Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.910
Поени од реакции
731
Дечки пак јас :D На лаптопот што го имам не сакаше да му се упали екранот кога го уклучив.Го поврзав и со обичен монитор пак несакаше.Се слуша дека лаптопот работи и ги има сите звуци до палење меѓутоа слика нема,што значи дека несака ни со излезот за обичен монитор.Пробав и да не е во струја ама пак несака.Дали има(и која) продавница за компјутери продава графички адаптери за лаптопи и дали може да се стави појака од претходнава САМО доколку не ја оправам оваа?Иако ке видам со еден другар да го средиме кај што го правеше он сепак доколку нечини таа,дали конфигурацијата ке издржи појака графичка?
Конфигурацијата е Intel C2Duo 2.0GHz,3 GB RAM,250 hdd,a графичката е nVidia GeForce 9300M G 256 MB.Совет/и? :D

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
До едно 20-25.000
Се забораив :D
Па види, во тој ценовен ранг, мислам дека најдобра опција е AMD Llano APU. Па, редно беше да склопиме и една Llano конфигурација (y)
Ако не знаеш, APU е accelerated processing unit, значи во еден чип интегригани се и GPU и CPU. (наместо GPU може да има и FPGA и слично, но во овој случај збориме за графички чип ака GPU) AMD Llano архитектурата е моментално најдобриот APU за десктоп и лаптоп конфигурации. Ти и така немаш да имаш потреба од јака графичка, нити пак од многу јак процесор, ова би било идеална комбинација за твои потреби. И APU носи значително намалена потрошувачка.

Еве вака,

CPU: AMD A8 3850 X4 2.9Ghz 4MB w/Radeon HD6550D
MB: Gigabyte A75-D3H
RAM: 2GB DDR3 1600Mhz Kingston CL9 HyperX Genesi x2
HDD: Samsung Spinpoint F3 1TB од Вортекс/Нико
PSU: Chiftech 500W од Мебиус (одлични буџет напојувања се и апсолутно нема потреба во тој буџет од 400 евра и за ваква конфигурација да дадеш пари на CM Silnet Pro/Real Power или Corsair напојување)
и некакво куќиште и режач

Вкупно: нешто помалку од 25000 ден.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Па види, во тој ценовен ранг, мислам дека најдобра опција е AMD Llano APU. Па, редно беше да склопиме и една Llano конфигурација (y)
Ако не знаеш, APU е accelerated processing unit, значи во еден чип интегригани се и GPU и CPU. (наместо GPU може да има и FPGA и слично, но во овој случај збориме за графички чип ака GPU) AMD Llano архитектурата е моментално најдобриот APU за десктоп и лаптоп конфигурации. Ти и така немаш да имаш потреба од јака графичка, нити пак од многу јак процесор, ова би било идеална комбинација за твои потреби. И APU носи значително намалена потрошувачка.

Еве вака,

CPU: AMD A8 3850 X4 2.9Ghz 4MB w/Radeon HD6550D
MB: Gigabyte A75-D3H
RAM: 2GB DDR3 1600Mhz Kingston CL9 HyperX Genesi x2
HDD: Samsung Spinpoint F3 1TB од Вортекс/Нико
PSU: Chiftech 500W од Мебиус (одлични буџет напојувања се и апсолутно нема потреба во тој буџет од 400 евра и за ваква конфигурација да дадеш пари на CM Silnet Pro/Real Power или Corsair напојување)
и некакво куќиште и режач

Вкупно: нешто помалку од 25000 ден.
Ијј не сум знаел за овие APU процесори :D Интересно и стварно око ми фати...Ми се свиѓа што е нова технологија и ако го земам во денешно време нема потреба да се жалам па да надоградувам, ова ствааарно ми се допадна :D

Него малце едно прашање можда нубско.:
Матичнава има интегрирана графичка, како она и таа од AMD Llano ќе се поднесуваат или интегрираната се гаси? Нема љутиш, али ова првпат слушам и стварно око и мерак ми фати, значи забеган сум бил ептен :D
Ај да не замарам ќе си гуглам ја најбоље..

Иначе стварно добра препорака ми дае, +1000 за ова :) Иначе напајањето е RP?

EDIT:
СЕ заљубив у APU-во :D Ептен е добро за тие пари, ем можам да си го испунам меракот играјќи некои од новиве наслови како Crysis 2
http://www.youtube.com/watch?v=0kGwrqSntFs

И тоа на резолуција од 1366х768 (пошо 18.5“ ми е LCD-то) мислам супер ќе иде :) Види види со еден удар 2 муви :D Ова ПРЕМНОГУ ми се свиѓа

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ијј не сум знаел за овие APU процесори :D Интересно и стварно око ми фати...Ми се свиѓа што е нова технологија и ако го земам во денешно време нема потреба да се жалам па да надоградувам, ова ствааарно ми се допадна :D

Него малце едно прашање можда нубско.:
Матичнава има интегрирана графичка, како она и таа од AMD Llano ќе се поднесуваат или интегрираната се гаси? Нема љутиш, али ова првпат слушам и стварно око и мерак ми фати, значи забеган сум бил ептен :D
Ај да не замарам ќе си гуглам ја најбоље..

Иначе стварно добра препорака ми дае, +1000 за ова :) Иначе напајањето е RP?

EDIT:
СЕ заљубив у APU-во :D Ептен е добро за тие пари, ем можам да си го испунам меракот играјќи некои од новиве наслови како Crysis 2
http://www.youtube.com/watch?v=0kGwrqSntFs

И тоа на резолуција од 1366х768 (пошо 18.5“ ми е LCD-то) мислам супер ќе иде :) Види види со еден удар 2 муви :D Ова ПРЕМНОГУ ми се свиѓа
Нема интегрирана графичка на матичната, него се користи таа од APU-то :)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Нема интегрирана графичка на матичната, него се користи таа од APU-то :)
А ако стаиш некоја додатна картица може да работат “заедно“ или не?

А да, а кулер каков да се намонтира, т.е. да не бара некој специјален за тој socket или може било кој?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
А ако стаиш некоја додатна картица може да работат “заедно“ или не?

А да, а кулер каков да се намонтира, т.е. да не бара некој специјален за тој socket или може било кој?
Мислам дека ќе дојде кулер со процесорот, т.е. ваљда овие се box верзии. За секој случај прашај ги во Анхоч.
И да, ќе може да ставиш и дискретна карта, а за тоа дали ќе работат заедно, мислам дека и кај оваа платформа има можност за Hybrid Crossfire (интегрираната работи додека си на десктоп/сурфаш/работиш со документи, а дискретната кога играш игри и сл.), можеби сум во грешка.
А, и неможеш да комбинираш интегрирана и дискретна графичка и да добиеш поголема моќ, тоа може само со две или повеќе дискретни картици. (CrossfireX/SLI)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Мислам дека ќе дојде кулер со процесорот, т.е. ваљда овие се box верзии. За секој случај прашај ги во Анхоч.
И да, ќе може да ставиш и дискретна карта, а за тоа дали ќе работат заедно, мислам дека и кај оваа платформа има можност за Hybrid Crossfire (интегрираната работи додека си на десктоп/сурфаш/работиш со документи, а дискретната кога играш игри и сл.), можеби сум во грешка.
А, и неможеш да комбинираш интегрирана и дискретна графичка и да добиеш поголема моќ, тоа може само со две дискретни картици.
Аха, фала многу. Ова навистина е доволна конфигурација за мене, а и матичнава е добра за апгрејд, па ако искочи нешо поново лесно ќе можам да си го намонтирам :)

А напајањето е real power?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Аха, фала многу. Ова навистина е доволна конфигурација за мене, а и матичнава е добра за апгрејд, па ако искочи нешо поново лесно ќе можам да си го намонтирам :)

А напајањето е real power?
Да.

А, и да те предупредам :) Ќе можеш да ставиш нов процесор којшто ќе лежи на FM1 сокет, значи само APU-а.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Да.

А, и да те предупредам :) Ќе можеш да ставиш нов процесор којшто ќе лежи на FM1 сокет, значи само APU-а.
Нормално, не бе ја мислев да му опнам i7-ца :D
Овакво нешто на мене баш ми треба...Епа значи штом е FM1 сокет, 100% е различен од AM2/AM3 а тоа значи дека ќе треба и таков кулер...лее има ко циган да ги прашувам у продавница кулер за FM1 сокет :D ...А ко што има некои:
За какво радио ти треба? :)

Член од
12 август 2009
Мислења
141
Поени од реакции
9
А, и неможеш да комбинираш интегрирана и дискретна графичка и да добиеш поголема моќ, тоа може само со две или повеќе дискретни картици. (CrossfireX/SLI)
Може да се комбинираат дискретната и интегрираната :)

AMD also introduces a new feature with their A-Series platform called "Dual Graphics". This is basically AMD's CrossFire in disguise. It combines the processing power of the CPU integrated Radeon graphics with an additional discrete graphics card. For optimum results, AMD recommends a low-end Radeon card like HD 6450, 6570 or 6670.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Може да се комбинираат дискретната и интегрираната :)

AMD also introduces a new feature with their A-Series platform called "Dual Graphics". This is basically AMD's CrossFire in disguise. It combines the processing power of the CPU integrated Radeon graphics with an additional discrete graphics card. For optimum results, AMD recommends a low-end Radeon card like HD 6450, 6570 or 6670.

Tnx, се побркав ја :LOL:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
Луѓе, ај некој што има купено Media Range Dual Layer DVD-R да ми каже дали се во ред дисковите? Ги има во EMI Media, ги продаваат 35 денари/парче, али финтата е што немаат режач у продавница да ги испробаат, а не ги дозволуваат враќање на цедиња. Еднаш купив од нив no-name Dual Layer DVD-R за 50 денари, и ниту кај мене ниту кај другар го читаше, и нејќеа да ми го заменат. Затоа за да не фрлам и сеа пари ми треба некој што имал искуство со овие дискови да ми каже дали работат.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Луѓе, ај некој што има купено Media Range Dual Layer DVD-R да ми каже дали се во ред дисковите? Ги има во EMI Media, ги продаваат 35 денари/парче, али финтата е што немаат режач у продавница да ги испробаат, а не ги дозволуваат враќање на цедиња. Еднаш купив од нив no-name Dual Layer DVD-R за 50 денари, и ниту кај мене ниту кај другар го читаше, и нејќеа да ми го заменат. Затоа за да не фрлам и сеа пари ми треба некој што имал искуство со овие дискови да ми каже дали работат.
Тоа EMI медиа е во рамстор? Од таму имам купувано од овие по 35 денари и за сега сите беа ок. Само едно ми се заеба..но не знам дали јас бев крив..на крај излезе некој ерор кога режав adobe cs5.5 но кога го ставив двд-то ги читаше фајловите :)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Дечки имам лап топ Compaq ARMADA m700.. Прилично стар модел, многу е спор.. Сега не ми треба за игри само ќе ми врши работа ако е малце побрз.. Што процесор ќе ми препорачате? Некоѓаш ми вика дека и немам голема Рам Меморија кога ќе уклучам повеќе табови на интернет.. Па ќе треба и РАМ да си земам..

Кажете ми дали ми се исплати да го надоградувам пошто не се скапи деловите поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom