Nikola096
Assassin
- Член од
- 14 декември 2014
- Мислења
- 17
- Поени од реакции
- 4
Toa zboram celo vreme xDА кој тебе те убедува да не веруваш? Сакаш да веруваш? Верувај си! Ти родител си им на атеистите?
Toa zboram celo vreme xDА кој тебе те убедува да не веруваш? Сакаш да веруваш? Верувај си! Ти родител си им на атеистите?
Епистемолошки гледано и твоето знаење доаѓа од ВЕРУВАЊЕ.А кој тебе те убедува да не веруваш? Сакаш да веруваш? Верувај си! Ти родител си им на атеистите?
Можеби доаѓа од верување знаењето на атеистот, но атеистот повеќе сака знаење отколку догматско верување.
И што кажа всушност? Догматско верување и сите тие верување (повеќето од нив и не се) е исто? Не ќе да е. Ова се црковни толкувања на поими кои во стварноста се малку поинакви. Реков јас едно време.........
Ти се сведуваш на верување.Верата е категорија која нема никаква основа.Верата е најблиска до незнаењето.Постојат две реални категории,знаење и искуство.Епистемолошки гледано и твоето знаење доаѓа од ВЕРУВАЊЕ.
Oттука можеш да видиш дека изворите на сознанието се состојат од:
- рационализам: ВЕРУВАЊЕ дека умот е извор на сознанието
- емпиризам: ВЕРУВАЊЕ дека сетилните искуства се единствениот валиден извор на сознанието
- нативизам: ВЕРУВАЊЕ дека барем одреден дел од сознанието е вроден
Односот кон добиеното сознание е:
- скептицизам: ВЕРУВАЊЕ дека светот не може воопшто да биде спознаен
- идеализам: ВЕРУВАЊЕ дека светот се состои само од идеи
- реализам: ВЕРУВАЊЕ дека сите нешта во светот можат да бидат спознаени
- прагматизам: ВЕРУВАЊЕ дека реалноста постои но не може да се спознае директно
- објективизам: ВЕРУВАЊЕ дека претпоставената реалност е однадвор и одвоена од спознавачот
- интерпретивизам: ВЕРУВАЊЕ дека претпоставената реалност е изградена од самиот спознавач.
Тоа искуство ти е релативно...Ти се сведуваш на верување.Верата е категорија која нема никаква основа.Верата е најблиска до незнаењето.Постојат две реални категории,знаење и искуство.
Ако на него му значи тоа, зш да не, .... се работи за почит кон човекот, а не кон религијата.Дали како атеист би прифатиле да бидите кум на ваш другар за свадба а покасно и за крштевање на неговите деца??
Да, безразлика на тоа татко ми е кум на близок негов другар иначе е тежок атеист кога ги крштеваа децата он не беше во црква т.е не влезе внатре ја не сум крстен исто така кога се оженив ептен оти женами запна сакала да биде со венчавка па мораше да се глупирам на постари години да се крстамДали како атеист би прифатиле да бидите кум на ваш другар за свадба а покасно и за крштевање на неговите деца??
Абе сето то е во ред, ама кумот требит да влезит в црква да сменит прстени, да се откажит од сатаната ко ќе се крштевeт децата . Мене не ми е проблем влегвењето в црква, то го третирам ко влегвење во музеј или ко в полиција да се сликаш за пасош, мене ми пречит кажвењето на се то шо се прајт таму и на оставањето пари.Да, безразлика на тоа татко ми е кум на близок негов другар иначе е тежок атеист кога ги крштеваа децата он не беше во црква т.е не влезе внатре ја не сум крстен исто така кога се оженив ептен оти женами запна сакала да биде со венчавка па мораше да се глупирам на постари години да се крстам
А што ако прстените се симбол на сатаната. Како во господар на прстените. Таму само лошите чичковци имаа прстениАбе сето то е во ред, ама кумот требит да влезит в црква да сменит прстени, да се откажит од сатаната ко ќе се крштевeт децата . Мене не ми е проблем влегвењето в црква, то го третирам ко влегвење во музеј или ко в полиција да се сликаш за пасош, мене ми пречит кажвењето на се то шо се прајт таму и на оставањето пари.
Кумството и славите пред се ги разбирам како прашање на традиција а не како религиозно определување, така да не гледам проблем зашто некој атеист не би прифатил такво нешто.Дали како атеист би прифатиле да бидите кум на ваш другар за свадба а покасно и за крштевање на неговите деца??
мн добро мислење за денешно зачленетКумството и славите пред се ги разбирам како прашање на традиција а не како религиозно определување, така да не гледам проблем зашто некој атеист не би прифатил такво нешто.
Исто така сметам дека атеист не треба да има проблем да влезе во црква,џамија, синагога или било каков верски објект. Верник не те прави тоа што го правиш (крштевање, сунет, свадба во црква и сл.) вистински верник се познава во неговите убедувања. Крај на краишта ако отидеш на фудбалска утакмица немора да значи дека си хулиган, или ако отидеш на оперска претстава не значи дека слушаш класична музика
Од дамна бев активен на форумов, ама си го заборавив пасвордот од акаунтот а богами и од мејлот па морав вака нов профилмн добро мислење за денешно зачленет
Тоа едноставно не е можно.Дали како атеист би прифатиле да бидите кум на ваш другар за свадба а покасно и за крштевање на неговите деца??