Потеклото на Власите

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Да, да, на грчки си е Библијата напишана, ама современите изданија се на Грчки напишани...

Да! И езеро на влашки е “лак“. А на Француски? А на Шпански (“лаго“)? А на латински (“лакус“)? А на Македонски водата си “лачи“, или може по карпите да си “млачи“, човек лачи реки со пот додека ви објасни некои работи и му доаѓа да плачи, а сепак, никоја вода не може да ве исплакне, затоа што вашата теорија не држи влага...

Врти-сучи ако не кај Лакрида (Охрида), ќе се најдеме кај с. Лагово или кај лаките на Јабланица (планински езера), или кај Лакавица - Лакајца (само не во зима кога има лакајца - лакавица), или кај Лагадин, или кај...

Влашкиот јазик (слично на Албанскиот) е комбинација од латински зборови, зборови од “Словенското“ говорно подрчје (најмногу Македонски) и нешто турски зборови (кои во основа може да се и “словенски“ кои што ги усвоиле Турците), нормално прилагодени кон спецификите на изговорот, а со тоа често деформирани до непрепознатливост.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Дискусијава е над сите очекувања.

Доколку сакате да си играте полилингвисти ќе ве замолам да смените подфорум.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Грешка. Не мислев да пишувам “говорно подрачје“, туку “словенски јазик“ ( а таков не постои и нужно е да биде ставен во наводници).

Тргнуваш од грешна претпоставка (како што ве учеле) дека Власите се староседелци овдека. Власите се споменуваат мнооогу подоцна од почетните споменувања на името Македонци и Македонија. Самиот ваш јазик од групата романски јазици кажува дека вашето присуство овде не може да биде порано од Римските освојувања на Балканот (голем дел од вашата популација и навистина се староседелци, но романизирани староседелци - Македонци).

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
1. Prvi koi ja primile hristijanskata vera se Arm'nite
2. Nekoi preziminja se isti so nazivot na nekoi antickite pleminja.
3. Kaj mene sigurno ke proizlezat verodostojni podatoci bidejki kolku sto ispituvav nemalo nikakvo mesanje so drugi etnikumi.
Да те потсетам дека сеуште чекам одговор со факти за погоре изнесеното или барем убаво објаснување со примери :).

R

Rigel Kent

Гостин
Да те потсетам дека сеуште чекам одговор со факти за погоре изнесеното или барем убаво објаснување со примери :).
Za vtoroto pogore ti e odgovorot eve ti go uste ednas :)

Код:
Anaveno:
Оригиналните жители на Етолија, ce смета дека биле Куретите (Страбо 10, 465)
најверојатно припаѓале на големиот народ Пелазги и тие не биле Хелени
Dictionary of Greek and Roman Geography", William Smith,..

Етолија ce викала Куретис (според народот Курети)

Тит Ливиј запишал дека Етолците зборувале "ист јазик" со негрчките Македонци.
Prezime Kureta od Krusevo.

Po Grcite, apostol Pavle gi pokrstil Arm'nite.

A za rezultatite od moeto ispituvanje ke pocekas :)

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Замисли ти праќаат од National Geographic барање да им пратиш статија за твоите согледувања и докази за врската на Власите со антиката, ова горе ли ќе им го пратиш?

Размисли 5 пати пред да ми реплицираш :).
Po Grcite, apostol Pavle gi pokrstil Arm'nite.
Ај напиши ми цитат од Библија каде се зборува за покрстување на Власите од страна на Св. Павле како и некој научен труд ако имаш кој ја обработува таа проблематика.

Да не остане само на една реченица :).

R

Rigel Kent

Гостин
Aj ti kazi mi ime na anticko pleme sodrzano vo vase prezime?

A za Biblijata i koj koga bil pokrsten i kako procitaj eve na primer vo knigata od Florin Curta "The Making of the Slavs" e tamu ima eden del za toa.

A za kratkite odgovori, samo na kratko se uklucuvam na forumov.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Јас ништо не тврдев за да морам нешто да докажам, ти тврдеше.

Значи во Библијата нема ништо за Власите инаку ќе ми дадеше цитат а Курта сум го читал порано но треба ти да дадеш цитат, твое тврдење беше а не мое.

Со ваков одговор би добил единица по историја во било кое основно училиште. ;)

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Оригиналните жители на Етолија, ce смета дека биле Куретите (Страбо 10, 465)
Prezime Kureta od Krusevo.
Ромите се крстени по Аром(ан)ите, а Ароманите се (генетски) бели циганчиња.

Tој Куретиот е потомок на Куртим од Шќиперија.

Власите се православни Шќиптари, името Куртим=Курета, и поважно, тие дошле оттаму, од Шќиперија, кога беа избркани од Шќиптарите муслимани.

Selekt3

Волшебник
Член од
3 август 2011
Мислења
254
Поени од реакции
45
Што викаат власите-Ние кај вас,Вие кај вас ahhaha dzveroj se

Kajgana Shop

На врв Bottom