Последен гледан филм со кратка рецензија

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.094
Поени од реакции
15.955

Tarantino kako vrhoven majstor na svojot zanaet tuka pokazuva kako ednostaven film moze da bide maestralen. Ednostaven vo smisla na filmskata teorija, najlesen mi e Tarantino za toa, bas mu se po kniga delovite na site filmovi, sekogas znaes kade zavrsuva ekspozicijata na koja sekogas posvetuva posebno vnimanie, barem jas kolku razbiram.

Prisuten e i tuka foot fetisot, posebno izrazen, potoa odnosot na Tarantino kon hranata i nejzinata konzumacija so prsti i mrsni brkovi, kako vo Pulp Fiction koga jadea burgeri, ama nemase eftini prici okolu hranata, tuku okolu drugi raboti. Muzikata e sekogas dobra, i tuka isto. A za Kurt Rasel sto drugo da kazam, imav cuvstvo deka go gledam Snejk Pliskin, stvarno mu legnala ulogata. Mislam deka ne postoi ni eden promasen lik vo filmovite na Tarantino, istotaka nema ni nebitni likovi, site se bitni. Mene me raspolozi filmot i bas takov i barav, lesen i zabaven. Posebno interesen za ljubiteli na trkacki koli. Bi mozel da go gledam uste nekolku pati.

Imam cuvstvo deka site filmovi na Tarantino, od prv pa navaka, kako da se nadograduvaat i povrzuvaat megusebno, kako da prai Opus Dei covekot.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.094
Поени од реакции
15.955

Drama vo 3 cina, od koja licno ocekuvav da bide so fatalisticki kraj bidejki dejstvoto natamu me nosese,
no sepak ne, krajot bese happy end.
A se mozese i mnogu loso da se zavrsi. Dobra akterska postava, sekoj so svoite 5 minuti i svojot del vo dejstvieto. Ne ocekuvajte premnogu drama ili impresii, bi kazal labavo filmce koe sekako nema da ve razocara.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.094
Поени од реакции
15.955

Premnogu baven i navidum beznacaen na pocetok, sto duri imav iskrena namera da se otkazam od gledanje - mnogu retko go pravam toa. Edinstveno nekako me privlece pojavata na Kirsten Danst koja sekogas e prekrasna a naj naj vo vencanica, i pomislata deka filmov mora da se opravi i ne moze da bide tolku beznadezno los i mora da ja opravda taa visoka ocenka na IMDB. I tokmu taka, vtoriot del filmot dobiva na zivot, mozese sosema od vtorata polovina i da pocne i nemase ama bas nisto apsolutno da smeni nitu vo plotot, nitu vo dozivuvanjeto na gledacot. E sega e veke something, Kirsten, koja boleduva od melanholija/depresija, zaedno so sestra i se soocuvaat so krajot na svetot, i svoite zivoti. Se ubavo nadopolneto so prekrasna klasicna muzika.

Sozdava anksioznost na kraj, i praznina, tupost. Isto kako i Antichrist.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.094
Поени од реакции
15.955

Finska produkcija. Ako ocekuvate cist horor, za nekoja misteriozna sauna srede prokolnata suma srede finskite mocurista, ne se nadevajte mnogu. Sauna e psiholoska drama so horor elementi, so prekrasen seting i odlicna kinematografija i gluma. Nitu muzikata ne zaostanuva. Ja izgledav vo eden zdiv.

Sauna e smestena okolu 1600. godina, posle dolgi godini rusko-svedska vojna, kralstvata Svedska, pod cie vladenie e i Finska, i carska Rusija, prakaat svoi mesani komisii za da ja markiraat granicata. Vo beskrajnite mocurisni predeli na krajniot sever, naletuvaat na edno mnogu mnogu creepy selce, koe go nemaat vo kartite, i ne mozat da odredat kade ke go stavat, pod cija teritorija.

Ona sto mi padna vo oci a e prikazano so filmov, e kolku mnogu trpelo togas i tamu obicnoto selanstvo, i kako bile i na ednata, i na drugata strana samo za da spasat ziva glava. Pravoslavni ikoni se kriele i bile ubivani ako im gi najdat. Sekogas najmnogu go jadele tie sto ziveele na teritorii kade se menuvale vladarite.

Moze e samo do mene, ama filmov epten golem vpecatok mi ostavi, i toplo bi go preporacal da se izgleda.
 
Последно уредено:

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.724
Поени од реакции
1.482
Plane(2023)

Обична #акција, #трилер налик на тие од Б продукција во 90тите но со далеку помал шарм од нив. Добар само за едно гледање, да ви помине времето и толку. Нема некоја комплицирана приказна, глумата освен на Жерард кој го вади филмот колку толку (буквално го носи на грб што би се рекло и се гледа дека е А листа актер) на другите би рекол испод просечна. Не е монотон филм, има доста акција ама се е тоа некако изведено без душа, полу аматерски, што мислам дека е до режисерот. Содржина: Жерард управува авион во кој се превезува опасен затвореник и летајќи по опасна бура авионот се урнува на многу опасен остров кој го водат сепаратисти и криминалци. Патниците и пилотите се во голема опасност...од мене оцена 5/10
 
Член од
4 октомври 2019
Мислења
21
Поени од реакции
25
Навистина позитивно сум изненаден од филмот, иако очекував да се работи за класичен мафијашки филм со оружје, насилство и акција (Оскар Исак многу потсеќа на Мајк Корлеоне). Филмот е многу повеќе од mob story, секој дијалог е на место осмислен со соодветен character development, иако на моменти е бавен но секоја сцена е соодветно составена како дел од шаховска табла со соодветен завршеток. Филмот е 10/10, психолошка и интелигентна крими - драма, а сето тоа постигнато без напумпано насилство или акција :)
 

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.724
Поени од реакции
1.482
Солидна лесна комедија Сашко и Јелена секоја чест.
Каја е девојка на која што во последно време ништо не и оди и единствениот спас за нејзината кариера е гуруто по маркетинг Аце кој треба да присуствува на промоцијата во Љубљана организирна од нејзина страна.
Искрено доста забавен филм барем за мене.8/10
 

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.678
Поени од реакции
4.793

Црно-бел филм во кој Пол Њуман како млад хастлер и pool shark заработува кеш и крстосува од бар до хотел до клуб каде може да ги покаже своите вештини и да си докаже дека е најдобар во цела земја.Има и еден стар менаџер кои му праи комбинации и му наоѓа маси за процент , но егото на Пол е преголемо и сето тоа зачинето со алкохол од време на време му ја убива самодовербата коа ќе треба да игра за големи пари со легендата Минесота Дебелиот.
Хиени шо се обложуваат од страна го гледаат талентот кај него и го користат ради слабиот карактер.
Филмов е поинтересен во првата половина па има еден спор дел на очај и саморефлексија каде Пол со алкохол и ситни партии мисли дека може да биде најдобар и наоѓа ќотек па и нов спонзор коцкар,па доаѓа крајот кој е исто поинтересен како првиот дел од филмот.
Истражување на карактер,мајдсет,сомнеж,зависности,падови и искачувања со претерана или слаба самодоверба се елементите на филмот,сето тоа компетитивно претставено преку билијард маса и топки.
Глумата е ок,така депресивен филм.

7/10
 

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.724
Поени од реакции
1.482
Alibi.com 2

Обично кога се продолженија ретко се вадат добри. Ми се допадна солидна комедија може да тераат уште еден дел слободно.
 
Член од
16 јуни 2013
Мислења
418
Поени од реакции
344
Suspiria (1977)


Еден од најдобрите хорор класици со извонредно добри бои
Секој што сака гор и
надреализам - препорака филмов.
 
Член од
20 мај 2023
Мислења
511
Поени од реакции
2.245
Praznik rada
MV5BY2IyY2QwMWItMWU0Ny00N2Q5LTgxMGItODAzZjQwM2UwNTc2XkEyXkFqcGdeQXVyMzI3MjY4ODU@._V1_.jpg

После десетина години работа во Германија, Армин се враќа дома во Босна доцна во ноќта заедно со својата вереница/жена, бидејќи решава да го изненади својот татко. Наместо изненадување ќе наиде на непријатна ситуација дознавајќи дека татко му истата вечер претходно е уапсен. Вмешан во злосторствата за време на војната, Армин пробува да ја дознае вистината за својот татко. Во меѓувреме, луѓето од маалото се припремаат за празникот први мај.
Ништо посебно, ок филм за тепање време.
 

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.724
Поени од реакции
1.482
Te dua жими мене!
Нешто различно од она што сме навикнале кога се во прашање македонски филм.
Приказната ми беше ок смешен и ме потсети на Мамурлук :)
некоја оцена 7/10
 

Kajgana Shop

На врв Bottom