Прашања до Атеистите II

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не си барал Мики
Да бе стварно: се сеќавам, станувам едно утро, и оп! Прво што помислив, е дека преку ноќта сум станал „православец„. Ма какво барање, каква вистина, каков бутур...[DOUBLEPOST=1401361226][/DOUBLEPOST]
pred izvesno vreme mi odgovori deka e potrebna reformacija na obrazovniot sistem so koja namesto sozdavanje debili ke sozdade individui koi ke znaat daja vidat vistinata. ova parafrazirano e.

prasanjeto e kako ja zamisluvas reformata? ke ja isklucis evolucijata? da nema psihologija i slicni nepodobni nauki?
kako?
Реформата во принцип би била едностава: на образованието и неговата содржина, да им се даде повисока смисла и цел, а притоа да не се заборави и Творецот и Неговата вистина. Тука се подразбира дека на „исто место„, односно во еден и ист образовен систем, нема место за паралелно постоење на вистината и лагата.

Психологијата сама по себе не е проблематична, освен во некои нејзини гранки, кои се поразителни по човеквата личност и начинот на „лечење„ на истата.[DOUBLEPOST=1401361369][/DOUBLEPOST]
Тоа значи дека сите други “вистини“ (Хиндуистичката, Исламската, Будистичката.....итн.) се лажни?
Не пости целосна лага: постои само полувистина/полулага, која сака да стане вистина.
Да: набројаните религии се полувистини, во најдобар случај.
Вистината секогаш е „цела„, а не „на парче„.

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не пости целосна лага: постои само полувистина/полулага, која сака да стане вистина.
Да: набројаните религии се полувистини, во најдобар случај.
Вистината секогаш е „цела„, а не „на парче„.
Сакаш да ми кажеш дека и христијанството, или поконкретно православието е “во најдобар случај полувистина“?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Едноставно премногу е....ај да речеме овде и покрај 1:100000000000000000000000000000000000000000000000000000000 случајно настанал :icon_lol:[DOUBLEPOST=1401319750][/DOUBLEPOST]
Видов дека си напишал дека не сакаш друг живот во меѓувреме :pos:
А јас си помислив имаш воља за уште предизвици, во други услови и со други правила.:icon_lol:
Добро, а твојата теорија дека намерно бил создаден?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Да бе стварно: се сеќавам, станувам едно утро, и оп! Прво што помислив, е дека преку ноќта сум станал „православец„. Ма какво барање, каква вистина, каков бутур...
Не си верник се додека не пробаш и во пракса испробаш барем уште 3 религии, ете пробај неколку години паганство, хиндуизам и ислам. Вака православец поради комшии и роднини - не е вистинска вера. И да постои Исус ќе те гледа сумњичаво “А бе вој не оти вервал, туку така му се нашло при рака“ незгодно ќе ти биде замисли во рајот си али си сумњив, ќе се доближиш да група ангели.. и одеднаш сите ќутат, непријатна атмосфера, или се договараат да направат нешо на земјата, некој земјотрес, некое цунами или суша или епидемија... и не ти кажуваат “Сумњив е бе оној... не му кажвајте...“ родендено на Исус сите искрено весели и радосни одат на забава , ти неповикан....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Реформата во принцип би била едностава: на образованието и неговата содржина, да им се даде повисока смисла и цел, а притоа да не се заборави и Творецот и Неговата вистина. Тука се подразбира дека на „исто место„, односно во еден и ист образовен систем, нема место за паралелно постоење на вистината и лагата.

Психологијата сама по себе не е проблематична, освен во некои нејзини гранки, кои се поразителни по човеквата личност и начинот на „лечење„ на истата„.
dali ova znaci deka voveduvanje veronauka koja bi ne doblizila do tvorecot i isfrlanje na lagite kako evolucija i uste nekoi koi crkvata so sigurnost ima soznanija deka se delo na necestiviot bi bilo zadovolitelna reforma?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сакаш да ми кажеш дека и христијанството, или поконкретно православието е “во најдобар случај полувистина“?
Това Ти го велиш, не јас...[DOUBLEPOST=1401362181][/DOUBLEPOST]
Не си верник се додека не пробаш и во пракса испробаш барем уште 3 религии,
Важи: од утре, ќе почнам да ги испробувам не 3-те, туку сите, за да стекнам колку е можно појќе практично искуство во нивното осознавање...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А зошто да настанал случајно? Кој тоа вели дека е случајно? И кој вели дека настанал?
Jaс сигурно не....ама кога веќе спомна.....објасни го концептот ако сакаш.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
dali ova znaci deka voveduvanje veronauka koja bi ne doblizila do tvorecot i isfrlanje na lagite kako evolucija i uste nekoi koi crkvata so sigurnost ima soznanija deka se delo na necestiviot bi bilo zadovolitelna reforma?
Не, не би била задоволителна форма ни оддалеку, затоа што простото воведување на веронауката, како изолиран предмет во однос на другите (предмети) во образованието, нема да помогне ништо посебно, затоа што другите предмети би си останале во нивниот денешен облик, а веронауката би се свела на проста теорија и би останала „самата за себе„, без никаква релација со другите изучувани предмети..

Потребно е „нешто појќе„, како што веќе реков: и другите школски предмети да имаат повеќе смисла и цел, не со директно мешање на верата во нив, туку со пренесување на духот од учењето врз тие предмети.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не, не би била задоволителна форма ни оддалеку, затоа што простото воведување на веронауката, како изолиран предмет во однос на другите (предмети) во образованието, нема да помогне ништо посебно, затоа што другите предмети би си останале во нивниот денешен облик, а веронауката би се свела на проста теорија и би останала „самата за себе„, без никаква релација со другите изучувани предмети..

Потребно е „нешто појќе„, како што веќе реков: и другите школски предмети да имаат повеќе смисла и цел, не со директно мешање на верата во нив, туку со пренесување на духот од учењето врз тие предмети.
ti bi nesto nalik serijatot i islamsko obrazovanie.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Това Ти го велиш, не јас...
Го рече. Прочитај се што пиша. Но ако велиш ти понаку тогаш објасни што твојата 100% вистина ја прави да е 100% а другите да се 20,30,50%?

Jaс сигурно не....ама кога веќе спомна.....објасни го концептот ако сакаш.
Ако сакам....
Ќе почекам прво ти да ми објасниш за твојот концепт, па ќе размислам дали ќе ти објаснувам било што.
П.С. Погледни во поука на денот мисла од Бертранд Расел. (колку да не те оставам во целосен мрак)

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
izednacuvanje na religijata i drzavata i stavanje na prvo mesto religijata.

so drugi zborovi obrazovniot sistem i dostignuvanjata da bidat vodeni i strogo kontrolirani od religiski svestenici za da ne moze da se protne nekoe dostignuvanje bazirano na poluvistina a kamoli laga.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Го рече. Прочитај се што пиша. Но ако велиш ти понаку тогаш објасни што твојата 100% вистина ја прави да е 100% а другите да се 20,30,50%?
Нели Ти посочив лектира за ова лето...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нели Ти посочив лектира за ова лето...
Нишо ти сериозно не си посочил. Еве земи ја препораката од Лет 3 и почни да читаш Куран и веди, после можда ќе можеш да ми одговориш за твоето субјективно верување.

Kajgana Shop

На врв Bottom