Прашања до Атеистите II

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Дали сте сите атеисти 100% сигурни во себе дека, коа ќе ви дојде јајцето на газот нема да го молите тој во кој не веувате.
Знам дека е многу лесно вака теоретски да ми кажете дека сте сигурни....
Ова е старо и можи го знаеш но ми се виде пригодно
Се случи поплава и едно село цело беше опколено со вода која полека се искачуваше, луѓето почнаа да бегаат да се спасуваат кој колку и што можи, само еден стоеше во водата до колена мирно и се молеше на господ да го спаси луѓето му викаа да се качи во чунот , дека има место но тој рече “Јас верувам во Бог и дека Тој ќе ме спаси“ и продолжи со молитвите, за некое време водата стигна до половина, и пак дојде чун, му подаваа рака да го извлечат но тој не сакаше, велеше Одете си Бог мене ќе ме спаси... и продолжуваше со молитви, на крај кога веќе стигна водата до устата стигна пак чунот сакаа да го извлечат но тој одбиваше Бог, Бог мене ќе ме спаси ... глуб глубб глуббб и се удави... Се најде пред бога и Бог му рече - ти ќе одиш во пеколот! Аман бе боже, па јас цел живот верник цел живот во тебе верував ти се молев... дури и умрев ради тебе одбив било каква помош и само тебе ти се надевав на спас... И бог погледна во тефтерот, подкрена наочарите шо му се за далеку и почна да мрмори...... хмм ти си Павле Павлов од селото Павлово?? Да! со надеж извикна давеникот... Бог го опули и рече, па ти пратив 3 чуна, шо сакаше појќе... ајт гитла невернику.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ОК, јасни ми се тие работи - зошто се атеисти и тоа... Право на избор, нели.

Мене ми беше акцентот на гореспоменатиот момент, кој на некои атеисти им дошол. Не се праите на удрени, па да викате дека не сте чуле за вакви случаи.
Мене би ме чудело обратното, да има повеќе случаи кои не побарале помош од Горниот, особено кога јајцето е до гз.:)

Јас не знам таков човек, атеист како сакаш наречи го, што е толку упорен во сопствена невера.

Едно е тука кој што ќе каже на форум да се напраи паметен нели, а друго е реалноста.

п.с. Сеа очекувам наплив н акоментари ама тоа е:P

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
ОК, јасни ми се тие работи - зошто се атеисти и тоа... Право на избор, нели.

Мене ми беше акцентот на гореспоменатиот момент, кој на некои атеисти им дошол. Не се праите на удрени, па да викате дека не сте чуле за вакви случаи.
Чисто процедурално, те молам немој да ме сфатиш погрешно ама се додека ги игнорираме модераторите и се служиме со дофрлања во темите за прашања до... никогаш нема да има добра дискусија. А луѓето многу убаво ги регулираа работите, се знае кој прашува и кој одговара.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Можам да ти дадам да одговори:
1. Да, сигурен сум дека нема ништо од тоа, и
2. Хипотетички, кога вие би биле право и би постоел Бог кој ме чека за некаква казна, може слободно да ја изврши, пошто јас никогаш не би клекнал на колена пред таков негативец.

1. Од кое нема ништо?

2. Ова е само на хартија многу силно;) Едноставно не е така, а впрочем нема и како да го докажеме тврдењево, засега.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Дали сте сите атеисти 100% сигурни во себе дека, коа ќе ви дојде јајцето на газот нема да го молите тој во кој не веувате.
Mене појќе ме чуди кога верници се молат за здравје за спас од смртта. Ај атеисти знаеме дека нема ништо по животот, престанува се и одиш да станеш хумус.... но еден верник кој треба да се радува дека ќе се сретне со творецот, ќе застане пред исус на кој му го посвети цел живот - па се убива молење да оздрави, куќа продава за да оди да се лекува и оперира во германија, америка... па Српскиот патријарх лежеше на ВМА во белград година дена на апарати приклучен да исцеди шо е можно појќе секунди на овој свет и да одбегни да оди на оној за кој веруваше и проповедаше. Значи прашај верници, зошто толку се плашат од смртта? Па погреебите семо види ги, солзи кукање плачење наместо да речат бчазе си му замина на оној свет беше верник искрен и еден ден сите ќе се најдеме таму за вечност... тие пиштат како да се свесни дека нема ништо по смртта.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
1. Од кое нема ништо?

2. Ова е само на хартија многу силно;) Едноставно не е така, а впрочем нема и како да го докажеме тврдењево, засега.
1. Од приказната дека не чека Бог со тефтер во раката...

2. Тоа ти е исто како при окупација. Некои ќе се поклонат пред окупаторот некои ќе отидат во смрт. Тоа не го менува фактот дека окупаторот е негативец.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Mене појќе ме чуди кога верници се молат за здравје за спас од смртта. Ај атеисти знаеме дека нема ништо по животот, престанува се и одиш да станеш хумус.... но еден верник кој треба да се радува дека ќе се сретне со творецот, ќе застане пред исус на кој му го посвети цел живот - па се убива молење да оздрави, куќа продава за да оди да се лекува и оперира во германија, америка... па Српскиот патријарх лежеше на ВМА во белград година дена на апарати приклучен да исцеди шо е можно појќе секунди на овој свет и да одбегни да оди на оној за кој веруваше и проповедаше. Значи прашај верници, зошто толку се плашат од смртта?
Како го постави ова, небаре атеистот не се плаши од смртта, а верникот се плаши:pos:

Заеби ваков муабет, многу хипотетички е.

Дај боже, што покасно да се сретнеш со вистината за Бог каква и да е (дал го има или нема), и да си поживееме што појќе на овој свет.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 15:14 ---
1. Од приказната дека не чека Бог со тефтер во раката...

2. Тоа ти е исто како при окупација. Некои ќе се поклонат пред окупаторот некои ќе отидат во смрт. Тоа не го менува фактот дека окупаторот е негативец.
1. За тоа и зборував. Значи се негира црковниот пристап и толкување на антропоморфен Бог со тефтер у рака, кој дели правда. Ок си е тоа.

2. Ти што би сторил во таква ситуација, би се поклонил ли пред посилниот окупатор или би избрал смрт?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.403
Поени од реакции
84.694
Чисто процедурално, те молам немој да ме сфатиш погрешно ама се додека ги игнорираме модераторите и се служиме со дофрлања во темите за прашања до... никогаш нема да има добра дискусија. А луѓето многу убаво ги регулираа работите, се знае кој прашува и кој одговара.
Јас само го појаснив моето прашање.
И пак ќе појаснам:
Не ме интересира зашто не верувате, туку дали сте 100% сигурни дека нема и вам да ви се деси тоа што на некои атеисти им се случило, т.е. да поверуваат во моменти на флагрантни настани во сопствениот живот.
Ти си одговори и тоа е ОК, сметаш дека тебе не би ти се десило такво нешто.

Во врска со тоа кој дговара на теми. Let3, на пример (а има уште примери), одговара и на П.з. Христијанството и на П.з. атеистите. Обратив внимание во постови, за тоа, али глеам ги боли уво модераорите.

Доколку ми се покаже прилика и јас ќе одговарам така и тука и во П.з.Исламот. Пошто ако можат другите можам и ја ваљда. Чим нив не ги боли уво, онда нема ни мене.
сеуште не сум го направил ова, али нема око да ми трепне да го правам.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 15:19 ---
? Па погреебите семо види ги, солзи кукање плачење наместо да речат бчазе си му замина на оној свет беше верник искрен и еден ден сите ќе се најдеме таму за вечност... тие пиштат како да се свесни дека нема ништо по смртта.
На погреби пиштат затоа што нема повеќе да се видат, во овој живот, со покојникот (кој ваљда им е близок).

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
2. Ти што би сторил во таква ситуација, би се поклонил ли пред посилниот окупатор или би избрал смрт?
Одговорив погоре, ама не ја гледам поентата на прашањето За што зборуваме сега, колку човек си држи до принципите и ставовите, колку се плаши или што...? Неважно е тоа, она што е важно е дека човекот со тефтерот е без конкуренција (ама никаква конкуренција) најголемиот негативец за кој некогаш сум прочитал, видел или слушнал.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Одговорив погоре, ама не ја гледам поентата на прашањето За што зборуваме сега, колку човек си држи до принципите и ставовите, колку се плаши или што...? Неважно е тоа, она што е важно е дека човекот со тефтерот е без конкуренција (ама никаква конкуренција) најголемиот негативец за кој некогаш сум прочитал, видел или слушнал.

Мислам дека Beric Dondarrion друго праша.

Нема везе.

Јас се повлекувам од дискусијава, бидејќи ми е безпредметна, оти мојот став е дека не постои човек, а согласно тоа ни самонаречен атеист, кој во животот не побарал помош од горе и не го помислил тоа, во некои тешки моменти.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
Во врска со тоа кој дговара на теми. Let3, на пример (а има уште примери), одговара и на П.з. Христијанството и на П.з. атеистите. Обратив внимание во постови, за тоа, али глеам ги боли уво модераорите.

Доколку ми се покаже прилика и јас ќе одговарам така и тука и во П.з.Исламот. Пошто ако можат другите можам и ја ваљда. Чим нив не ги боли уво, онда нема ни мене.
Модераторите не се постојано тука може и еднаш на неколку дена да забришат. Наше е да им ја олесниме работата, не да им отежнуваме. Во сите три теми истово се прави.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас само го појаснив моето прашање.
И пак ќе појаснам:
Не ме интересира зашто не верувате, туку дали сте 100% сигурни дека нема и вам да ви се деси тоа што на некои атеисти им се случило, т.е. да поверуваат во моменти на флагрантни настани во сопствениот живот.
Ти си одговори и тоа е ОК, сметаш дека тебе не би ти се десило такво нешто.

Прво ќе ти кажам (ова важи и за сите па и за атеисти) сосем ти е легитимно прашањето, па и коментарот (дообјаснувањето)
Онтопик: На некои атеисти може им се десило (или пак така неговите блиски тврдат), на некои не.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ne sme sigurni dali bogoobjavenata vistina ne e vsusnost suptilna covecka laga, ili ne daj boze.delo na rogatiot. Toj e momentot koj im smeta na racionalistite - poptpiranjeto na verba, za koja nema indicii deka ne ecovecka tvorba.
Веќе одговорив: Божјата вистина, која е објавена преку Писмото и преку Црквата, е вистина која по својата природа не доаѓа од овој Свет и не човечки и суетен „производ„.

А би го додал и ова: не постои здраворазумен човек, кој сака да биде излажан, оти за таквиот, лагата е негова лична навреда. Оние кои апла лажат и кои сакаат да бидат излажани, т.е. кои веќе живеат во и со лагата, тие веќе ја одбрале страната на која сакаат да и‘ припаѓаат. Патем кажано, сите мудреци од сите минати цивилизации, трагаа по вистината и ја бараа само вистината а не и лагата, оти за нив не беше проблем да осознаат што е лагата и како таа „изгледа„, туку трагаа по вистината.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Веќе одговорив: Божјата вистина, која е објавена преку Писмото и преку Црквата, е вистина која по својата природа не доаѓа од овој Свет и не човечки и суетен „производ„.

А би го додал и ова: не постои здраворазумен човек, кој сака да биде излажан, оти за таквиот, лагата е негова лична навреда. Оние кои апла лажат и кои сакаат да бидат излажани, т.е. кои веќе живеат во и со лагата, тие веќе ја одбрале страната на која сакаат да и‘ припаѓаат. Патем кажано, сите мудреци од сите минати цивилизации, трагаа по вистината и ја бараа само вистината а не и лагата, оти за нив не беше проблем да осознаат што е лагата и како таа „изгледа„, туку трагаа по вистината.
Kaко може една вистина која е објавена во писма да биде лажна. Истото писмо се користи и во Католичката и во Протестантската и во Православната и во други христијански цркви а за едните виукаш не се вистинити за други се вистинити.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ова му доџе као позови пријатеља. :pos:
Јас мислам дека повеќето атеисти во таква ситуација не би барале помош од измисленото другарче.Мислам дека читав и истражување за тоа и повеќето атеисти мислат на семејството во такви ситуации, а не на господ.

Од друга страна пак, верниците не треба да одат на лекар и не треба да викаат полиција, пожарна или слично во случај на опасност или пожар.

Kajgana Shop

На врв Bottom