Политиката и спортот

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.265
Поени од реакции
3.619
Немој само да заборавите дека Русија беше забранета на олимпијадата во Токио и зимската во Пекинг. ова со Украина само ги прошири хоризонтите на забраната за руско знаме во руско државјанство. Да не беа веќе под казна можеби ова немаше да се случи но за некого кад је бал нек је маскенбал иди работава...
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.509
Поени од реакции
6.018
СР Југославија беше во последен момент тргната од Еуро 92 а на нејзино место влезе второпласираната Данска. Останатото е историја. Освен тоа тие беа надвор од игра и за СП94 и ЕП96.

Но имајќи предвид дека Катар доби домаќинство, сите можни морално-етички норми се на земја.
САД требаше да бидат исфрлени од СП2006 и 2010 пример.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Ваква политика не е толку тешка за разбирање. Сите можат да разберат порака на толерантност во споредба со IT.
Ова е суштината поради која ја отворив оваа тема, спортот не треба да се политизира. Say no to rasism е парола, да клечиш како некоја расистичка организација (БЛМ) е политичка пропаганда. Дури и скоро сите се обединија кон критиките за Барнли кога над нивниот стадион прелета банер: White lives matter Burnley! Зошто? Нели и тоа е порака за обединување? Федерацијата го загуби компасот, па и капитенските ленти се со боите на виножитото. Зошто капитенот да мора да ја носи, ако се коси со неговите идеолошки или религиски погледи? Зошто другата страна не ја почитува волјата на таа индивидуа, а таков случај мислам дека имаше со еден фудбалер од Хрватска (да не гуглав, битни ми се поентите)! Сака обична, бела, лента и крај!

Зошто на мажите им се дозволува да се натпреваруваат во женските дисциплини, од пливачи до тркачи. Флорида воведе забрана со цел, да ги заштити спортистките, се надевам дека тоа ќе стане сликата на федерализмот. И тука се политизира! Мажите кои мислат дека се жени треба да се натпреваруваат со другите мажи. Крај на приказната!

И да, тебе можеби не те интересираат настаните пред 200 години, мене може ме интересираат, па дали треба спортистите од Шпанија, Англија, Холандија, поединечно, да се извинуваат за секое ѕверство направено, од нивните држави, ширум истпријата? Зошто и на мене да не ми се удоволи, а само тебе!? Или поново, дали треба секој спортист да се извини и огради од воените злосторства на Џо! Не! Дел не се ни интересираат, а дел не ни играат, па ни живеат во државата која ја претставуваат. Ги врзува некоја ефективна врска, како раѓањето, и тоа е сѐ!

На политиката не и е местото на спортските терени. Истата е меч со две острици и секогаш ќе постои страна на која нема да и се допаѓа таа конкретна идеолошка матрица која се форсира од конкретен играч или од самиот клуб. Секој PR ќе ти каже или да се воздржуваш од коментари или да ја удоволиш радикалната гневна толпа.

И да, зошто нема ниту една санкција кон Кина или арапските држави? Нула. Кинескиот режим е еден од најрепресивните, па ете, нема политички пароли против Кина, нема негативна пропаганда против Кина, нема политичко-културен притисок против Кина! И да има, тој не припага на спортските терени. Но Кина ја има расистичката карта во своите раце!

И последно, најсрамно е кога еден спортист клечи на сопствената химна. Секундарно треба да биде суспендиран. Нема што повеќе да ги брани националните бои.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.535
Поени од реакции
28.957
И да, зошто нема ниту една санкција кон Кина или арапските држави?
Bukvalni robovi vo 21 vek go izgradija stadionot vo Katar za svetskoto, ama stama za toa, bitno mazi neka se natprevaraat vo zenska kategorija, i belcite klecat.
 

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.387
Поени од реакции
1.993
Ова е суштината поради која ја отворив оваа тема, спортот не треба да се политизира. Say no to rasism е парола, да клечиш како некоја расистичка организација (БЛМ) е политичка пропаганда. Дури и скоро сите се обединија кон критиките за Барнли кога над нивниот стадион прелета банер: White lives matter Burnley! Зошто? Нели и тоа е порака за обединување? Федерацијата го загуби компасот, па и капитенските ленти се со боите на виножитото. Зошто капитенот да мора да ја носи, ако се коси со неговите идеолошки или религиски погледи? Зошто другата страна не ја почитува волјата на таа индивидуа, а таков случај мислам дека имаше со еден фудбалер од Хрватска (да не гуглав, битни ми се поентите)! Сака обична, бела, лента и крај!

Зошто на мажите им се дозволува да се натпреваруваат во женските дисциплини, од пливачи до тркачи. Флорида воведе забрана со цел, да ги заштити спортистките, се надевам дека тоа ќе стане сликата на федерализмот. И тука се политизира! Мажите кои мислат дека се жени треба да се натпреваруваат со другите мажи. Крај на приказната!

И да, тебе можеби не те интересираат настаните пред 200 години, мене може ме интересираат, па дали треба спортистите од Шпанија, Англија, Холандија, поединечно, да се извинуваат за секое ѕверство направено, од нивните држави, ширум истпријата? Зошто и на мене да не ми се удоволи, а само тебе!? Или поново, дали треба секој спортист да се извини и огради од воените злосторства на Џо! Не! Дел не се ни интересираат, а дел не ни играат, па ни живеат во државата која ја претставуваат. Ги врзува некоја ефективна врска, како раѓањето, и тоа е сѐ!

На политиката не и е местото на спортските терени. Истата е меч со две острици и секогаш ќе постои страна на која нема да и се допаѓа таа конкретна идеолошка матрица која се форсира од конкретен играч или од самиот клуб. Секој PR ќе ти каже или да се воздржуваш од коментари или да ја удоволиш радикалната гневна толпа.

И да, зошто нема ниту една санкција кон Кина или арапските држави? Нула. Кинескиот режим е еден од најрепресивните, па ете, нема политички пароли против Кина, нема негативна пропаганда против Кина, нема политичко-културен притисок против Кина! И да има, тој не припага на спортските терени. Но Кина ја има расистичката карта во своите раце!

И последно, најсрамно е кога еден спортист клечи на сопствената химна. Секундарно треба да биде суспендиран. Нема што повеќе да ги брани националните бои.
Како можеш да си толку против политиката во спортот, а го поддржуваш најгадното политичко однесување во спортот: химната. Ако си стварно против политиката, тогаш ќе беше против каков и да бил перформативен патриотизам поврзан со спортот. Проблемот не ти е што некој клечи за време на химната, туку најпрвин што има можност да изрази политички став насочен симболички кон целата држава. Затоа викав и дека треба да се истреби самата држава од спортските тимови. Како второ, зошто да нема право некој човек да изрази незадоволност кон својата држава? Државата ги служи луѓето, а не луѓето неа.

Јас поддржувам и санкции кон Кина и секое друго фашистичко диктаторство. Fuck' em. Ама нема зошто да сум против санкции кон Русија само бидејќи нема санкции кон други држави. Подобра една отколку никоја.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
Како можеш да си толку против политиката во спортот, а го поддржуваш најгадното политичко однесување во спортот: химната. Ако си стварно против политиката, тогаш ќе беше против каков и да бил перформативен патриотизам поврзан со спортот. Проблемот не ти е што некој клечи за време на химната, туку најпрвин што има можност да изрази политички став насочен симболички кон целата држава. Затоа викав и дека треба да се истреби самата држава од спортските тимови. Како второ, зошто да нема право некој човек да изрази незадоволност кон својата држава? Државата ги служи луѓето, а не луѓето неа.

Јас поддржувам и санкции кон Кина и секое друго фашистичко диктаторство. Fuck' em. Ама нема зошто да сум против санкции кон Русија само бидејќи нема санкции кон други држави. Подобра една отколку никоја.
Државата има 3 симболи: грб, знаме и химна. Кога ја претставуваш државата, репрезентативно, се интонираат химните на двете држави (или само на победникот, зависи од спортот). И да, срамно е да се клечи на химната, тоа е непочитување како на самата држава, така и на самиот народ. Ти не заслужуваш да ја претставуваш државата која не ја почитуваш. Тука нема политика. Тоа се симболи на сите државјани на таа држава! Со тоа се согласуваат и Американците, кои започнаа да ја бојкотираат НБА лигата, и нивните рејтинзи отидоа во канализација. Истата НБА лига не смее да упати ниту една единствена критика кон Кина.

Ако поддржуваш санкции кон сѐ фашистичко, значи поддржуваш и санкции кон режимот во Канада? Ок, да знам. :)
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.741
Поени од реакции
5.015
Државата има 3 симболи: грб, знаме и химна. Кога ја претставуваш државата, репрезентативно, се интонираат химните на двете држави (или само на победникот, зависи од спортот). И да, срамно е да се клечи на химната, тоа е непочитување како на самата држава, така и на самиот народ. Ти не заслужуваш да ја претставуваш државата која не ја почитуваш. Тука нема политика. Тоа се симболи на сите државјани на таа држава! Со тоа се согласуваат и Американците, кои започнаа да ја бојкотираат НБА лигата, и нивните рејтинзи отидоа во канализација. Истата НБА лига не смее да упати ниту една единствена критика кон Кина.

Ако поддржуваш санкции кон сѐ фашистичко, значи поддржуваш и санкции кон режимот во Канада? Ок, да знам. :)
Државата има 3 симболи: грб, знаме и химна. Кога ја претставуваш државата, репрезентативно, се интонираат химните на двете држави (или само на победникот, зависи од спортот). И да, срамно е да се клечи на химната, тоа е непочитување како на самата држава, така и на самиот народ. Ти не заслужуваш да ја претставуваш државата која не ја почитуваш. Тука нема политика. Тоа се симболи на сите државјани на таа држава! Со тоа се согласуваат и Американците, кои започнаа да ја бојкотираат НБА лигата, и нивните рејтинзи отидоа во канализација. Истата НБА лига не смее да упати ниту една единствена критика кон Кина.

Ако поддржуваш санкции кон сѐ фашистичко, значи поддржуваш и санкции кон режимот во Канада? Ок, да знам. :)
Да ти кажам дури и глупо ми е кога игра репрезентација. Повеќе ми се интересни клубови. И штета што не направија Супер Лига во Фудбал. Сакам утакмици меѓу јаки клубови.
 

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.387
Поени од реакции
1.993
Државата има 3 симболи: грб, знаме и химна. Кога ја претставуваш државата, репрезентативно, се интонираат химните на двете држави (или само на победникот, зависи од спортот). И да, срамно е да се клечи на химната, тоа е непочитување како на самата држава, така и на самиот народ. Ти не заслужуваш да ја претставуваш државата која не ја почитуваш. Тука нема политика. Тоа се симболи на сите државјани на таа држава! Со тоа се согласуваат и Американците, кои започнаа да ја бојкотираат НБА лигата, и нивните рејтинзи отидоа во канализација. Истата НБА лига не смее да упати ниту една единствена критика кон Кина.

Ако поддржуваш санкции кон сѐ фашистичко, значи поддржуваш и санкции кон режимот во Канада? Ок, да знам. :)
Поентата ми беше дека не треба да се претставува државата.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.041
Поени од реакции
8.616
Bukvalni robovi vo 21 vek go izgradija stadionot vo Katar za svetskoto, ama stama za toa, bitno mazi neka se natprevaraat vo zenska kategorija, i belcite klecat.

1652471611179.png


@Shakespear, дај објасни зошто фудбалската репрезентација на Катар не е суспендирана.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom