамилијата,правдата се задоволува со 2-3 години затвор или парична казна?
Прашај ги фамилииите каде има некој загинат/убиен член дали се задоволни со тоа што убиецот одлежал 4-5 години затвор и после слободно се шета?
Прашај ја силуваната девојка дали некој и ја вратил честа,со тоа што е осуден на 2 години затвор.
Исламот не е виновен што христијанството не може да се справи со овие проблеми,па ни требаат "демократски" закони пишувани од луѓе.
Исламот е збир од духовни начела,правни и морални прописи,упатство како човек треба да живее.
Исламот е религија која е спремна да управува со држава,на која не и требаат други закони освен Божјите.
Мене ми е многу криво кога во 20 страници правиме муабет само за смртни казни,и доаѓате со прашања кои изнудувате одговор кој сакате вие да си го слушнете,или да му најдете грешка на исламот.

Зошто на никој не му текна да праша Што вели исламот за односот со комшиите.
за да му кажам дека пратеникот Мухаммед рекол: Не е вистински верник оној кој легнува сит,ако знае дека неговиот комшија е гладен.

ама не,само да се прашувало за смртни казни и како муслиманите биле назадни.
стварно ми е жал.
Поздрав.
Проблемот излегува кога човекот е обвинет за убиство, а потоа се открива дека е невин ама сепак е погубен. Се случува, нели http://www.rawstory.com/rs/2012/09/29/death-row-inmate-walks-free-due-to-dna-evidence/ (само еден пример)

УПС ни се лизна колективно ножот бе! Грешки сме луѓе колиме! Епа да се надеваме господ си му досудил ферски нему нели? Како сакаш тебе да ти се случи такво нешто?

Човек нема право да осуди на смрт друг човек. Ако постои Господ и Господ вдахнал живот, Господ го има тоа право. Еден куп религии го тврдат истото ама никако да го следат.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Проблемот излегува кога човекот е обвинет за убиство, а потоа се открива дека е невин ама сепак е погубен. Се случува, нели http://www.rawstory.com/rs/2012/09/29/death-row-inmate-walks-free-due-to-dna-evidence/ (само еден пример)

УПС ни се лизна колективно ножот бе! Епа да се надеваме господ си му досудил ферски нему нели?

Човек нема право да досуди со смрт на друг човек. Ако постои Господ и Господ вдахнал живот, Господ го има тоа право. Еден куп религии го тврдат истото ама никако да го следат.
И ти немаш право да дојдеш овде и да ми кажеш дека човек нема право да досуди со смрт на друг човек.
Чувај си го тоа за друга тема,овде одговарам на теми од исламски аспект,не е за дискутирање и полемизирање,ако не ти се свиѓа одговорот си имаш и други теми.
Шеријатот има принципи како да се справи со неправедно осудување.

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
И ти немаш право да дојдеш овде и да ми кажеш дека човек нема право да досуди со смрт на друг човек.
Чувај си го тоа за друга тема,овде одговарам на теми од исламски аспект,не е за дискутирање и полемизирање,ако не ти се свиѓа одговорот си имаш и други теми.
Шеријатот има принципи како да се справи со неправедно осудување.
Ја поправив грешката за смртта.

Бидејќи шеријатскиот принцип нема да го врати човекот назад од земјата, ако темата е само за прашување сфати го постот како прашање како Господ се справува со убијците на неправедно убиен човек според неговите сопствени закони?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Ја поправив грешката за смртта.

Бидејќи шеријатскиот принцип нема да го врати човекот назад од земјата, ако темата е само за прашување сфати го постот како прашање како Господ се справува со убијците на неправедно убиен човек според неговите сопствени закони?
Аллах најдобро знае.
Вакви прашања се во најмала рака филозофски,јас за ова не се ни осудувам да одговарам.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
а јас реков дека забраните настанувата и се укинуваат па пак се воведуваат и се така времето норманло не се врака назад турција иде во историјата ама законите остануваат меѓу лугето, тоа е се

Vo turcija momentalno se poveke se vraka islamizacijata vo zemjata (vovedoa zakon civilnite sudovi da mozat da sudat na oficeri, najnovo go promenija obraznovniot proces i vovedoa moznost decata od rana vozrast da ucat vo religiozni ucilista) no od druga strana vladata na turcija finansira povtorno interpretiranje na hadif i so toa probuvat da gi isfrlat kaznite kako kamenuvanje, amputacija, diskriminacija na zenite i se drugo sto ne e vo sklad so rasprostranetite moralni vrednosti na svetsko nivo.
neka im e so sreka, jas ne veruvam deka ke uspeat.

proverete go linkot
http://www.youtube.com/watch?v=EsOtSUAj59E

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
1.на кој јазик зборел мухамед?
2.дали муслиманите смеат да посвојуваат деца, и тоа ако биде дете од друга религија и си има свое име , дали потоа ке му го сменат името и верата на посвоеното дете?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
1.на кој јазик зборел мухамед?
2.дали муслиманите смеат да посвојуваат деца, и тоа ако биде дете од друга религија и си има свое име , дали потоа ке му го сменат името и верата на посвоеното дете?
1. Арапски
2. Смеат да посвојуваат деца,но тука си има некои правила и прописи.
бидејќи за посвоеното дете не важат шеријатските прописи како за роденото дете.
практично тоа значи,дека можеш да се грижиш за детето,да го школуваш,облекуваш,храниш.. но не може да го земе твоето презиме,не може да те наследи после смртта и слично.
Бидејќи во исламот нема пишување на тестаменти,туку наследството на таткото се дава на родените синови/ќерки по шеријатски пропис,а не кому колку оставил татко му :)
Единствено може пред да умре,да му остави на посвоеното дете најмногу 1/3 од своето богатство или имот.
Кратко кажано не може да важат правилата како за роденото дете.
а никој не те спречува да го храниш,финансираш,школуваш и слично.
За тоа ако детето е од друга религија,не сум баш запознаен,но името не е облигаторен услов за примање на вера.
значи можеш да конвертираш во ислам и да си го задржиш името.

Kajgana Shop

На врв Bottom