Me again :icon_roll Pismena rabota makedonski.Nemam inspiracija.Pomos za pocetokot,ponatamu mozam da prodolzam. :smir:
Temi:
-Den od zivotot koga sum bila zadovolna/nezadovolna od samata sebe
-Hrabrosta,cesnosta i pozrtvuvanosta se vrvni vrednosti na eden covek
ke ima i treta tema ama uste ne ja znam.nekam da mi pisite sostavi,ne prifakam
sakam samo da mi pomognite,hint ili inspiracija za pocetok.
Fala odnapred:smir:
Pozz:helou:
P.s za prvata tema veke imam nesto napisano,imam ideja.za vtorata sega
Аахахаххахахахаааааааа! :pos2:
Прва година си?
Значи колку не еволуират тие професорите и таа глупата програма,то чудо едно. Истите теми сите генерации. Ц,ц,ц...
Втората тема веројатно треба да ја поврзиш со Шагринска кожа од Балзак? Така нешто беше мислам.
Не ми текнува точно што имав јас пишувано на таа тема, меѓутоа потруди се да се фокусираш на она „вложениот труд се исплати’’.
Спомни како за да се стигни до определената цел, потребна е храброст, издржливост, инспирација и ентузијазам и сл.
Друго спомни, односно поврзи го со главниот лик од Шагринска кожа како тој го пронаоѓа својот талисман( кожата) и како е заслепен од нејзината моќ, и на крајот дојди до заклучок дека всушност кожата не била онаа која била заслужна за неговите напредоци, туку самиот тој, со неговото несвесно вложување на самиот себе што дури го довело и до смрт.
Ете нешто навистина што може да ти послужи.
Цитат од Herbert J. Hunt:
„Ќе ти откријам со неколку зборови, една од најголемите мистерии на човечкиот живот. Човекот се истоштува себеси на два начини, инстинктивно извршени, кои ги пресушуваат изворите на неговото постоење. Два збора ги искажуваат сите форми што овие две причинители на смрт превземат: желбата и моќта.
Помеѓу овие два изрази на човековото дејство, постои друга формула на која мудрите луѓе се повикуваат и ним им ја должам својата среќа и долгиот живот. - Исполнувањето на желбата не троши, исполнувањето на моќта не уништува, но потрагата по знаење ја остава нашата исцрпена конституција во состојба на обновлива смиреност. Па желбата или волјата е мртва во мене, убиена сама по себе.
:smir: