Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Член од
20 јули 2014
Мислења
2.397
Поени од реакции
5.728
во која и да објавиш ќе те одерат за печатењето пошто имаат профит на скоро се' (подготовка за печатење, лектура, самото печатење...)
исто така, авотрските права врз книгата ќе ги има издавачката куќа така да не знам дали ќе можеш потоа да ја шерниш онлајн без нивна согласност или самостојно да ја продаваш/подаруваш пошто ќе ти остават во твоја сопственост малку примероци.

од др страна, доколку му правиш промоција и доколку се договориш да ја вадат кај нив по книжари ваљда ќе доприш до повеќе публика...

во однос на тоа дали вреди или не, .... ако консултираш писатели од постарата гарда ќе наидиш на суети, ако консултираш професори на филолошки (од кои еден е Венко А.) ваљда ќе добиеш некое океј лингвистичко мислење...

табернакул (ако издава се' уште) и матица консултирај ги и имај ги во предвид.
Табернкул и Матица се едни од најголемите издавачки куќи и водат построга политика на издавање, со други зборови нема шанси да издадат дебитантска збирка поезија на непознат автор. Научна фантастика е дека Табернакул би се согласиле да му ја издадат книгата. И како би консултирал постари автори ако не познава приватно некого? Ќе ги среќава на улица и ќе побара оцена за ракописот? Или како би консултирал професори на ФЛФ, ќе оди во термин за конслтации и ќе побара да се врати за недела дена, па да му ги споделат импресиите? Особено Венко Андоновски ќе нафати на тоа.

Може да се обиде на Македоника, постои шанса да ја објават збирката во електронско издание на нивниот веб-сајт, само претходно ќе треба да се направи јазична редакција, компјутерска подготовка и дизајн на корица. Од издавачките куќи може да се побара контакт од некоја помала, помалку позната издавачка куќа и да се договори. Паралелно може да се следат конкурсите од Министерството за култура и таму да се направи некој обид. Табернакул, Матица, Или-или и други поголеми издавачки куќи нема да ја издадат книгата, освен ако не познава лично некој од издавачите или е многу познат, па може да продаде цел тираж уште на промоцијата (пр. Дарко Лешовски).
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.290
Поени од реакции
2.458
Табернкул и Матица се едни од најголемите издавачки куќи и водат построга политика на издавање, со други зборови нема шанси да издадат дебитантска збирка поезија на непознат автор. Научна фантастика е дека Табернакул би се согласиле да му ја издадат книгата. И како би консултирал постари автори ако не познава приватно некого? Ќе ги среќава на улица и ќе побара оцена за ракописот? Или како би консултирал професори на ФЛФ, ќе оди во термин за конслтации и ќе побара да се врати за недела дена, па да му ги споделат импресиите? Особено Венко Андоновски ќе нафати на тоа.

Може да се обиде на Македоника, постои шанса да ја објават збирката во електронско издание на нивниот веб-сајт, само претходно ќе треба да се направи јазична редакција, компјутерска подготовка и дизајн на корица. Од издавачките куќи може да се побара контакт од некоја помала, помалку позната издавачка куќа и да се договори. Паралелно може да се следат конкурсите од Министерството за култура и таму да се направи некој обид. Табернакул, Матица, Или-или и други поголеми издавачки куќи нема да ја издадат книгата, освен ако не познава лично некој од издавачите или е многу познат, па може да продаде цел тираж уште на промоцијата (пр. Дарко Лешовски).
Мака ми е да пишам колку што изнапиша ти, башка цело постирано ти е скроз негативно, но се' што посочив погоре можи да го направи... и ако успее да ја издаде книгата тогаш да го частиш ручек!

Писателите ќе ги најди во ДПМ, професорите на факултет, а издавачите се знае каде. Ако седи тука и те чита па во старт се разочара, тогаш сигурно нема да направи ништо од горе напишаното ниту пак нешто различно...

п.с. во министерството ќе добие пари ко ќе си го видам тилот. таму се' е партиски така да не лупај зелени.
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.397
Поени од реакции
5.728
Мака ми е да пишам колку што изнапиша ти, башка цело постирано ти е скроз негативно, но се' што посочив погоре можи да го направи... и ако успее да ја издаде книгата тогаш да го частиш ручек!

Писателите ќе ги најди во ДПМ, професорите на факултет, а издавачите се знае каде. Ако седи тука и те чита па во старт се разочара, тогаш сигурно нема да направи ништо од горе напишаното ниту пак нешто различно...

п.с. во министерството ќе добие пари ко ќе си го видам тилот. таму се' е партиски така да не лупај зелени.
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Не е негативно, реално е тоа што му го напишав. Со Табернакул и Матица само ќе губи време. Издавањето на книгата е сосем возможно, ама во помали издавачки куќи или ако му го прифатат ракописот на нeкој конкурс. На конкурсите од министерствата најверојатно има непотизам, меѓутоа има добри шанси ако е добра збирката, не е толку страшно.

Професорите ќе ги најде на факултетите, ама тие не губат време со читање и рецензирање книги на непознати луѓе. Нивното мислење е резервирано за луѓе што лично ги познаваат или за студентите на коишто им предаваат. Во ДПМ не знам дали ќе најде некој, не е тоа класичен пензионерски клуб каде што Веле Смилевски и Матеја Матевски секое сабајле се собираат и шах играат.
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.290
Поени од реакции
2.458
Не е негативно, реално е тоа што му го напишав. Со Табернакул и Матица само ќе губи време. Издавањето на книгата е сосем возможно, ама во помали издавачки куќи или ако му го прифатат ракописот на накој конкурс. На конкурсите од министерствата најверојатно има непотизам, меѓутоа има добри шанси ако е добра збирката, не е толку страшно.

Професорите ќе ги најде на факултетите, ама тие не губат време со читање и рецензирање книги на непознати луѓе. Нивното мислење е резервирано за луѓе што лично ги познаваат или за студентите на коишто им предаваат. Во ДПМ не знам дали ќе најде некој, не е тоа класичен пензионерски клуб каде што Веле Смилевски и Матеја Матевски секое сабајле се собираат и шах играат.
Тука те чекав да кажиш дека е реално!

Ист случај како дечкото од погоре познавам лично.
Напиша книга, го сврти цело скопје и издавачите... претходно беше на разговор со неколку писатели (замисли членови на овај пензионерскиот клуб шо го спомнавме), па замина на филолошки и од сите професори Венко му го зеде ракописот, се договорија да се видат по две недели и кога се сретнаа му кажа дека ракописот го прочита и ќе му напише рецензија за истиот.

Ама ти сигурно не си го сретнал Венкота или некој од тие проф на филолошки па полесно ти е да бидеш "реален" и во право отколку да го подржиш чоекот да си успее во намерата да си издаде книга. На крај краева ми се допаѓа неговата искреност кога вели дека не ни знае колку е добра неговата книга па сака некој да процени.
Што значи дечкото е скромен пред се'!!!!
Се кладам дека вреди тоа што го напишал.

Кај Венко бевме... Знаеш дека тој истиот Венко годишно чита отприлика некои 50 дебитантски книги, од кои на некои и се потпишува како рецензент?
Нормално не ради реда бидејќи е авторитет и не сака бламажи туку ако нешто навистина вреди го поддржува, секогаш!
Знаеш дека тој Венко за тоа не зема пари?????
Е тој е Венко и ДА треба да оди и кај него и кај други (ако тој нема време да му го прочита првенчето).

И ДА треба да ги сврти сите издавачи, ОСОБЕНО матица и табернакул - баш ради тоа што се посериозни во пристапот!!!

Знаеш, понекогаш во животот сами си ставаме кочници. Човек може скоро се' што ќе посака, зависи само до каде е спремен да оди
Dreams come true!

Во министерство за џабе ќе го губи времето!

п.с. за дарко лешоски, коста петров, марија јаневска и драган таневски не ми се ни дискутира! Од такви бљувотини П.М. Андреевски и Б. Конески се превртуваат во гроб.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.397
Поени од реакции
5.728
Тука те чекав да кажиш дека е реално!

Ист случај како дечкото од погоре познавам лично.
Напиша книга, го сврти цело скопје и издавачите... претходно беше на разговор со неколку писатели (замисли членови на овај пензионерскиот клуб шо го спомнавме), па замина на филолошки и од сите професори Венко му го зеде ракописот, се договорија да се видат по две недели и кога се сретнаа му кажа дека ракописот го прочита и ќе му напише рецензија за истиот.

Ама ти сигурно не си го сретнал Венкота или некој од тие проф на филолошки па полесно ти е да бидеш "реален" и во право отколку да го подржиш чоекот да си успее во намерата да си издаде книга. На крај краева ми се допаѓа неговата искреност кога вели дека не ни знае колку е добра неговата книга па сака некој да процени.
Што значи дечкото е скромен пред се'!!!!
Се кладам дека вреди тоа што го напишал.

Кај Венко бевме... Знаеш дека тој истиот Венко годишно чита отприлика некои 50 дебитантски книги, од кои на некои и се потпишува како рецензент?
Нормално не ради реда бидејќи е авторитет и не сака бламажи туку ако нешто навистина вреди го поддржува, секогаш!
Знаеш дека тој Венко за тоа не зема пари?????
Е тој е Венко и ДА треба да оди и кај него и кај други (ако тој нема време да му го прочита првенчето).

И ДА треба да ги сврти сите издавачи, ОСОБЕНО матица и табернакул - баш ради тоа што се посериозни во пристапот!!!

Знаеш, понекогаш во животот сами си ставаме кочници. Човек може скоро се' што ќе посака, зависи само до каде е спремен да оди
Dreams come true!

Во министерство за џабе ќе го губи времето!

п.с. за дарко лешоски, коста петров, марија јаневска и драган таневски не ми се ни дискутира! Од такви бљувотини П.М. Андреевски и Б. Конески се превртуваат во гроб.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Ај те молам наброј ми некои од тие дебитантските книги што Венко Андоновски ги рецензирал. Ако Венко чита приближно 50 на број годишно, сигурно на десетина наслови и автори ќе се сетиш... Многу би сакал да ги проверам.
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.290
Поени од реакции
2.458
Ај те молам наброј ми некои од тие дебитантските книги што Венко Андоновски ги рецензирал. Ако Венко чита приближно 50 на број годишно, сигурно на десетина наслови и автори ќе се сетиш... Баш би сакал да ги проверам.
Оди прашај го Венко, нема што да ти набројувам... или оди вбивлиотека и пребарај, многу е лесно!
Али те молам не зборај на памет, особено што не знаеш каков човек е лично и дали и колку поддржува дебитанти.

Да не одиме оф топик, дечкото дефинитивно треба да се растрча и ако вреди напишаното ќе го извади со сигурност!

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.397
Поени од реакции
5.728
Оди прашај го Венко, нема што да ти набројувам... или оди вбивлиотека и пребарај, многу е лесно!
Али те молам не зборај на памет, особено што не знаеш каков човек е лично и дали и колку поддржува дебитанти.

Да не одиме оф топик, дечкото дефинитивно треба да се растрча и ако вреди напишаното ќе го извади со сигурност!

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
А од каде знаеш дека Венко чита и рецензира дебитантски книги и не наплаќа за тоа? Се познавате лично со Венко или си прочитал на интернет некаде?
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.290
Поени од реакции
2.458
А од каде знаеш дека Венко чита и рецензира дебитантски книги и не наплаќа за тоа? Се познавате лично со Венко или си прочитал на интернет некаде?
Дали јас се познавам или не со професорот ама ич не те засега ниту пак е битно. Дури и да ти одговорам потврдно пак ќе поставиш глупаво прашање и ќе си го мериме во недоглед...

Погоре кажав дека дебиданти кои ги познавам лично добиле рецензија и издале книга кај добар издавач. Ниту ми е намера да се контраме ниту да се докажуваме ко децата мали, ако не веруваш тоа си е твој проблем или недоволна информираност.

На крај краева, ти реков, ене ти ја НУБ (тоа колку за инфо ти е библуотеката) а откарши ти е и факултетот. Оди види и вбиблиотека, а оди и на факс прашај го Венкота, па врти се пиши што ти одговориле.

Само молим те не релативизирај и не ќини зелени колку само да се обесхрабри детево.
Па уште му велиш во Министерство да барал чаре.... Таму знајш кога ќе добие? Кад доџу немци!

@Toxic992 растрчај се другар по писателиве, професорите, издавачите... сигурен сум дека ќе успееш!

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.397
Поени од реакции
5.728
Дали јас се познавам или не со професорот ама ич не те засега ниту пак е битно. Дури и да ти одговорам потврдно пак ќе поставиш глупаво прашање и ќе си го мериме во недоглед...

Погоре кажав дека дебиданти кои ги познавам лично добиле рецензија и издале книга кај добар издавач. Ниту ми е намера да се контраме ниту да се докажуваме ко децата мали, ако не веруваш тоа си е твој проблем или недоволна информираност.

На крај краева, ти реков, ене ти ја НУБ (тоа колку за инфо ти е библуотеката) а откарши ти е и факултетот. Оди види и вбиблиотека, а оди и на факс прашај го Венкота, па врти се пиши што ти одговориле.

Само молим те не релативизирај и не ќини зелени колку само да се обесхрабри детево.
Па уште му велиш во Министерство да барал чаре.... Таму знајш кога ќе добие? Кад доџу немци!

@Toxic992 растрчај се другар по писателиве, професорите, издавачите... сигурен сум дека ќе успееш!

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Кои се овие автори што лично ги познаваш и добивале рецензии и ги издала голема издавачка куќа? Кажи им го името и насловот на книгата, ако ги издала голема издавачка куќа, нема зошто да не се споменуваат.
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.290
Поени од реакции
2.458
Кои се овие автори што лично ги познаваш и добивале рецензии и ги издала голема издавачка куќа? Кажи им го името и насловот на книгата, ако ги издала голема издавачка куќа, нема зошто да не се споменуваат.
Дали се познаваш со венко?
Кои се авторите?
А сигурен си дека венко пиши рецензии за без пари?
Оти ништо не кажваш...?

итн.

п.с. стварно оди до библиотека и читни нешто, ако ништо друго нема да запаѓаш во дискусии каде ќе се повторуваш ко расипана плоча.


п.п.с. гледав да му помогнам на детево, ама ти се вмеша во обид да се правиш паметен... зафативме и дебело оф топик... така да, толку со дискусии за третооделенци.

Националната библиотека и факултетот за книжевност се блиску/откарши едни со други, feel free to take a walk

ќао.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.528
Поени од реакции
2.195
Ги исконтактирав издавачка куќа Икона и сите нејзини подружници и потврдено ми е дека сите примероци на книгата На дното и отфрлен во Париз и Лондон од Џорџ Орвел им се продадени.

Дали можеби некој ја има половна или знае каде би можел да ја најдам?

Фала однапред ;)
 
Член од
29 ноември 2017
Мислења
5
Поени од реакции
1
Фала ви на сите, им пишав на сите издавачки куќи за кои најдов маил па се надевам дека барем една ќе биде заинтересирана да го прочита моето дело. Супер сте, позитивно сум изненаден од респондивноста на членовите на форумот.[DOUBLEPOST=1512326515][/DOUBLEPOST]
Мислам најотворени за работа со домашни автори се Или-Или. Еве ти линкови за контакт: сајт и фејсбук
во која и да објавиш ќе те одерат за печатењето пошто имаат профит на скоро се' (подготовка за печатење, лектура, самото печатење...)
исто така, авотрските права врз книгата ќе ги има издавачката куќа така да не знам дали ќе можеш потоа да ја шерниш онлајн без нивна согласност или самостојно да ја продаваш/подаруваш пошто ќе ти остават во твоја сопственост малку примероци.

од др страна, доколку му правиш промоција и доколку се договориш да ја вадат кај нив по книжари ваљда ќе доприш до повеќе публика...

во однос на тоа дали вреди или не, .... ако консултираш писатели од постарата гарда ќе наидиш на суети, ако консултираш професори на филолошки (од кои еден е Венко А.) ваљда ќе добиеш некое океј лингвистичко мислење...

табернакул (ако издава се' уште) и матица консултирај ги и имај ги во предвид.
фала
 
Член од
7 декември 2017
Мислења
1
Поени од реакции
0
Што мислите за ликовните уметници од аспект на културните политики во Македонија?
 
Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.834
Поени од реакции
616
Која издавачка куќа врши најдобар превод на странски книги? Конкретно прашувам/барам за Еден, ниеден и сто илјади од Луиџи Пирандело.
 
Член од
8 октомври 2015
Мислења
507
Поени од реакции
703
Потребна ми е итна помош за превод на некои 3/4 реченици од македонски на германски јазик,само да не е од Google Translate,тој шо сака и можи да помогни нека ми се обрати пп.
 
На врв Bottom