Покрај поскапувањето на струјата, укината е и дневната ефтина тарифа

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
кај нас СЕ’ поминува глатко и мирно ,Македонецот нема Г’З да излезе и каже НЕ
Парното во Бугарија предизвикува најголемо незадоволство кај тамошните граѓани.
А нашиве регулатори направија „ бугарски модел “

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Во УК има околу 10тина провајдери на гас и струја и си бираш кој ти одговара најмногу.
Јас сум моментално на British Gas и годишно плаќам: Your current annual costs are £466, што ќе му дојде месечно околу £38 или 3000ден.
Ако вклучиш договор на подолго време цената е уште поевтина.
Во МКД ве дерат навелико. :mad:
имаш ли некакви податоци за останатите земји во ЕУ како и колку се наплатува квт/ч ?
јас ова го најдов - но податоците се за ланска година

Цените на струја за крајните потрошувбачи во ЕУ во 2011 г. (евро/квтч)

ЕС- 27 0.1310
еврозона 0.1308
Белгија 0.1595
Б'лгарија 0.0727
Чехија 0.1208
Данија 0.1395
Германија 0.1395
Естонија 0.0763
Ирландија 0.1755
Г'рција 0.1003
Испанија 0.1684
Франција 0.1017
Италија 0.1423
Кип'р 0.2035
Латвија 0.1100
Литва 0.1009
Лјуксембург 0.1436
Унгарија 0.1192
Малта 0.1615
Холандија 0.1343
Австрија 0.1444
Полша 0.1052
Португалија 0.1068
Рум'нија 0.0823
Словенија 0.1149
Словакија 0.1395
Финландија 0.1108
Швеција 0.1340
Великобританија 0.1509
Извор: Евростат
--- надополнето: 2 август 2012 во 09:34 ---
http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2012/07/04/1859316_kakva_e_cenata_na_toka/
--- надополнето: 2 август 2012 во 09:52 ---
Не ми треба секс, државата ме е*е секој ден....
ама и солено ти наплаќа за тоа:)

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Сеа ќе дојдат со аргументи од типот на „распрден народ“ и

- ЕВН ли ве тера да се бањате секој ден?
- ЕВН ли ви е крива што гледате телевизија 2 саата на ден?
- ЕВН ли ви е крива што се ладите со клима на +40?
- ЕВН ли ви е ... (дополни)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.561
Запишете си ги состојбите на струјомерите, да знаете од кога се троши струја по нова цена, па споредете ги со сметките за август месец. Ако просечно на ден трошите напр. 10 киловати, ќе се изненадите пријатно, како во јули сте трошеле просечно 5, а во август 15 на ден ;)
Исто како што се случи за нова година, при тогашното поскапување.

B

Black Guard

Гостин
Парното во Бугарија предизвикува најголемо незадоволство кај тамошните граѓани.
А нашиве регулатори направија „ бугарски модел “
Мислам дека повеќе работи направија бугарски:D

Нема туширање секоја ден еднаш на три дена, а и за кого се тушира таа секоја ден?
Малце енергетска ефикасдност ебаго,ќе топлите шишиња и така можете да се бањате секој ден,а ако имаш поткровје(како јас) каде е 70% степени многу лесно се добива топла вода али не е проблемот само туширањето,друго е-ПАРАЗИТИЗАМ,нас ни ја цедат крвта без осет,нема институција како потрошувачи да не заштити па на крај краеви плаќаме за 220 волти напон кој е крајно нестабилен,не трубам за џабе со ТАПА енергетска инфраструктура ќе паднеме и под афричкото ниво на кое сме денес согласно параметрите сиромаштија,смрт на новороденчиња бидејќи штеделе на дезинфикатори а за хемодијализерите да не зборам-Хепатит Ц..и после некој ќе ми продава муда за бубрег.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

Малце енергетска ефикасдност ебаго,ќе топлите шишиња и така можете да се бањате секој ден,а ако имаш поткровје(како јас) каде е 70% степени многу лесно се добива топла вода али не е проблемот само туширањето,друго е-ПАРАЗИТИЗАМ,нас ни ја цедат крвта без осет,нема институција како потрошувачи да не заштити па на крај краеви плаќаме за 220 волти напон кој е крајно нестабилен,не трубам за џабе со ТАПА енергетска инфраструктура ќе паднеме и под афричкото ниво на кое сме денес согласно параметрите сиромаштија,смрт на новороденчиња бидејќи штеделе на дезинфикатори а за хемодијализерите да не зборам-Хепатит Ц..и после некој ќе ми продава муда за бубрег.
нема брале- нема , се е на страна на институции - а на народот не му останува ништо друго освен поштено да се напупи и редовно да си плаќа БЕЗ ПРИГОВОР
--- надополнето: 2 август 2012 во 11:13 ---
не само бугарски, српски, словенечки, израелски па дури и јапонски кога станува збор за мерки- НАМ ни останува гејскиот терк (масовно излегување и протестирање)
--- надополнето: 2 август 2012 во 11:15 ---
Нема туширање секоја ден еднаш на три дена, а и за кого се тушира таа секоја ден?
за кого зборуваш? за РЕГУЛАТОРНАТА!!!!?;)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
не само бугарски, српски, словенечки, израелски па дури и јапонски кога станува збор за мерки- НАМ ни останува гејскиот терк (масовно излегување и протестирање)
Освен мрчење по форуми друго и нема да превземеме.
Гејците со 3-4 пати поголеми плати се на протести секој втор ден. Ама кој да свати дека никој нема да ти ги брани правата пред сам да почнеш да си ги браниш.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
абе доста плукате , земајте прајте алармот на телефоните да ви звони у 22.00 секој ден , секоја минута е драгоцена :pos:.у 22.00 оклучуваш бојлер и машината за перење , се тушираш у 23.30 , у 00.00 пружиш алишта . кај и да е у 1 ќе си легнеш ако си доволно брз . :pos:

a шо немам вода после 22 или притисокот е никаков....шо да праммм......да се полиам со газје

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не разбирам зошто се оптоварувате. Македонците во последните 20 години покажаа, јасно и недвосмислено, дека НЕ ЗАСЛУЖУВААТ да имаат држава.

Онака тивко и со молење како што стапи на светската политичка карта, така тивко и ќе исчезне. Основната намена државата Македонија ја одигра, направи 200-400 семејства екстремно богати, со парите одамна заминати на оф шор сметки. Ова што сега го гледате се само последните напори на УЈП да собере она малку што е останато.

Уживајте, крајот и вака и онака е многу блиску...

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.298
Поени од реакции
3.673
Полека но сигурно секако сум по 60+ сати на работа во текот на неделата почнуваат и остатокот сати во неделата да ми бидат како на дуќан. Таму индустриска струја (со се даноци и давачки просек 10-11 денари киловат/час) дома 5-6 денари иде киловатот. Нареден потек на нашава ни преродбеничка влада осеќам дека ќе е рамна цена како рамен данок, сите по 15 денари киловат и ајмооо голи оток во гола македонија, секако како и таму што било без струја/јадење/топла вода полека ќе е овде од што треба да се штеди.

Не салам работа и никаде не прочитав некои од нивните форумски гласноговорници да ја искудат дека ова не го бива.

Се болно во ова нашава и да не било ќе е сега. Дал од неискапени, не стоплени, не најадени или од испрани мозоци ...

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Ај ќе помине, се навикнавме на ова. Чекајте сега во зима, кога ќе поскапи дупло од сега. Вие пак плукате по форум.

B

Black Guard

Гостин
станува збор за мерки- НАМ ни останува гејскиот терк (масовно излегување и протестирање)
Тука се согласувам,но не за протест само поради струјата(па со ебаните 300 милиона ќе започнеа нуклеарна централа,ако неќат тоа ондак гасификација,коридор 10 мини хидроцентрали)..ми се гади од невиден недомаќинлук а тука сум ист со гејците и нив им се згади од тоа нивните паразити кои сватија дека НАТО е само безбедносен чадор,ама им текна и први ја трансформираа ЕУ во Економски чадор-барем за нив бидејќи приближно 400 милијарди долари се влеаа во Грчката економија,но ние НЕМАМЕ ниту безбедносен ниту ЕКОНОМСКИ чадор за да со средствата си играме курташак со капии и шмизли,нели требаше РАЗВОЈ,ПРОСПЕРИТЕТ ПРИСТОЕН ЖИВОТ ама лоботомијата да удри до тој степен на поделба да испадне еден избор а тоа е дека нема избор.

Друг, сајд ефект на лоботомијата се луѓе кои живеат од гордост а уште жената и децата т.е семејството е економски издржувано од пензиите.

Па се поставува прашањето кога Грците,на сите привилегии,приходи колку германци дури со 13 плата,дојдоа до положба да иак да можат да опстојат пристојно и покрај рестрикциите ТИЕ СЕПАК СЕ ПОБУНИЈА,а се побунија бидејќи имаат ДОСТОИНСТВО за разлика од нас,и тамошните протести не беа обележани де од власта или пак опозицијата како политички мотивирани-апсолутна вистина беше дека беа Економски мотивирани а во Европа нема друга држава каде треба да на легален начин се искаже револтот од економската катастрофа освен Македонија.

a шо немам вода после 22 или притисокот е никаков....шо да праммм......да се полиам со газје
Барем имаш здрава вода за пиење,газјето чувај го за паразити,ете ако случајно некој политичар се закачи на главата и почне да цица крв газје ќе заврши работа:D
--- надополнето: 2 август 2012 во 12:06 ---
Ај ќе помине, се навикнавме на ова. Чекајте сега во зима, кога ќе поскапи дупло од сега. Вие пак плукате по форум.
Нема да биде до побарувачка,ами недостиг,од една страна бугарија веќе е лимитирана т.е приоритетбсе домашните потреби а пак кај нас ТЕЦ Неготино им прави енергија на Грците со мазутот кој се обврзавме да го купиме од нив=џабе струја...ма какви економисти и правници имаме,ме чуди што никој нема добиено награда РЕЗИЛ за човековиот род.

Не разбирам зошто се оптоварувате. Македонците во последните 20 години покажаа, јасно и недвосмислено, дека НЕ ЗАСЛУЖУВААТ да имаат држава.

Онака тивко и со молење како што стапи на светската политичка карта, така тивко и ќе исчезне.

Тврдењето е со реална основа и најголема грешка беше токму тоа наше Исусово стапување на меѓународната сцена додека соседиве поставуваат мини на граница копаат илјадници бункери ние ги уништивме мините кои беа единствено нешто што би гарантирало Тампон зона посебно кога имаш конфликт во соседство,ако гледаме логички потезите на политичариве се неисправни,ниту се за општ добробит но често се прашувам што ако од 10 функционери на 1 на прво место му се обврските(ете принципиелен човек,дал збор и се труди) а останатите 9 саботираат како што на времето им правеле на машините со обувки за да престанат да работат така да

Основната намена државата Македонија ја одигра, направи 200-400 семејства екстремно богати, со парите одамна заминати на оф шор сметки. Ова што сега го гледате се само последните напори на УЈП да собере она малку што е останато.
Ако саботажерите ја завршија работата, мора ли да биде вака т.е има алтернатива?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
сакам да прашам нешто - има ли некоја балканска или европска земја која е во полоша и по мизерна ситуација од нас??? мислам на економски политички и било каков друг план...

дали воопшто има некои полоши и по загрозени од нас?

Kajgana Shop

На врв Bottom