Потеклото на Власите

Член од
24 февруари 2007
Мислења
8
Поени од реакции
0
Многу би сакал да знам кое е потеклото на Власите.
Битушанец објасни наклратко дека според него тоа се антички Грци.
Ама па ако се антички Грци, тогаш се антички Грци и Романците од Романија (а тоа не е точно и реално).
Знам дека голем дел од Власите биле гркофили.
Ве молам за подетални историски информации за Власите.
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Ima nekolku teorii za Vlasite:

1. Deka toa se siromasni stocari od Rim, koi so rimskata vojska doagale i se naseluvale na Balkanot -- sto e najmerodavna;

2. Deka toa se naslednici na romanizirani iliri/epirci;

3. Deka toa se Grci, sto e najlazliva "teorija" fabrikuvana od Atina, oti vo Grcija (Tesalija) ima 1.5. mil. vlasi koi treba da gi grciziraat.

4. Deka Vlasite se dojdenci od Dakija i naslednici na Dakite (denesnite Romanci).


Vlasite se narekuvaat Aromani (Romani). Znaci, GRCI SEKAKO NE SE.
 
Член од
24 февруари 2007
Мислења
8
Поени од реакции
0
Фала брат.

А има лу могуќност да се тоа Mакедонци антички? Ја не верувам, ама мислам дека имаше една жена од крушево што излезе на а1 пред 4 години и рече дека власите биле антички Mакедонци.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.291
Поени од реакции
45.801
Kako sto znam golem del od niv imaat ziveeno tamu nakaj Drac vo Albanija i od tamu imaat dojedeno ovde kaj nas(da ne kopat sose partali)drugo ne znam
 

dungeon master

Милиционер
Член од
14 февруари 2006
Мислења
793
Поени од реакции
18
Ima eden recnik Makedonsko vlaski, u nego sum cital ima i za istorijata na vlasite, na kratko, i dodusa nisto posebno ne zapamtiv samo pamtam deka se vikaat pravilno Aromanci ili taka nesto, a od kaj se tocno po poteklo pitanje i tie dali znaat, kolku sto i nie makedoncite znaeme za nas. Inaku po novo se vikaat Vlasti a ne Vlasi :pos2:, barem po mene :) posto se napikani sekade po vlasta, nema spas od niv. A i kakvi vlainki ima i jas bi se pomesal so vlastive :back:
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Борис Сарафов напиша:
Многу би сакал да знам од кај потекнуваат Власите. Битушанец објасни наклратко дека според него тоа се антички Грци. Ама па ако се антички Грци Власите, тогаш се антички Грци и Романците од Романија (а тоа не е точно и реално).
Знам дека голем дел од власите биле гркофили.
Ај ве молам информирајте ме подетално за Власите-многу ме интересира. фала ви многу.
Spored najnovite genetski istrazuvanja Vlasite na Balkanot ne pokazuvaat razlicni genetski karakteristiki vo odnos na drugite balkanski narodi srto znaci deka ili se jazicna a ne etnicka grupacija ili ne znam sto da kazam...

Spored genetika izleguva deka se balkanski narod a spored jazikot se ostatoci od Rimjanite.

Postoi verojatnost deka Vlasite se romanizirani delovi od pokorenite narodi: Makedonci, Grci, Epirci itn...

Mene bi me interesiralo sto kazuvaat nivnite legendi, narodni prikazni i narodni pesni...
 
Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Silen напиша:
Mene bi me interesiralo sto kazuvaat nivnite legendi, narodni prikazni i narodni pesni...
Каj некои од тех се зачувани самоназиви како Арм'ни, зборот произлегува од Римjани. Да не забораваме за денешните Романци, кои исто се романоjазични. Jужниот дел на државата Романиjа го носи историското име Влахиjа, кое потекнува од името на Власите.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Генетските истражувања можат да покажат како мигрирале одредени групации луѓе, а не на која етничка група и припаѓаат, во гените не пишува кој јазик ќе ти биде мајчин, а етничка припадност воглавно гледано се одредува преку мајчин јазик, исклучоци нормално има доста.
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Bacillus gagous напиша:
Генетските истражувања можат да покажат како мигрирале одредени групации луѓе, а не на која етничка група и припаѓаат, во гените не пишува кој јазик ќе ти биде мајчин, а етничка припадност воглавно гледано се одредува преку мајчин јазик, исклучоци нормално има доста.
Abre sto i da se site vlasi koj sto gi znam i se druzam so niv se dobri ljuge (ne za site ama). Site so koj se druzam se deklariraat kako makedonci i ne priznavaat nisto drugo osven Makedonija. Heheh i 4godini imam pominato na planinski odmor, vo vlasko selo na Kozuf :D

No pak imav profesro (vlav) koj sto deklarirase i otvoreno tvrdese deka Vlasite se najdirektnite potomci na Antickite-Makedonci :D pocisti od nas sto sme ziveele po nizinite :D

Pa sega mislete mu ja :D
 

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Власите

Е ова е тема која посебно ја обожавам!Јас сум влаинка и по татко и по мајка и сите предци кои ги знам до некое 4-5 -то колено наназад ми се власи па јас отсекогаш сум се декларирала како влаинка, влашкиот јазик ми е мајчин јазик и искрено никогаш не се срамам напротив се гордеам со тоа што сум.Настрана моите чувства туку сакав да напишам за потеклото нешто.

Неможам да кажам што точно се тиа дали се антички грци т.е македонци или слично затоа што немам доволно сознанија и не сум историчар.Но за Македонските Власи сигурно знам дека имале 2 правци на доселување и тоа како резултат на номадскиот начин на живот и сточарството - eдни се доселувале од Грција и тоа од населби близу планините Епир,Грамос и Тесалија, а другата група се доселувале од Албанија но не знам точно од кое место.

Моите предци по мајка се доселени од Грција, а по татко не знам зашто досега не успеав да дознаам. Ако некој го интересира повеке само би кажала дека претежно биле народ од латинско потекло слични на Романците, Латините, Французите за што денешен доказ е сличноста во јазиците. Се занимавале главно со сточарство и биле народ со исклучителна култура и задоволителен имот.Сликите на старите власи зборуваат за каков народ станува збор. Жените носеле само фустани од кадифе со задолжителни марами и скутини од свила,а мажите не толку раскошно облечени туку соодветно на нивната професија.

А за она што ги нарекуваат дека се стегнати мислам дека не е точно туку повеке би рекла дека се домакнински и економски настроени.Знам дека многумина кои ке го читаат ова ке се асоцираат на не толку убави нешта посебно од нашиот политички живот но ве молам потсетете се дека и во Македонците не се сите луге за восхит. Мојата лојалност кон Македонија како кон моја земја никогаш не дошла во прашање, но жалам што има толку повеке власи кои не се прикажуваат а посебно што Влашкиот јазик изумира. Затоа јас си ветив дека моите деца прво ке го научат влашкиот јазик како што тоа било случај и со мене.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Не бре ако власите се чувствуваа репресирано или обезправено до сега стопати, дури побржо и од албанците ќе го произнесеа тоа, бидејќи обично уште од минатото се високообразуван нардо од албанците, кои како народ тек денес почнуваат помасовно да се образуваат. Се додека сите се согласни дека напредокот и економскиот развој на земјата е најбитно нешто. при што на сите граѓани би им растел стандардоте на живеење, власите нема да прават ккоков и да било, проблем, освен тоа тие никогаш не ни правеле, добро де некои се бунат кога ги викаат цинцари ама тоа е друга приказна.
Инаку за да не почнете да претпоставувате колку ми е фамилијата влашка, одма ќе ви кажам точно е имам нешто влашко во мене, прабаба ми била влаинка, ама тој дел во однос на македоскиот е занемарлив.
 
S

Sagan

Гостин
duffy_f напиша:
Е ова е тема која посебно ја обожавам! ...
Го почитувам ова. Јас колку што сум убеден, Власите се доселени од територијата на денешна Романија и од таму сличноста во јазикот. Влашкиот јазик (Lingva Armaneashta?) има многу заедничко со латинскиот, но впрочем и романскиот јазик е со латински корени. Така на пример, велите ‘‘Буна ѕуа‘‘ (Буена Диа), ‘‘Соарле‘‘ (Солеј), ‘‘Стеао‘‘ (Стела) и сл.
 

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Пак за Власите

Морав да напишам пак за оваа тема затоа што она што го прочитав не ми се баш допадна зашто форумџиите што пишувале на ова тема не се баш реални.Прво што ми пага во очи е тоа што сите ги пцуете и ги навредувате Власите ставајки ги во еден ист кош сите знаци цел еден народ со неколкумина кои не оставија баш добро мислење кај македонскиот народ.Така тргнувајки од тоа се негира цел народ СЕ НАВРЕДУВА ЦЕЛ НАРОД И СИТЕ ВЛАСИ ГИ МРАЗИТЕ за луге-власи кои можат да се избројат на една рака.А зошто не сте малку по објективни и не размислите дека ако тргнете по истата логика вие треба да го мразите цел македонски народ и да го навредувате зашто државава ни е една катастрофа голема благодарение на луге кои се македонци кои се и биле на власт со годиниА ВИЕ НЕ ГО ПРАВИТЕ ТОА.Затоа мислам дека не би требало да генерализирате имајте си лошо мислење спрема тие што заслужиле но и почитувајте ги останатите власи.Власите се криви исто колку и другите македонци.:nesum::toe:
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Vlasite se potomci na antickite Makedonci, no podocna se izmeshale so odredeni populacii kako na primer Kumani, Bugari, "Grci", itn.

Samiot termin "Vlav" e pogrden izraz i poteknuva od rimsko vreme koga pretpochitale jazicki da se dvojat i namesto "slovenski" da zboruvaat latinski i lokalni varijanti na ova shto denes e vlashki jazik. Slicno na tie nashi dalechni sobrakja Arumani, i nas Makedoncite podocna pogreshno ne narekuvale
"Rumelija"/"Rum milet" vo Otomanskoto carstvo t.e. smetale deka sme "potomci na Rimjani".

Kako podanici na Makedonskoto kralstvo, Vlasite imaat antichki simbol - sonce so osum zraci. Toj simboil e sochuvan na eden vlashki bukvar na primer i e eden vid "podmnozhestvo" na simbolot na Makedoncite - sonceto so 16 zraci.

Vlasite se podeleni na tri osnovni grupacii i ne site se isti. Vlasite imaat golema i pozitivna uloga vo makedonskata istorija, bez razlika sto desetina familii denes izigravaat oligarsi vo pljackata na Makedonija (a koja pljachka sepak ja predvodat Makedonci po rod).

P.S. Sekoj politicki komentar od dnevno-ozboruvachki tip kje bide izbrishan.
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Власите од Македонија се Арумани. Тоа се дојденци од Албанија (ЕПир) и Тесалија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom