- Член од
- 23 мај 2019
- Мислења
- 4.703
- Поени од реакции
- 5.405
Извини ама ништо не те разбрав.Незнам јас ова што има врска со формирање парламентарно мнозинство и влада..
Јас те прашувам бидејќи збореше нешто за тие избори кога вмро неможеше да формира влада..
Кога соодносот на пратеници беше 51 со 49..
За тие избори збореше?
Али Ахмети кога изгуби 9 пратеника и Грујо 10,така?
На нови избори не се оди во таква ситуација..
Значи СДС требаше да си добие техничка влада од 2 год , тоа може преку уставен да се бара процедура бидејќи за платформи и мењавање име се залагаа.
Значи уште кога се колнеше дека нема да го смени името се знаеше дека ќе го смени..
Собираш потписи друже и идеш во суд.
Бараш референдум
Како мислите иначе дека се прават работите?
Со искачање на улица и оштетување на јавен и приватен имот?
За побивање на тиранската платформа и предавничкиот договор треба суд и претседател да дефинираат овластување на такво парламентарно мнозинство и на таква влада.
Значи и референдум требаше да има во тој момент.
Немора да е некој позиција да го брани уставното право..
Собранието е само институција,џабе им се и 90 пратеника ако таквите одлуки се на штета на македонскиот народ.
(Тоа значи неуставни)
Уставот е највисокиот правен акт во државата,се друго е ситна боранија во такви околности.
Уставот не е само тоа што е напишано на хартија,само многу малку тоа го знаат.
Неможе партија што ја нема подршката на македонскиот народ да донесува такви неуставни одлуки.
Они го прекршија член број 1 од уставот кој гласи
"Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава. Суверенитетот на Република Македонија е неделив, неотуѓив и непренослив."
Член 2 објаснува за заштита.
Остај тие Грујо муабети избори требало..
2 години требаше да добие вмро со нов претседател на партија и да се врати на власт а не да трпи народот уште 6 години власт од страна на СДС-ДУИ.
Се избра Мицковски за да дојде после 8 години владеење на таа коалиција
За мене тоа е погрешната одлука од матичната партија на татко ми.
Татко ми почина тој период и му се насобра се.
Он си ја сакаше и партијата и државата.
Јас си ја сакам државата ама не баш толку партијата на татко ми.
Додека не се исчисти од непотребни ликови.
Еве , ова со Кочани е можност да се докаже , и Тошковски му работи во овој случај.
И многу ќе биде битно колку ќе изработи и после овој случај и како ќе ја искористат ситуацијата за полицијата да се покаже во други случаеви.
Имаат шанса и за чистка во моментов..
Само со јака полиција може да има јака држава.
Убаво кажа еден член на комити, додека беше тазе, се плукаше наместо да се дадат информации во мвр за да се помогне и да се апси.
Јас знам дека без разлика што не се согласувам со некои работи, мојот глас сепак ќе биде за тие што работат за интересот на народот.
Така човек само може да направи разлика и да си се држи до своето.
Ти левичар ли си ?
Од кај ти текна жити се на избори ?
@мкд владе вие у прилеп како викате , левичар или левучар?![]()
Владе прашува за уставот и решението како јас сум го интерпретирал.
Постирав член од Уставот со напомена дека не интерпретирам само читам со разбирање што пишува,
На ова ти се лепиш и прашуваш што според мене би требало.
Ти одговарам дека во претходниот пост до Владе за тоа пишувам, дека во уставот тие работи не се до крај и добро дефинирани туку се оставени недоречени. Според тоа ако некој некогаш сериозно се зафати треба да ги направи тие измени, со предлог дека собранието покрај инструментот за самораспушатње треба да се дополни со распушатње на собрание од страна на Претседател на Р. Македонија токму ва такви услови кога не може да се формира влада... затоа што пратениците не се спремни самите да си го одземат мандатот.
На сето оваа ти тресеш еден куп небулози и една што остава впечаток е да му се дозволи на сдсСС да формира техничка влада.
Вакво нешто може Владе ќе подржи јас НЕ, сметам дека во услови кога не може ПОБЕДНИКОТ да формира влада (од х причини) треба да се оди на нови избори!
Автоматски споено мислење:
Така е Јонче си даде оставка, Браво ЈончеБатали. Како што се вели" во земја на слепци и едноокиот е водич".
јонЧе бар си даде оставка а оној што не можеше реченица да сврзе оти во глава му одеше" миле воли диско а ја шумадинско" каде е?