Последен гледан филм со кратка рецензија

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.437
Поени од реакции
6.085
Agora (2009)

Еве нешто од имдб за филмов пошто што да напишев поинаку ке го расипев филингот(Рејчел Вајс одлично глуми а најверојатно слабо е гледан филмов ради христијанската црква која најверојатно не би се сложила со тематиката иако е за поштовање)
-
A historical drama set in Roman Egypt, concerning a slave who turns to the rising tide of Christianity in the hopes of pursuing freedom while also falling in love with his master, the famous female philosophy professor and atheist Hypatia of Alexandria.

на имдб има 7.3 јас давам една 9ка :) (иако сум христијанин филмов е маст си за да се сфати точно каква била и е христијанската црквата и како ја злоупотребувале библијата во свои цели)

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959

Во петокот го гледав The Notebook. Филмот е од 2004 и не знам како го имам пропуштано до сега. Немам зборови, до сега дефинитивно најдобра љубовна драма што ја имам гледано. Глумата и емоциите кои се испреплетуваат се неопишиви со зборови, тоа мора да се види.

Инаку станува збор за забранета љубов за време на еден летен распуст од страна на родителите, на релација богат-сиромав. Минува време, бидува што бидува и после 7 год. тие пак се среќаваат ..

Член од
21 март 2010
Мислења
1
Поени од реакции
3
The Count of Monte Cristo (2002)

Ovoj film e baziran na knigata od Aleksandar Dima, koj se inspiriral od vistinska prikazna za covek predaden od site sto gi smetal za prijateli i koj bara odmazda. Jas mislam deka e eden od najdobrite filmovi na site vremeinja i ne smee da se propusti.

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Во петокот го гледав The Notebook. Филмот е од 2004 и не знам како го имам пропуштано до сега. Немам зборови, до сега дефинитивно најдобра љубовна драма што ја имам гледано. Глумата и емоциите кои се испреплетуваат се неопишиви со зборови, тоа мора да се види.

hahahah. Филмов е правен според книга. hahahaha

The Dude

Лајно
Член од
25 мај 2009
Мислења
502
Поени од реакции
321
Се враќам од "пензија" само заради филмов. Добитникот на оскар за најдобар филм од не англиско говорно подрачје, аргентинскиот, El secreto de sus ojos. Нема да замарам со долга рецензија, ќе ви кажам дека толку емоции во еден филм немам видено (ниту во Синема Парадизо), според мене филм на денценијата (во најмала рака). Филм кој секој филмофил мора да го погледне.

п.с. За ефектот да биде целосен, најдобро би било да го гледате сами или максимум со уште еден.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Shutter Island (2010)

Ме изненади неоригиналноста на филмов. Не затоа што филм мора да биде оригинален за да е добар, туку затоа што се работи за трилер/мистерија, а такви филмови имаме изгледано толку многу што ако не е нешто оригинално, стануваат предвидливи, мистеријата се губи и се оди по ѓаволите. Така ми беше барем мене: на пола филм, ако беше и до пола, после сцените во кои ја замислува жена му во прегратка, па прегратката со другата жена во болницата и прикажувањето на мртвото девојче, веќе е јасно (и сериозно, не го чепкајте спојлеров ако не сте гледале)
дека тој е пациентот. Мала Sixth Sense финтица...
Многу провидно и после тоа нема што да се гледа. Згора на тоа, филмот е издолжен претерано.

Глумата е на ниво со оглед на актерската екипа и сигурно дека не е така лош филм за гледање, но мислам дека е преценет и дека е еден од најслабите филмови на Скорсезе. Да беше некој рандом режисер, веројатно немаше да очекувам ништо од филмот и повеќе ќе ми се допаднеше.

Сите сакаат да се возат на возот LOST...

6.5/10

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213
Многу ме мрзи во последно да пишам рецензии, а имам многу за кажување. Многу изгледани филмови деновиве. Ќе го издвојам филмот кој најмногу крена прашина изминатиов период.
Го гледав на кино, не во 3D. Ќе пишам накратко затоа што на подолго немам време и желба баш за овој филм да пишам.
Ефектите и анимацијата се извонредни, тука нема збор, чиста 10ка. Ама изгледа ресурсите требало да ги потрошат на некоја подобра приказна.
Мислам, приказната од кај све не е крадена. Најпрво може да се забележи сличност со филм на Дејвид Линч, Dune, па од добро познатиот Покахонтас за чија споредба имав прочитано и пред да го гледам филмот и веќе ко го изгледав навистина се уверив дека е така. :toe:
Трето, филмот украл елементи од еден мини серијал Dinotopia со вашиот омилен Вентворт Милер. Кој го гледал овој 4 часовен минисеријал сигурно би се потсетил што е украдено. Моментот кога ги припитомуваат суштествата кои летаат (во Динотопија е со Скајбексите (ако добро се сеќавам дека така се викаа) ), и сите останати сцени со тие суштества потсеќаа на тоа.
И за накрај, последната борба да ме потсети на елементи од Star Wars.
И за уште понакрај, многу се нервирам шо
Баже ко ќе го прочитат ова ќе ме карат :toe:.

Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Fourth Kind Четвартиот вид со Мила Jовович е много добар филм и кажуват дека е по реален случаj. Мислам имаше го поназад во тема , филмот е сликан во Бугариjа во Витоша и мислам е добар тип на реални психотреjлери.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Shutter Island (2010)

Ме изненади неоригиналноста на филмов. Не затоа што филм мора да биде оригинален за да е добар, туку затоа што се работи за трилер/мистерија, а такви филмови имаме изгледано толку многу што ако не е нешто оригинално, стануваат предвидливи, мистеријата се губи и се оди по ѓаволите. Така ми беше барем мене: на пола филм, ако беше и до пола, после сцените во кои ја замислува жена му во прегратка, па прегратката со другата жена во болницата и прикажувањето на мртвото девојче, веќе е јасно (и сериозно, не го чепкајте спојлеров ако не сте гледале)
дека тој е пациентот. Мала Sixth Sense финтица...
Многу провидно и после тоа нема што да се гледа. Згора на тоа, филмот е издолжен претерано.

Глумата е на ниво со оглед на актерската екипа и сигурно дека не е така лош филм за гледање, но мислам дека е преценет и дека е еден од најслабите филмови на Скорсезе. Да беше некој рандом режисер, веројатно немаше да очекувам ништо од филмот и повеќе ќе ми се допаднеше.

Сите сакаат да се возат на возот LOST...

6.5/10
Потполно се согласувам со тебе. Филмов е веќе видена приказна, и мене ми е многу сличен so
A Beautiful Mind
и е премногу предвидлив. Во секој случај единствено нешто што ми се допадна во филмот беше извонредната глупа на Леонардо ДиКаприо и му давам 10/10.

Во продолжение еве што сум гледал синоќа.

Нема да пишувам рецензија ( знам дека е против правилата ) затоа што ќе ви го расипам филингот на тие што не сте го гледале а планирате да го гледате. Значи филмов е, како да се изразам...Нешто неверојатно! Да направиш таков филм со таква приказна и толку одлично се да биде скоцкано во 60 тите години од минатиот век е нешто неописливо. Гледајте го филмот и споделете импресии. Go Hitchcock Go! Следен на листата ми е Birds ( Птици ) пак од Алфред Хичкок.

Кантона ис Бек

Mиљонерче
Член од
23 февруари 2010
Мислења
1.385
Поени од реакции
905
Match Point

Интересна драма за еден сиромашен ирски тенисер кој се откажува од активно играње на тенис и се преселува во Лондон каде станува инструктор на богати клиенти во еден клуб. Се запознава со богато момче со кое почнуваат да се дружат. Од таа дружба тој ја запознава сестра му и свршеницата на богатото момче. Сестра му ја жени, а со свршеницата почнуваат афера која подоцна ќе донесе интересен сплет на настани............

Мене многу ми се допадна филмот, Скарлет Јохансон одлично глуми, оцена 9/10.

Pinturicio

Forza Juventus !!!
Член од
22 септември 2007
Мислења
1.705
Поени од реакции
109
Голема фама се дигна околу Shuter Island, а повеќето од добрите познавачи на трилер/мистерија филмовите се сложуваат дека филмот дури е и под просечен. Филмот не е ништо оргинално, туку е веќе видено, но како што рече еден член погоре, кој слободно може да се нарече дека е одличен познавач на филмот како жанр, не е потребна оргиналност за да некој филм и допре до гледачите во вистинска смисла.

После Sixth Sense и Beautuful Mind, се друго што ќе се проба да се направи во овој стил ќе биде веќе видено и публиката нема да биде воодушевена. Островот Шатер залажа со тоа што во Америка постигна рекордна гледаност, што резултираше рајава да го побара филмов ( некои тек да се заебат и да идат у Рамстор да дадат 150 денари , како ја на пример ) и после тоа да нема импресии којзнае какви. Еве некој кој е воодушевен од филмов баш сакам да ми објасни што е добро во филмов ?!

На имдб мислам дека има оцена 8.1, ја би му дал едвај 6, и тоа благодарение на одличната глума на Ди Каприо, за што сите се сложуваме.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Das weisse Band

Многу повеќе очекував од овој филм кој има освоено многу награди на меѓународни фестивали, а беше номиниран за најдобар странски филм за овогодинешните оскари.Со право не го доби оскарот, тој аргентинскиот филм е многу подобар дефинитивно.
Во филмот се опишува животот во едно германско село пред втората светска војна. Нема посебна приказна, се опишуваат животите на неколку семејства во селото. Раскажувач е селскиот учител, тој на почетокот вели дека се случуваат многу чудни работи во селото, кои почнуваат со несреќата на докторот кој паѓа од коњ.
Но за мене такви чудни работи воопшто не постојат. Се гледа дека во селото има многу нечесност, а прикажана е и големата строгост кон децата кои не се послушни.
Филм без добро сценарио, глума просечна, не би имало што да се научи. Не го препорачувам на никому, беспотребно изгубени два часа.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Das weisse Band

Многу повеќе очекував од овој филм кој има освоено многу награди на меѓународни фестивали, а беше номиниран за најдобар странски филм за овогодинешните оскари.Со право не го доби оскарот, тој аргентинскиот филм е многу подобар дефинитивно.
Во филмот се опишува животот во едно германско село пред втората светска војна. Нема посебна приказна, се опишуваат животите на неколку семејства во селото. Раскажувач е селскиот учител, тој на почетокот вели дека се случуваат многу чудни работи во селото, кои почнуваат со несреќата на докторот кој паѓа од коњ.
Но за мене такви чудни работи воопшто не постојат. Се гледа дека во селото има многу нечесност, а прикажана е и големата строгост кон децата кои не се послушни.
Филм без добро сценарио, глума просечна, не би имало што да се научи. Не го препорачувам на никому, беспотребно изгубени два часа.
Не ми се пишуваше воопшто рецензија за филмов, само сакам да го потврдам твоето мислење. Филмот е изгубено време, воопшто не ми е јасно како се нашол во номинирани филмови. Некој обид за автентичен црно-бел филм од 30-тите, ако е тоа она што им се допаднало на луѓето. Аргентинскиот филм El secreto de sus ojos (2009) заслужено ја освои наградата за најдобар странски филм, далеку е и пред овој и пред холивудските филмови од 2009.

creator_92

haker4e
Член од
16 јануари 2009
Мислења
188
Поени од реакции
3
мн јако филмче мора да го гледате се работи као еден воз ќе снема сопирачки и ќе излета од шините а во него има атомска бомба старо филмче али мн јако...!

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.349
Поени од реакции
8.433
Remember Me 2010

Кога го видов филмот дека е со овај мадафакерот и неколку коментари за филмот реков сег адојде времето за добар филм годинава иако е драма и романса се разочарав вкрај и е добар само за женските кои го сипатизираат Роберт Патинсон и мо=ат да го видат во подобро издание од вампир во тлилајт зоне Во романтичната драма Запомни ме, Роберт Pattinson игра Тајлер, бунтовен млад човек во Њу Јорк, кој има напнати односи со својот татко (Pierce Brosnan) разделени уште од трагедија на неговото семејство. Тајлер да не мислеше дека некој би можеле да се разбере она што се случуваше во текот на денот, додека тој се состана Ally (Emilie de Ravin) која истотака има трагедија во нејзиниот живот но преку запзнавањето со неа поради идмазда за нејзинот татко ќе се вљуби во неа и ќе најде мир . Љубовта е последната работа на неговиот ум, .преку нивната љубов, тој почнува да најдете среќа и значење во неговиот живот
абе што да ви кажавам од целиот филм вредат само десет минути и моја оценка 5/10

Kajgana Shop

На врв Bottom