Правосуден испит

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Јас бев да слушам, трговско фатив. Многу лесно беше. Ако те види дека знаеш нема ни 30 секунди да одговараш на прашањето, одма на следното ќе премине. Една девојка од мојот град полагаше заврши за помалку од 5 минути.
Јас ги слушав сите 5 испити во октомврски сесија....
Точно е дека Јово е најфер,расположен,си прај муабет со кандидатите,забавен тип,Иџет е малце заебан,поставува некои трик прашања,гледа дали ги разбираш работите,не бара напамет...многу луѓе ги положија другите паднаа кај Иџет....
Беса беше тогаш најтешка,ама ја смениле:icon_mrgr:,Николчо малце потежок(таков впечток ми даде),а и оваа Неделкова по кривично беше ок..
Ќе видиме во јуни како ќе се расположени....:)

Член од
27 септември 2014
Мислења
7
Поени од реакции
1
Друштво ...

Што се се паѓа на писмениот дел за правосуден испит (граѓанско и кривично)?
Најчесто де ...(знам дека нема правила)

Поздрав

G

Gjoksi

Гостин
Друштво ...

Што се се паѓа на писмениот дел за правосуден испит (граѓанско и кривично)?
Најчесто де ...(знам дека нема правила)

Поздрав
Кривично се паѓа првостепена или второстепена одлука, и искрено до сега не сум слушнал некому да му се падне да напише некој друг акт освен наведениве.
Граѓанско, освен наведениве првостепена или второстепена одлука, се паѓа и да се напише жалба, ревизија, одлука по ревизија, тужба, па и некои од актите од Законот за вонпарнична постапка, така да обрни посебно внимание на Законот за парнична постапка и погоре наведениот закон.
И ај со среќа нека ти е полагањето!

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Кривично се паѓа првостепена или второстепена одлука, и искрено до сега не сум слушнал некому да му се падне да напише некој друг акт освен наведениве.
Граѓанско, освен наведениве првостепена или второстепена одлука, се паѓа и да се напише жалба, ревизија, одлука по ревизија, тужба, па и некои од актите од Законот за вонпарнична постапка, така да обрни посебно внимание на Законот за парнична постапка и погоре наведениот закон.
Не, немој да се ослонуваш само на пресудите, мене ми се падна обвинителен акт а на колега барање за поведување кривична постапка. Така да, учи ги сите акти што се од кривична постапка.

G

Gjoksi

Гостин
Не, немој да се ослонуваш само на пресудите, мене ми се падна обвинителен акт а на колега барање за поведување кривична постапка. Така да, учи ги сите акти што се од кривична постапка.
Може, може, затоа и реков дека до сега ЈАС не сум слушнал некому да се падне нешто друго освен пресуди. Ама ете се паѓале и други акти за пишување!

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Во јунска сесија кога полагавме писмено граѓанско,секретарот ни рече дека сите одиме на устен испит без разлика на писмениот дел...:pos:
А кривично ги прегледува писмените испити Лидија Неделкова(баш кога полагаш,ти одговараш таа чита шо си напишал на писмениот испит),и напишаното има улога во одлуката дали ќе те пушти или не...(барем мислам дека имаше кај мене,зошто имав едно прашање послабо одговорено,па ми рече добро е писменото,ок е колега)....:icon_mrgr:

Член од
14 февруари 2013
Мислења
27
Поени од реакции
3
Здраво,

Дали некој знае кога е наредната сесија за полагање на правосуден испит? Некој ми спомна дека ќе биде Декември месец на електронски начин но на сајтот сеуште немаат објавено програма за месец Декември. Исто така дали програмата/прашањата ќе бидат исти или различни?
Од каде можам да купам материјали за испитот?

Поздрав,

Арсе

G

Gjoksi

Гостин
Здраво,

Дали некој знае кога е наредната сесија за полагање на правосуден испит? Некој ми спомна дека ќе биде Декември месец на електронски начин но на сајтот сеуште немаат објавено програма за месец Декември. Исто така дали програмата/прашањата ќе бидат исти или различни?
Од каде можам да купам материјали за испитот?

Поздрав,

Арсе
Од декемвриска испитна сесија испитот ќе се полага електронски!!!
Повеќе инфо на: http://pravda.gov.mk/novost_detail.asp?lang=mak&id=1179

Линк до најновата програма за полагање на испитот објавена денес (07 октомври) на страната на Министерството за правда:
http://pravda.gov.mk/download.asp?Lang=mak&id=1232

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Од декемвриска испитна сесија испитот ќе се полага електронски!!!
Повеќе инфо на: http://pravda.gov.mk/novost_detail.asp?lang=mak&id=1179

Линк до најновата програма за полагање на испитот објавена денес (07 октомври) на страната на Министерството за правда:
http://pravda.gov.mk/download.asp?Lang=mak&id=1232
*Првата испитна сесија согласно новиот Закон за правосуден испит се очекува да биде спроведена во месец декември оваа година.*

Бог знае што им значи ова *се очекува*.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Што мислите како ќе биде потешко? Електронски или како што беше досега?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Што мислите како ќе биде потешко? Електронски или како што беше досега?
Kako za kogo.
Dosegasniot nacin spored mene e tezok fail.
Premnogu se 3 ispiti(usno)vo eden den,nehumano e.
Pa ne znaes so prvo se polaga,vo raspired pusuvaat gragansko vo 10,vleguva trudovo.:pos:
Ti se spremas edno i op suprise.:icon_mrgr:
Ednas duri se sluci toj po trudovo da ispituva po trgovsko.:vozbud:
Pa gnjavi se pismeno dva dena(totalen promasaj se pismenite ispiti),pa ajde usno.
Pa cekaj posle rezultati.:гик:
Vaka so noviot nacin na polaganje barem odma ke znaes na sto si.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Значи сега воопшто нема да има писмен дел?

Член од
14 февруари 2013
Мислења
27
Поени од реакции
3
Gjoksi фала за одговорот.

Јас ја видов прграмата објавена на 07.Октомври, но дали таа важи за Декемвриската сесија?

Поздрав
Арсе[DOUBLEPOST=1412761570][/DOUBLEPOST]Само што се јавив во Министерство за правда и човекот со кој што разговарав од оддел за правосуден испит ми кажа дека според него најверојатно и декемвриската сесија немало да биде на електронски начин, туку ќе се спроведува на досегашниот начин.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom