Помош: Општи прашања, совети, трикови..

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
10.068
Поени од реакции
8.510
Дали знае некој дали може да се пристапи преку веб до бројот на мобилниот на корисникот преку фронтенд.. Има некои методи преку хедерите од бекенд да се земе, ама тие зависат од операторите и се различни и исто така зависат дали апаратот е на мобајл дата или на ви-фи...

воопшто некој да има вакво искуство ?

Поентата е да се ограничи платена субскрипција која ќе зависи од MSISDN-от. (бидејќи се плаќа преку мобилен)
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
8.618
Поени од реакции
11.033
Дали знае некој дали може да се пристапи преку веб до бројот на мобилниот на корисникот преку фронтенд.. Има некои методи преку хедерите од бекенд да се земе, ама тие зависат од операторите и се различни и исто така зависат дали апаратот е на мобајл дата или на ви-фи...

воопшто некој да има вакво искуство ?

Поентата е да се ограничи платена субскрипција која ќе зависи од MSISDN-от. (бидејќи се плаќа преку мобилен)
I will give you the exact same answer I gave to a very similar question as it should provide some insight into what you are trying to achieve.

The ability to get the MSISDN of the user visiting the WAP site depends on a number of things.

Firstly, the user has to be on Mobile Data. If the user is on WiFi then you will not receive this information.

Secondly, the users mobile network has to support the passing of the MSISDN in the HTTP headers.

Some mobile networks send headers on all requests. Others only send if going through a specific APN. Some only send this header to specific IP addresses/blocks. I have even come across networks that send the MSISDN as a $_GET variable. You will need to check with each network that you intend to support.

For example, a particular network in South Africa used to send MSISDNs in headers until around 6 months ago, and in order to receive the MSISDN in the headers now your server address needs to be whitelisted with them.

Also remember that headers are very easy to spoof, and shouldn't be relied on unless you are guaranteed that you are the originator of the HTTP request, such as in instances where you are using Web Views inside of Android Applications - you would need to put sufficient measures in place yourself.

With all of that in mind, here is what you should be looking for:

Look through your headers for any of the following. This is not a comprehensive list of MSISDN headers at all, they are only the ones I have come across in my adventures in mobile development.

  • X-MSISDN
  • X_MSISDN
  • HTTP_X_MSISDN
  • X-UP-CALLING-LINE-ID
  • X_UP_CALLING_LINE_ID
  • HTTP_X_UP_CALLING_LINE_ID
  • X_WAP_NETWORK_CLIENT_MSISDN
What I do is run through the headers looking for any matches. If I don't find any matches I run through the headers again using a country-specific MSISDN regex against the values to see if there are any potential MSISDNs in the headers on keys that I do not know about. If I find a potential match I add the key and data to a list that I can go through later in order to add to my list of known MSISDN headers.

I hope this has bought some clarity. What is most important to remember is that this is not a reliable method for getting an MSISDN.
https://stackoverflow.com/questions/8428422/detect-an-msisdn-mobile-number-with-the-browser
 

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
4.851
Поени од реакции
3.190
Дечки, некој да предложи добра книга за ООП за апсолутен почетник? Книга која сте ја прочитале и се прикажани парадигмите на објектно-ориентираното програмирање на поразбирливо ниво. Јас веќе сум со работно искуство од 10-тина месеци и истото го совладав на потешкиот начин (што на факс со ретардирани задачи [шаблонско куцање на класите], што сум пополнувал дупки на знаење со тек на работа, итн.), девојка ми сака да учи, но покрај курсевите кои и ги давам од Udemy, сметам дека убаво би било детално да прочита и некоја книга за ООП... бидејќи како што читав дел од нив се доста ефикасни и развиваат добри практики.
 

Емкаа

крофни од драго.
Член од
14 мај 2008
Мислења
3.803
Поени од реакции
7.440
Дечки, некој да предложи добра книга за ООП за апсолутен почетник? Книга која сте ја прочитале и се прикажани парадигмите на објектно-ориентираното програмирање на поразбирливо ниво. Јас веќе сум со работно искуство од 10-тина месеци и истото го совладав на потешкиот начин (што на факс со ретардирани задачи [шаблонско куцање на класите], што сум пополнувал дупки на знаење со тек на работа, итн.), девојка ми сака да учи, но покрај курсевите кои и ги давам од Udemy, сметам дека убаво би било детално да прочита и некоја книга за ООП... бидејќи како што читав дел од нив се доста ефикасни и развиваат добри практики.
Прва и најосновна, Clean Code. Не само да ја прочита, туку голем број од работите да и бидат ѕвезда водилка во секојдневните таскови.
Object-Oriented Software Construction од Meyer, и Domain Driven Design, иако мислам дека за овие две треба искуство за да се сфати што се збори.
Првата ја прочитав на почеток на кариера и голем број од работите не ги разбирав. Се навратив на нејзе летово и се почна да добива смисла.
 
Член од
15 октомври 2017
Мислења
85
Поени од реакции
3
Има ли некоја шанса да се додаде модови на тастатурата за освлетување? Имам моментално два мода, дали може некако да се направи повеќе модови??
 
Член од
15 јуни 2013
Мислења
408
Поени од реакции
426
Здраво. Да почнам од некаде .... Завршив на ФИКТ Битола 4-годишни студии, но бев принуден друго нешто да работам еве 4 години после дипломирање. Со ковид кризава останав без работа, па би сакал повторно да почнам со програмирање. Ако можи некој да ми кажи насоки како да почнам, дали да запишам курс, дали да почнам сам од дома да изработам портфолио па да аплицирам за работа во ИТ компанија, и во кој ранг се движат почетните плати? Поздрав
 
Член од
13 ноември 2013
Мислења
9
Поени од реакции
2
Koi online kursevi se najdobri za izucuvane na najosnovno pocetno nivo od Java, Ili opsto koi se najdobri odnosno vo koi najdobro e objasneto?
pluralsight, coursera, edx, tutsplus, codecademy...?
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
7.623
Поени од реакции
13.719
Слика6696[1].jpg ima uste.... mu treba na nekoj.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.491
Поени од реакции
19.334
Анчо, не може да му требаат на некој овие освен ако не е колекционер... само немој да му речеш ќе научи да програмира и да работи у фотошоп со овие :D
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
2.757
Поени од реакции
3.396
Анчо, не може да му требаат на некој овие освен ако не е колекционер... само немој да му речеш ќе научи да програмира и да работи у фотошоп со овие :D
Само уште Cobol фали...
 

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
629
Поени од реакции
3.470
Само уште Cobol фали...
Јас како мал 14-15 годишен првите основи за програмирање ги добив во Cobol.....наследно од татко ми кој е еден од првите Cobol програмери во Македонија, сега веќе одамна пензиониран :).
Првото програмче ми беше телефонски именик баш во Cobol секако на DOS :D
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
2.757
Поени од реакции
3.396
Јас како мал 14-15 годишен првите основи за програмирање ги добив во Cobol.....наследно од татко ми кој е еден од првите Cobol програмери во Македонија, сега веќе одамна пензиониран :).
Првото програмче ми беше телефонски именик баш во Cobol секако на DOS :D
Ako ne se lazam edinstven jazik zensko sto go ima smisleno.. Zaboravas tocka i ti javuva 800 greski ;)
 

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
629
Поени од реакции
3.470
Ako ne se lazam edinstven jazik zensko sto go ima smisleno.. Zaboravas tocka i ti javuva 800 greski ;)
Епа нема да забораваш каде што треба :D Еве едно кодче Cobol чисто да еволуираме спомени
Код:
P41.
        DISPLAY F-FAKTURA '-' LINE 23 COLUMN 22
            MOVE SPACE TO FZ-FAKTURA
        ACCEPT FZ-FAKTURA LINE 23 COLUMN 23 WITH AUTO-SKIP
               EVALUATE TIPKA
                 WHEN TIPESC     GO KRAJ
          WHEN     GORE    GO IZBOR
                 WHEN NOT TIPRET GO P41
               END-EVALUATE    DISPLAY CIST1
        IF FZ-FAKTURA = SPACE GO P41. MOVE FIR TO FZ-FIRMA.
    P42.
        DISPLAY F-STAVKA '/' LINE 23 COLUMN 37
        MOVE 0 TO FZ-STAVKA MOVE '__' TO POLE-2
        ACCEPT POLE-2 LINE 23 COLUMN 39 WITH AUTO-SKIP
               EVALUATE TIPKA
                 WHEN TIPESC     GO KRAJ
          WHEN     GORE    GO P41
                 WHEN NOT TIPRET GO P42
               END-EVALUATE    DISPLAY CIST1 MOVE FIR TO FZ-FIRMA
        PERFORM PROV2 IF NUM-IND = 1 GO P42.
        MOVE POLE-NUM2 TO FZ-STAVKA IF FZ-STAVKA = 0 GO P42.
        MOVE FK-PARTNER TO FZ-PARTNER MOVE FK-KONTO TO FZ-KONTO
        DISPLAY F-FAKTURA FZ-STAVKA LINE 23 COLUMN 39
        OPEN INPUT FAKZAT.
.....а ти текнува на глупавиот Basic каде одеше со нумерирање на ред, па ако одиш 1,2,3,4 и треба нешто измеѓу да додадеш си го јадел :D...па што правевме рипавме по 10ки или +5 на ред.
Не шала на страна Cobol е доста стабилен....и ден денес се употребуваат истите добри стари програми посебно во Америка и Австралија особено во банки и осигурителни компании...на стариот многу пати му леташе мозокот натаму да му ја дувне....
 
На врв Bottom