Зависи каков договор и содржината на договорот.Дечки мене ме интересира дали договор потпишан од моја страна, може да се оспори како неважечки и против законски?
па користи го од 1924 ЕУ пасошот, ама само тој, т.е. ако влезеш треба и да излезеш со тојЖивеам во странство, прочитав дека до февруари 2024 македонскиот пасош морало да го продолжам поради внесување на наставката Северна Македонија, иако ми важи до 2029 пасошот моментално што го имам, инаку се водам со ЕУ пасош а не со македонскиот, прашањето ми е дали ќе плаќам казна во случај да не го продолжам до рокот и колку? Колку е казната за 2 до 3 години непродолжување на пасошот од рокот.
добро, зошто ме игнорирате мене? Дали затоа што сум нова тука? М?здраво, имам две прашања до некој правник/адвокат од областа на градење згради (ете така да кажам).. значи вака, кај мене во населба се прават згради, одн. кај мене и сите во маркицата (на почеток) бевме 6 луѓе што се потпишавме на договорите. Тројца од потписниците ја сочинуваат мојата фамилија (три сестри) кои потпишаа договори 2021 година, четвртиот и петиот потписник потпишаа договор лани, а шестиот воопшто и не потпишал. Во договорот (последиот) пишува дека истиот важи 24 месеци од потпишување на самиот договор, ме занима дали тоа важи поединечно одн. бидејќи мојата фамилија потпишала 2021 нашите не важат више или пак важи севкупно одн. треба сите да бидат потпишани па после 24 месеци од последниот потпишан да престанат да важат? И второ прашање, ме занима, во мојата фамилија додека се средуваше нашиот договор се уфрли уште еден член во имотниот лист со кој инвеститорот нема потпишано никаков договор, па ме занима дали правно гледано, инвеститорот би не викнал повторно да се потпишеме на сите договори од почеток како би бил вклучен и тој што отпосле се појави во имотниот лист?
Ocigledno ne go znaes praviloto na forumot : Koj nema 100 postovi, nikoj ne mu vraka na konverzacija.добро, зошто ме игнорирате мене? Дали затоа што сум нова тука? М?
Ова не е општо прашање, ова е конкретно прашање и заради тоа прво треба да се прочита договорот и тек после да се толкува и да се даде правно мислење.добро, зошто ме игнорирате мене? Дали затоа што сум нова тука? М?
Може да побараш исплата на годишниот одмор само единствено кога го откажуваш/или ти се прекинува работниот договор ... Додека ти трае не можеш да бараш да ти се исплатат деновите . Или пак кога веќе ти прекинува работниот договор,подобра солуција ти е да побараш потврда за неискористени денови на годишниот одмор(рок до 30 јуни за стар одмор) . Со таа потврда можеш да ја искористиш на ново работно место .Може ли некој да ми сподели линк од закон за работни односи со најновите измени до сега. Конкретно ме интересира член 145 став 1 каде што го наоѓам различен на три места.
1. Работникот има право на надоместок на неискористениот дел од годишниот одмор
пред престанок на работниот однос, ако претходно побарал користење на годишен
одмор, а не му било овозможено користење на годишен одмор, а работниот однос му
престанал не по негова вина и волја.
2. Работникот по престанувањето на работниот однос има
право на обештетување за неискористениот дел од годишниот
одмор.
3. Работникот по престанувањето на работниот однос по кој било основ има
право на обештетување за неискористениот годишен одмор
Не станува збор за стар одмор, туку одмор за 2023 година. Нормално дека неможе исплата дур уште работиш во фирмата, но си писмено барање за користење годишен одмор ако си одбиен дали ти следува исплата за тие денови. Мене искрено ми бесмислено стекнат одмор кај стар работодавач да го користам кај нов работодавач.Може да побараш исплата на годишниот одмор само единствено кога го откажуваш/или ти се прекинува работниот договор ... Додека ти трае не можеш да бараш да ти се исплатат деновите . Или пак кога веќе ти прекинува работниот договор,подобра солуција ти е да побараш потврда за неискористени денови на годишниот одмор(рок до 30 јуни за стар одмор) . Со таа потврда можеш да ја искористиш на ново работно место .
Само доколку Договорот за вработување ти е прекинат по основ Отказ од страна на работодавачот.Не станува збор за стар одмор, туку одмор за 2023 година. Нормално дека неможе исплата дур уште работиш во фирмата, но си писмено барање за користење годишен одмор ако си одбиен дали ти следува исплата за тие денови. Мене искрено ми бесмислено стекнат одмор кај стар работодавач да го користам кај нов работодавач.
прост пример .... Циган ти влезе у твој приватен двор НЕ/СОВЕСНО и НЕ/ЗАКОНИТО и ти гради шупа да живее и прокламира како негово ... Зависи сега постапка на застарување на сопственост на имотот или прв посед кон земјиште и маркица да посакашШто точно значи (не)совесен и (не)законит држател на недвижна ствар
имате вие право да фрлите глас за откуп како први луѓе ..... најголема грешка што сте чекале така со долги години да стои како државно земјиште .Дворното место сеуште не е откупено и сопственоста гласи на РМ.
Барањето сеуште не е процесирано од општината.прост пример .... Циган ти влезе у твој приватен двор НЕ/СОВЕСНО и НЕ/ЗАКОНИТО и ти гради шупа да живее и прокламира како негово ... Зависи сега постапка на застарување на сопственост на имотот или прв посед кон земјиште и маркица да посакаш
имате вие право да фрлите глас за откуп како први луѓе ..... најголема грешка што сте чекале така со долги години да стои како државно земјиште .
Не. Ако објектот во имотен лист е на име на дедо ти, мора да се поведе оставинска постапка.Барањето сеуште не е процесирано од општината.
Па маркица не сакам, туку сопственост врз објектот. Прашањето ми беше дали можам да остварам сопственост со одржувачка во овој случај.