Помош - сакам да градам!

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.096
Поени од реакции
3.292
Како бе 1200 евра за проект?
Па колку мислеш дека е, нормално вие правите дивоградби и ве боли к. ама кај нас одма ќе ти дојдат да те ебат.

Колку што имам слушнато за еден спрат некој наплаќаа по 700 евра, секој си има различна цена, ама проблемот се јавува подоцна кога ќе треба да најдеш фирма да ти ја прави куќата, така треба законски, а ние си викаме мајстори на црно и после пак треба да најдеш некој со фирма за да си ја впишеш куќата во катастар.

На министерството за транспорт и врски имаше бесплатни проекти, дали уште ги има немам поим.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.420
Поени од реакции
4.908
Па колку мислеш дека е, нормално вие правите дивоградби и ве боли к. ама кај нас одма ќе ти дојдат да те ебат.

Колку што имам слушнато за еден спрат некој наплаќаа по 700 евра, секој си има различна цена, ама проблемот се јавува подоцна кога ќе треба да најдеш фирма да ти ја прави куќата, така треба законски, а ние си викаме мајстори на црно и после пак треба да најдеш некој со фирма за да си ја впишеш куќата во катастар.

На министерството за транспорт и врски имаше бесплатни проекти, дали уште ги има немам поим.
Мене малце ми се чини 1200, не многу.
Криминално малце.
Инженерите од градежништвото се нај газената алка во државава, а виновни се од урбана мафија која веќе со децении ја држат луѓето од власта.
Ги продаваат становите по 1500 евра а плаќаат по 2, 3 евра на квадрат за проектирање.
Градењето на црно го овозможуваат криминалните институции и инспектори кои цицаат од митови и шантажи.
Да се менува ДУП ти одолговлекуваат со години за обична куќа.
Па и законот за легализација ги докрајчо аркитектите иуште повеќе.
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
В
Мене малце ми се чини 1200, не многу.
Криминално малце.
Инженерите од градежништвото се нај газената алка во државава, а виновни се од урбана мафија која веќе со децении ја држат луѓето од власта.
Ги продаваат становите по 1500 евра а плаќаат по 2, 3 евра на квадрат за проектирање.
Градењето на црно го овозможуваат криминалните институции и инспектори кои цицаат од митови и шантажи.
Да се менува ДУП ти одолговлекуваат со години за обична куќа.
Па и законот за легализација ги докрајчо аркитектите иуште повеќе.
Во право си сосема...После е чудно зошто некој не се концетрирал каков е распоред во становите и зошто има носечки столб во дневна... Архитрктите зимаат 15-40еур/м2 за квалитетен проект, се под тоа е импровизација и преработка на постоечки проекти.
 

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
189
Поени од реакции
4
Здраво на сите, во 2017 година прв пат станав член и поставив неколку прашања. Да се гради куќа е едно непроценливо искуство, нервозите бес од неопишливи размери но еве да кажам сите маки брзо се забораваат кога ќе се изгради. Треба се отворат очи посебно со пристапни патишта до својот плац бидејќи луѓето ќе те чекаат да влезеш во инвестиција и после ќе те уценуваат како сакаат.
имав среќа со 95% од мајсторите и поминав релативно добро.
Мој совет е кога се гради да се земе човек кој ја разбира работата и да гледа,контролира и советува.
Математиката дома на маса и кога ќе почнеш да градиш не е иста барем 30% повеќе ќе испадне. Имавме среќа да за време на градење материјалите беа на многу ниска цена и поминавме супер.
Скоро цела куќа се градеше за време на корона.
За цени ако праша некој….се е релативно
-Греди горе имам 30цм за да може да се реди подебела изолација
-Плочки од 260ден за м2 до 3600м2 (зависи каде)
-Прозори Salamander Blueevo.92 (одличен избор)
- Греење топлотна пумпа 16kw Mitsubishi ecodan со подно греење во цела куќа (една од поскапите инвестиции но одличен потег)
И така натака, ако некој нешто сака да праша во врска со некој процес може слободно.

поздравПрегледај го приврзокот 311635
Автоматски споено мислење:

Здраво на сите, во 2017 година прв пат станав член и поставив неколку прашања. Да се гради куќа е едно непроценливо искуство, нервозите бес од неопишливи размери но еве да кажам сите маки брзо се забораваат кога ќе се изгради. Треба се отворат очи посебно со пристапни патишта до својот плац бидејќи луѓето ќе те чекаат да влезеш во инвестиција и после ќе те уценуваат како сакаат.
имав среќа со 95% од мајсторите и поминав релативно добро.
Мој совет е кога се гради да се земе човек кој ја разбира работата и да гледа,контролира и советува.
Математиката дома на маса и кога ќе почнеш да градиш не е иста барем 30% повеќе ќе испадне. Имавме среќа да за време на градење материјалите беа на многу ниска цена и поминавме супер.
Скоро цела куќа се градеше за време на корона.
За цени ако праша некој….се е релативно
-Греди горе имам 30цм за да може да се реди подебела изолација
-Плочки од 260ден за м2 до 3600м2 (зависи каде)
-Прозори Salamander Blueevo.92 (одличен избор)
- Греење топлотна пумпа 16kw Mitsubishi ecodan со подно греење во цела куќа (една од поскапите инвестиции но одличен потег)
И така натака, ако некој нешто сака да праша во врска со некој процес може слободно.

поздравПрегледај го приврзокот 311635

Мој совет е да земете 3 понуди од фирми кои изведуваат и да им дадете до знаење дека ќе барате 3 понуди за да знаат дека нема играње. Така ќе имате најточна информација за цена.
Може ли подетални информации за топлинската пумпа? Колку квадрати загреваш? Со какви грејни тела (фенкојлери или само со инсталација во под или...)? Колкава највисока цена имаш платено за струја во зимни месеци?
Благодарам
 
Член од
12 февруари 2012
Мислења
227
Поени од реакции
25
Здраво на сите, во 2017 година прв пат станав член и поставив неколку прашања. Да се гради куќа е едно непроценливо искуство, нервозите бес од неопишливи размери но еве да кажам сите маки брзо се забораваат кога ќе се изгради. Треба се отворат очи посебно со пристапни патишта до својот плац бидејќи луѓето ќе те чекаат да влезеш во инвестиција и после ќе те уценуваат како сакаат.
имав среќа со 95% од мајсторите и поминав релативно добро.
Мој совет е кога се гради да се земе човек кој ја разбира работата и да гледа,контролира и советува.
Математиката дома на маса и кога ќе почнеш да градиш не е иста барем 30% повеќе ќе испадне. Имавме среќа да за време на градење материјалите беа на многу ниска цена и поминавме супер.
Скоро цела куќа се градеше за време на корона.
За цени ако праша некој….се е релативно
-Греди горе имам 30цм за да може да се реди подебела изолација
-Плочки од 260ден за м2 до 3600м2 (зависи каде)
-Прозори Salamander Blueevo.92 (одличен избор)
- Греење топлотна пумпа 16kw Mitsubishi ecodan со подно греење во цела куќа (една од поскапите инвестиции но одличен потег)
И така натака, ако некој нешто сака да праша во врска со некој процес може слободно.

поздравПрегледај го приврзокот 311635
Автоматски споено мислење:

Здраво на сите, во 2017 година прв пат станав член и поставив неколку прашања. Да се гради куќа е едно непроценливо искуство, нервозите бес од неопишливи размери но еве да кажам сите маки брзо се забораваат кога ќе се изгради. Треба се отворат очи посебно со пристапни патишта до својот плац бидејќи луѓето ќе те чекаат да влезеш во инвестиција и после ќе те уценуваат како сакаат.
имав среќа со 95% од мајсторите и поминав релативно добро.
Мој совет е кога се гради да се земе човек кој ја разбира работата и да гледа,контролира и советува.
Математиката дома на маса и кога ќе почнеш да градиш не е иста барем 30% повеќе ќе испадне. Имавме среќа да за време на градење материјалите беа на многу ниска цена и поминавме супер.
Скоро цела куќа се градеше за време на корона.
За цени ако праша некој….се е релативно
-Греди горе имам 30цм за да може да се реди подебела изолација
-Плочки од 260ден за м2 до 3600м2 (зависи каде)
-Прозори Salamander Blueevo.92 (одличен избор)
- Греење топлотна пумпа 16kw Mitsubishi ecodan со подно греење во цела куќа (една од поскапите инвестиции но одличен потег)
И така натака, ако некој нешто сака да праша во врска со некој процес може слободно.

поздравПрегледај го приврзокот 311635

Мој совет е да земете 3 понуди од фирми кои изведуваат и да им дадете до знаење дека ќе барате 3 понуди за да знаат дека нема играње. Така ќе имате најточна информација за цена.
Tocno drugar, ja imam istata pumpa, za podno, plocki. prezadovolen za 200m2
Автоматски споено мислење:

Може ли подетални информации за топлинската пумпа? Колку квадрати загреваш? Со какви грејни тела (фенкојлери или само со инсталација во под или...)? Колкава највисока цена имаш платено за струја во зимни месеци?
Благодарам
Drugar ja imam istata od gore spomenation post, 16kw so 90m2 podno dolen sprat, i 2 fenkojlera, goren sprat 4 fenkojleri i 200l sanitarna voda. prezadovolen. izolacija 10cm. smetki za struja zimno vreme do 6000 komplet. temperatura drzam samo so podno veke 2 godini na dolniot sprat do 26c a gorniot do 24. pogolema smetka od 6000den ne sum imal. investicijata vredi.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: su

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
189
Поени од реакции
4
Tocno drugar, ja imam istata pumpa, za podno, plocki. prezadovolen za 200m2
Автоматски споено мислење:


Drugar ja imam istata od gore spomenation post, 16kw so 90m2 podno dolen sprat, i 2 fenkojlera, goren sprat 4 fenkojleri i 200l sanitarna voda. prezadovolen. izolacija 10cm. smetki za struja zimno vreme do 6000 komplet. temperatura drzam samo so podno veke 2 godini na dolniot sprat do 26c a gorniot do 24. pogolema smetka od 6000den ne sum imal. investicijata vredi.
Благодарам за информациите,
Ве молам за уште една информација. Дали има проблеми топлинската пумпа со замрзнување на надворешната единица ( пример како климите кои прилично имаат проблем на магливо и влажно време)?
Благодарам
 
Член од
12 февруари 2012
Мислења
227
Поени од реакции
25
Благодарам за информациите,
Ве молам за уште една информација. Дали има проблеми топлинската пумпа со замрзнување на надворешната единица ( пример како климите кои прилично имаат проблем на магливо и влажно време)?
Благодарам
Sega za sega ne. Ova mi e treta godina. Treba da se vnimava i na lokacijata kade e instalirana.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: su
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.688
Имаме земено стар стан и потребно е комплетно да се изреновира, значи прозори, под, тоалети, кујни, вградени плакари итн итн. За да не се замарам со сите типови на мајстори ( генерално не познавам мајстори ниту за една ставка од реновирањето) дали може да ми препорачате човек, фирма, арх. биро, архитект или слично кои има „свои„ мајстори со кои работи и би можел да го заврши реновирањето?
 
Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
660
Имаме земено стар стан и потребно е комплетно да се изреновира, значи прозори, под, тоалети, кујни, вградени плакари итн итн. За да не се замарам со сите типови на мајстори ( генерално не познавам мајстори ниту за една ставка од реновирањето) дали може да ми препорачате човек, фирма, арх. биро, архитект или слично кои има „свои„ мајстори со кои работи и би можел да го заврши реновирањето?
Od lichno iskustvo ne bi ti preporacala.Takvi chovek firmi zemaat istovremeno poveke stana da renoviraat, majstorite gi plakaat pod cena I tie se priucheni,materjalot koj go stavaat(lepaci, izolacii, vodovod,)se najeftinite a I ne se prisutni za nadzor ,gi ostavat sami da rabotat.
Taka sto koga se vseliv vidov puknata golema plochka koga postavuvale vrata, koga varele nadvoreshna kaseta ostetile so metalni cestichki plochki, lavabo vo kupatilo ne stavile gumata sto odi so cheshma pa curi pri pogolem mlaz, napravile dve dupki za crevo za klima, mermer na prag ne zalepile,edno rebro na radiator vlazi, parket koga lakirale ne go lakirale so chetka tuku isturale lak I ima vozdushni meurchinja kako kapki niz nego, guma od prozor da dihtuva izvadile, redele parket I delovi koi bile so godovi gi stavile na vidno mesto a im kupiv plus dva kvadrata samo da gi trgaat I istite mi ostanaa,koga lepele sholja so silikon gi umachkale belite plochki pa izgleda zolto okolu sholja I ne se vadi so nisto, sifon vo kupatilo ne go pokrile pa go cemetirale so malter I odvaj delumno odi vodata....
Po mene treba lichno da si zemesh odmor I na glava da im visish. Da znaev nikogas nemase da dadam na drug da nadgleduva.Ovie raboti se preplateni za da bidat vakvi.Za 100 kvadrata renoviranjeto pred kovid me chinese 25000 evra.
 
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.688
верувам дека е така затоа и сакав да најдам некој кој чесно би си ја завршил работата и за тоа да биде платен а крајниот резултат да е без вакви големи фалинки како што ги наведовте во постот. некој што би го препорачале али излеа тешко дека ќе најдам.
за толку грешки ни јас не треба да ги надгледувам, само да ги најмам мајсторите би завршиле толку лошо а не па за некој да го платам +1200 евра.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.873
Поени од реакции
35.696
верувам дека е така затоа и сакав да најдам некој кој чесно би си ја завршил работата и за тоа да биде платен а крајниот резултат да е без вакви големи фалинки како што ги наведовте во постот. некој што би го препорачале али излеа тешко дека ќе најдам.
за толку грешки ни јас не треба да ги надгледувам, само да ги најмам мајсторите би завршиле толку лошо а не па за некој да го платам +1200 евра.
Твој близок човек обавезно цело време со нив, очекувај дека ќе ти се дигне притисокот, и немој да се заебеш да му дадеш пари пред да завршат работа, и да си исчистат се што ќе ошлакаат.

Ако си купиш материјал ти, ќе те заколат повеќе на работна рака, ако ги оставиш да купуваат сами материјал ќе те заколат троа таму, другото на работна рака.Тоа што ќе намислат, ќе си го наплатат во секој случај.
Јас си купував самиот материјал, не сакав да ги оставам да ми вградуваат што ќе им прдне, ама не поминав ефтино на работна рака.
Исто имав човек цело време да надгледува квалитет на тоа што го работат, и сепак го зезнале на крај. Завршиле со работа околу 12ч, му побарале пари демек ќе одат да купуваат материјали за друг објект што ќе го работат другиот ден, и рекле дека ќе се вратат сите 3ца да исчистат тоа што беше ишлакано со лепак/малтер - око не им видов повеќе, се отепавме чистење уште 3-4 денови после тоа.

И уште побитно, немој да си влегол во играта да им даваш алкохол, или да ги оставиш да штимаат по цел ден, јас со еден се искарав, требаше да става тенда, а сабајлето пред мене опна 300 грама ракија, и го пратив дома. Ако падне, ќе си имаш еден куп проблеми и главоболки.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.944
Поени од реакции
4.105
Po mene treba lichno da si zemesh odmor I na glava da im visish.
Токму така!...(y)
Имам куп причини ради кои не поднесувам „севисери„ и „мајстори„, а да не им висиш на главата, за да не ти ја утнат работата, а притоа и ти ја наплаќаат!...
 
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.688
Ме интересира која е постапката за изведба на нова тераса/балкон во зграда која нема и дали реално може да се добие дозвола од општина (или од каде и да треба) и дали треба да се добие дозвола од станарите на зградата (претпоставувам како и за друго треба повеќе од 51% согласност).
На сликата со Црвена боја треба да е новата тераса која би се извела со челична конструкција анкерисана на бетонските столбови и греди од зградата.
1675940363621.png
1675941686332.png
 
Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
660
Ме интересира која е постапката за изведба на нова тераса/балкон во зграда која нема и дали реално може да се добие дозвола од општина (или од каде и да треба) и дали треба да се добие дозвола од станарите на зградата (претпоставувам како и за друго треба повеќе од 51% согласност).
На сликата со Црвена боја треба да е новата тераса која би се извела со челична конструкција анкерисана на бетонските столбови и греди од зградата.
Прегледај го приврзокот 366588
Прегледај го приврзокот 366589
Neznam kakva e procedurata no ako site vo vertikala istoto go napravat ke se narushi celata statika na zgradata I neznam kolku e bezbedna.
Starite zgradi od sheesetite Kako sto e I ovaa imaat razlichen princip na gradba(konsultiraj staticar). So tek na vreme site ke stavat ankeri I chelichni konstrukcii....
Izvini no mene mi izgleda strashno.
 
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.688
Нема да се наруши статиката од неколку тераси сигурно. Веќе има згради каде не знам според која процедура ама сите имаат тераси веќе +10 години.
 

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom