Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Ех најдов ама вие нешто плус да не имате за тоа е темата отоворена:icon_lol:
 

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
Првиот хуманист
Влијанието на поезијата на Петрарка не беШе само праШање на форма, туку повеЌе на содржина, не само начин на пиШување, туку исто така начин на размислување

ПАДОВА - "Јас сум граѓанин без локација, насекаде сум странец", се изјаснуваше поетот, научник и книжевник Франческо Петрарка, давајќи му експлицитност на чувството на отуѓеност и вознемиреност што подоцна му ја донесе титулата "првиот современик". На друго место Петрарка запиша: "Кога се споредуваат моите пропатувања со оние на Одисеј, освен славата на неговата иницијатива и неговото име, тој не патуваше ниту подолго ниту подалеку отколку јас". Сепак, после неколку престои во Падова за време на, како што се чинеа, бескрајните екскурзии, кои го однесоа низ цела Италија и поголемиот дел од Европа, тој таму конечно се повлече во 1368 година и почина во куќата што ја изгради во селото Арква меѓу Евгенските ридови, јужно од градот во 1374 година.

За да се одбележи 700-годишнина од раѓањето на големиот човек, Музејот на граѓаните организираше изложба на ракописи, книги, минијатури и други предмети посветени на животот на Петрарка, работата и влијанието врз литературата и сличните визуелни уметности.

Петрарка беше роден во тосканскиот град Арецо, каде што неговото семејство побегна откако беше прогонето од Фиренца бидејќи ја поддржуваше неуспешната фракција за која се залагаше Данте, кој пак во исто време беше забранет. Во тој период папскиот суд се пресели во Авињон, Прованса за да ја избегне хроничната анархија во која потона Рим, а во 1312 година побегна и семејството на Петрарка со надеж дека ќе најде вработување. Таткото на Петрарка, кој беше нотар, го присилуваше синот да студира право, што не беше по волја на момчето, во Монпелје, а потоа во Болоња. Кај Петрарка рано се разви страста за поезија и латинската литература, и во една прилика тој ги спаси изданијата на Виргил и Цицерон, кои неговиот татко ги откри и ги фрли во оган. По смртта на таткото, младиот човек конечно беше во можност да ја следи својата вистинска вокација иако семејството беше во незавидна финансиска ситуација. Сиромаштијата беше еден од мотивите за постојаната отуѓеност во потрагата по патрон, меѓутоа, тој, исто така, беше воден од незаситната љубопитност што го стимулираше дури да се искачува по планините.

Дотогаш Петрарка го привлече вниманието како првокласен латинист. Меѓутоа, она што го разликуваше од другите современици беше неговиот став кон класиката и причините да се задлабочи во нив. Неговото присуство на различни училишта и универзитети му остави скептичен став кон педантеријата и тесноградоста на научниците и во целост го избегнуваше академскиот естаблишмент до крајот на животот. За Петрарка, латинскиот не беше самооправдувачка дисциплина туку средство за повторно навлегување во царството на класиката и имагинацијата, пронаоѓање нови начини на размислување и себеистражување и на светот во целост. Обидите на Петрарка да ја заживее класиката пред сў заради таа цел, да не се споменуваат неговите обиди да го помири восхитувањето од паганското минато со христијанската доктрина, доволно го оправдуваат тоа што тој се сметаше за прв целосно искален хуманист.

Петрарка помина голем дел од животот барајќи, преведувајќи, уредувајќи, објаснувајќи и ставајќи ги на располагање делата на римската класична литература, и токму поради тоа и неговите писма и биографиите на познатите Римјани напишани на латински, се очекуваше да биде најмногу запаметен. Меѓутоа, тој исто така беше еден од првите Италијанци кои ја застапуваа колоквијалната поезија, за што повеќето од неговите образувани современици имаа мал интерес или пак активно ја омаловажуваа. Во долгорочни рамки, италијанските стихови на Петрарка го направија литературна личност со неизмерна слава и значење, не само во Италија туку и во далечните земји. На многу места се сметаше дека тој е заслужен за измислувањето на сонетот. Тоа беше претерување, меѓутоа, тој толку ја направи таа форма своја, што на многу начини можеби и беше заслужен.

Влијанието на поезијата на Петрарка не беше само прашање на форма туку повеќе на содржина, не само начин на пишување туку исто така начин на размислување. На 6 април 1327 година, Петрарка забележа жена која ни е позната само по нејзиното прво име, Лаура, во една црква во Авињон. Тој безнадежно се вљуби во неа и тој сеизмички емотивен настан доведе до излив на стихови кои траеја многу години. Лаура веројатно беше мажена и не е сигурно дали Петрарка некогаш бил во физичка врска со неа. (Се претпоставуваше дека Лаура целосно е измислена и плод на имагинацијата на поетот, но тоа беше неверојатно).

Лириката за Лаура и за другите работи создадоа долго патување на себе - испитување во невидени рамки, речиси психолошка автобиографија во стихови. Тука ги пронаоѓаме чувствата на неуморност и отуѓување, болести на современото време, најсилно и најубедливо изразени. Во исто време поезијата брилијантно ја доловува спонтаната и прерано созреана љубов кон природата која помогна природниот свет да се постави како една од највредните теми во поезијата.

Колоквијалната поезија на Петрарка никаде не беше повлијателна отколку во Англија, иако беа потребни 200 години за да стане позната, особено со преводите и адаптациите на Томас Ват и Сури. Од 31 сонет на Ват, речиси една третина беа преводи од Петрарка. Без Петрарка сторијата за елизабетската и јакобинската литература секако ќе беше поинаква. Делата на Петрарка имаа мошне значајно влијание врз визуелната уметност во Италија. Поетот ги сакаше книгите не само поради нивните содржини туку и како предмети сами по себе. Под негова насока, сликарот Симон Мартини ја илустрираше едицијата "Бдеење" на Петрарка со замислен портрет на римскиот автор во пасторална заднина со личности и сцени кои ги симболизираат неговите дела. Таа и многу други илустрации за делата на Петрарка беа главната сила за поставувањето на секуларната хуманистичка минијатура како жанр. Стиховите на Петрарка "Триумфи", секвенца на сонувачки визии кои поетот наводно ги искусил едно априлско утро, на серија антички поворки во римски стил, доведоа до илјадници уметнички интерпретации, од фрески до печатени дела и насликани сандуци до таписерии, од кои една репрезентативна селекција е прикажана на изложбата.

Во текот на неговото талкање, Петрарка ја собра највредната приватна библиотека на тоа време. Пред конечно да се насели во Падова, тој неколку години помина во Венеција, каде што владата му даде палата под услов да ја остави библиотеката на Серенисима, по неговата смрт. Но, на крајот Петрарка таму не можеше да го пронајде друштвото по кое копнееше. Всушност, овој човек беше генерално ценет како најкултурен и најелоквентен човек на неговото време, а некои локални венецијански аристократи кои имаа високо мислење за себе, го опишуваа како "добар колега, но игнориран".

На тој начин Петрарка стигна до Падова, а потоа и до неговата куќа, убаво место дури и денес, меѓу лозовите насади и овоштарниците во Арква која подоцна во негова чест се нарекуваше Арква Петрарка. Почина во таа куќа додека работеше на масата опкружен од неговите скапоцени книги. Поголем дел од неговата библиотека беше ветена на неговиот патрон, владетелот на Падова, Франческо ди Карара. Но, ракописите на неговите дела останаа во Арква каде што долго беа копирани и испраќани на секогаш се поголемата армија обожаватели на Петрарка.

("Интернешенел херал трибјун")
 
Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
Данте алигиери- Пеколот

Ај ве молам расказете ми ја Пеколот , зад утре ми е лектира а немам време да ја прочитам а ако не ја знам да и ја објаснам јас ке одам во пеколот
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
MartinMax напиша:
Ај ве молам расказете ми ја Пеколот , зад утре ми е лектира а немам време да ја прочитам а ако не ја знам да и ја објаснам јас ке одам во пеколот
A nenadejno da "nastines" vecerva i utre da ne ides u skolo.Pa da ja procitas do sledniot cas???:star:
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Jakov напиша:
A nenadejno da "nastines" vecerva i utre da ne ides u skolo.Pa da ja procitas do sledniot cas???:star:
Паметно! Ама не верувам дека ќе сака да ја прочита до следниот час, полесно е некој на тацна да му стави, нели?:icon_lol:

Тамам сакав нешто да напишам околу тоа, ама муабетов на Јаков ме премисли.

:star:

п.с. Данте Алигиери (со голема буква се пишува!):star:
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Jas imam eden sovet za site koi barate pomos na topikov. Najmnogu sovetot se odnesuva na slicnite na MartinMax.
Decki citajte gi knigite. Citajte gi ne za da dobiete 5ki u skolo, citajte gi zasto se kulturno,duhovno, intelektualno i kakvo se ne nasledstvo.
Greota e da ne go procitate Pekolot. Navisitna e greota da ne se izmacite i da ne ja potrosite seta energija koja ja bara Dante za da go iscitate toa.
Propustanjeto na knigi vo sredno vi e isto kako da idete vo Paris a da ne go posetite Luvr ili da ne ja vidite Ajfelova kula.
 
Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Јас ја имав Пеколот пред 2 недели.
Книгата е како Данте ги осудува грешниците на Италија.
Накратко раскажано.:sekss::kajg::star::coffee::kez::lud:
 

Mia

Whisper of an angel
Член од
22 јануари 2006
Мислења
579
Поени од реакции
5
Mi treba tema za zagaduvanje na vodite.Pomagajte
 
Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
Mene mi treba tekst (ako e mozno i so nekoi slikicki) za seminarska po informatika na tema "Lokalni mrezi". pls pomosh
 
Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
abe ne mi se citaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!
zatoa baram da mi ja raskazete a vlatko ako jaimas procitano daj na podolgo pisi na pp
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Гитла бе копиљ. Читај таму. И мене не ми се правеле многу работи, па потоа поарно сум се чувствувал.
Во кое школо си да идам да направам принтаут на муабетов и да те кажам, а?
 
Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
Garfield напиша:
Гитла бе копиљ. Читај таму. И мене не ми се правеле многу работи, па потоа поарно сум се чувствувал.
Во кое школо си да идам да направам принтаут на муабетов и да те кажам, а?
ej ova mi bese kako samar ostanav bez zborovi

inaku sum vo mihajlo pupin i makedonski mi predava maja ako go sakas projot od skolo pisi
 

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
AJ I MENE POMOGNETE MI,KOGA VEKE IM POMGATE NA DRUGITE!!

Vaka:nema da zaobikoluvam mnogu...mi treba nekoja epten interesna tema, od oblasta na hemijata(bilo biohemija,neorganska,fizicka,SAMO NE ORGANSKA),nemozam da se odlucam na so da rabotam pa bi ve zamolila nekoja ideja!(nekoj sajt na primer,pa so nekoe experimentce)
ako ima nekoj nekakva vrska so vakvi raboti:eek:dnapred sum blagodarna!!:se_ molam :se_ molam :se_ molam
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Pa imas tema za Pomos, nemorase nova da otvaras.
Hemija ja imav 3ka taka da veruvaj ne sakas moja pomos.:pos: :pos: :pos:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom