Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
2500 evra ti e sega slovacki ili bugarski da izvadis orginal .;)
Пред 5 години другари во дијаспората даваа пари по адвокати и вадеа другар од притвор што отиде кај нив со таквите инстант "оригинал" пасоши за 500 евра пред 5-6 години. Сигурица Бајо, податоците се на лице од Бугарија кое е неподвижно или инвалид само сликата е различна. Второ појавување во посериозна институција и филмско апсење со спуштање решетки од плафон.
Незнам што адвокат фатија и деталите ама заврши со 1 месец притвор, депортација и некоја забрана од минимален период за пак да влезе. Од тогаш со нашиот пасош прошета пола Европа и работеше во земјата од каде го депортираа и не му падна на памет пак да вади оригинал бугарски пасош.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
49.352
Сега Америве ќе најдат корупција баш кај опозиционери во парламент на кои случајно ќе им се вродат нови силни чувства за европскиот пат и ќе гласаат за промена на уставот.
Ќе има и по некоја ситна мрвица од СДС и ДУИ колку да се рече, ама горе-доле, тоа ќе биде тортата.
Се разбира, тоа се ќе биде врзано со уставните измени и секој што ќе се противи значи дека го брани криминалот и не сака државичката да оди напред.
Во принцип, втор пат за 4 години иста фора со исти актери ќе ни се продава .

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
“Нивото на корупција во државата загрижува“ е шифриран говор за “ќе има смена на власта, милом или силом“ на странскиот фактор кога од само ним позната причина најдат за сходно власта да ја сменат. Така го мењаа Грујо од власт, на пр. Нешто корупција, нешто човекови права и малцински, нешто проневера на државни пари... ново е што директно ќе има луѓе од Цариград да ја вршат диференцијацијата (омилен синоним за чистка на југословенските комунисти), претпоставувам тројца (повторно позајмено од традицијата на југословенските комунисти, судење во тројка) со таен обвинител. Па да видиме кој ќе биде американскиот Крсте Црвенковски да го суди македонскиот Александар Ранковиќ.
Како најочигледен засега кандидат за преземање власт е сегашниот шеф на ВМРО-ДПМНЕ, иако ништо не се знае за во иднина како испланирал Цариград отаде океанот.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.436
Поени од реакции
5.482
Редат се редат мале мори
Денес..... 15 на број

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.472
Поени од реакции
87.289
Ако ви фалеше некоја си гомно НГО дешавка, тука се Цивил за вас...

Познатите северџански фаци кои ги гледавме за промена на името, и за ковид карантинот кога пееја од дома, повторно се враќаат на сцена да лапнат уште некое хонорарче такашто ќе ја испејат Инсеме за да му дадат дознаење на народот дека иднината ни е во ЕУ.
Да знаеше Тото Котуњо дека вакви издркотини ќе му ја пејат песната, воопшто немаше ни да ја објави, нит да настапи на Евровизијата што се одржуваше во Загреб. Нема да ме чуди во следниве денови ако стариот ја врати наградата што ја освои пред 30 години, и попатно испие некое чафче цијанид, како тој хрватот во Хаг што направи

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.531
Поени од реакции
22.187
Ќе има и по некоја ситна мрвица од СДС и ДУИ колку да се рече, ама горе-доле, тоа ќе биде тортата.
Се разбира, тоа се ќе биде врзано со уставните измени и секој што ќе се противи значи дека го брани криминалот и не сака државичката да оди напред.
Во принцип, втор пат за 4 години иста фора со исти актери ќе ни се продава .
Od edna strana toa e tocno, od druga strana me zagrizuva sto ima tolku mnogu pratenici so sumlivi aktivnosti za da se naogjaat vo situacija da mozat da gi zatvorat. Odnosno i ne mi e cudno iskreno pratenicite preku nokj se napravija milioneri.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.060
Поени од реакции
9.450
Od edna strana toa e tocno, od druga strana me zagrizuva sto ima tolku mnogu pratenici so sumlivi aktivnosti za da se naogjaat vo situacija da mozat da gi zatvorat. Odnosno i ne mi e cudno iskreno pratenicite preku nokj se napravija milioneri.
Лесно е да дотераш некој до ситуација да биде уценуван ако државата не го спречи тоа. Иста фора се користи од WW2 навака, секој политичар и офицерско лице го ставаат на стендбај со материјали за уцена и на тој начин ги држат работите у раце, иста тактика користи и мафија.
Некој ќе рече зошто дозволиле....дијалектика е у прашање, нече карта поштеног човека а поштен човек не се карта, тоа е целата заебанција.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
49.352
Ако ви фалеше некоја си гомно НГО дешавка, тука се Цивил за вас...

Познатите северџански фаци кои ги гледавме за промена на името, и за ковид карантинот кога пееја од дома, повторно се враќаат на сцена да лапнат уште некое хонорарче такашто ќе ја испејат Инсеме за да му дадат дознаење на народот дека иднината ни е во ЕУ.
Да знаеше Тото Котуњо дека вакви издркотини ќе му ја пејат песната, воопшто немаше ни да ја објави, нит да настапи на Евровизијата што се одржуваше во Загреб. Нема да ме чуди во следниве денови ако стариот ја врати наградата што ја освои пред 30 години, и попатно испие некое чафче цијанид, како тој хрватот во Хаг што направи
Благоја Груевски си заработи место на списокот на лица што не треба да имаат кариера после комуњарското ропство.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.794
Поени од реакции
39.978
Пффф јаките пеачи со вкупно 3 ипол песни во нивните музички кариери. Уште кога ќе видиш кои фаци се појавуваат знаеш дека ова е некоја нарачка од кујната на Бихачка со цел одржување на гласачкото тело про ЕУ.

Не вадат они вакво проектче сосема случајно баш сега кога дојдоа Јенкиве да ја средуваат корупцијата во Македонија, читај, да средуваат за уставните измени.

Ми се повраќа од ликовиве. Тијана, Тања Кочовска, Џафер, Ѓоко, Битолчанецон... :pov:

Член од
5 ноември 2022
Мислења
30
Поени од реакции
61
Сакам да прашам . Дали делам исто мислење/теорија ?

Дали ви се чини дека Македонците не знаат навистина кој им е нивниот етнички идентитет?

Имам силно размислување дека сигурно е така според сите однесувања на нашиот народ последните 30 години.

Оти немаат чуство за свој идентитет,поделени се во две групи Македонците кои се идентификуваат со други народи .

1. Југословени/Срби

Буквално 90 посто генерациите до 1985 се со мислење и носталгија и однесување кон стара Југославија. Умре таа држава,заменета е со Србија како наследник.Култоролошки итн .

2. Бугари

Буквално повеќето од Источна Македонија.Беа под влијанието дека се Југословени.Умира цела култура и влијанието на Југославија.Ги фаќа вакуум простор.Силно Бугарска пропаганда притиска за свои поданици вп Македонија.Се сѐ забрзува со бугарските пасоши.

Причината зошто немаме македонски идентитет и е многу слаб,скоро не постои,е причината за немање свест и неизграден идентитет кон Македонија.

Или имаш Србомани или имаш Бугараши .

У фамилија е вака кај мене .Тешко се со влијание .Јас,пар братучеди млади сме со свест кој сум и што сум .Дека сум Македонец.
За тоа бугари од источна, не сум сретнал, ама овие србоманиве кои се млади луѓе на моја возраст во Скопје многу ме нервираат, сѐ српска музика, сите имале потекло од Србија, Србија сакаа да победи и навиваа за неа како луди :yid::yid::yid:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.434
Поени од реакции
9.107
За тоа бугари од источна, не сум сретнал, ама овие србоманиве кои се млади луѓе на моја возраст во Скопје многу ме нервираат, сѐ српска музика, сите имале потекло од Србија, Србија сакаа да победи и навиваа за неа како луди :yid::yid::yid:
затоа победи

Член од
24 август 2017
Мислења
567
Поени од реакции
1.295
Имаш број на тие што давале 800 марки за бугарски пасош?
Еве јас ќе земам.
Citas li be ?? pred 20god pred BG da vlezit vo EU delea dosta kesh po familii da se pisat blgarcina so toa I bg pasos osobeno niz Ohrid I okolinata, e sea cudni vreminja dojdoa togas plakaa da te ebet sea pa em ke platish em neznajs dali ke ti vlezit

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Toa ke im kazete na komunjarite.
Od anticka istorija so penkalo se otkaza drzavata, za istorijata do 45 se rasprava so bugarija ama ishodot se znae, stom za bugarite makedonskiot jazik e dijalekt.
A babite i dedovcite moze im kazuvale na decata za bugarite vo 2sv vojna i nikoj nejke da e bugarin od niv.

Ete, istorijata sepak bila bitna, i ljubovta kon zemjata, i mladite sakaat da pripagaat nekade. Plus, realno i Belgrad e poubav od Sofija, a i od Skopje so 7 godini nefasadirani objekti vo centarot.

Kajgana Shop

На врв Bottom