Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Ајде ако може мала помош :)

Кога гледам 1к филмови на ТВ со усб од 16гб филмовите малце сецкаат (најверојатно поради слабата read speed на усб-то?), а кога пуштам 4к видео на усб од 4гб тоа не сецка.

Дали проблемот е до усб-то или нешто друго? Ако е до него, дајте ми предлог што усб да купам што нема да прави проблеми и на 4к резолуција?

Ако купам усб 3.0 дали портот на ПЦ што е 2.0 ке го чита усб 3.0?

И дали е попаметно да купам екстерен хард само за филмови што се преку сила 30гб?
Не е до read speed сигурно, секое усб има над 10-12 МБ/с read speed (~ над 100 Mbps), најверојатно е до филмовите, каков Rip е поточно и со колкав битрејт е видеото. Може и самиот ТВ да неможе да пушта видеа со поголем битрејт.

Член од
25 септември 2009
Мислења
793
Поени од реакции
368
Ми треба матична плоча за лаптоп HP 4720s ??? Доколку некој има или знае некој што би можел да најде нека ми каже во ПП!

Член од
7 јули 2008
Мислења
36
Поени од реакции
17
Не е до read speed сигурно, секое усб има над 10-12 МБ/с read speed (~ над 100 Mbps), најверојатно е до филмовите, каков Rip е поточно и со колкав битрејт е видеото. Може и самиот ТВ да неможе да пушта видеа со поголем битрејт.
Филмовите се 1080p.BluRay.X264 mkv фајлови, тотал битрејт имаат од 90000 до10447kbps и потсецнуваат, за разлика од нив 4к видеото е МП4 фајл со 21127kbps и шиба без проблем.

Телевизорот е Samsung ue55hu6900

Sir Dalton

Ću te patošem!
Член од
30 март 2010
Мислења
54
Поени од реакции
4
Ako moze mala pomos?

Imam Acer Aspire e5-511 laptop i pokusavam da go povrzam so TV via HDMI... fintata se sostoi vo slednovo: koga ke go povrzam kabelceto niso ne se prikazuva na tv na soodvetniot hdmi izlez, idam na Fn+F5 (toa mi e za display toggle (switches display output between the display screen, external monitor (if connected) and both) pak niso. E sea, ako taka povrzan go restartiram laptopot ke se pokaze slika samo na TV a ne i na samiot laptop (pak klikam na Fn+F5 ostanuva isto). Porano imav desktop pa pravev clone u opciite za grafickata ama tuka nemam takvi opcii, + u control panel u display mi detektira samo 1 display (dali tv ili laptop)... Iako bi se snasol i vaka da go koristam pretpostavuvam deka normalno bi bilo da se detektiraat i dvata display-a i na dvata da ima slika. Nekoj moze ke rece dali mi e update-iran drajverot za grafickata - e tuka imam uste eden problem, gi simnav site mozni drajveri i celo vreme mi dava nekoj error deka mojot "system does not meet the minimum requirements to install..." i koristam nekoj driver od 2006 (inace bi trebalo da ima on board intel hd graphics). Da ne znae nekoj, nekoj iljac ili da go vozam vaka? :D

Poz za forumdziite i Srekna neka e

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Mi otide lap topot. Pomagajte oti NE sum u moznost da go nosam na serviser u skoro vreme....
Toshiba satellite l605 r od anhoch kupen pred 4 godini..licenciran windows 7 nikogas formatiran dosega... Vcera gledajki serija zasecka..pa na gasenje na lap top NE se iskluci tuku se restartira I izleguva Boot failed... I od hard disk I od se nrli ima 2 alternativii na se failed...po nekolku obidi nanovo sepodigna windowsot I odma pocnav da go cistam..oslobodiv nesto na hard disk..cclean..amigo system speed up..defrag...i slicni raboti.. Po pola cas Pak se iskluci ovoj pat Sam...pak pocna da dava boot failed..i ne sakase poveke..hard diskot svetese...denes NE sveti poveke lambata I ne vleguva ni u bios..samo crn ekran..... Pomos? Barem procenka sto mu e I kolkavi se sansite da izgubam se na hardot....

Член од
20 ноември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
1
sakam da prasam dali vredi da si kupam graficka imam sobrano okolu 50evra inace starata mi izgore kondezator pa sakam da ja smenam dali vrede da kupam oti kompijuterot e malce star ima 2gb ram ddr2 procesor nekoj si celeron slab oti i procesorot izgore pa go menjav kolku da raboti pcto i hardisk250GB pa dali vrede da kupam graficka kolku da raboti kompijuterot ne baram nesto posbeno da vrsi kolku fb da ukl i yt naprimer vo isto vreme da ne koci yt i nekoj si slabi igricki ka pes 13 fifa 13 i taka

»gêlê«

Delete!
Член од
17 декември 2010
Мислења
254
Поени од реакции
77
sakam da prasam dali vredi da si kupam graficka imam sobrano okolu 50evra inace starata mi izgore kondezator pa sakam da ja smenam dali vrede da kupam oti kompijuterot e malce star ima 2gb ram ddr2 procesor nekoj si celeron slab oti i procesorot izgore pa go menjav kolku da raboti pcto i hardisk250GB pa dali vrede da kupam graficka kolku da raboti kompijuterot ne baram nesto posbeno da vrsi kolku fb da ukl i yt naprimer vo isto vreme da ne koci yt i nekoj si slabi igricki ka pes 13 fifa 13 i taka
Не вреди...

Член од
4 август 2011
Мислења
178
Поени од реакции
517
Што најлошо може да му се случи на лаптоп после недела дена во ладна просторија? За ладна мислам, како што се сега температурите надвор, просторијата не се грее, значи температура негде околу нулата..

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Што најлошо може да му се случи на лаптоп после недела дена во ладна просторија? За ладна мислам, како што се сега температурите надвор, просторијата не се грее, значи температура негде околу нулата..
Ако го внесеш на топло и одма го вклучиш е лошо бидејќи внатре ќе искондензира. Ладното само по себе не му смета само не го внесувај одма на топло туку остави го во потопла просторија да се прилагоди температурата и да престане кондензацијата.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.173
Поени од реакции
1.372
Вака дечки, знам дека нема некое правило но ај да прашам, како е најдобро да се полни батеријава на лаптопов, и дали кога сум дома и го користам да седи нон стоп приклучен во струја.
Читав по интернетов ама секаде е различно, па ајде некој совет како го користите. Фала.

Член од
20 ноември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
1
Која графичка вреди за парите бев во сите продавници и питав до 50 евра со графичка има сите ми нудеа од 2100 2600 ГТ 210 но таа некако слаба ми делува има и ГТ 730 1гб 3600 и ГТ 730 2гб 3800 има на гигабајт има и на Асус мислам па мисленје коа да ја купам

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Која графичка вреди за парите бев во сите продавници и питав до 50 евра со графичка има сите ми нудеа од 2100 2600 ГТ 210 но таа некако слаба ми делува има и ГТ 730 1гб 3600 и ГТ 730 2гб 3800 има на гигабајт има и на Асус мислам па мисленје коа да ја купам
Нема добра графичка за тие пари. Тие што ги наброја се доволни за кантер, фифа и слични игрици, не очекувај ништо повеќе.

Или треба да дадеш над 5000 за нешто поасално како R7 250 DDR5, GT 740 DDR5 итн. или барај половна некоја од типот на GTS450 до 1800-2000 денари.

Kajgana Shop

На врв Bottom