Последен гледан филм со кратка рецензија

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.485
Brute Force (1947)

p1965_v_h10_ac.jpg

Интересно филмче.
Се се случува во затвор, затворот пренатрупан, има еден лик стражар ака Гестапо, се што не му е по воља оди во вечните ловишта. Многу интересно типче, ниско и слабичко, а себеси се доживува како огромен играч. А е многу опасен и паметен манипулатор без чувства-прав психопат.

И една ќелија во која има 6 затвореници решаваат да се спасат од Гестапо и воопшто од пеколот таму, иако никогаш никој не успеал да избега, а пробале многу.

Не е лошо да се изгледа, посебно за оние кои сакаат филмови со и во затвор како јас што сакам, нема досадни моменти од почеток од прва минута е интересен.

Носталгијата по животот пред затворот психички ги убива, секој има некој што надвор го чека, и покрај сите маки и она малото опасно гнасно човече ги малтретира и физички и психички...

Добар. Мислев 3.5/5 ама ќе му дадам 4/5.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.855
Поени од реакции
10.818
Black rain (1989)
IMG_1922.jpeg

Есенцијален 80’ти филм со Мичел Дуглас и Енди Гарсија!
На мое запрепастување, не сум знаел дека баш Ридли Скот е режисер на овој!
Тоа што е buddy cop movie е само на прв поглед! Филмов има толку многу лушпи, повеќе и од кромид! Одличниот кастинг и убедливата глума на Мајкл Даглас и Енди Гарсија е засенета од јапанската продукција со Кен Такакура и Јусаку Мацуда (кој за жал не ја дочекува премиерата на филмов, бидејќи дури и за време на снимањето се бори со рак во терминална фаза!!). Може да се каже дека филмов му е “лебедова песна”, а Кен мислам дека у живот немал по погодена улога!
Буквално зрачат пред камерата!

Кратка содржина без спојлери: Двајца њујоршки полицајци со доволно приватни и професионални проблеми случајно се наоѓаат во престрелка. По игра на случајот го апсат младиот предизвикувач за тронот на јапонската јакуза (игран од Јусаку Мацуда).
Нивна задача е да го испорачаат во Осака, Јапонија, бидејќи е баран со потерница…
Но нивното пристигнување во Јапан ќе биде се, само не како што треба..
Многу неон, многу темница… Осака навечер!Двајци гајџини(погрден термин за дојденци), и еден карактерен јапонски инспектор!
80’ти музика, атмосфера, стајлинг… јазична бариера и личен(прљав багаж)! Пукање и мотори се подразбираат!
Прекраснотии :love:
10*/10*

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.787
Поени од реакции
2.975
The Bridges of Madison county 1995
1713809787598.png

Романтичен филм, искрено на почетокот не се поврзав со главната хероина и протагонист Мерил Стрип, не можев да разберам кој и беше мотивот да го превари маж и, но на крајот дури и ред мрсули, ред солзи леев, ....е како стасав од смешка до мрсули и сама не знам.

OmarSpears

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.408
Поени од реакции
3.316
1714954628666.jpeg

L.A. Confidential (1997)

Дејствието се одвива во Лос Анџелес во 1953 година; тројца полицајци од градот се зафатени во корупција, секс, лаги и убиства по масовното убивање во кафе барот „Nite Owl“.

9.5/10

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.781
Поени од реакции
2.755
0190ad795f60863f8f729c223d8ae9f88abfcce899c36c8eba5e8f1a5b72c7be.jpg

The Magic of Ordinary Days (TV Movie 2005)

После долго време од гледање убиства и што уште не ај си реков малце со романтика да се освежам.

На кратко невестулкава останува бремена од chad и овај Скит Улрич како добар cuck си ја прибира дома.

Оцена: 3/10

OmarSpears

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.408
Поени од реакции
3.316
1715012410810.jpeg

High Crimes (2002)

8/10

Успешна адвокатка го превзема случајот на нејзиниот сопруг кој е обвинет за убиства на цивили додека тој бил воено лице. Со помош на бивш воен адвокат се обидуваат да ја докажат неговата невиност.

OmarSpears

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.408
Поени од реакции
3.316
1715234123910.jpeg

The Game (1997)

100/10

Богат банкар добива роденски поклон од неговиот брат - мистериозна покана да учествува во игра организирана од една компанија. На почетокот играта е базопасна, но станува сè поопасна со текот на времето и сите емоции го менуваат начинот на кој бизнисменот гледа на животот и предизвикуваат неочекувана трансформација.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.821
Поени од реакции
1.574
Кајмак

Човече каква тешка глупост од филм... Приказна нула , дејство безврска не го ни догледав.. Залудно потрошено време и стварно незнам кој и зошто финансира вакви глупави филмови...

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.821
Поени од реакции
1.574
Филмоов е солидна комедија и незнам како сум го испуштил до сега . Имбд има 6 но според мене е миниум 8.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.041
Поени од реакции
6.518
Ние децата од станицата кај зоолошка (Wir kinder vom bahnhof Zoo) 1981

Чуден филм кој го третира феноменот на зависност, во случајот од тешки дроги од страна на млади лица. Дејството се случува во тогашен Западен Берлин крај на седумдесети и време на права хероинска епидемија. Сепак ова не е Треинспотинг со концентрација на развојот на карактери и хумор, ова е сосема gritty до ниво кога човек не знае дали е документарец или игран филм. Познат е и под името Кристиане Ф. по името на главната протагонистка, тинејџерка навлечена на хорс.
Во основа тука е љубовната прича помеѓу Кристиане и Детлеф кои заедно минуваат низ сите тие трауми и се обидуваат да се издигнат од сивилото но оставени на ветрометината на зависноста мораат да се проституираат со цел да најдат пари за наредниот фикс.
Иако се работи за крајно нискобуџетен филм, саундтракот е од самиот Дејвид Боуви на чиј концерт Кристиане ќе дојде во допир со доп за прв пат.
Интересно е што ниту една од улогите не е дадена на профи актери, кастингот се состои од рандом тинејџери од Берлин кои се пријавиле за улогите а во многу сцени учествуваат и прави џанаци и сквотери.

Специфичен филм кој не верувам да остави некого рамнодушен, барем оние кои немаат против да знаат нешто за зависноста и луѓето кои потпаѓаат под нејзина власт.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.465
Поени од реакции
17.968
Dobriot, losiot i grdiot.

Mojot omilen film od detstvoto, samo sto togas ne znaev zosto tie glumci se tolku crni poveketo, i deka e western spaghetti zanrovski ( i sto e voopsto toa). Ona sto ne mozam a da ne go iskomentiram, filmot nema eden kadar visok, se e na mesto, pa i tie tri saata skoro, kolku sto trae, minuvaat brzo. Muzikata e poseben dodatok koja sovrseno ja gradi tenzijata. Ako nisto poveke, barem propoveda nekoja pravda i principielnost, koi denes ne gi naogam vo novite filmovi. Sekako posle nekoj mesec pak ke go gledam, filmot e bezvremenski.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.003
Поени од реакции
12.481
Dobriot, losiot i grdiot.

Mojot omilen film od detstvoto, samo sto togas ne znaev zosto tie glumci se tolku crni poveketo, i deka e western spaghetti zanrovski ( i sto e voopsto toa). Ona sto ne mozam a da ne go iskomentiram, filmot nema eden kadar visok, se e na mesto, pa i tie tri saata skoro, kolku sto trae, minuvaat brzo. Muzikata e poseben dodatok koja sovrseno ja gradi tenzijata. Ako nisto poveke, barem propoveda nekoja pravda i principielnost, koi denes ne gi naogam vo novite filmovi. Sekako posle nekoj mesec pak ke go gledam, filmot e bezvremenski.
Музиката е добра за дигестивниот систем. :D

Види ја таа свиња Ангелски Очи. Се кладам дека си нашол лесна работа.
И никогаш не заборава пријател (допрва ќе види колку не заборава пријатели). :pos:

Член од
20 мај 2023
Мислења
592
Поени од реакции
2.644
images.jpeg

Апла бавен и досаден. Ми фалеше повеќе мистерија, некаков заплет/пресврт, нешто неочекувано што ќе те остави со подотворена уста. Прстот е вперен во една личност, ама не држи во неизвесност до сам крај. Можело и подобро 6/10.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Alien: Romulus (2024)

Not great, but maybe terrible?

Толку многу сакав да го сакам филмов, али не. И постојано си ги дигам очекувањата и се хајпам за да се разочарам на крај. Не дека беше толку лош филм и веројатно да беше рандом нискобуџетен сај фај ќе му дадев и солидна рецензија. Али елиен е ова, си има цел лор и бекстори позади себе, ако пробуваш да го испоштуваш се тоа со некаква имитација и импровизација и тоа преку лош cgi и крпи залепи пишување со тук там по некој jump scare, тури му пепел. Приказната, ко концепт, ми се допадна, али имплементацијата слабо некако. Прочитав една рецензија у смисол - fan service, ако ова е fan service вие луѓе немате ништо гледано од франшизата до 3 ти дел или па прочитано нешто од dark horse. И се плашам дека на франшизата и е нанесена толку многу штета и има лоша слика, што ниту еден сериозен режисер не би се нафатил да режира пак филм за елиен. Кога би се нафатиле Вилнев или Камерон да го снимаат, филмот не би пател од вакви детски болести и во најмала рака не би изгледал несериозно или ко b rated movie со cgi ко од почеток на 2000 ти. 4 - 5 од 10, а и зошто све си мислам дека и Дизни/Марвел ја купија франшизата или тоа беше само за стриповите? Не вреди да се гледа во кино... Ова иде и под Ковенант.

Deadpool & Wolverine

Све што знам е дека сигурно прошле години, ако не и децении, како не сум се смеел вака на филм, и тоа на кино. Да излезе на добра снимка, би го гледл пак одма. 8 - 9 од 10

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.821
Поени од реакции
1.574
Trap

Ух човече каков филм! Конечно одлична приказна еден солиден трилер.
Надмудрување помеѓу сериски убиец и полициски профиличар кој фатил 10 такви убијци.

Kajgana Shop

На врв Bottom