Правна помош и совети

Член од
20 ноември 2010
Мислења
42
Поени од реакции
3
Дали имам право пред влезот на паркингот на мојата куќа да ставам знак кој вели „Забрането паркирање - (сликица со пајак)“ и ако некој ми паркира, да му викнам пајак и да го однесе? Исто така, дали полицаецот има право на тој што паркирал да му напише казна за непрописно паркирање? Благодарам :)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
16
Поени од реакции
12
Potrebno mi e pravno mislenje!Bi ve zamolila da mi kazete:Dali majka mi moze celiot nejzin imot da mu go podari na brat mi,bez da mi dade na mene nuzen del???

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Potrebno mi e pravno mislenje!Bi ve zamolila da mi kazete:Dali majka mi moze celiot nejzin imot da mu go podari na brat mi,bez da mi dade na mene nuzen del???
Секогаш постои нужен дел освен ако лицето не е доследно за наследување. Тоа подразбира ако лошо се однесувало спрема оставителот, не го почитувало, било постојано во конфликт (кавги, тепања, насилство итн).

Член од
21 октомври 2011
Мислења
16
Поени од реакции
12
Nemalo kavgi,samo brat mi misli deka sinot treba sekogas da nasledi se,a zenskoto e ,,tuga strea".Majka mi e pod negov pritisok i toj ne i dava da kontaktira so mene.Duri i telefonot i go iskluci.Gluposti!!!!!Ako e taka VI BLAGODARAM ZA MISLENJETO!!!!

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Nemalo kavgi,samo brat mi misli deka sinot treba sekogas da nasledi se,a zenskoto e ,,tuga strea".Majka mi e pod negov pritisok i toj ne i dava da kontaktira so mene.Duri i telefonot i go iskluci.Gluposti!!!!!Ako e taka VI BLAGODARAM ZA MISLENJETO!!!!
Брат ти може да иде и да бере булки крај шините, ништо повеќе.

Член од
8 јуни 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
здраво.дали мозе некој да ми помогне околу следново...
сосопственици на по една иднеална 1/2 сме на парцела.нашата половина е приватизирана и гласи на наше име а од сосопственикот не е приватизирана по имотен лист.Дали наШиот сосопственик смее да легализира дивоградба што е на неговиот дел за кој му имаат порано дадено и решение за рушење.дали смее да легализира без претходно да приватизира .дали без наша согласност може сето тоа да го изигра.повторувам на имотниот лист фигурираме двајцата како сосопственици на дадена парцела

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
здраво.дали мозе некој да ми помогне околу следново...
сосопственици на по една иднеална 1/2 сме на парцела.нашата половина е приватизирана и гласи на наше име а од сосопственикот не е приватизирана по имотен лист.Дали наШиот сосопственик смее да легализира дивоградба што е на неговиот дел за кој му имаат порано дадено и решение за рушење.дали смее да легализира без претходно да приватизира .дали без наша согласност може сето тоа да го изигра.повторувам на имотниот лист фигурираме двајцата како сосопственици на дадена парцела
Ако сте сосопственици на идеални делови, во тој случај неодредено е кој е Вашиот дел од парцелата, а кој од Вашиот сосед (идеален дел). За да знаете кој дел кому му припаѓа прво потребно е да извршите физичка делба на недвижниот имот на кој сте соспственици со другиот сосопственик и да добиете по една половина реален дел од односната парцела. Тек тогаш ќе знаете кој е Ваш дел (Ваша половина од недвижноста).
--- надополнето: Dec 11, 2011 9:48 PM ---
Доколку мајка ти со брат ти склучи договор за дар на целиот свој имот и со тоа тебе те лиши од нужниот дел (кој за тебе-прв наследен ред, изнесува една половина од она што би ти припаднало според законскиот ред на наследување) според одредбите на Законот за наследување имаш право да бараш враќање на подароците поради повреда на нужниот дел (ти препорачувам да го прочиташ делот од Законот за наследување кој се однесува на нужниот дел, од чл.31 до чл.40).

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Денес во автобус влегоа цајкани и почнаа да претресуваат ранци, ташни на рандом луѓе.
Ме интересира дали имаат право да го прават тоа? И кое е моето право како граѓанин?
Смеам да им побарам некој документ или да не им дозволам да ме претресуваат на пример?

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
Денес во автобус влегоа цајкани и почнаа да претресуваат ранци, ташни на рандом луѓе.
Ме интересира дали имаат право да го прават тоа? И кое е моето право како граѓанин?
Смеам да им побарам некој документ или да не им дозволам да ме претресуваат на пример?
Nemasch nikakvo pravo vo vakva drzava so vakvo pravosudstvo,edinstveno da go ubiesch ako imasch sudija prijatel ke te kaznet 4godini
kako schto gi kaznija za srpskiot turist.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
НЕ СМЕАТ!Право на претрес на лична сопственост (возило, движен и недвижен имот итн.) само со налог од соодветен судија.Ако гледаме законски.Само кај нас креаторите и носителите на закони немаат почит спрема истите.

Прашање : Како и дали можам да ги тужам Македонија Пат за оштетување на возило поради лош пат (кратери по 40 цм) ?

Член од
13 март 2011
Мислења
42
Поени од реакции
12
Ме интересира нешто во врска со осигурувањето во училиштата..
На мојот помал брат, при нагло станување едно дете му ја пукна аркадата.. Тоа се случило во училиште и затоа ме интересира дали може да се земе оштета од осигурувањето што го плаќаат во училиште и колку би изнесувало тоа ?(не верувам дека би можело да е многу,ама сепак додека не прашаш нема да знаеш)..

S

Shellshock nam67

Гостин
НЕ СМЕАТ!Право на претрес на лична сопственост (возило, движен и недвижен имот итн.) само со налог од соодветен судија.Ако гледаме законски.Само кај нас креаторите и носителите на закони немаат почит спрема истите.

Прашање : Како и дали можам да ги тужам Македонија Пат за оштетување на возило поради лош пат (кратери по 40 цм) ?
mozes da gi tuzis ama treba da dokazis na sud deka stetata na voziloto e nastanata od spomenatat dupka.
sto znaci prilicno tesko..
--- надополнето: 22 декември 2011 во 17:19 ---
овластеното службено лице има право на претрес, и има право да побара ваша лична карта за идентификација,
од друга страна пак вие имате право да побарате од полицаецот( службеното лице ) тој да ви се легитимра со бројот на значката и неговиот идентитет по најновите законски измени за полицијата.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 17:22 ---

во случај кога е потребно да се направи претрес во дом во тој случај се бара налог од истражен судија ( по новите измени на кривичната постапка, тоа е основно јавно обвинителство).

Член од
22 декември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Би сакала да прашам дали можам од Народна Банка да добијам испис на мои стари уплати кон Буџет на РМ, бидејќи никаде не можам да си ја пронајдам уплатата, па ме гонат судски? Благодарам:)

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Претходниот сопственик на станот си имал ставено кабелска телевизија со договор, не знам дали на една или две години. Јас како нов сопственик, со купопродажен договор и имотен лист, дали треба да се замарам да ги известувам во кабелскиот оператор дека сум нов сопственик и дека не сакам услуга од нив т.е не сакам кабелска и телефонија од тој оператор. И така не го користам, но во станот има пуштено кабли.
Бидејки јас немам нисто постписано со мое име, дали има можност и каква е праксата, они да си пракаат сметки на име на стариот сопственик, јас нормално нема да ги праќам, и потоа да ме дадат на извршител и сл.
Ќе ве молам за совет.

Kajgana Shop

На врв Bottom