Помош, проблеми, прашања, совети...

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.297
Поени од реакции
3.669
Кога го купи USB-то?
летово е земено ама не од мене, ми го дадоа само да биди мое (не знам ништо поврзано со него нит од каде е купено нит колку нит имам гаранција) :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Да не е од тие со превара што се, демек 8Гб а уствари 1/2 итн....пробај да копираш друг тип на фајлови кои се со големина од да речеме 7ГБ.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.297
Поени од реакции
3.669
Да не е од тие со превара што се, демек 8Гб а уствари 1/2 итн....пробај да копираш друг тип на фајлови кои се со големина од да речеме 7ГБ.
Не е.. неодамна префрлав музика и го исцедив максимално што може до последните 10-20 мб слободни :D
Mи кажаа дкеа фат32 подржувал само фајлови до големина од 4гб... форматирав на ехФАТ и собра... е мана било што ехФАТ не се читал на XP OS ама нема проблем кога се работи за ова префрлање :D

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.612
Поени од реакции
33.761
Послушај го советот од момциве и форматирај го на NTFS фајл систем.
FAT32 има лимит во поглед од максималната големина на еден фајл, максимум 4Gb во еден фајл, 2 Gb ако имаш FAT16.

Пак јас, играм Skyrim и одеднаш компјутерот ми се изгаси. Испадна дека било CPU overheat. Али без никакви симптоми, играта ниеднаш не сецна, компјутерот не беше спор, само одеднаш се изгаси и коа го упалив пишуваше CPU overheat warning. Ме интересира што го предизвикува ова и дали со купување нов кулер ќе се реши? Имам Q9400 2.66GHz.
Kako што веќе советуваа, ако вентилаторот не е дефектен, тогаш обавезно смени на термалната паста. Значи извади го цел кулер, исчисти го процесорот и кулерот од паста со алкохол. Замени ја пастата со нова, тенок слој е доволен. (се продаваат мали туби во сите комп. продавници)
На нет имаш безброј упатства и видеа ако сакаш прво да погледнеш.... во основа е многу лесно. Внимателно постави го кулерот назад и провери дали добро лежи врз процесорот. Ова најдобро се прави кога матичната плоча е извадена од куќиштето.

Од многу стручни корисници/ривјуа како и од искуство знам дека е a must да направиш disable на онбор звучната, кога користиш дискретна. Не само заради можни проблеми, него и заради подобар звук, и постигнување на што подобар playback.
Го болдирав делот што е точен. Другото се митови и инсинуации, единствена валидна причина за да се исклучи онбоард звучната карта е да не зазема ресурси како интерапти, адресна меморија и активни драјвери.

Јас имам и онбоард и дискретна зв. карта кои ги користам и двете во исто време без проблеми

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Чекај сега, бутира и дава слика и си влегол во BIOS или не дава слика и не бутира? :)
Пробај уште еднаш со Clear CMOS, но овојпат и батеријата извади ја. Иначе што се однесува до рамот, и мене не ми беше сеигурно дека е до рамот, обично кога има проблеми со рамот се замрзнува кога веќе си влезен во OS итн. но го наведов како можен виновник.
Слика нема, а компјутерот т.е. кулерот врти. Толку:) Дали стига до биос или до ХР-то немам појма зашто немам слика и неможам да видам дали само си брчи кулерот или навистина се подига системот...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Слика нема, а компјутерот т.е. кулерот врти. Толку:) Дали стига до биос или до ХР-то немам појма зашто немам слика и неможам да видам дали само си брчи кулерот или навистина се подига системот...
Пак не ми одговори, има ли beep при вклучување? :)
Ако има - значи бутира, ако не (го имаш поврзано звучничето нели?) и кулерот си врти, ондак исто како кај мене што беше пред едно 4 месеци, и го решив со Clear CMOS, но комплетно со се батерија вадење. Затоа ти викам пак пробај Clear CMOS но целосно и со батеријата, бидејќи и јас имав таков сличен проблем.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Пак не ми одговори, има ли beep при вклучување? :)
Ако има - значи бутира, ако не (го имаш поврзано звучничето нели?) и кулерот си врти, ондак исто како кај мене што беше пред едно 4 месеци, и го решив со Clear CMOS, но комплетно со се батерија вадење. Затоа ти викам пак пробај Clear CMOS но целосно и со батеријата, бидејќи и јас имав таков сличен проблем.
Нема бип пишав погоре... Clear CMOS пробав и со вадење на батеријата, не помогна...

Сепак ќе мора на сервис да го однесам, матичната е веројатно отидена... а може и уште нешто друго успат. Пробав и без графичка, само со онбордот, исто нејќе.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Епа да најдобро на сервис однеси го, чим нејќе со Clear CMOS да се среди, и не работат двете GPU-а, изгледа нешто не е во ред со матичната.
Однеси го па пиши што си направил.

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Не знаев дали да го сместам во софтверски или хардверски проблеми пошо не ми беше некако дефинирано. Имено, кога ќе пуштам музика, без разлика дали на слушалки или звучници ми вади буквално ејлиен звуци. Го успорува звукот, го кочи. Драјвери за звук имам ставено, дури и пробав да ги реинсталирам ама џабе. Дали е хардверски или сепак имам некој пропуст во софтверскиот дел?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Го болдирав делот што е точен. Другото се митови и инсинуации, единствена валидна причина за да се исклучи онбоард звучната карта е да не зазема ресурси како интерапти, адресна меморија и активни драјвери.

Јас имам и онбоард и дискретна зв. карта кои ги користам и двете во исто време без проблеми
Дали е мит рисемплингот на музиката? и дали мислиш дека ако ти немаш проблеми дека другите 100% ќе немаат? светот на компјутерите е многу по комплициран од тоа за да може да класифицираме одреден софтверски конфликт како мит. Прашај на било кој аудиофилски форум и ќе го добиеш истиот одговор, понатака не навлагам, ако сакаш да ги имаш 2 те активни твој избор нели.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.612
Поени од реакции
33.761
Каква врска има поимот ресемплинг со фактот дека имаш две активни картички?
Не можеш да кажеш вакво нешто а да не елаборираш или барем упатиш на некоја референца...

Влегуваме во непотребна дискусија. Никој не рече дека 100% нема да има проблеми/конфликти, кажав дека шансите за проблеми се теоретски.
Од друга страна, да му кажеш на некој да прчка по биос/фирмвер а да не му објасниш чекор по чекор што конкретно смее да смени а што не... тоа е многу поголем потенцијал за проблем отколку случајот со две активни карти.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Има бидејќи Windows кога се користи во комбинација со онборд карта доаѓа до тој проблем неретко. И да му кажав да бара Azalia codec, но он не одговори што гледа во BIOS.

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Ајде некој совет...Скоро земен Hp 4530s и кога е уклучен у адаптер на метало т.е кукиштето кога ке се допре со прсти има чуство како да е наелектризирано,но кога ке се извади адаптерот го снемува тоа чуство...е сеа што може да биде проблемот,да не дојде до нешто поголемо....

Kajgana Shop

На врв Bottom