Прашања до Атеистите II

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
izednacuvanje na religijata i drzavata i stavanje na prvo mesto religijata.

so drugi zborovi obrazovniot sistem i dostignuvanjata da bidat vodeni i strogo kontrolirani od religiski svestenici za da ne moze da se protne nekoe dostignuvanje bazirano na poluvistina a kamoli laga.
Исламот е религија која наликува на социјален концепт, кој материјалното/световното го изедначува со духовното.

Не мислев на такво нешто, оти традиционално гледано, Црквата секогаш се занимавал со својата област на делување, а тоа е човековата духовност, која членовите од Црквата можат и се должни да ја пренесуваат и практикуваат во реалното живеење.

Ако некое научно достигнување „држи вода„ и не противречи на духот од учењето од Црквата, тогаш нема никаков проблем истото да биде вградено во образованието.

Секако дека лагата не би имала место во така „реформираниот„ образовен систем„. Шпекулациите уште помалку.[DOUBLEPOST=1401364917][/DOUBLEPOST]
Нишо ти сериозно не си посочил. Еве земи ја препораката од Лет 3 и почни да читаш Куран и веди, после можда ќе можеш да ми одговориш за твоето субјективно верување.
Важи: „од утре„ ќе почнам...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Исламот е религија која наликува на социјален концепт, кој материјалното/световното го изедначува со духовното
Како на пример негирање на науката ако не е по ќејф на црквата?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Исламот е религија која наликува на социјален концепт, кој материјалното/световното го изедначува со духовното.

Не мислев на такво нешто, оти традиционално гледано, Црквата секогаш се занимавал со својата област на делување, а тоа е човековата духовност, која членовите од Црквата можат и се должни да ја пренесуваат и практикуваат во реалното живеење.

Ако некое научно достигнување „држи вода„ и не противречи на духот од учењето од Црквата, тогаш нема никаков проблем истото да биде вградено во образованието.

Секако дека лагата не би имала место во така „реформираниот„ образовен систем„. Шпекулациите уште помалку.[DOUBLEPOST=1401364917][/DOUBLEPOST]

Важи: „од утре„ ќе почнам...
islamot e nesto drugo a ne religija so socijalen koncept. za toa u druga prilika.

pretrpostavuvam deka vistinata i lagata ke bidat razgleduvani od bord na zasluzni svestenici i otkako ke dadat zeleno svetlo togas moze da ide u obrazovniot sistem.

dali ova ti nalikuva na nesto drugo?
ostavanje na idninata na celata nacija vo racete na nekolku personi.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како на пример негирање на науката ако не е по ќејф на црквата?
Црквата е ориентир за вистината: науката е неспорна, ако учи на нешта кои „држат вида„ а при тое не се работи за „набадања„, лаги и шпекулации или за отвроено или прикриено Богоборство.[DOUBLEPOST=1401366157][/DOUBLEPOST]
i
pretrpostavuvam deka vistinata i lagata ke bidat razgleduvani od bord na zasluzni svestenici i otkako ke dadat zeleno svetlo togas moze da ide u obrazovniot sistem.
.
Не мора Црквата непосредни да го уредува образовниот систем, но може и мора да предложи свои решенија и видувања за содржината од истиот. Во спротивно, како веќе напишав, ќе имаме ситиуација каде во едно и исто училиште, ќе учиме и лага и вистина, па кој милува, ќе се приклони кон некоја од нив...[DOUBLEPOST=1401366251][/DOUBLEPOST]
i
dali ova ti nalikuva na nesto drugo?
ostavanje na idninata na celata nacija vo racete na nekolku personi.
Да: учењето од Црквата е составувано од достојни ликови а не од пацери. Црквата не е плод на учењето од изолирани поединци, туку од ликови, чие учење се филтрира и се прифаќа или не се прифаќа од заедницата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Црквата е ориентир за вистината: науката е неспорна, ако учи на нешта кои „држат вида„ а при тое не се работи за „набадања„, лаги и шпекулации или за отвроено или прикриено Богоборство.
Црквата промовира верување - вера, науката истражување, објективност и преиспитување. Кој се служи со набадања во случајов?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквата промовира верување - вера, науката истражување, објективност и преиспитување. Кој се служи со набадања во случајов?
Види во Лука, 1.1, 1.2 и 1.3 и кажи кој „набада„ а кој испитува...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види во Лука, 1.1, 1.2 и 1.3 и кажи кој „набада„ а кој испитува...
Лука, Матеј, Јован...сите се сведоштва кои ти неможеш да ги провериш, испиташ и потврдиш. Или со други зборови, можеш само да набадаш.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Лука, Матеј, Јован...сите се сведоштва кои ти неможеш да ги провериш, испиташ и потврдиш. Или со други зборови, можеш само да набадаш.
tocno.

za da razbere objasni mu kako ti go proveri ispita i potvrdi svedostvoto za transot na rose kelly.kontaktot so ajvaz i nastanokot na knigata na zakonot.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Ако чекаш ти науката да докаже дека богови не постојат... ќе се иначекаш. Ни 6 реинкарнации нема да ти завршат работа. :D
Не, погрешен одговор. Не е.

Значи прашањето е:
Дали тој што верува во биг бенг, абиогенеза и еволуција е атеист?

Еве и @SuBZerO чекам да одговори.
Sorry vremenska razlika....
Mojot odgovor e NE... Nitu taa teorija nitu drugata(deka postoi Bog) se dokazani... !!!

Uf ...imam uste pet strani za citanje....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
tocno.

za da razbere objasni mu kako ti go proveri ispita i potvrdi svedostvoto za transot na rose kelly.kontaktot so ajvaz i nastanokot na knigata na zakonot.
На сличен начин на кој ти ја испита вуду техниката со која некој може да влијае на тебе преку кукла.
Претпоставувам дека не ти требаше идентично копирање на праксите и искуствата на шаманите, ниту беше потребно да станеш шаман, но сепак ти знаеш а не веруваш дека такво нешто постои.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
На сличен начин на кој ти ја испита вуду техниката со која некој може да влијае на тебе преку кукла.
Претпоставувам дека не ти требаше идентично копирање на праксите и искуствата на шаманите, ниту беше потребно да станеш шаман, но сепак ти знаеш а не веруваш дека такво нешто постои.
Не ми ги чепкајте шаманите, море.:D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ова не е одговор, туку само обид за префрлање на топката кај соговорникот.

Доколку описот на мојот случај од пред 12 години го сметаш за одговор, тогаш прифати го истиот одговор кој ти го нуди соговорникот (во случајов @MIKI1).
(башка не можеш да го провериш ниту мојот исказ дали е точен, или мајтап играње нели)

Доколку е точно тоа за вуду магијата, тогаш имаш сомнеж, имаш персона која вика за 5 минути ќе ти го разбијам сомнежот со тоа и тоа дело, и оп после 5 минути го прави делото. Значи направил точен исказ пред очите на двајца сведоци, кои и понатаму се скептични.

Можеш ли ти истото да го повториш пред сведоци?

Тука имаш сомнеж за трансот на Кели, уште поголем сомнеж за стапување со некаква си интилигенција Ајваз, а жива смејурија е диктирање на книга.

Тоа го има кај Вас и кај Исламот.

Кај Вас диктирал Ајваз, на другиот му диктирал Гебриел.

Време е да сфатиш дека си во потполно ист кош како и Христијаните, Муслиманите и останатите религиозни персони, и членуваш во религиозна групација која има само подобра опаковка за потребите на 21 век.

Инаку ова е мојот пост врз кој ти го темелиш твојот одговор. Го имаш лајкнато, што значи дека се сложуваш со истиот, а со тоа и со последната реченеца дека треба да го почитуваш и респектираш туѓото мислење.:)

Vidi u princip ne sum razmisluval okolju toa kolku vlijaat i kako religiite. Ednostavno ne zadiraat vo moite interesi i ne se zamaram da razmisluvam kako bi bilo bez niv.
Od druga strana ima dosta intrigantni raboti vo site tie sveti knigi na koi bi trebalo da se posveti vnimanie okolu nivnata vistinitost.

Dodeka ziveev vo Pariz, komsija mi bese mulat koj sebe si se narekuvase Vudu svestenik. Visoko obrazovana licnost po profesija biolog. Cesto pati druzevme i najveke go rasprasuvav za vudu magijata. Covekot iznakaza mnogu frapantni raboti za vudu magijata (i religijata) i koga pocna da zboruva za ona sto sme go gledale na filmovite so kuklata i iglite samo mi rece ne se smej na nesto sto ne go poznavas i nemas dovolno otvoren um da prifatis raboti koi se nepoznati za ovoj svet. Jas prodolziv da mu baram da mi dokaze deka e u pravo, i covekov mi vika vazi ama kj eti pokazam na tebe kako e d aimas bolka na ovoj nacin. Bese tolku seriozen iako do togas stalno bese nasmean, sto malku me fati jeza. Sedna naprai edna kukla od partali mi rece daj mi go saatot, mu go dadodv go stai n akuklata zema edna igla i mi rece sega kj epocuvstvuvas bolka u ramoto i kje ti pomine za kratko. Vo toj moment pocuvstvuvav vo levoto ramo bolka kako nekoj da te udri so tap predmet od pozadi i ostanav podzinat. Koa s esozedov posle nekolku sekundi go prasav dali stvarno nesto naprai ili so nekoja finta me udri. Se nasmea i uste ednas pritisna na toa kuklata i povtorno istata bolka ja pocuvstvuvav. MU rekov samo WOW unbeliavable i rece deka mnogu raboti ne znaeme nie obicnite.

Taka da ova cudno iskustvo fevruari nekade 2002 godina me navede da bidam pretpazliv i rezerviran kon mnogu raboti pa i religijayta.Uste poveke pocituvam odtogas secie mislenje i go respektiram istoto.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ги испитале „други„ а јас имам доверба во нив...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова не е одговор, туку само обид за префрлање на топката кај соговорникот.

Доколку описот на мојот случај од пред 12 години го сметаш за одговор, тогаш прифати го истиот одговор кој ти го нуди соговорникот (во случајов @MIKI1).
(башка не можеш да го провериш ниту мојот исказ дали е точен, или мајтап играње нели)

Доколку е точно тоа за вуду магијата, тогаш имаш сомнеж, имаш персона која вика за 5 минути ќе ти го разбијам сомнежот со тоа и тоа дело, и оп после 5 минути го прави делото. Значи направил точен исказ пред очите на двајца сведоци, кои и понатаму се скептични.

Можеш ли ти истото да го повториш пред сведоци?

Тука имаш сомнеж за трансот на Кели, уште поголем сомнеж за стапување со некаква си интилигенција Ајваз, а жива смејурија е диктирање на книга.

Тоа го има кај Вас и кај Исламот.

Кај Вас диктирал Ајваз, на другиот му диктирал Гебриел.

Време е да сфатиш дека си во потполно ист кош како и Христијаните, Муслиманите и останатите религиозни персони, и членуваш во религиозна групација која има само подобра опаковка за потребите на 21 век.

Инаку ова е мојот пост врз кој ти го темелиш твојот одговор. Го имаш лајкнато, што значи дека се сложуваш со истиот, а со тоа и со последната реченеца дека треба да го почитуваш и респектираш туѓото мислење.:)
Воопшто не е никаков обид за префрлање на ништо! Слична ситуација е, јас не верувам исто како и ти, ставот го темелиме на искуство кое сме го имале! МИКИ верува, тој не ги темели своите ставови и тврдења на искуство, на сознание.

И мене не ми е битно дали ти си играл мајтап или не, примерот го искористив да ти доловам дека не се работи за просто - слепо верување, а во исто време немало потреба да го имам идентично целиот настан доживеано. Ти немора да одиш во џунгла или да бидеш шаман за да го доживееш тој настан од пред 12 години, исто како што јас немора да го доживеам целиот настан од 8 април 1904-та година во каиро.
Се останато е друг муабет.[DOUBLEPOST=1401373671][/DOUBLEPOST]
Ги испитале „други„ а јас имам доверба во нив...
А набадање што е?

Kajgana Shop

На врв Bottom