Исламот е религија која наликува на социјален концепт, кој материјалното/световното го изедначува со духовното.
Не мислев на такво нешто, оти традиционално гледано, Црквата секогаш се занимавал со својата област на делување, а тоа е човековата духовност, која членовите од Црквата можат и се должни да ја пренесуваат и практикуваат во реалното живеење.
Ако некое научно достигнување „држи вода„ и не противречи на духот од учењето од Црквата, тогаш нема никаков проблем истото да биде вградено во образованието.
Секако дека лагата не би имала место во така „реформираниот„ образовен систем„. Шпекулациите уште помалку...
мики, науката е назависна!!! науката НЕ се контролира!!! ниту пак смее да се контролира. секое нејзино контролирање ја намалува нејзината објективност и успешност.
а ти ова што сега го прокламираш е христијански шеријат. нешто од што се гнасат сите нормални луѓе.
само за потсетување, јбга, мора, што се случува со тоа дека земјата е плоча? и дека ја носеле на грб 3 желки/китови? што ќе било ако навистина црквата била таа која ќе одлучувала за вистината?
дај не не јеби у здрав мозоок мики1. не сме деца од по 3-4-5 год па може и да пријде ова твоево
- Вистината секогаш навредува, а лагата ласка.
- Не морам да бидам дел од таа изјава, ако имам критички став за тој систем.
- Образовниот систем е претворен во чиста утилитарност, кој произведува саде модерни робови и евтина работна сила, но не произведува луѓе, по ликот и подобието Божји.
сакал/неќел, ти СИ дел од тој систем. затоа што ги ползуваш знаењата стекнати од тој систем.
така да, критикувал или не, ти си оној кој ги ползува тие знаења, само ми остана неодговорено како се вика тој човек кој ги користи тие знаења.
Така е: сосема „случајно„ сум “православец„, со претходно барање и наоѓање на Вистината.[DOUBLEPOST=1401359777][/DOUBLEPOST]
-Не: Ти мислиш дека сум дел од таа изјава, затоа што сум (бил) дел од истиот образовен систем.
-Појасни го прашањево.
-Хм, а денешново (без)образование е ѓоамити најбоље могуќе?...
апсолутно ДА. не дека не може да биде подобро, али никако она што ти го нудиш, христијански шеријат