Поука на денот

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Битие 6:
6. И се покаја Господ што го беше создал човекот на земјата, па се натажи во срцето Свое.
7.И рече Господ: „Ќе ги истребам од земјата луѓето што сум ги создал – од човекот до добитокот, малите гадинки и небеските птици – бидејќи се каам што ги создадов.“

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„..Целото Писмо е од Бога вдахновено и полезно за поука, за казнување, поправање и поучување во праведност...„.

„....за д биде Божјиот човек усовршен и совршено подготвен за секое добро дело...„.

Тимотеј, 3.16, 3.17.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
,,Надевај се на Господа од сè срце и не се потпирај врз твојот разум. По сите свои патишта размислувај за Него, и Он ќе ти ги покаже твоите патеки.’’
(Книга Мудри Соломонови изреки 3:5,6)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„Рече безумникот во срцето свое: „Нема бог!„. Станаа луѓето гнасни во беззаконијата; нема кој да прави добро„.

Псалм 22.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...А лошите луѓе и лажливците ќе напредуваат во злото, како заблудувачи и заблудени...„.

Тимотеј, 3,13.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
„Сепак постои универзален растворач и хармонизатор, одредена роса која е толку чиста што само една капка од неа фрлена во водата на Пехарот, ќе доведе сè до совршеност.
Оваа роса е наречена Љубов.
...
...
Зашто човечката љубов е возбуда, а не смирување, на умот; и бидејќи е врзана со индивидуалното, на крајот води само кон поголеми неволји.
Оваа Божествена Љубов, напротив, не е поврзана со ниеден симбол.
Таа се ужаснува од ограничување, било во интензитет, било во опсег.
И ова е ѕвездената роса за која се зборува во „Светите Книги“, бидејќи НУИТ Ѕвездената Дама е наречена „постојаност Небесна“ и тоа е таа Роса која го капе телото на Адептот во „слаткомирислив парфем од пот“. “

--- Магика, Книга 4, Дел II - Елементарна Теорија, А: Кроули

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...Но бидете совршени како што е сoвршен вашиот Отец небесен...„:

Матеј, 5.48.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
„Не следете никого. Само вие самите можете да се водите себеси.
Бидете отворени и подготвени да одбиете секакво туѓо влијание. Користете ги сопствените сили.
Не зборувајте; оставете ги другите нека зборуваат.
Не им обрнувајте внимание, ниту нив ниту мене. Одбегнете ги и нив и мене со вашата самодисциплина.
Ценете ја својата слобода во однос на оковите од лудачката кошула.
Розата е роза, без оглед на нејзината положба на грмушката.“
- Препород на Магика и Други Есеи

Член од
19 ноември 2015
Мислења
87
Поени од реакции
86
There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self. - Ernest Hemingway

Duboko verujem da se veličina jednog čoveka ne ogleda u tome koliko ume, zna i može već koliko je spreman da podeli sa onima koji to isto nemaju, ne znaju i ne mogu. - Slaviša Pavlović

Член од
19 ноември 2015
Мислења
87
Поени од реакции
86
Bog je Tajna, a spoznaja Boga predstavlja samo pridruživanje Tajni, koja od toga postaje još tajanstvenija ( apofatička teologija ). Racionalna spoznaja Boga predstavlja lažnu bogospoznaju, jer ona uništava Tajnu, negira Tajnu Boga. - Nikolaj Berđajev

Boga je teško spoznati, ali to ne znači da ga nema, nego je to znak Njegove veličanstvenosti, a naše slabosti. - Tolstoj

Ne, ja ne verujem da postoji Bog. No ja znam da On postoji. I to mi je jedino znanje što ima neku vrednost od sveg mog znanja” - Mihajlo Pupin

Член од
19 ноември 2015
Мислења
87
Поени од реакции
86
No one can be perfectly free till all are free; no one can be perfectly moral till all are moral; no one can be perfectly happy till all are happy. - Herbert Spencer

Kada je Origen rekao da će Hrist ostati na krstu i da će Golgota trajati sve dok makar i jedno biće bude bilo u paklu, izrekao je večnu istinu. Pa ipak, mi moramo priznati da determinisanost, predodređenost spasenja, jeste racionalizacija tajne poslednjih sudbina, eshatološke tajne. - Nikolaj Aleksandrovic Berdjajev

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...Зашто ќе дојде време кога луѓето нека да го слушаат здравото учење, но, водени по своите похоти, ќе си изберат учители да им го залажуваат слухот....„.

Второ до Тимотеј, 4,3.

Kajgana Shop

На врв Bottom