Помош - сакам да градам!

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
660
Нема да се наруши статиката од неколку тераси сигурно. Веќе има згради каде не знам според која процедура ама сите имаат тераси веќе +10 години.
Samata konstrukcija I materjal e 400-500kg minimum. Toa pomnozi go so 12 sprata maximum vo idnina zasto sekoj saka kako komshijata da ima terasa pa vidi kolku ne e mnogu.
 
Член од
22 април 2020
Мислења
17
Поени од реакции
8
Ме интересира која е постапката за изведба на нова тераса/балкон во зграда која нема и дали реално може да се добие дозвола од општина (или од каде и да треба) и дали треба да се добие дозвола од станарите на зградата (претпоставувам како и за друго треба повеќе од 51% согласност).
На сликата со Црвена боја треба да е новата тераса која би се извела со челична конструкција анкерисана на бетонските столбови и греди од зградата.
Прегледај го приврзокот 366588
Прегледај го приврзокот 366589
Треба да се направи Основен проект за доградба на балкон, треба да се види дали има услови за такво нешто, законски, да извадиш ДУП, да направиш нумерички итн... и треба да го помини статичарот проектот во ИЗИИС. Исто како што пиша ти треба 51% согласност од станари.
 

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
754
Поени од реакции
1.031
кои керамиди ги препорачувате, што да гледам при избор?
 
Член од
11 мај 2023
Мислења
1
Поени од реакции
1
Здраво, ми треба услуга од архитект човек или фирма , што ќе ми изработи комплетна докумнтација за надградба на балкон и реновирање на гаража. Дали има некој контакт од некој архитект кој би бил заентересиран. Знам дека проектов е мал и не е интересен за големи фирми. А проект мора да изработам за да добијам соодветна дозвола од општина.
Ви благодарам
 
Член од
22 декември 2018
Мислења
414
Поени од реакции
590
кои керамиди ги препорачувате, што да гледам при избор?
Ќерамиди Tondach Continental 9
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.943
Поени од реакции
4.096
Ќерамиди Tondach Continental 9
Пофални зборови има и за „Кањижа„ ама повеќе како сеќавање на минат квалитет...
 

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.046
Поени од реакции
36.471
Потребни ли се дозволи за градба за тие монтажните куќи? Не е во урбана средина, за викендица ми е на место шо го имам скоро во планина.
 
Член од
22 декември 2018
Мислења
414
Поени од реакции
590
Пофални зборови има и за „Кањижа„ ама повеќе како сеќавање на минат квалитет...
Јас ставив од Тондах задоволен сум, а и општо гледам видеа за покриви гледам доста ги земаат тондах ќерамидите, тие што се во боја се доста убави, се малку поскапи во боја али изгледаат доста добро, е сега многу е битно да ги местат добри мајстори, доколку не ги штрафи капаците ги лепи со малтер, ќе ти го грди покривот. Тондах капаците си имаат штрафови како и лим под нив се мести исто. Многу е битно мајсторите да се искусни и да го направат како треба покривот.
 
Член од
22 април 2020
Мислења
17
Поени од реакции
8
Потребни ли се дозволи за градба за тие монтажните куќи? Не е во урбана средина, за викендица ми е на место шо го имам скоро во планина.
Дозвола за градба треба за било каков објект, нема врска од што е направен. Ама ако не те пријави некој не верувам дека во планина некој ќе ти направи проблем, а ако те пријави ќе си имаш проблеми
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.943
Поени од реакции
4.096
Потребни ли се дозволи за градба за тие монтажните куќи? Не е во урбана средина, за викендица ми е на место шо го имам скоро во планина.
А како ќе добиеш одобрение за градење за објект на парцела која е надвор од опфатот од одредена планска документација (град, село, вон населено место...) и како ќе добиеш приклучоци на инфраструктурните водови (ако ги има во близина)?...

Штом не си во урбан(изиран)а средина, можеш да градиш само „на диво„.
 
Член од
22 април 2020
Мислења
17
Поени од реакции
8
А како ќе добиеш одобрение за градење за објект на парцела која е надвор од опфатот од одредена планска документација (град, село, вон населено место...) и како ќе добиеш приклучоци на инфраструктурните водови (ако ги има во близина)?...

Штом не си во урбан(изиран)а средина, можеш да градиш само „на диво„.
Со урбанистички проект, ама колку му е исплатливо тоа е друг проблем
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.943
Поени од реакции
4.096
Со урбанистички проект, ама колку му е исплатливо тоа е друг проблем
И пред урбанистичкиот, мора да постои планска документација од повисок ред, така да работите се условени едни со други...
Исплатливоста е релативна работа, особено ако градителот нема проблем со финансирање на потребната документација и градењето на посакуваниот објект.
 
Член од
22 април 2020
Мислења
17
Поени од реакции
8
И пред урбанистичкиот, мора да постои планска документација од повисок ред, така да работите се условени едни со други...
Исплатливоста е релативна работа, особено ако градителот нема проблем со финансирање на потребната документација и градењето на посакуваниот објект.
Не мора да постои планска документација од повисок ред, има некои услови нормално, како на пример да има пристапен пат, ама има начин како да се заврши работата легално доколку се исполнуваат условите. Ќе си најди архитект кој откако ќе ја види локацијата ќе му кажи што и како натаму.
 
Член од
27 декември 2022
Мислења
8
Поени од реакции
3
cena za rabotna raka za lepak mreza abrib???
 

Kajgana Shop

На врв Bottom