Прашања до Атеистите II

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
претпоставувам што се вели, сум гледал многу вакви документарци, али секако ќе го погледнам и ова. долго е, така да вечерва сигурно нема да дискутираме за ова
Ти си знаеш најдобро. :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
прв болд: па јас и претходно велам дека прикаската за исус е напишана од победници. така да не сум ни јас обврзан да имам доверба во нив, нели?
а вториот болд: ај те молам објасни ми го црвеното, како тоа ќе ми се врати по главата?
- Ни јас не сум обврзан да верувам ама ето, сум барал, нашол и...поверувал.
- „Повратната спрега„ по гла‘та се састои во доживотното неверување во објавените вистини, кое во Црквата се нарекува „хула на Светиот Дух„. Така, Бог ќе суди според верата и делата од та вера, па ако животот си го поарчам во неверување, тоа неверување ќе ми биде основа за моето лично осудување.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
- Ни јас не сум обврзан да верувам ама ето, сум барал, нашол и...поверувал.
A убо сегде бараше или то шо ти беше тука одма при рака?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
болдот: дали ова на суптилен начин сакаш да не навредиш? или пак дали сфаќаш дека си и ти дел од таа изјава? да не бил образовниот систем, немало да можеш да работиш,, нити пак да ја разбереш проблеметиката на тоа што и да го работиш. немој така мики1, по твоја глава се маваш.
- Вистината секогаш навредува, а лагата ласка.
- Не морам да бидам дел од таа изјава, ако имам критички став за тој систем.
- Образовниот систем е претворен во чиста утилитарност, кој произведува саде модерни робови и евтина работна сила, но не произведува луѓе, по ликот и подобието Божји.[DOUBLEPOST=1401346750][/DOUBLEPOST]
A убо сегде бараше или то шо ти беше тука одма при рака?
Да: почнав со сајентологијата, па со шинтоизмот, па со будизмот, па со хиндузимот, па со сатанизмот, па со јудаизмот, па со рисјанството, и дојдов до правиславието...

Се шегувам, нормално.

Доволно ми е да го земам она кое ми е „под носот„ и преку него да ги филтрирам другите вери, а не да почнам со учења кои ми се туѓи и временски, и просторно, и традиционално, и по менталитет.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
-

Се шегувам, нормално.

Доволно ми е да го земам она кое ми е „под носот„ и преку него да ги филтрирам другите вери, а не да почнам со учења кои ми се туѓи и временски, и просторно, и традиционално, и по менталитет.
Како може да ти е туѓо некое верување во бог, настанок, религии.. кои се безвременски и безпросторни?
Ти со ова велиш “Овде кај нас нашио бог го создаде светот, во Индија Кришна, во Арабија Алах, во Јужна америка Ометечухтил...
Значи си зел то шо ти било при рака достапно а не нешто што е сигурно и вистинито.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако настанал овде случајно, шансите се нула....би требало ова да ти е јасно до сега :)

Спомна еволуција....имаш ли чуено за genetic homeostasis и за експериментите што се вршени на тоа поле?
А зошто да настанал случајно? Кој тоа вели дека е случајно? И кој вели дека настанал?

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи си зел то шо ти било при рака достапно а не нешто што е сигурно и вистинито.
Нема ништо по сигурно од она кое е достапно и проверливо, а не далечно и дискутабилно.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Нема ништо по сигурно од она кое е достапно и проверливо, а не далечно и дискутабилно.
Да беше од струмица ќе беше методист а ако беше од Липково - муслиман (достапно и проверливо)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да беше од струмица ќе беше методист а ако беше од Липково - муслиман (достапно и проверливо)
„Баба ми да имаше бркови, ќе беше дедо ми„-лепи Манолис.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
- Вистината секогаш навредува, а лагата ласка.
- Не морам да бидам дел од таа изјава, ако имам критички став за тој систем.
- Образовниот систем е претворен во чиста утилитарност, кој произведува саде модерни робови и евтина работна сила, но не произведува луѓе, по ликот и подобието Божји.
-не ме навредуваш, али иронично е што си и ти дел од таа изјава
-а ползувањето на тие лаги што го прави човек?
-во минатото многу други образовни работи биле и лага и глупост.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
точно така, ти си случајно православец не ради некоја вистина
Така е: сосема „случајно„ сум “православец„, со претходно барање и наоѓање на Вистината.[DOUBLEPOST=1401359777][/DOUBLEPOST]
-не ме навредуваш, али иронично е што си и ти дел од таа изјава
-а ползувањето на тие лаги што го прави човек?
-во минатото многу други образовни работи биле и лага и глупост.
-Не: Ти мислиш дека сум дел од таа изјава, затоа што сум (бил) дел од истиот образовен систем.
-Појасни го прашањево.
-Хм, а денешново (без)образование е ѓоамити најбоље могуќе?...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Така е: сосема „случајно„ сум “православец„, со претходно барање и наоѓање на Вистината.
Тоа значи дека сите други “вистини“ (Хиндуистичката, Исламската, Будистичката.....итн.) се лажни?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Така е: сосема „случајно„ сум “православец„, со претходно барање и наоѓање на Вистината
Не си барал Мики и самиот кажа то што ти било достапно, при рака, еден апарат да сакаш да земеш па на интернет ќе седниш ќе испиташ мислења на корисници, ако си во прилика ќе пробаш со никон, канон, сони.. ќе направиш некоја фотка, кола да земаш па ќе се распрашаш и кај тој шо има Ауди и тој шо има Голф и некој со Хонда, ќе се пикаш под коли, ќе отвараш багажници, ќе тргаш патосници ќе сакаш некој круг низ град да свртиш да видиш како управува како кочи... стан да купуваш па ќе прошеташ ќе влезеш во 10, 20 станови ќе ги разгледаш, ќе размислиш, низ пазар грашок да земаш па ќе свртиш по тезгите ќе ги испучиш., овој како стар ми изгледа, оној многу жолт, ваму ситничок, мобилен телефон да сакаш да сиои купиш па ќе сакаш да пробаш во салонот повеќе модли..... а ти за живот вечен не си смогнал време ни сили да истражиш испробаш провериш и други вери туку дај то шо ти е при рака, кај Албанците пумпа за точак да земам па ќе свртам по неколку тезги, че ја пробам не давам 150 денари џабе а камоли цел овоземски живот да му посветиш на она шо “се нашло при рака“

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
-Не: Ти мислиш дека сум дел од таа изјава, затоа што сум (бил) дел од истиот образовен систем.
-Појасни го прашањево.
-Хм, а денешново (без)образование е ѓоамити најбоље могуќе?...
pred izvesno vreme mi odgovori deka e potrebna reformacija na obrazovniot sistem so koja namesto sozdavanje debili ke sozdade individui koi ke znaat daja vidat vistinata. ova parafrazirano e.

prasanjeto e kako ja zamisluvas reformata? ke ja isklucis evolucijata? da nema psihologija i slicni nepodobni nauki?
kako?

Kajgana Shop

На врв Bottom