Голема мрза ме има фатено..
Оскар-номинираните не ги рецензирам, плус секогаш сум обратно, како лани каде само јас си ја сакав Сандра Булок, само јас си ја гласав и си доби. Haha, suckers! Go go Black Swan! Чек.. имав поента некаде. А да, сакав да рецензирам едно, во најмала рака, феноменално ремек дело. Станува збор за:
El Laberinto del Fauno (2006)
Вивидна. Зборот што ја опишува оваа мрачна, брутална, морбидна фантазија. Во 1944 за време на цивилната војна, девојчето Офелија која е изложена на фашистичкиот режим на капетанот Видал, трудната и болна мајка, и целотот тоа насилство се повелкува во себе, во еден сосема поинаков свет, во еден лавиринт каде запознава едно сомнително чудно суштество (faun, pan, w/e) кое и вели дека е оддамна изгубената принцеза на подземно кралство и дека треба да обработи три задачи за да може да се врати. Двосмисленоста на опасните задачи е очигледна, гледаме како се соочува со нејзините стравови и како полесно почнува да соработува со реалноста во тогаш-суровата-околина во која е сместена без предтоа доволно време за адаптација.
Во паралела оди војната и обидите за задушување на бунтовниците каде акцентот се става на поквареноста на капетанот Видал кој е здиво-одземувачки одглумен негативец. Нешто као Christoph Waltz, but less creepy. И значително побрутален. Девојчето истотака е солидно одглумено и покрај тие квалитети додај феноменални анимации, имагинација која нема крај и Guillermo del Toro - 3 оскари и хорор-бајка за возрасни. A замисли, ретко давам шанса на странски филм. Еј, на шпански е by the way.
Стварно ја доловува детската невиност и безграничната фантазија. Каде ни смртта не е крајна дестинација и каде во тој свет ни таа нема јурисдикција. Секоја чест 10/10. И RocknRolaa ако не го гледа ќе ја тргнуваме од модератор.
О, и чудово го о-б-о-жавам!