Има ли кој да помогне на хората в един лингвистичен форум, които искат да си говорјат с native Macedonian speakers?
www.lingvoforum.net
Обштиј форум » Прикладнаја лингвистика » Обштаемсја на разных јазыках » Македонски
http://lingvoforum.net/index.php/topic,2888.30.html
User: Vertaler
Topic: Македонски
Се надевам дека никој не ќе се спротиви, ако напишам тука ништо на македонски. Ама ако се спротиви — не ми е важно.
Дали има на форумов уште македонисти (за живите македонци веќе не се надевам)?
. . .
Vertaler
Македонски
October 22, 2007
Нема ли веќе никој овде? Ни Јане Јованов го нема? Жал ми е, ама сепак ќе напишам нешто овде, едноставно за темава да се продолжува.
Денес на првиот пат зборев со една македонска другарица ми на глас во скајп. И ми беше многу чудно да ја слушам, има многу чуден изговор, меки ш ж ч, премногу затворено е, така што звучи како Бугарка. Рече дека било уште добро дека е зборувала на литературниот јазик, а не на кратовски. И после сите такви раскази за македонските дијалекти ми станува страшно и нејасно, како воопшто да го учам јазиков ако е со него таква ситуација, макар што тој многу ми се свиѓа?
Ама... не, знаете, не мора да е толку страшно. Сите дијалекти се сто посто разбирливи кога се напишани, а изговор... да, на изговорот секако треба да се му навикнам, тоа се однесува и кон сите други јазици. Така што во суштина проблемот го нема.