- Член од
- 5 декември 2009
- Мислења
- 439
- Поени од реакции
- 66
Го гледав истиов филм, и можеби поради тоа што сум огромен фан на X-Men серијалот филмов слободно можам да речам дека е ОДЛИЧЕН. 9/10 !X-men First Class
Нема да речам залудно потрошени 2 часа али филмов е далеку од добар. Незнам до каде во холивуд ќе тераат со правење филмови од оваа франшиза , која според мене го достигна максималниот потенцијал со првите 2 филма(Режирани од Брајан Сингер- The Usual Suspects ).
Можеби Дарен да го режираше ќе испаднеше нешто друго али вака испаѓа филм во границите на просечноста.
Филмот е уствари приквел на првиот икс мен филм, и ни ги кажува почетоците на мутантите. Незнам како е во стрипот али искрено ми е ску*чено со филмови кои што ја вклучуваат студената војна(или понародски кажано амери против руси),а овде тој конфликт е во преден план на приказната ( Генералот кај русиве го Толкува Раде Шербеџија,вообичаена улога за него во последно време). Второ што не ми се допадна е онај момент кога суперхероите си ги дознаваат своите супер способности , 5ти филм е аман од франшизава и некој со мало познавање од неа нема потреба тоа да го гледа,а веќе кога тоа го правиш, направи го на некој по фин начин а не ајде во круг ќе се собереме и ќе покажуваме кој што знае.
И трет минус на филмов е изборот на актери. Не дека актерите се лоши , напротив ама имаа недостаток на харизма за да толкуваат супер херој (нешто спротивно од Патрик Стјуарт и Иан МеКелен).
Од другата страна како филм во кој преден план е акцијата а не глумата и не е толку лош филмов. Значи не е од оние филмови кои ве "заглупавуваат" али 8цата што ја има на имдб е преценета (на мое зачудување високо котира и кај патлиџаните па гледајте го и проценети сами дали заслужено високо котира или не ).
6/10
Како што кажа zee German погоре се работи за почетоците на мутантите односно сето она што го гледавме во трилогијата X-Men како дошло до тоа... филмов почнува со иста сцена како и првиот филм (мислам дека беше првиот) во кој се прикажува Магнето во Аушвиц (ко ќе ја тргни таа портата) /
Нема да зажалите и да не сте фан на филмовите, а доколку сте фан веднаш симнувајте го и гледајте го - R5 снимката, која е доста добра, веќе е на торент