Правосуден испит

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Не мешај баби и жаби! :D
Значи, Законот за правосудниот испит од 2010 год. ќе биде во сила и ќе се применува до 14.10.2014 год. (Прочитај го чл. 35 од новиот закон од 2013 год.)
Додека пак, новиот Закон за правосудниот испит од 2013 год. ќе биде во сила и ќе се применува од 15.10.2014 год. (Прочитај го чл. 36 од новиот закон од 2013 год.)
Значи, писменото полагање по електронски пат ќе почне од октомври 2014 година, а до тогаш ќе биде како до сега - писмено и усмено! ;)
Сите информации околу правосудниот испит тука:
http://pravda.gov.mk/resursi.asp?lang=mak&id=16

napraviv previd, fala za ispravkata

G

Gjoksi

Гостин
НОВА ИСПИТНА КОМИСИЈА ОД ДЕКЕМВРИСКА СЕСИЈА 2013 ГОД.

ПРЕТСЕДАТЕЛ
1– ЛИДИЈА НЕДЕЛКОВА - Кривично право, претседател на Врховниот суд на Република Македонија

ЧЛЕНОВИ

2. ИЏЕТ МЕМЕТИ – Уставно уредување, Народен правобранител на Република Македонија.

3.ФАИК АРСЛАНИ – Граѓанско право, судија на Врховниот суд на Република Македонија

4. .ЈОВО ВАНГЕЛОВСКИ – Трговско право, судија на Врховниот суд на Република Македонија

5. НИКОЛЧО НИКОЛОВСКИ – Трудово право, судија на Врховниот суд на Република Македонија

СЕКРЕТАР НА КОМИСИЈАТА
АЛЕКСАНДАР АЛЕКСОВСКИ –Министерство за правда

Значи, наместо БЕСА АДЕМИ, испитот по ГРАЃАНСКО ПРАВО ќе го држи ФАИК АРСЛАНИ !!!

Член од
12 март 2010
Мислења
204
Поени од реакции
74
ако останат еден или два предмети за во поправна сесија и истите не се положат во поправната сесија , дали има уште некоја шанса за друга поправна или после ќе треба се одново ?

Член од
13 ноември 2013
Мислења
5
Поени од реакции
0
Како што разбрав пред релативно скоро време се донела одлука адвокатите повеќе да не можат како награда од добиениот спор да земаат процент од добиената сума. Дали некој знае на кој начин би се договарала наградата што би ја добил адвокатот. На пример ако со тужбата се бара 100.000 денари надомест на штета, за колкав износ би се договориле двете страни( адвокатот и странката) кога не се знае судот колкава штета ќе надомести( на пример судот наместо бараните 100.000 денари би можел да донесе одлука странката да добие 60.000 ).
Благодарам однапред.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Дали се излезени прашањата за новата програма која треба да се спроведува од октомври?

Член од
14 февруари 2013
Мислења
27
Поени од реакции
3
Здраво,

Дали некој може да ми даде информација во врска со правосудниот испит? Јас скоро се вратив од странство, каде што студирав и ќе треба да го полагам овој испит. Секаква информација од типот, колку време е потребно за да се спреми (знам дека е индивидуално, но отприлика), дали е многу тежок, дали комисијата е позитивна, од каде да најдам материјали за испитот?
Би сакала да разменам искуство со некого во врска со подготовката околу испитот. Буквално секаква информација би ми била од корист затоа што прв пат ќе полагам испит во Македонија.

Однапред благодарам.

Член од
12 март 2010
Мислења
204
Поени од реакции
74
Здраво,

Дали некој може да ми даде информација во врска со правосудниот испит? Јас скоро се вратив од странство, каде што студирав и ќе треба да го полагам овој испит. Секаква информација од типот, колку време е потребно за да се спреми (знам дека е индивидуално, но отприлика), дали е многу тежок, дали комисијата е позитивна, од каде да најдам материјали за испитот?
Би сакала да разменам искуство со некого во врска со подготовката околу испитот. Буквално секаква информација би ми била од корист затоа што прв пат ќе полагам испит во Македонија.

Однапред благодарам.
последното ти е програмата за учење , законите симни ги од pravo.org.mk или ako знаеш некој што е претплатен на akademika.com.mk ( тука се вметнуваат измените во законот).За времето на спремање отприлика 3 месеци , ама тоа си е како што кажа индивидуално.

G

Gjoksi

Гостин
последното ти е програмата за учење , законите симни ги од pravo.org.mk или ako знаеш некој што е претплатен на akademika.com.mk ( тука се вметнуваат измените во законот).За времето на спремање отприлика 3 месеци , ама тоа си е како што кажа индивидуално.
можеш да си ги симнеш законите и од овде:
http://www.justice.gov.mk/LDBISReader/

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Здраво,

Однапред благодарам.
Има закон за правосудниот испит. Можеш да го најдеш на право.орг.мк.
За материјали, се има на интернет. На академика можеш да ги најдеш пречистените верзии на законите. Ќе те кошта нешто ама ќе се претпалтиш на еден месец и ќе спуштиш се што ти треба.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Има некој шо полагаше во априлска сесија,да сподели некое искуство?:)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Има некој шо полагаше во априлска сесија,да сподели некое искуство?:)
Јас бев да слушам, трговско фатив. Многу лесно беше. Ако те види дека знаеш нема ни 30 секунди да одговараш на прашањето, одма на следното ќе премине. Една девојка од мојот град полагаше заврши за помалку од 5 минути.

Kajgana Shop

На врв Bottom