1h 23m | Unrated
m.imdb.com
Finska produkcija. Ako ocekuvate cist horor, za nekoja misteriozna sauna srede prokolnata suma srede finskite mocurista, ne se nadevajte mnogu. Sauna e psiholoska drama so horor elementi, so prekrasen seting i odlicna kinematografija i gluma. Nitu muzikata ne zaostanuva. Ja izgledav vo eden zdiv.
Sauna e smestena okolu 1600. godina, posle dolgi godini rusko-svedska vojna, kralstvata Svedska, pod cie vladenie e i Finska, i carska Rusija, prakaat svoi mesani komisii za da ja markiraat granicata. Vo beskrajnite mocurisni predeli na krajniot sever, naletuvaat na edno mnogu mnogu creepy selce, koe go nemaat vo kartite, i ne mozat da odredat kade ke go stavat, pod cija teritorija.
Ona sto mi padna vo oci a e prikazano so filmov, e kolku mnogu trpelo togas i tamu obicnoto selanstvo, i kako bile i na ednata, i na drugata strana samo za da spasat ziva glava. Pravoslavni ikoni se kriele i bile ubivani ako im gi najdat. Sekogas najmnogu go jadele tie sto ziveele na teritorii kade se menuvale vladarite.
Moze e samo do mene, ama filmov epten golem vpecatok mi ostavi, i toplo bi go preporacal da se izgleda.