Прашања до Атеистите II

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Да де, е ми, наместо да си ја кршам гла‘та со тоа што било или што и како можело да биде, можам да се потпрам и на објавена вистина, а не на човечко мудрување.
Да де, е ми, наместо да си ја кршам гла‘та со тоа што било или што и како можело да биде, можам да се потпрам и на бајки и митови, а не на човечко мудрување.

Да те исправам.

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Не бе таман работа диригирана. Рандом. Валда не си на убедување дека само на третиов камен од нашево сонце само има живот. Кај нашло плодна почва, никнало.

Болдот: А зошто морал да настане? Дали времето на друго место постои онака како што ние го гледаме, дали просторот постои онаков како ние го гледаме. Дали постои интеракција со другите универзуми (кои најверојатно) ги има. Премногу непознати а помалку равенки, системот не е баш решлив, засега.
Panspermia is not meant to address how life began, just the method that may cause its sustenance. (Wikipedia) Панспермијата е потполно неспоредлива со абиогенезата. Воопшто не те разбирам, постојано ја негираш абиогенеза а знаеш дека тоа е научното објаснување кое е најподдржано општо од науката и кое е моментално најдобро објаснување за постанокот на животот, а не нудиш друго.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да де, е ми, наместо да си ја кршам гла‘та со тоа што било или што и како можело да биде, можам да се потпрам и на бајки и митови, а не на човечко мудрување.

Да те исправам.
Немет поголеми митој и бајки од верувањето дека нечии исконструирани, убо‘ запакувани и непроверливи вистини се точни...

Член од
15 јануари 2013
Мислења
89
Поени од реакции
50
Немет поголеми митој и бајки од верувањето дека нечии исконструирани, убо‘ запакувани и непроверливи вистини се точни...
Chek za politika zboris ili za religija (ko da ne e to isto ...)?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Еми така бе Мики, конечно јас и ти да се согласуваме во нешто.

Член од
15 јануари 2013
Мислења
89
Поени од реакции
50
Еми така бе Мики, конечно јас и ти да се согласуваме во нешто.
Whooooa camel kakvo bre ubavo pakuvanje?

Chitaj star zavet:
22:5 The woman shall not wear that which pertaineth unto a man, neither shall a man put on a woman's garment: for all that do so are abomination unto the LORD thy God.

Ako te interesira ke najdesh po chija kniga e ama ova ne e ubabo spakuvano. Ova e samo ignorirano od 'vernicite' posho, neli, oni se reper za toa sho e zakon a sho simbolika

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да де, е ми, наместо да си ја кршам гла‘та со тоа што било или што и како можело да биде, можам да се потпрам и на објавена вистина, а не на човечко мудрување.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 23:58 ---

Атеист,

ако тргнам од Твоето гле‘ање на нештата (каде вистината ќе си остани неоткриена, нели...), ќа си умрам ем млад, ем скептик, а за такво нешто, не‘ам нерви, разбираш...:D
Miki otkaj znaes deka e bogoobjavena, a uste poveke vistina? I toa e teorija kako i mnogu drugi. Samo sto kako koj ke ja postavi na skalata na verojatnost. Sto e ponetocno vo kazuvanjata na fon deniken na primer, deka bogovite se vonzemjani, i voedno nasi kreatori. Po obraz na boga sme sozdadeni, a oni se bogovi, ti tekinja?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Panspermia is not meant to address how life began, just the method that may cause its sustenance. (Wikipedia) Панспермијата е потполно неспоредлива со абиогенезата. Воопшто не те разбирам, постојано ја негираш абиогенеза а знаеш дека тоа е научното објаснување кое е најподдржано општо од науката и кое е моментално најдобро објаснување за постанокот на животот, а не нудиш друго.
Знам убаво што е панспермија што е абиогенеза. Абиогенезата е само убава прикаска, никаква наука нема во неа. Да, можеби малку поуверливо изгледа од “божјата креација“, кога би ги споредувал тие 2, за нијанса да речеме. Но ништо на тој план не е докажано. Значи една лага заменета со друга. И со која причина, ти догматски веруваш во неа? Што си ти поразличен од, христијанин, муслиман, евреин? И ти си верник.
Јас треба да ти нудам друго? Се знае кој треба да понуди. Досега не понудила нешто конкретно, сето тоа е претпоставка за сега. А ако не примети јас понудив некој концепт, како јас гледам јас на тоа. Ако не те мрзи побарај назад на темава имаѓе едно видео, или побарај си го на јутјуб, "Even Gods have gods" како една поинаква “вистина“, не дека мора да е така.

П.С. И што тоа има врска со атеизмот? Се филмаш дека секој атеист треба да верува во абиогенеза и биг бенг? Не ќе да е така.

ако тргнам од Твоето гле‘ање на нештата (каде вистината ќе си остани неоткриена, нели...), ќа си умрам ем млад, ем скептик, а за такво нешто, не‘ам нерви, разбираш...:D
:pos: Едно млади јас и ти :D. Разбирам, ка не разбирам, ти 12, јас 15 год. Се разбирам. Ти викам јас дојди во шамани, и ти ќе видиш некои работи, и “повистинити“ од тие на Мојсије, и ич нема потреба да “губиш нерви“.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Miki otkaj znaes deka e bogoobjavena, a uste poveke vistina? I
Не велам дека „знам„, туку дека „верувам. верувам дека е објавена вистина, а имам доверба во нејзиниот Објавувач. Веќе 12 г. сум во Црквата и за тоа време, имав, а се надевам и ќе имам и други прилики и можности за испитување и потврдување на таа вистина, во која одамна не се сомневам.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 11:13 ---
MSto e ponetocno vo kazuvanjata na fon deniken na primer, deka bogovite se vonzemjani, i voedno nasi kreatori. Po obraz na boga sme sozdadeni, a oni se bogovi, ti tekinja?

Разлика е суштинска и многу проста: од Бога објавената вистина, е вистина од духовна природа и надминува секоја и сечија човекова мудрост, а здравиот разум, неоптеретен со предрасуди, може многу лесно да ја осознае таквата разлика.

Од човекот објавените вистини, се вистини од овој, материјалниов и отпаднат Свет, кои се производ не од чистиот дух, туку од отпаднатата и огревовена човекова природа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не велам дека „знам„, туку дека „верувам. верувам дека е објавена вистина, а имам доверба во нејзиниот Објавувач. Веќе 12 г. сум во Црквата и за тоа време, имав, а се надевам и ќе имам и други прилики и можности за испитување и потврдување на таа вистина, во која одамна не се сомневам.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 11:13 ---

Разлика е суштинска и многу проста: од Бога објавената вистина, е вистина од духовна природа и надминува секоја и сечија човекова мудрост, а здравиот разум, неоптеретен со предрасуди, може многу лесно да ја осознае таквата разлика.

Од човекот објавените вистини, се вистини од овој, материјалниов и отпаднат Свет, кои се производ не од чистиот дух, туку од отпаднатата и огревовена човекова природа.
Ne sme sigurni dali bogoobjavenata vistina ne e vsusnost suptilna covecka laga, ili ne daj boze.delo na rogatiot. Toj e momentot koj im smeta na racionalistite - poptpiranjeto na verba, za koja nema indicii deka ne ecovecka tvorba.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.403
Поени од реакции
84.695
Дали сте сите атеисти 100% сигурни во себе дека, коа ќе ви дојде јајцето на газот нема да го молите тој во кој не веувате.
Знам дека е многу лесно вака теоретски да ми кажете дека сте сигурни....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дали сте сите атеисти 100% сигурни во себе дека, коа ќе ви дојде јајцето на газот нема да го молите тој во кој не веувате.
Nieden od niv ne e siguren. Tie samo prosto go negiraat crkovnoto tolkuvanje za supermoken entitet so antropomorfni osobini.

Ova e moe mislenje za onie koi se narekuvaat ateisti na forumov. Mislam deka ne e daleku od vistinata. Ne znaat sto negiraat, ednostavno.

Plus ima eden kup deca wannabe ateisti koi izgleale dve klipcinja po 5 minuti na youtube i mislat deka se popametni ako u svojot recnik go uklucat zborot ateizam, abiogeneza i evolucija.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
Можам да ти дадам да одговори:
1. Да, сигурен сум дека нема ништо од тоа, и
2. Хипотетички, кога вие би биле право и би постоел Бог кој ме чека за некаква казна, може слободно да ја изврши, пошто јас никогаш не би клекнал на колена пред таков негативец.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.403
Поени од реакции
84.695
Nieden od niv ne e siguren. Tie samo prosto go negiraat crkovnoto tolkuvanje za supermoken entitet so antropomorfni osobini.

Ova e moe mislenje za onie koi se narekuvaat ateisti na forumov. Mislam deka ne e daleku od vistinata. Ne znaat sto negiraat, ednostavno.

Plus ima eden kup deca wannabe ateisti koi izgleale dve klipcinja po 5 minuti na youtube i mislat deka se popametni ako u svojot recnik go uklucat zborot ateizam, abiogeneza i evolucija.
ОК, јасни ми се тие работи - зошто се атеисти и тоа... Право на избор, нели.

Мене ми беше акцентот на гореспоменатиот момент, кој на некои атеисти им дошол. Не се праите на удрени, па да викате дека не сте чуле за вакви случаи.

Kajgana Shop

На врв Bottom