Политиките на Бугарија кон Македонија

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.404
Ova S. morav da go stavam, taka e po zakon-ustav.
jas mislam vaka po ova prasanje
Земете се’...
Земете го и Александар,i Samoil, и Мисирков, и Питу и Јане и Dame, абе земете го и Тарчуловски и Миленко и Мирка и Дурловски и Чашуле. Земете ја и Ванковска и Солза. Земете го и Урко и Геро и Милчин. Земете ги Груевски, Мицкоски, земете ја и Лигњата, и оној бескосникот Антоњо, абе и Турунџе земете го, и Апостолски и Колишевски земете ги. И да земете се’, идиоти на современието, ние ќе бидеме такви какви што се чувствуваме. Ќе бидеме Македонци. Секогаш! Земете се’, пизда ли вам лепа материна татарска, ние и тогаш ќе бидеме Македонци...Zemete go i Zajko i kokoskata slatka, zemetego i Boki 13 i prasica Janeva. Zeme te go i Tito, i Kardelj, zemete go i Tempo i Karagorgre,abre zemete go i Cercil i Truman i Elton Djon.
Земете се’ и gonete se ...E za inat Goce ne vi go davame,pa makar pratile i pet armii ovde,dodeka ima bar eden Makedonec toj ke e tuka zatoa sto e kako nas MAKEDONEC.
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.050
Поени од реакции
8.264
V
Ova S. morav da go stavam, taka e po zakon-ustav.
jas mislam vaka po ova prasanje
Земете се’...
Земете го и Александар,i Samoil, и Мисирков, и Питу и Јане и Dame, абе земете го и Тарчуловски и Миленко и Мирка и Дурловски и Чашуле. Земете ја и Ванковска и Солза. Земете го и Урко и Геро и Милчин. Земете ги Груевски, Мицкоски, земете ја и Лигњата, и оној бескосникот Антоњо, абе и Турунџе земете го, и Апостолски и Колишевски земете ги. И да земете се’, идиоти на современието, ние ќе бидеме такви какви што се чувствуваме. Ќе бидеме Македонци. Секогаш! Земете се’, пизда ли вам лепа материна татарска, ние и тогаш ќе бидеме Македонци...Zemete go i Zajko i kokoskata slatka, zemetego i Boki 13 i prasica Janeva. Zeme te go i Tito, i Kardelj, zemete go i Tempo i Karagorgre,abre zemete go i Cercil i Truman i Elton Djon.
Земете се’ и gonete se ...E za inat Goce ne vi go davame,pa makar pratile i pet armii ovde,dodeka ima bar eden Makedonec toj ke e tuka zatoa sto e kako nas MAKEDONEC.
Ne zaboravaj deka vo Severna Makedoncite se minato svrseno vreme.
 

Strictly

word is bond
Член од
9 јуни 2019
Мислења
486
Поени од реакции
1.645
Ova S. morav da go stavam, taka e po zakon-ustav.
jas mislam vaka po ova prasanje
Земете се’...
Земете го и Александар,i Samoil, и Мисирков, и Питу и Јане и Dame, абе земете го и Тарчуловски и Миленко и Мирка и Дурловски и Чашуле. Земете ја и Ванковска и Солза. Земете го и Урко и Геро и Милчин. Земете ги Груевски, Мицкоски, земете ја и Лигњата, и оној бескосникот Антоњо, абе и Турунџе земете го, и Апостолски и Колишевски земете ги. И да земете се’, идиоти на современието, ние ќе бидеме такви какви што се чувствуваме. Ќе бидеме Македонци. Секогаш! Земете се’, пизда ли вам лепа материна татарска, ние и тогаш ќе бидеме Македонци...Zemete go i Zajko i kokoskata slatka, zemetego i Boki 13 i prasica Janeva. Zeme te go i Tito, i Kardelj, zemete go i Tempo i Karagorgre,abre zemete go i Cercil i Truman i Elton Djon.
Земете се’ и gonete se ...E za inat Goce ne vi go davame,pa makar pratile i pet armii ovde,dodeka ima bar eden Makedonec toj ke e tuka zatoa sto e kako nas MAKEDONEC.
Браво чичо Анчо! Ме изненади..
 
Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.804
Поени од реакции
3.056
Ova S. morav da go stavam, taka e po zakon-ustav.
jas mislam vaka po ova prasanje
Земете се’...
Земете го и Александар,i Samoil, и Мисирков, и Питу и Јане и Dame, абе земете го и Тарчуловски и Миленко и Мирка и Дурловски и Чашуле. Земете ја и Ванковска и Солза. Земете го и Урко и Геро и Милчин. Земете ги Груевски, Мицкоски, земете ја и Лигњата, и оној бескосникот Антоњо, абе и Турунџе земете го, и Апостолски и Колишевски земете ги. И да земете се’, идиоти на современието, ние ќе бидеме такви какви што се чувствуваме. Ќе бидеме Македонци. Секогаш! Земете се’, пизда ли вам лепа материна татарска, ние и тогаш ќе бидеме Македонци...Zemete go i Zajko i kokoskata slatka, zemetego i Boki 13 i prasica Janeva. Zeme te go i Tito, i Kardelj, zemete go i Tempo i Karagorgre,abre zemete go i Cercil i Truman i Elton Djon.
Земете се’ и gonete se ...E za inat Goce ne vi go davame,pa makar pratile i pet armii ovde,dodeka ima bar eden Makedonec toj ke e tuka zatoa sto e kako nas MAKEDONEC.
Каде во уставот пишува дека ти кога отвораш тема на кајгана мора да пишеш северна? Северна по устав мора само официјални државни органи да го употребуваат никој не може тебе да ти каже северна да го изговараш по дома или на форум или во муабет. Дури ни на медиумите не е облигаторно и не може да им се наметне, канал5 никогаш не вика северна ако си приметил само блиските на сдс повторуваат како папагали. Ниедна држава дома не се нарекуваат со цело име повторувачки како папагал. Американците дома Америка си се викаат не се повторуваат во секоја реченица Соединетите американски држави, или северна, јужна Кореја мислиш народот дома со придавка се вика? НЕ, Кореја си се викаат. Само кај нас постои овој феномен поради бескичменост.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.649
Поени од реакции
21.582
Мислев ова во Собрание да го постувам ама може и во темава.

Предлог Декларација за осуда на бугарските национал-шовинистички претензии

Претседателот на Левица, Димитар Апасиев, денес одржа прес-конференција во прес-центарот на Собранието, кадешто обелодени дека, денес заедно со пратеникот Борислав Крмов, до претседателот на Собранието доставија предлог Декларација во 10 точки за осуда на бугарските национал-шовинистички претензии.

На прес-конференцијата тој ги образложи точките кои ја содржат предлог Декларацијата, коишто очекуваме да бидат прифатени од сите пратеници. Во продолжение следи целосната предлог Декларација.

Собранието на Република Македонија, на пленарната седница одржана на ден _______________ 2020 година, ја донесе следнава

Д Е К Л А Р А Ц И Ј А

ЗА ОСУДА НА БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛ-ШОВИНИСТИЧКИ ПРЕТЕНЗИИ​

1. Собранието на Република Македонија, со индигнација и во целост, го отфрла бугарскиот т.н. Објаснувачки меморандум за односите на Република Бугарија со Република Македонија во контекст на проширувањето на Европската унија и процесот на асоцијација и стабилизација (септември 2020) упатен од страна на официјална Софија до земјите-членки на ЕУ, како недоличен шовинистички акт кои ги урива добрососедските односи меѓу двете земји и поставува нереални, максималистички и експанзионистички барања кон македонската Република, под закана од т.н. бугарско вето за одржување на првата Меѓувладина конференција на ЕУ со Македонија, како почеток на планираните и долгоочекувани пристапни преговори за полноправно членство во Унијата.

2. Македонското име, јазик, култура, идентитет, историја, национална свест и самобитност се апсолутно, суверено, нераскинливо и неотуѓиво универзално колективно право на македонскиот народ, кое не може и не смее да биде дел од никаква странска билатерална замешателна агенда или, пак, мултилатерална преговарачка рамка за членство во било кој меѓународен сојуз или организација, а истото се темели на интернационалниот и императивен т.н. ius cogens правен режим – кој е општоприфатен и задолжителен за сите современи и цивилизирани народи во меѓународното јавно право.

3. Бараме од Владата на Република Македонија, а особено од Претседателот на Владата, од неговиот заменик – Министерот без ресор за европски прашања, како и од шефот на дипломатијата, т.е. Министерот за надворешни работи да бидат поагилни, подржавнички и пожестоки во нивните дипломатски напори за одбрана од намерните иредентистички напади и провокации кои доаѓаат од страна на (нео)врховистичките, „михајловистичките“ и великобугарските центри на нашиот источен сосед, со цел зачувување на македонското национално чувство, дигнитет и припадност, кои во XXI век се брутално негирани и оспорени на еден крајно дрзок, недостоинствен, примитивен, омаловажувачки и нецивилизиран начин, кој нема ништо заедничко со европските просветителски и хуманистички вредности.

4. Апелираме до Претседателот на Републиката, како своевиден „Татко на нацијата“ и dominus во надворешната политика, со сите свои ресурси и капацитети, да се стави во проактивна патерналистичка улога, заштитувајќи ги македонските национални интереси на меѓународно ниво, употребувајќи ги сите расположливи средства за доаѓање до историската вистина за злосторствата извршени од страна на бугарскиот фашистички окупатор на територијата на Македонија (Вардарска, Пиринска и Егејска) за време на Втората светска војна – како тогашни горди сојузници на Хитлер и Мусолини во Тројниот пакт, т.е. Оската на злото „Рим-Берлин-Токио“.

5 .Очекуваме од македонската страна официјално покренување на „зелена маса“ на круцијалното прашање за правата и статусот на непризнаеното македонско национално малцинство во соседна Бугарија (Пиринска Македонија) – согласно Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства (1994), донесена од Комитетот на министри на Советот на Европа, а по бројните жалби и поплаки за непостапување на бугарските државни органи во спроведувањето на добиените правосилни и извршни судски пресуди пред Европскиот суд за човекови права (Стразбур) против Република Бугарија, како и официјално државно барање за извинување од бугарските власти за сите сторени историски неправди, ѕверства и злосторства врз Македонците – како искрен чин на братско помирување и човекољубие.

6. Ја истакнуваме суштинската потреба од носење на стратегиска Македонска платформа за националните интереси на македонскиот народ, од страна на лидерите на политичките партии во Македонија, а во која ќе се дефинираат државните „црвени линии“ – на внатрешен и на надворешен план – и точно ќе се назначат прашањата за кои никако и со никого не смее да се преговара – во идниот процес на ЕУ интеграција (унитарност, секуларност, територијален интегритет, државни симболи, инсигнии, име, јазик, идентитет и сл.).

7. Бараме итно запирање со работа на некредибилната т.н. Заедничка меѓувладина експертска комисија, формирана со Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Р. Македонија и Р. Бугарија (2017) – поради непрофесионални и манипулативни тенденции за историски ревизионизам, квазинаучни шпекулативни фалсификувања и контроверзна рехабилитација на големобугарските фашистички идеи, како и поради обиди за омаловажување на ликот и делото на апостолот Гоце Делчев и на други видни личности и великани од македонската античка, средновековна и нововековна историја и многугенерациска борба за македонска државност, автономија и независност.

8. Ги повикуваме сите релевантни академски и научно-образовни инстутуции и поединците кои работат во нив (МАНУ, Институтот за национална историја, Институтот за македонска литература, Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, универзитетите и факултетите), како и медиумите, невладините организиции за заштита на човековите слободи и права и другите јавни личности во Република Македонија и во дијаспората (Европа, Америка и Австралија) – без разлика на нивната политичка, верска или етничка припадност – во организиран Отпор и борба против негирањето, злоупотребата и искривоколчувањето на минатото, со цел ширење на непотребни тензии, непријателска пропаганда и ксенофобија од позиција на моќ.

9. Оваа Декларација под итно да се достави до ООН, Советот на Европа, ЕУ, ОБСЕ-ОДИХР, Европскиот парламент, до владите на сите полноправни земји-членки и земји-кандидатки за членство на ЕУ, како и до други сродни меѓународни организации и пријателски народи.

10. Декларацијата веднаш да се објави во „Службен весник на Република Македонија“ и да влезе во сила истиот ден, како општ парламентарен став за ова прашање од пошироко општествено-политичко значење.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.436
Поени од реакции
4.264
Ај објасни ми како вдовица во 2ра светска војна можела да си дозволи зелено пенкало? Или да пишува на прво место? Прилилично сум сигурен дека би биле неспимени...
Автоматски споено мислење:

Дај бе не враќајте на бугарски тролови.
Зш не ги пермабанирате одма?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.915
Поени од реакции
15.902
Ova S. morav da go stavam, taka e po zakon-ustav.
jas mislam vaka po ova prasanje
Земете се’...
Земете го и Александар,i Samoil, и Мисирков, и Питу и Јане и Dame, абе земете го и Тарчуловски и Миленко и Мирка и Дурловски и Чашуле. Земете ја и Ванковска и Солза. Земете го и Урко и Геро и Милчин. Земете ги Груевски, Мицкоски, земете ја и Лигњата, и оној бескосникот Антоњо, абе и Турунџе земете го, и Апостолски и Колишевски земете ги. И да земете се’, идиоти на современието, ние ќе бидеме такви какви што се чувствуваме. Ќе бидеме Македонци. Секогаш! Земете се’, пизда ли вам лепа материна татарска, ние и тогаш ќе бидеме Македонци...Zemete go i Zajko i kokoskata slatka, zemetego i Boki 13 i prasica Janeva. Zeme te go i Tito, i Kardelj, zemete go i Tempo i Karagorgre,abre zemete go i Cercil i Truman i Elton Djon.
Земете се’ и gonete se ...E za inat Goce ne vi go davame,pa makar pratile i pet armii ovde,dodeka ima bar eden Makedonec toj ke e tuka zatoa sto e kako nas MAKEDONEC.
од сите овие само Козарот со токмакот им треба, да ја скрши оваа плоча.. :D
Е сега овој ѓоа ќе праќа цел Инжинерски Полк за рушење, а што не прати 2-3ца да ја обноват блгарската спомен плоча на Кајмакчалан што ја скрши козарот ??
Околу Гоце требаше ние да удриме контраофанзива,уште пред 2 години мислам беше, кога Грција им ги даде на Блгарија коските на цар Самуил... тој можеби бил блгар по народност, но бил цар на територијата на Македонија и е дел од историјата пред се на оваа територија каде е и крунисан, исто како што и српскиот цар Душан, кој бил цар на срби, блгари грци и други ( во другите сме ние), ама крунисан е во Скопје е дел на историјата на оваа територија
А б.т.в., па и Скендербег бил етнички србин, ама е дел на албанската историја,...
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.731
Поени од реакции
5.002
од сите овие само Козарот со токмакот им треба, да ја скрши оваа плоча.. :D
Е сега овој ѓоа ќе праќа цел Инжинерски Полк за рушење, а што не прати 2-3ца да ја обноват блгарската спомен плоча на Кајмакчалан што ја скрши козарот ??
Околу Гоце требаше ние да удриме контраофанзива,уште пред 2 години мислам беше, кога Грција им ги даде на Блгарија коските на цар Самуил... тој можеби бил блгар по народност, но бил цар на територијата на Македонија и е дел од историјата пред се на оваа територија каде е и крунисан, исто како што и српскиот цар Душан, кој бил цар на срби, блгари грци и други ( во другите сме ние), ама крунисан е во Скопје е дел на историјата на оваа територија
А б.т.в., па и Скендербег бил етнички србин, ама е дел на албанската историја,...
Самоил Бугар...нема везе не бил Бугар денешните Бугари се создадени во 18 век првите. Може империјата му се викала Бугарија ама тоа не го прави Бугар. Имиња ти се променлива категорија. Исто како што Гоце не бил Бугар ни имал Бугарска култура ни мајчин јазик му бил Бугарскиот.
Ај малку антика и Аце ни е предок и имаме потекло од нив...Па и од Душан и Скендер.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.915
Поени од реакции
15.902
Самоил Бугар...нема везе не бил Бугар денешните Бугари се создадени во 18 век првите. Може империјата му се викала Бугарија ама тоа не го прави Бугар. Имиња ти се променлива категорија. Исто како што Гоце не бил Бугар ни имал Бугарска култура ни мајчин јазик му бил Бугарскиот.
Ај малку антика и Аце ни е предок и имаме потекло од нив...Па и од Душан и Скендер.
Охи...лозата на Аце, Аргеиди, се набркани од Аргос, Пелопонез да си формираат кралство во земјата на козите, североисточниот дел на денешна грчка Македонија... ама народот , античките македонци не се од Пелопонез туку од планините на Костур и Кожани, Аргос Орестикон, а од таму се населија во долниот дел на Вардар ( Ахиос) итн.. . а за Самуил, едно време и србите го присвојуваа, ама Грција им ги даде посмртните останки на Блгарија, исто како што Блгарија ни ги даде нам посмртните останки на Гоце Делчев ... ..
Но небитен е етничкиот( антрополошкиот) корен на било кој владетел, посебно што до порано нациите и не постоеја во смисол како денеска...
 
Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.379
Поени од реакции
46.766
Еве сега не им чинело името Северна Македонија и барале нов договор или анекс на постоечкиот во кој ќе се гарантира дека немало да имаме територијални претензии :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.823
Поени од реакции
80.359
Еве сега не им чинело името Северна Македонија и барале нов договор или анекс на постоечкиот во кој ќе се гарантира дека немало да имаме територијални претензии :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
тоа да беше проблемот, лесно ќе беше
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
тоа да беше проблемот, лесно ќе беше
Да веруваш дека живеат во 19-ти век и најсериозно ги сфаќаат овие муабети со претензии на Пиринска Македонија. Дури некои ,,аналитичари" и веруваат дека Македонците муслимани имале Бугарска самосвест, ама не се кажувале. :pos:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.823
Поени од реакции
80.359
Колку што памтам, ние одамна, како никој на светот, ставивме у устав, дека нема да се грижиме за Македонците во соседство, т.е. дека нема да се мешаме у нивни двор. Што сакаат повеќе од тоа?

Најмал проблем е тоа, во овој спор.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom