Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.729
Поени од реакции
5.649
Како беше она од нашите северни соседи, ружне ствари лепо горе.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.299
Поени од реакции
15.451

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
853
Поени од реакции
1.353
За последно писувах тука 2008 г. Тогаш писувах, дека че има смесена историческа комисија и вето за ЕС.
Това е тека, зашто се пак сме един народ - мојо роден пернишки диалект е по-близок до книжовнио македонски, отколку до б'лгарскио и това нема како да се смени.
От македонците сега се сака само едно просто нешто - да си напишат историјата по докумменти и да престанат да л'жат за известни исторически личности и с'битија. јас с македонскио јазик проблем немам - дали че му казуем македонски или б'лгарски ми е се таја. Може и б'лгарскио јазик да го објавиме за диалект на македонски, и това ништо нема да промени - пак че сме един народ.
Автоматски споено мислење:

Да добавим, моите дедовци са били фашисти, и дваицата. За них цар Борис беше и господ, и аллах и сичко. Един от дедовците е служил војник у Пирот като ослободител, има и заслуги у борбата протов титовите макерета през 1941-1944 г. Прадедовците с'што. Един от тех бил улучен от ср'бски куршум в битката при Брегалница. Куршумо влезнал от в'ншната страна на ногатата и излезнал от в'трешната.
Ако на некој не му е јасно оти го писуем това - па дедото се е борил за днешното вето през 1913 г. На с'рбите го в'рнал т'пкано - при Ниш и при Косово през 1915 г.
Автоматски споено мислење:

За б'лгарите бан тука, а за бивши југословени без заслуги за рападо на југославија - бан от ЕС. Опашката през правос'дното министерство в Софија е голема и прод'лжава да расте, с'с или без вето. Преди 10-тина години от опашката се чуеше предимно руски јазик, или б'лгарски с руски акцент.
Сега е друго, като минем оттам ми се чини дека с'м на собор с много народ у мојто родно пернишко село (у Софија перничани обикновено зборуват книжовен јазик)

А на опашката - предимно на руски зборувааа преди 10-години, б'лгарски знае много малко народ и с акцент. Говорил с'м много п'ти с хора от опашката от Молдова и Украјна - може и да те бијат ако им кажеш, дека не са б'лгари. А онија с пернишкио говор не били б'лгари, тека казујат за себе си. Те тека е в'в времето на информационните технологии.
М'чно ми е за времето на титова југославија - 15 години с'м гледал ТВ Белград први програм или с'м с'м слушал радио Скопие или Белград (за паспорт се пак не с'м мислил, колко му е да се пишем пернишки македонец). От радио Скопие научих за забранените спомени на Цола Драгојчева (забранени в југославија, разбира се), както и за биографијата на Гоце Делчев от британката Мерсија Макдермот.
От радио Скопие разбрах дека требе да служим като б'лгарски окупатор в Пиринска Македонија и дека целата Благоевградска област била поробена земја.
Другар одмори. Знаеме дека бугарија е Македонска, бугарскиот „јазик“ Македонски, а бугарите Македонци. Не се фрустрирај за џабе.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.014
В ЕС сите езици на д'ржавите членки са официални и се употребјават без ограниченија. Татарскио е официален в Татарстан.
Да, но во овоj форум е забрането да се пишува на друг jазик, освен македонскиот....а гледам дека продолжуваш.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.874
Поени од реакции
36.919
Што сака Бугарија од Македонија? Како ги гледа нашите односи во иднина? Сака да се ребугаризираме или да сме партнери или да сме непријатели?

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Што сака Бугарија од Македонија? Како ги гледа нашите односи во иднина? Сака да се ребугаризираме или да сме партнери или да сме непријатели?
Како ги гледа нашите односи во иднина? - Зле .
Сака да се ребугаризираме? - Не
Сака партнери или да сме непријатели? - Од вас зависи.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.874
Поени од реакции
36.919
Како ги гледа нашите односи во иднина? - Зле .
Сака да се ребугаризираме? - Не
Сака партнери или да сме непријатели? - Од вас зависи.
Нема никаква добивка за Бугарија од тоа што го прави. Што е ќарот за Бугарија ако ние сме признаеле дека македонскиот јазик произлегол од Бугарскиот или дека ние сме биле бугари. Да сме признаеле „историската вистина“ :pos:
Сфаќате ли колку смешно и бедно тоа звучи да уценувате една држава со тоа?

Кога уценувате една држава и нација каков јазик зборела или дали постоела таа нација, во ситуација кога македонскиот јазик е светски етаблиран и признат, и правото на самоопределување е неприкосновено, нема што да барате партнерство од нас.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Нема никаква добивка за Бугарија од тоа што го прави. Што е ќарот за Бугарија ако ние сме признаеле дека македонскиот јазик произлегол од Бугарскиот или дека ние сме биле бугари. Да сме признаеле „историската вистина“ :pos:
Сфаќате ли колку смешно и бедно тоа звучи да уценувате една држава со тоа?

Кога уценувате една држава и нација каков јазик зборела или дали постоела таа нација, во ситуација кога македонскиот јазик е светски етаблиран и признат, и правото на самоопределување е неприкосновено, нема што да барате партнерство од нас.
Сакаше одговор од некоj- получи го.
Емоционалните ти монолози не ме интересират.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.874
Поени од реакции
36.919
Најинтересен ми е муабетот дека тука некоја силна антибугарска пропаганда се водела од сите страни на општеството и медиумите :D

Абе разберете дека до пред Заев да го склучи договорот со Борисов заборавивме дека постоите. Бугарија се спомнуваше за три работи: 1. Ефтин одмор во Банско, 2. Бугарски пасош за тој што ќе се сели во странство и 3. Момачка вечер во Софија за стрип барови и ебење курви.

Толку беа мубетите за Бугарија. Повеќе сме во тек со случувања во Хрватска него ли со што се случува во Бугарија.
Ќе ми кажуваат тука Бугарија и Македонија како Германија и Австрија. Абе бегај таму :pos:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.867
Поени од реакции
50.341
Најинтересен ми е муабетот дека тука некоја силна антибугарска пропаганда се водела од сите страни на општеството и медиумите :D

Абе разберете дека до пред Заев да го склучи договорот со Борисов заборавивме дека постоите. Бугарија се спомнуваше за три работи: 1. Ефтин одмор во Банско, 2. Бугарски пасош за тој што ќе се сели во странство и 3. Момачка вечер во Софија за стрип барови и ебење курви.

Толку беа мубетите за Бугарија. Повеќе сме во тек со случувања во Хрватска него ли со што се случува во Бугарија.
Ќе ми кажуваат тука Бугарија и Македонија како Германија и Австрија. Абе бегај таму :pos:
Затоа отседни неколку дена таму и ќе видиш друга слика. Секоја вечер на ТВ некој историк седнат на емисија и дрви и пењави за нас. Верувам дека тоа е и причината ради која не спроведоа Бугарски ТВ канали тука, иако беше спомнато кога го потпишуваа договорот.

Kajgana Shop

На врв Bottom