Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.332
Поени од реакции
5.621
воа не се шмрка, воа е Медицинска Кока :cool:
Штета...:(...а само што помислив да наба‘ам одредена количина од брашново, за на мојата работна маса...и да напра‘ам едно „селфи„ за мојот „Фејсбук„ профил...
Автоматски споено мислење:

Исти к.. се како и сдсм само пожелно е да се користи дпмне а не вмро - немаат идеологија партиите.
И тоа како партиите имаат иста „идеологија„, која се сведува на пар зборови:
- власт,
- моќ,
- беззаконие,
- „празнење„ на државниот и општинските буџети.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2025
Мислења
47
Поени од реакции
164

Ракот на Македонија се овие овчари кои до вчера на прчоина смрдеа денес се прават прогресивни левичари

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.299
Поени од реакции
6.389

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.445
Поени од реакции
3.296
И тоа како партиите имаат иста „идеологија
Промените почнуваат од себе , јас последен пат ги корпирав дпмне кои како јеховини сведоци ми дојдоа дома со 4-от од 10-те божји заповеди.
И гитла од тогаш не се појавија.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.227
Поени од реакции
12.357
Шмрчковски само сака да биде лидер како Зеленски, подржан од западот и накокан од утро до вечер

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.779
Поени од реакции
89.179
Screenshot_20250327_121310_edit_1911785111858572.jpg

.
Одговор на новинарско прашање, Мартин Костовски, организационен секретар на СДСМ:

СДСМ ги слуша, ги разбира и целосно ги поддржува барањата на граѓанското движење „Кој е следен“. Сметаме дека тие се легитимни, праведни и пред сè – неопходни.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
1.046
Поени од реакции
1.617
во пртеходниот пост напишав дека има недефинирани работи ама изглеа не си бил фокусиран.
Според мое мислење би требало да се оди на нови избори. (но кај нас има многу фалинки во нормативните решенија нпр распуштањето на Собранието е оставено на нивна совест тоа го нема никаде, најчесто Претседателот има такви овластувања а кај нас истиот се бира на непосредни избори значи има легитимитет)
Незнам јас ова што има врска со формирање парламентарно мнозинство и влада..

Јас те прашувам бидејќи збореше нешто за тие избори кога вмро неможеше да формира влада..
Кога соодносот на пратеници беше 51 со 49..
За тие избори збореше?
Али Ахмети кога изгуби 9 пратеника и Грујо 10,така?

На нови избори не се оди во таква ситуација..
Значи СДС требаше да си добие техничка влада од 2 год , тоа може преку уставен да се бара процедура бидејќи за платформи и мењавање име се залагаа.
Значи уште кога се колнеше дека нема да го смени името се знаеше дека ќе го смени..

Собираш потписи друже и идеш во суд.
Бараш референдум
Како мислите иначе дека се прават работите?
Со искачање на улица и оштетување на јавен и приватен имот?
За побивање на тиранската платформа и предавничкиот договор треба суд и претседател да дефинираат овластување на такво парламентарно мнозинство и на таква влада.
Значи и референдум требаше да има во тој момент.
Немора да е некој позиција да го брани уставното право..
Собранието е само институција,џабе им се и 90 пратеника ако таквите одлуки се на штета на македонскиот народ.
(Тоа значи неуставни)

Уставот е највисокиот правен акт во државата,се друго е ситна боранија во такви околности.
Уставот не е само тоа што е напишано на хартија,само многу малку тоа го знаат.
Неможе партија што ја нема подршката на македонскиот народ да донесува такви неуставни одлуки.

Они го прекршија член број 1 од уставот кој гласи

"Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава. Суверенитетот на Република Македонија е неделив, неотуѓив и непренослив."

Член 2 објаснува за заштита.

Остај тие Грујо муабети избори требало..
2 години требаше да добие вмро со нов претседател на партија и да се врати на власт а не да трпи народот уште 6 години власт од страна на СДС-ДУИ.
Се избра Мицковски за да дојде после 8 години владеење на таа коалиција
За мене тоа е погрешната одлука од матичната партија на татко ми.
Татко ми почина тој период и му се насобра се.
Он си ја сакаше и партијата и државата.
Јас си ја сакам државата ама не баш толку партијата на татко ми.
Додека не се исчисти од непотребни ликови.

Еве , ова со Кочани е можност да се докаже , и Тошковски му работи во овој случај.
И многу ќе биде битно колку ќе изработи и после овој случај и како ќе ја искористат ситуацијата за полицијата да се покаже во други случаеви.
Имаат шанса и за чистка во моментов..
Само со јака полиција може да има јака држава.
Убаво кажа еден член на комити, додека беше тазе, се плукаше наместо да се дадат информации во мвр за да се помогне и да се апси.

Јас знам дека без разлика што не се согласувам со некои работи, мојот глас сепак ќе биде за тие што работат за интересот на народот.
Така човек само може да направи разлика и да си се држи до своето.

Ти левичар ли си ?
Од кај ти текна жити се на избори ?

@мкд владе вие у прилеп како викате , левичар или левучар? :D
Автоматски споено мислење:

Твојот став е јасен и аргументиран од твоја перспектива, но политиката секогаш е комплексен процес каде различни гледишта имаат своја тежина. Разликата меѓу правните механизми, политичката реалност и очекувањата на народот секогаш создава простор за различни интерпретации.

Во однос на парламентарното мнозинство и формирањето влада, ситуацијата во тие години беше исклучително тензична, особено со тенки разлики во бројот на пратеници. Но, фактот е дека уставниот поредок дозволува коалициски договори и политички маневри за формирање влада, што и се случи. Дали тоа беше „предавство“ или „реална политика“ – зависи од перспективата.

За уставноста на одредени одлуки, секогаш може да се бара институционална разврска, но историјата покажува дека правните процеси често се под влијание на политиката. Референдумот за промената на името беше одржан, но начинот на кој беше реализиран и последиците од него се нешто што секој го интерпретира според сопствените убедувања.

Во врска со полицијата, силна и професионална полиција е основа за стабилна држава, но и заштита на правниот систем и безбедноста на граѓаните. Овој момент може да биде тест за тоа колку институциите навистина се способни да спроведуваат правда без политички влијанија.

На крајот, секој човек има право на сопствен избор и политички став. Не е важно дали некој е „левичар“ или „десничар“, туку дали има критичко размислување и свесност за реалноста. Политиката не е само идеологија, туку и пракса, а крајниот суд секогаш го дава н
ародот.
Незнам зошто ти требаше овој расказ.

Прекршен е член број 1 по устав и никој ништо не направи.

Крај на приказната

Последно уредено:
Член од
19 март 2013
Мислења
3.647
Поени од реакции
5.750

Ракот на Македонија се овие овчари кои до вчера на прчоина смрдеа денес се прават прогресивни левичари
Ако не направат како што сакаат , што ќе се деси? Мислат дека остана некој што не е рамнодушен веќе на нивните закани?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.817
Поени од реакции
9.455
Ти да не сакаш лепак да дува?;)

Последно уредено:
Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.538
Поени од реакции
1.017
најако е шо вмро штаботомите му ја вадат сеа сликата а ја чувале ко џокер и сеа го вадат ,а и прашање е е кој го сликал и зошто,
јон -сликај брат како вучам црта
мозеби се зезале нешто . а мози и не.
вакви компромитирачки џокери имат и сдс и американците за сите ги вадат по потреба.

a na Trajko Veljanovski se zaboraj sin mu ko se drogirase.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom