Правна помош и совети

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Дали вработен може да си одбере во која банка ќе зема плата и со кој закон е тоа регулирано.
Случајот е следен, во банката (каде земам плата) имам кредит и кредитни картици, кредитот ми е со административна забрана и си се задржува нормално, имам проблем со кредитни картици и од платата автоматски ми запираат (банката) рати кои надминуваат законски третина од платата. Јас му се обратив и писмено и му наведов закон за извршување (членови) дека не смаеат да ми задржуваат али не помогна само ми пратија писмо дека тоа не се прифаќа. И јас си отворив сметка во друга банка, таму да ми се префрла плата, кредитот кој ми е со административна ќе си течи нормално и ќе им се префрла а картиците ќе си ги затварам како знам и умеам полека постепено ил на крај нек ме дадат на суд или извршител а не вака да ми собираат скоро се шо ми останува. Од банката му се јавија на благајничката на работа и му се заканија со тужба ако платата не им ја префрла таму кај нив, таа испотресена, вели дека мора да ја префрла кај нив, јас и велам дај ми кажи по кој закон и член или договор јас сум обврзан да имам плата таму а уште повеќе каде е таа обврзана да ги слуша насоките на банката. Па ако можи едно појаснување.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Дали вработен може да си одбере во која банка ќе зема плата и со кој закон е тоа регулирано.
Случајот е следен, во банката (каде земам плата) имам кредит и кредитни картици, кредитот ми е со административна забрана и си се задржува нормално, имам проблем со кредитни картици и од платата автоматски ми запираат (банката) рати кои надминуваат законски третина од платата. Јас му се обратив и писмено и му наведов закон за извршување (членови) дека не смаеат да ми задржуваат али не помогна само ми пратија писмо дека тоа не се прифаќа. И јас си отворив сметка во друга банка, таму да ми се префрла плата, кредитот кој ми е со административна ќе си течи нормално и ќе им се префрла а картиците ќе си ги затварам како знам и умеам полека постепено ил на крај нек ме дадат на суд или извршител а не вака да ми собираат скоро се шо ми останува. Од банката му се јавија на благајничката на работа и му се заканија со тужба ако платата не им ја префрла таму кај нив, таа испотресена, вели дека мора да ја префрла кај нив, јас и велам дај ми кажи по кој закон и член или договор јас сум обврзан да имам плата таму а уште повеќе каде е таа обврзана да ги слуша насоките на банката. Па ако можи едно појаснување.
Фирмата сама одредува во која банка ќе ја префрлува платата на своите вработени...
Тоа е интерна работа помеѓу правното лице и банката...
Па после вработениот ако сака можи да си ги префрла парите од една сметка на друга(во друга банка)....
Е сеа,мала исправка...
Обемот на Извршувањето врз основа на плата,пензија е максимум до една половина од износот на месечната плата...

Ограничување на извршувањето
Член 105
(1) Извршувањето врз плата и пензија, како и врз надоместок наместо плата, за побарување врз основа на законска издршка, надоместок на штета настаната порадинарушување на здравјето или намалување, односно губење на работната способност и надоместок на штета за загубена издршка поради смрт на давачот на издршката, може да се спроведе до износот од една половина, а за побарувања по друга основа - до износот од една третина на платата или пензијата.

Значи доколку извршувањето го надминува износот од една половина од платата,тогаш има простор за приговор против извршувањето....па да се корегира работата и да се намали обемот на извршување....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Фирмата сама одредува во која банка ќе ја префрлува платата на своите вработени...
Тоа е интерна работа помеѓу правното лице и банката...
Па после вработениот ако сака можи да си ги префрла парите од една сметка на друга(во друга банка)....
Е сеа,мала исправка...
Обемот на Извршувањето врз основа на плата,пензија е максимум до една половина од износот на месечната плата...

Ограничување на извршувањето
Член 105
(1) Извршувањето врз плата и пензија, како и врз надоместок наместо плата, за побарување врз основа на законска издршка, надоместок на штета настаната порадинарушување на здравјето или намалување, односно губење на работната способност и надоместок на штета за загубена издршка поради смрт на давачот на издршката, може да се спроведе до износот од една половина, а за побарувања по друга основа - до износот од една третина на платата или пензијата.

Значи доколку извршувањето го надминува износот од една половина од платата,тогаш има простор за приговор против извршувањето....па да се корегира работата и да се намали обемот на извршување....
To се однесува на задршки кои не ме опфаќаат мене, ни имам законска издршка ни надоместок на штета за загубена издршка.... значи се работи за побарувања по друга основа.
Поента е дали постојат законски пречки јас да си ја префрлам платата во друга банка? Кај на с на работа некои земаат во една некои во друга, нема мислам договор институција - банка или ако имало некогаш сега доста се префрлени по други банки.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Не знам дали постапката помина на суд?би требало да е така,како шо кажуваш извршна е одлуката за присилна наплата на твојот долг кон банката...барем ако добро те разбрав...
Прво види го извршното решение,добро разгледај го,по која основа и за шо се извршува(посебно за тие картички,како шо те разбрав тие картици се земени врз основа на тој кредит шо си го зел)......
Доколку во тој долг кон банката се вметнати тие картици,тогаш тие се предмет на извршување....
Но секако,тие влегуваат во главен долг и не смеат да се наплатуваат посебно и дополнително паралелно со главниот долг........
Доколку е така,и има неправилности во извршувањето тогаш поднеси приговор против извршувањето до Комората на извршителите против извршителот шо го дал налогот за извршување.....,и воедно после можиш да ја тужиш банката за нанесена штета,...
Е сеа,не знам дали со забраната за кредитот ти ги затвориле истовремено и картиците или си продлжил да ги користиш?
Овие другите долгови шо сега ти ги наплаќаат да не се за тие членарини(провизии) шо ги земаат секоја година....?
П.С.
Речиси сите поголеми фирми исплаќаат плати во една нивна банка,па ги тераат вработените таму да отвораат свои сметки,па потоа луѓето си ги префрлаат во банки по свој избор.....
А останатиот дел од платата шо не е предмет на извршување можиш да си го префрлиш во друга банка,за него не смее да постои пречка која би те ограничила слободно да располагаш со парите....
Банката не смее да те ограничи во тоа право..
Прво види ги сите документи шо ги имаш внимателно....па после преземи нешто...
Ако е се во ред,тогаш тужи ја банката....

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Се работи за мој близок роднина кој работи во државна институција и пред една недела ја скрши ногата на работното место.Ногата(мислам дека е тетивата на стапалото) му е ставена во гипс.
Ме интересира што треба да направиме?
Што и следува од институцијата во која работи-дали боледување,дали отштета за повреда на работно место?Дали осигурувањето плаќа отштета и слично?
Дали имал некој слично искуство или некој да ме насочи што да направиме?!

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
To се однесува на задршки кои не ме опфаќаат мене, ни имам законска издршка ни надоместок на штета за загубена издршка.... значи се работи за побарувања по друга основа.
Поента е дали постојат законски пречки јас да си ја префрлам платата во друга банка? Кај на с на работа некои земаат во една некои во друга, нема мислам договор институција - банка или ако имало некогаш сега доста се префрлени по други банки.
Po ona sto go kazuvas, nema nikakva zakonska osnova za da te prinudat da ja primas platata vo taa banka, znaci mozes da si odberes banka po svoj izbor, a sto se odnesuva do dolgovite, kazuvas deka administrativnata zabrana za kreditot si tece normalno i ti se odbiva kolku sto treba po nejze, dodeka za dolgovite za kreditnite kartici najverojatno si potpisal soglasnost avtomatski da ti se odzema od transakciskata smetka kolku sto treba minimalno okolu 1/10 od iskoristeniot limit.(taka rabotat Komercijalna i Stopanska banka ). E sega ne znam kako bankata bi ja prinudila firmata da mora ti da ja primas platata preku taa transakciska smetka osven ako firmata kade sto rabotis nema potpisano dogovor so bankata so koj dogovor firmata garantira za precekoruvanjata na transakciskite smetki i za kreditnite kartici. E vo toj slucaj bankata moze da ja tuzi firmata za nepocituvanje na toj dogovor.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Се работи за мој близок роднина кој работи во државна институција и пред една недела ја скрши ногата на работното место.Ногата(мислам дека е тетивата на стапалото) му е ставена во гипс.
Што и следува од институцијата во која работи-дали боледување,дали отштета за повреда на работно место?Дали осигурувањето плаќа отштета и слично?
Слично се случи со колешка кај нас на работа, имаше тежок прелом на рамо 6 месеци боледување и испадна дека не беше осигурана!! Таа појма немаше дека не е и не доби ништо (а можеше околу 1.000 евра да земе) Всушност кој е одговорен за осигурувањето на вработени во државни институции??

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Прво работникот треба да е осигуран. Со документите од осигурителната компанија, наодите од болница (каде што треба да оди неколку пати на преглед, а особено и на денот кога е случена несреќата) со Барање се обраќаат до осигурителната компанија каде што е извршено осигурањето и таа исплаќа одредена сума пари, секако ценејќи ги наводите од лекарот.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Секој вработен САМ си ја избира банката во која ќе му се префрла платата, што значи дека можеш во секое да ја смениш банката!
За административна задршка од платата сигурно имаш ти потпишано кој износ да ти се задржува (што може да биде и повеќе од 1/3 од платата, се разбира со твоја согласност).
И да ја смениш банката во која ти стига платата, банката кон која должиш, повторно ќе има право да ти го задржува договорениот износ кој го долгуваш
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 21:15 ---
Во ваков случај на работникот му следува боледување со надоместок во висина на 100% од висината на платата. Потребно е да се пополно формулар „несреќа при работа“ и на тој начин да се побара исплата на целиот износ од плата за време на боледувањето. Должината на траењето на боледувањето ја утврдува Комисија при Фондот за здравствено осигурување.
На работникот му следи и надомест за повреда на работно место. За тоа е потребно да поднесе барање за надомест на неимотна штета до работодавачот. Доколку тој (работодавачот) одбие да га плати тој надоместок, тогаш работникот има право да поднесе тужба пред надлежен суд против работодавачот. Работодавецот е тој што го исплаќа надоместокот.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ме интересира кои се условите и по кој член треба да се повика работодавач за да може да му се исплати на вработен надоместок за технолошки вишок при престанок на работен однос. Знам дека работникот треба да имал непрекинат работен однос од 9 месеци, меѓутоа не ги знам другите услови.

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Ме интересира кои се условите и по кој член треба да се повика работодавач за да може да му се исплати на вработен надоместок за технолошки вишок при престанок на работен однос. Знам дека работникот треба да имал непрекинат работен однос од 9 месеци, меѓутоа не ги знам другите услови.
Vidi cl. 72, cl. 96 i cl. 97 od ZAkon za rabotni odnosi

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
вака имам деловен прстор каде плакав водарина додека го водев дуканот......кога ја затварав фирмата ми бараа сите сметки да се платени.........и фирмста се ликвидира.....и е избришана од регистарот....сеа од ЈПКомуналец ми стига извршно решение од 2002 година на суд дека требало да платам вода......а формата веке не постои....но сметките стигаа на физичко лице со моето име и презиме и додавка името на фирмата........сеа кога е ликвидирана фирмата мора ли да се плати долгот.......

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18
вака имам деловен прстор каде плакав водарина додека го водев дуканот......кога ја затварав фирмата ми бараа сите сметки да се платени.........и фирмста се ликвидира.....и е избришана од регистарот....сеа од ЈПКомуналец ми стига извршно решение од 2002 година на суд дека требало да платам вода......а формата веке не постои....но сметките стигаа на физичко лице со моето име и презиме и додавка името на фирмата........сеа кога е ликвидирана фирмата мора ли да се плати долгот.......
види член 550 од Закон за трговски друштва.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
-имам акции од компанијата во која работам а и од други.
сакам да ги препишам-подарам на внук ми дете од 10 год.
да не може друг да ги користи,тс. да се за него откога ќе
стане полнолотен.Која е постапката,каде да се обратам.
благодарам

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има ли некој правник со искуство во трговско право да ми објасни за формирање на АД и како понатаму правно функционира? Предности и недостатоци во однос на ДОО со повеќе содружници? Ако може со примери без стручни називи за да може подобро да разберам. Благодарам.

Kajgana Shop

На врв Bottom